Bayrami A, Mohammadi Arvanagh F, Zahri S, Bayrami M. Characterization and Evaluation of Antimicrobial Effects of ZnO/Ag Nanoparticles Synthesized by Milk Thistle Seed Extract (Silybum marianum): A Short Report. JRUMS 2020; 19 (5) :539-548 URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-5147-fa.html
بایرامی ابوالفضل، محمدی اروانق فرید، زهری صابر، بایرامی مهدی. ویژگی یابی و بررسی اثرات ضد میکروبی نانوذرات اکسید روی/نقره سنتز شده با عصاره دانه گیاه خار مریم (Silybum marianum): یک گزارش کوتاه. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1399; 19 (5) :539-548
چکیده زمینه و هدف: استفاده از فناوری نانو در زمینه های مختلف به ویژه در زمینه بهداشتی و دارویی به سرعت در حال گسترش می باشد. هدف از این مطالعه تولید نانوذرات اکسید روی/نقره زیستی با استفاده از عصاره دانه خارمریم و تعیین اثرات ضد میکروبی آنها میباشد. مواد و روشها: در این پژوهش آزمایشگاهی نانوذرات زیستی با استفاده از عصاره آبی دانه خار مریمو نانوذرات اکسید روی به روش شیمیایی سنتز شدند، پس از بررسی ساختار، اثرات ضد باکتریایی این نانومواد در غلظت های8/0، 4/0، 2/0، 1/0 ، 05/0 و صفر (شاهد) میلیگرم بر میلیلیتر بر باکتری هایEscherichia coli و Staphylococcus aureus مطالعه گردید. یافتهها: اندازه نانوذرات اکسیدروی/نقره سنتز شده به روش زیستی، 5/17 نانومتر تعیین شد که نسبت به نانوذرات شیمیایی (22 نانومتر) کوچکتر بودند که این اندازه کوچک در کاربرد زیستی آن می تواند تأثیرگذار باشد. همچنین حضور ترکیبات آلی گیاهی در ساختارنانوذرات زیستی تأیید شدند. هر دو نوع نانوذره اثرات ضد باکتریایی وابسته به دوز داشتند. با اینکه حساسیت باکتری ها نسبت به نانوذرات زیستی بیشتر بود ولی این اختلاف از نظر آماری فقط در غلظت 8/0 میلی گرم/میلی لیتر معنیدار بود (05/0p<). نتیجهگیری: نتایج این مطالعه نشان داد که نانوذرات زیستی تأثیر بیشتری در کنترل رشد باکتریها دارند و این میتواند به علت سایز کوچکتر و وجود ترکیبات فعال گیاهی باشد. واژههای کلیدی: خار مریم، ضد باکتریایی، سنتز سبز، نانوذرات اکسید روی-نقره