جلد 21، شماره 6 - ( 6-1401 )                   جلد 21 شماره 6 صفحات 592-591 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Rezaeian M. The Modern History of Ethics in Health Research, Third Part: Belmont Report. JRUMS 2022; 21 (6) :591-592
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-6713-fa.html
رضائیان محسن. تاریخچه نوین اخلاق در مطالعات علوم سلامت، بخش سوم: گزارش بلمونت. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1401; 21 (6) :591-592

URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-6713-fa.html


دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
چکیده:   (1448 مشاهده)
سخن سردبیر
Editorial
مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
دوره 21، شهریور 1401، 592-591



تاریخچه نوین اخلاق در مطالعات علوم سلامت، بخش سوم: گزارش بلمونت

The Modern History of Ethics in Health Research, Third Part: Belmont Report


محسن رضائیان[1]

M. Rezaeian

همان‌طور که در سخن سردبیری شمارههای قبل مجله دانشگاه به آن اشاره شد، کد نورمبرگ و بیانیه هلسینکی، دو گام مهم در تاریخچه نوین اخلاق در پژوهشهای سلامت به حساب میآیند [2-1]. از آنجایی که با وجود تصویب و اجرایی شدن این دو گام مهم، هنوز مطالعات غیر اخلاقی نظیر مطالعه تاسکچی به مرحله اجراء در آمده بود، کمیسیون ملی ایالات متحده آمریکایی محافظت از نمونههای بشری در مطالعات علوم سلامت و رفتاری، National Commission for the Protection of Human Subjects of Biomedical and Behavioral Research گزارش بلمونت (Belmont Report) را در سال 1978 میلادی، منتشر کرد [3].
گزارش بلمونت حاوی سه اصل اخلاقی در پژوهشهای بالینی شامل: احترام به افراد، سودمندی و عدالت بود. اصل اول یا احترام به افراد، بر روی این نکته تمرکز داشت که هر فردی باید حق تصمیمگیری برای مشارکت یا عدم مشارکت در مطالعه را داشته باشد. اصل دوم یا سودمندی به این معنی است که محققین و نهادهای علمی پشتیبان، باید نهایت سودمندی و کمترین ضرر و صدمه را برای افراد شرکت کننده در مطالعه تضمین نمایند. نهایتاً، اصل سوم یعنی عدالت هم متضمن پرسش این سوال اساسی است که با انجام مطالعه، چه کسی صدمه و بار شرکت در مطالعه را متحمل میشود و چه کسی از نتایج مطالعه سود می‌برد؟ [3].
بنابراین، سه اصل مورد نظر در گزارش بلمونت باعث میشود که شرکت کنندگان در مطالعه، به دقت از هدف مطالعه آگاه شوند و به اطلاعات لازم و دقیق جهت تصمیمگیری آگاهانه برای مشارکت یا عدم مشاکت در مطالعه، دست یابند. آنها قبل از تصمیمگیری متوجه خواهند شد که با شرکت در مطالعه، چه مخاطراتی آنها را تهدید خواهد کرد و چه منافعی برای آنها رقم خواهد خورد. آنها متوجه خواهند شد که شرکت در مطالعه، کاملاً اختیاری و داوطلبانه بوده و هر وقت لازم باشد میتوانند سؤالات خود رامطرح نموده و پاسخهای مناسب را دریافت نمایند. به آنها تفهیم خواهد شد که هر وقت که بخواهند میتوانند از ادامه  شرکت در مطالعه صرف نظر نمایند [4].
محققین نیز نهایت  تلاش خود را خواهند کرد که به شرکت کنندگان در مطالعه، صدمهی جبران ناپذیری وارد نشود. از همین رو آنها به دقت، تجزیه و تحلیل خطر سودمندی (Risk–benefit analysis) را انجام خواهند داد. در این روش، آنها خطرهای شرکت در مطالعه را محاسبه خواهند کرد و سپس این خطرات را با منافع ناشی از شرکت در مطالعه، مقایسه خواهند کرد. در مرحله بعد، نهایت تلاش خود را به عمل خواهند آورد تا خطرهای شرکت در مطالعه را به نحوی به حداقل برسانند که بتوانند به اهداف مطالعه نیز دست یابند. محققین، باید به دقت مراقب باشند که از افراد آسیبپذیر مانند کسانی که در تنگنای اقتصادی قرار دارند، یا به گروه قومی خاصی تعلق دارند، یا در سنین کودکی یا سالمندی هستند و یا در مراکز نگهداری از افراد خاص زندگی میکنند، بیشترین مراقبتها به عمل آید تا اصل عدالت در پژوهش نیز، رعایت گردد [4]. 
با این وجود و همانطور که در سخن سردبیری شماره آینده به آن اشاره خواهیم کرد، جهان هنوز نیازمند برداشتن گامهای بیشتری برای برقراری اصل عدالت در پژوهش‌های مرتبط با سلامت، به ویژه در کشورهای با درآمد پایین و متوسط میباشد. 


References

[1] Rezaeian, M. The Modern History of Ethics in Health Research, First Part: the Nuremberg Code. J Rafsanjan Univ Med Sci 2022; 21 (4): 375-6.
[2] Rezaeian, M. The Modern History of Ethics in Health Research, Second Part: the Declaration of Helsinki J Rafsanjan Univ Med Sci 2022; 21 (5): 481-2.
[3] National Commission for the Protection of Human Subjects of Biomedical and Behavioral Research. The Belmont Report: ethical principles and guidelines for the protection of human subjects of research. 1978. Available from: https://www.hhs.gov/ohrp/regulations-and-policy/belmont-report/index.html.
[4] Nichol AA, Mwaka ES, Luyckx VA. Ethics in Research: Relevance for Nephrology. Semin Nephrol 2021; 41(3): 272-81.
 
[1]- استاد گروه آموزشی اپیدمیولوژی و آمار زیستی، دانشکده پزشکی، مرکز تحقیقات محیط کار، دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، رفسنجان، ایران
  تلفن: 31315123-034، دورنگار: 31315123-034، پست الکترونیکی: moeygmr2@yahoo.co.uk، ارکید:  0000-0003-3070-0166
واژه‌های کلیدی: گزارش بلمونت
متن کامل [PDF 156 kb]   (684 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (950 مشاهده)  
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بهداشت
دریافت: 1401/7/4 | پذیرش: 1401/6/28 | انتشار: 1401/6/28

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Rafsanjan University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb