چکیده
زمینه و هدف: حوادث خطرناک ناشی از خطاهای دارویی یکی از بزرگترین چالشها در بخش مراقبتهای ویژه میباشند. بیماران در این بخشها نسبت به خطاها بسیار حساس هستند و قادر به تحمل آسیبهای ناشی از این خطاها نیستند. این مطالعه با هدف تعیین فراوانی انواع خطاهای دارویی غیرتزریقی پرستاران بخشهای مراقبت ویژه قلبی استان مازندران در سال 1393 انجام شده است.
مواد و روشها: این مطالعه از نوع مقطعی می باشد که در بخشهای مراقبتهای ویژه (CCU وICU جراحی قلب) 12 بیمارستان آموزشی و درمانی انجام شده است. از میان 240 نفر پرستار شاغل در این بخشها 192 نفر در این مطالعه شرکت کردند. ابزار گردآوری دادهها در این مطالعه سه پرسشنامه شامل «پرسشنامه بررسی اطلاعات دموگرافیک پرستاران»، «پرسشنامه بررسی اطلاعات طبی و دموگرافیک بیماران» و «پرسشنامه خودگزارشدهی فراوانی انواع خطاهای دارویی غیرتزریقی و عوامل مرتبط با آن توسط پرستاران» بود. دادهها با استفاده از آمار توصیفی (فراوانی مطلق، فراوانی نسبی، میانگین و انحراف معیار) گزارش گردید.
یافتهها: 145 مورد خطای دارویی غیرتزریقی در طی یک دوره 2 ماهه از ابتدای آبان ماه تا ابتدای دی ماه سال 1393 توسط پرستاران گزارش شد. شایعترین خطای دارویی غیرتزریقی پرستاران شامل مقدار اشتباه با 56 مورد (6/38%) بود. در رابطه با عوامل مرتبط با خطاهای دارویی غیرتزریقی، 5/43% در ارتباط با عوامل مربوط به رونویسی، 5/25% عوامل ارتباطی، 2/17% عوامل مربوط به شرایط کاری، 11% عوامل مربوط به بستهبندی و 8/2% عوامل مربوط به داروخانه بوده است. در ارتباط با پیامد خطاها 3/90% از خطاهای دارویی غیرتزریقی برای بیماران پیامدی نداشت.
نتیجهگیری: با توجه به نتایج، بکارگیری راهبردهایی از جمله افزایش دانش داروشناسی پرستاران و دانشجویان پرستاری، فراهم نمودن شرایط استاندارد و بهبود ارتباط بین پرستاران و پزشکان، برای محدود کردن خطاهای دارویی توصیه میشود.
واژههای کلیدی: خطاهای دارویی، خطاهای کاربرد دارو، خطاهای کاربردی، عوامل مرتبط
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |