چکیده
زمینه و هدف: ذرات معلق هوا یکی از آلایندههای اصلی هوا در مناطق شهری است که معمولاً از منابع مختلفی مانند اگزوز خودروها، فرایند احتراق صنعتی و یا از تبدیل ثانویه آلایندههای گازی تولید میشوند و باعث بیماریهای تنفسی، قلبی-عروقی و مرگومیر میشوند. هدف از انجام این تحقیق، ارزیابی اثرات بهداشتی ناشی از PM2.5 در هوای شهر مشهد در سال 1392 بود.
مواد و روشها: در این مطالعه مقطعی اثر غلظت PM2.5 بر سلامت شهروندان مشهدی با استفاده از 3-2-3- Air Qتعیین گردید. ایستگاههای انتخابشده جهت سنجش آلودگی هوا در این مطالعه شامل 4 ایستگاه صدف، سجاد، دانشگاه و خیام بودند. در مجموع تعداد دادههای جمعآوریشده از این ایستگاهها 6995 بود. درنهایت با استفاده از این مدل تعداد کل مرگومیرها، بیماریهای قلبی-عروقی و بیماریهای تنفسی منتسب بهPM2.5 برآورد شد.
یافتهها: نتایج نشان داد که فصل سرد بالاترین میزان آلودگی را داشت و در بعضی موارد میزان PM2.5 از میزان استاندارد بیشتر شده بود. همچنین نتایج نشان داد که تعداد موارد کل مرگومیر، مرگ ناشی از بیماری قلبی-عروقی و مرگ ناشی از بیماری تنفسی به ترتیب 331، 263 و 32 بوده است.
نتیجهگیری: جهت برآورد دقیق میزان خطر نسبی، بروز پایه و جزء منتسب باید مطالعات اپیدمیولوژیک جامعتری در سطح کشور انجام شود تا مقادیر دقیقتری از این شاخصها به دست آمده و میزان مرگومیر با صحت بیشتری محاسبه گردد.
واژههای کلیدی: PM2.5، آلاینده هوا، استاندارد اولیه، مشهد
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |