دهقان منشادی فریده، خلخالی زاویه1 مینو، محرابی یدا.... شیوع اختلالات تنه و ستون فقرات در دانشآموزان دوره متوسطه شهر تهران 1379- 1377. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1382; 2 (3 و 3-4) :260-268
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-5431-fa.html
چکیده: (2177 مشاهده)
سابقه و هدف: اختلالات تنه و ستون فقرات نظیر اسکولیوز، پشت گرد شده، عدم تقارن شانهها به دلایل وضعیتی، ثانویه به اختلالات ساختمانی دیگر، بدنبال بیماریهای عصبی عضلانی و یا به شکل ایدیوپاتیک در دوران نوجوانی شیوع دارند. شناخت زود هنگام این اختلالات با استفاده از روشهای غربالگری و بررسی عوامل مؤثر، از پیشرفت آنها و ظاهر شدن تغییر شکلهای شدید جلوگیری مینماید. هدف پژوهش حاضر تبیین شیوع ناهنجاریهای ستون فقرات و تنه در بین دانشآموزان دختر و پسر دوره متوسطه شهر تهران بود. علاوه بر این تعدادی از عوامل زمینهای و محیطی مؤثر در بروز این اختلالات هم مورد بررسی قرار گرفتند.
مواد و روشها: این مطالعه بر روی 2075 دانشآموز با دامنه سنی 20-13 سال (1/1 ± 91/15) انجام گرفت. از این تعداد 1160 نفر دختر و 915 نفر پسر بودند. این دانشآموزان بطور تصادفی از پنج منطقه آموزش و پرورش شهر تهران انتخاب شده بودند. تکنیک اجرای این تحقیق به روش مصاحبه و مشاهده بود. برای هر فرد مورد آزمایش پس از ثبت مشخصات عمومی ابتدا متغیرهای مصاحبهای شامل: اندام غالب، سابقه خانوادگی اسکولیوز، سابقه درد پشت، نوع میز و صندلی در مدرسه و نحوه انجام تکالیف در منزل با توجه به اظهارات دانشآموز در پرسشنامه ثبت میشد. سپس اندازهگیریها انجام میگرفت که شامل قد، وزن، قد نشسته، بررسی تقارن شانهها و لگن، وجود اسکولیوز، پشت گرد شده و زاویه لوردوز کمری بود.
یافتهها: شیوع کلی اختلالات تنه و ستون فقرات 3/46% بود که به تفکیک عبارت بودند از: عدم تقارن شانهها 17%، انحراف طرفی لگن 8/7%، اسکولیوز ساختمانی 4/3%، اسکولیوز وضعیتی 9/4%، پشت گرد شده 2/13%. انجام تکالیف در منزل در وضعیت دراز کشیده روی زمین سبب افزایش درصد شیوع و در مقابل استفاده از میز تحریر سبب کاهش درصد شیوع در مقایسه با مقدار متوسط آن شده بود. در دانشآموزانی که در مدرسه بر روی نیمکت مینشستند، درصد اسکولیوز و پشت گرد شده در مقایسه با دانشآموزانی که از صندلی یک نفره استفاده میکردند بیشتر بود، اما زاویه لوردوز کمری کاهش یافته بود.
نتیجهگیری: به طور خلاصه براساس یافتههای پژوهش حاضر، درصد شیوع اسکولیوز ساختمانی با میانگین سایر جوامع همخوانی دارد اما به نظر میرسد که شیوع کلی اختلالات پوسچرال تنه و ستون فقرات در جامعه مورد بررسی، در مقایسه با سایر جوامع بالاتر باشد. محققین بر لزوم اجرای مداوم و گسترده برنامههای غربالگری مدارس و همچنین ارائه آموزشهای لازم جهت تصحیح پوسچر و نحوه انجام تکالیف در منزل تأکید دارند.
واژههای کلیدی: ستون فقرات، تنه، دانشآموزان، شیوع، تهران
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
توانبخشي و فيزيوتراپي دریافت: 1399/3/21 | پذیرش: 1399/3/21 | انتشار: 1399/3/21