سابقه و هدف: نتایج حاصل از مطالعات قبلی دال بر این است که عصاره گیاه گشنیز (Coriandrium Sativum) احتمالاً در تعدیل درد در انسان و حیوان دخالت دارد. هدف این پژوهش بررسی اثر گشنیز بر درد حاد و مزمن (در مدل آزمون فرمالین) درموش سوری بود.
مواد و روشها: در این مطالعه، موشهای نر سوری نژاد آلبینو (35 سر در گروههای 7 تایی) با وزن 25 تا30 گرم مورد استفاده قرار گرفتند. در گروههای آزمایش عصاره گشنیز با دوزهای 100 و 200 میلیگرم به ازای هرکیلوگرم وزن و در گروه حلال با هم حجم آن سالین به صورت داخل صفاقی 30 دقیقه قبل از آزمون فرمالین به همه موشها تزریق شد. ملاکهای ارزیابی درد در آزمون فرمالین شامل مدت زمان لیسیدن اندام و بالا نگه داشتن آنها در طی مراحل حاد (5 دقیقه اول) و مزمن (15 تا 40 دقیقه) بعد از تزریق فرمالین (25 میکرولیتر از محلول 5%) در کف پای راست حیوان بود.
یافتهها: نتایج نشان داد که عصاره گشنیز در هر دو دوز تزریقی به طور معنیداری زمان پاسخدهی حیوانات به محرکهای دردزا را در درد حاد و مزمن در مدل آزمون فرمالین کاهش میدهد (01/0p<)، به طوری که دوز 100 میلیگرم به ازای هر کیلوگرم به میزان 82/0 و دوز 200 میلیگرم به ازای هر کیلوگرم به میزان 91/0 درد حاد و مزمن را کاهش دادهاند.
نتیجهگیری: یافتههای این مطالعه نشان میدهد که عصاره گیاه گشنیز سبب کاهش درد حاد و مزمن (افزایش بیدردی) به دنبال تزریق فرمالین میشود. برای پیبردن به مکانیسمهای ضددردی عامل فوق لازم است مطالعات بیشتری انجام شود.
واژههای کلیدی: درد حاد و مزمن، گشنیز، آزمون فرمالین، موش
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |