Zehtab S, Tabatabaeinejad F T. The Effectiveness of Mindfulness-Based Cognitive Therapy on Psychological Well-Being and Quality of Life in Caregivers of the Elderly with Alzheimer's disease in Isfahan City: A Quasi-Experimental Study. JRUMS 2022; 21 (2) :187-206
URL:
http://journal.rums.ac.ir/article-1-6234-fa.html
زهتاب شریفه، طباطبائی نژاد فاطمه سادات. اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهنآگاهی بر بهزیستی روانشناختی و کیفیت زندگی مراقبین سالمندان مبتلا به آلزایمر شهر اصفهان: یک مطالعه نیمه آزمایشی. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1401; 21 (2) :187-206
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-6234-fa.html
گروه روانشناسی، واحد نایین، دانشگاه آزاد اسلامی، نایین، ایران
چکیده: (1175 مشاهده)
چکیده
زمینه و هدف: مراقبت از سالمند مبتلا به آلزایمر و ارتباط برقرار کردن با او فرآیندی استرسزا است که پیامدهای منفی بر بهزیستی روانشناختی و کیفیت زندگی مراقبین دارد. لذا با توجه به اهمیت مسئله، این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهنآگاهی بر بهزیستی روانشناختی و کیفیت زندگی مراقبین سالمندان مبتلا به آلزایمر شهر اصفهان انجام گردید.
مواد و روش ها: اﻳﻦ پژوهش از ﻧﻮع نیمه آزمایشی و با طرح پیشآزمون-ﭘﺲآزﻣﻮن و گروه کنترل بود. جامعه آماری مراقبین سالمندان مبتلا به آلزایمر شهر اصفهان در سال 1400 بودند. ابتدا به روش نمونهگیری در دسترس، 30 نفر انتخاب و سپس به شیوه تصادفی در دو گروه 15 نفره جایگزین شدند. گروه آزمایش تحت 8 جلسه 90 دقیقهای آموزش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی قرار گرفت. در این مدت گروه کنترل در لیست انتظار باقی ماندند. از مقیاس بهزیستی روانشناختی Ryff و پرسشنامه پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی در دو مرحله پیشآزمون و پسآزمون به منظور گردآوری اطلاعات استفاده شد. دادهها با استفاده از تحلیل کوواریانس چند متغیره تجزیه و تحلیل شدند.
یافته ها: نتایج بیانگر این بود که آموزش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی توانسته است بهزیستی روانشناختی و کیفیت زندگی مراقبین سالمندان مبتلا به آلزایمر را بهطور معنیداری بهبود بخشد (05/0>P).
نتیجه گیری: از آنجایی که شناخت درمانی مبتنی بر ذهنآگاهی بر بهزیستی روانشناختی و کیفیت زندگی مؤثر بود، میتوان نتیجهگیری کرد که این مداخله میتواند برای ارتقاء بهزیستی روانشناختی و کیفیت زندگی مراقبین سالمندان مبتلا به آلزایمر توسط مراکز مشاوره و خدمات روانشناختی بهکار گرفته شود.
واژه های کلیدی: ذهن آگاهی، شناخت درمانی، بهزیستی، کیفیت زندگی، مراقبین، بیماری آلزایمر
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
روانپزشكي دریافت: 1400/7/15 | پذیرش: 1400/11/27 | انتشار: 1401/2/30