جلد 1، شماره 2 - ( 3-1381 )                   جلد 1 شماره 2 صفحات 134-126 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Evaluation of iron status in patients with coronary artery disease. JRUMS 2002; 1 (2) :126-134
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-5447-fa.html
نوق حسین. بررسی وضعیت آهن بدن در بیماران با بیماری آترواسکلروتیک عروق کرونر. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1381; 1 (2) :126-134

URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-5447-fa.html


چکیده:   (2044 مشاهده)
زمینه و هدف‌: آهن‌ می‌تواند سبب‌ پراکسیداسیون‌ لیپیدها هم‌ در محیط‌ و هم‌ در بدن‌ انسان‌ شود. و این عمل در حیوانات‌ تجربی‌ می‌تواند سبب‌ پیشرفت‌ آسیب‌ میوکاردی‌ شود. اکسیداسیون‌ لیپیدها خصوصاً لیپوپروتئین‌ با دانسیته‌ کم‌ (LDL) توسط‌ مواد اکسیدان‌ مانند آهن‌ نقش‌ مرکزی‌ در پدیده‌ اترواسکلروز دارد. بنابراین بررسی‌ میزان‌ ذخائر آهن‌ بدن‌ در بیماران‌ با بیماری‌ عروق‌ کرونری‌ حائز اهمیت‌ می‌باشد.
روش‌ کار: در این‌ مطالعه‌ مقطعی‌ آینده‌نگر 112 بیمار با بیماری‌ عروق‌ کرونر و 63 بیمار بدون‌ بیماری‌ عروق‌ کرونری‌ که‌ باآنژیوگرافی‌ وضعیت‌ عروق‌ کرونری‌ آنها مشخص‌ شده‌ بود مورد بررسی‌ قرار گرفت‌، میزان‌ آهن‌، فریتین‌ لیپوپروتئین‌ (a) لیپوپروتئین‌ با دانسیته‌ کم(LDL) ‌ و لیپوپروتئین‌ با دانسیته‌ بالا (HDL) در هر دو گروه اندازه‌گیری‌ شد و هر دو گروه از نطر فشار خون،بالا مصرف سیگار، سابقه فامیلی بیماری عروق کرونر و هیپراوریسمی مورد بررسی قرار گرفتند. بیماران‌ با آنمی‌، بیماران کلیوی‌، کبدی‌ و بیماران با سابقه‌ سوء جذب‌، بیماران‌ هموکروماتوز و بیماران با عفونتهای مزمن و یا اختلالات ایمونولوژیک و التهابی و بیماران با بیماری شناخته شده نئوپلاستیک و بیماران نارسایی قلبی از مطالعه‌ حذف‌ شده‌ علاوه بر این بیماران‌ مورد مطالعه‌ شرایط‌ اجتماعی‌ اقتصادی‌ نسبتاً مشابه‌ داشته‌اند.
یافته ها: میانگین‌ آهن‌ سرم‌ در گروه‌ با بیماری‌ عروق‌ کرونری‌ و گروه‌ بدون‌ بیماری‌ عروق‌ کرونر‌ به‌ ترتیب‌ 4±9/12میکرومول‌ در لیتر و 5±1/8 میکرومول‌ در لیتر بود که اختلاف معنی دار بین این دو میزان وجود داشت (001/0(P<. میانگین‌ میزان‌ فریتین‌ سرم‌ در گروه‌ با بیماری‌ عروق‌ کرونری‌ 75±126 میکروگرم‌ در لیتر و در گروه‌ بدون‌ بیماری‌ عروق‌ کرونر 75±101 میکروگرم‌ در لیتر بود که این اختلاف نیز معنی دار بود (005/0(P<.
 نتیجه‌گیری‌:با توجه به نتایج این پژوهش که میزان آهن و فریتین سرم بدون دخالت داشتن سایر عوامل خطر در گروه با بیماری عروق کرونر بیشتر از گروه بدون بیماری عروق کرونر بود، می توان احتمال نقش داشتن ذخایر آهن را در پیدایش پدیده آترواسکلروزیس بیان نمود.
 
 واژه‌های‌ کلیدی‌: فریتین‌، اترواسکلروز عروق‌ کرونر، آهن‌ سرم‌
متن کامل [PDF 457 kb]   (691 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: قلب و عروق
دریافت: 1399/3/25 | پذیرش: 1399/3/25 | انتشار: 1399/3/25

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Rafsanjan University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb