gte vml 1]>
چکیده
زمینه
و هدف: مطالعات موجود اثر توأم تمرین استقامتی و مصرف عصاره
آبی زیره کوهی بر چربیهای پلاسما را در موشهای نر سالم مورد بررسی قرار دادهاند. هدف پژوهش حاضر بررسی اثر تمرین
استقامتی بر لیپیدها و لیپوپروتئینهای
پلاسما در موشهای سوری نر
هیپرکلسترولمیک پس از مصرف عصاره آبی زیره کوهی است.
مواد و روشها: این
مطالعه تجربی بر روی 60 سر موش سوری نر هیپرکلسترولمیک که به 4 گروه حلال، تمرین
استقامتی، زیره کوهی و تمرین استقامتی+ زیره کوهی تقسیم شدند، انجام شد. برنامه
تمرینی به مدت 6 هفته (5 روز در هفته و به مدت 40 دقیقه در روز با سرعت 18 متر بر
دقیقه) انجام شد. عصاره آبی زیره کوهی در همان مدت و به میزان 8/0 میلیگرم محلول
در 4/0 میلیلیتر آب مقطر) تجویز گردید که در گروههای زیره کوهی و تمرین
استقامتی+ زیره کوهی به طریق گاواژ مصرف شد. متغیرهای تریگلیسرید (TG)، کلسترول تام (TC)، HDL-c، LDL-c و وزن بدن قبل و در پایان دوره
اندازهگیری شدند. دادهها با استفاده از روش آماری ANOVA One-way مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند.
یافتهها:
نتایج حاکی از آن بود که 6 هفته تمرین استقامتی توأم با مصرف عصاره آبی زیره کوهی،
باعث کاهش معنیدار غلظت TC (پیشآزمون 08/37±7/297، پسآزمون
8/30±1/146 میلیگرم بر دسیلیتر، 019/0=p) و LDL-c (پیشآزمون 4/14±8/151، پسآزمون 7/8±12/0 میلیگرم بر دسیلیتر،
001/0p=) شد. از سوی دیگر مصرف عصاره آبی
زیره کوهی، به افزایش معنیدار HDL-c منجر شد (پیشآزمون 1/12±9/75، پسآزمون
9/17±9/119 میلیگرم بر دسیلیتر، 003/0p=). همچنین نتایج این پژوهش نشانگر عدم تغییر معنیدار وزن بدن در
گروه تمرین استقامتی+ زیره کوهی بود.
نتیجهگیری: نتایج
نشان میدهند که اجرای این برنامه، به طور معنیداری کلسترول و لیپوپروتئینهای
پلاسما را تحت تأثیر قرار داده، بنابراین ممکن است جهت پیشگیری از بروز بیماریهای
قلبی - عروقی مفید باشد.
واژههای کلیدی: تمرین استقامتی، عصاره زیره کوهی،
لیپوپروتئینهای پلاسما، لیپیدها، موش سوری
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |