زمینه و هدف: یکی از علتهای اصلی پوسیدگی دندان و بیماریهای پریودنتال باکتریهای موجود در حفره دهان میباشد. هدف این تحقیق تعیین فعالیت ضد باکتری چند عصاره گیاهی بر تعدادی از باکتریهای حفره دهان بود. مواد و روشها: این مطالعه آزمایشگاهی در دانشگاه علوم پزشکی کردستان در سال 1400 انجام شد. عصاره الکلی گیاهان میخک، رزماری، چای ترش، چای سبز و پونه کوهی با روش ماسراسیون تهیه شد و خاصیت ضد باکتری عصارهها بر روی 5 سویه از باکتریهای حفره دهان با دو روش چاهکگذاری و تعیین حداقل غلظت مهاری انجام شد. میانگین قطر هاله عدم رشد اندازهگیری و دادهها با استفاده از آنالیز واریانس یکطرفه و آزمون تعقیبی Duncan تجزیه و تحلیل شد. یافتهها: نتایج نشان داد در میان عصارهها بیشترین اثر ضد باکتری مربوط به عصاره میخک بر استرپتوکوک موتانس و سالیواریوس به ترتیب با میانگین و انحراف معیار 45/0±03/20 و 20/0 ± 06/19 میلیمتر بود. بر اساس مقایسه میانگینها تأثیر عصارهها و جنتامایسین بر قطر هاله عدم رشد دارای تفاوت معنیداری بود (05/0P<) که این تفاوت در عصاره میخک بر استرپتوکوک موتانس مشاهده نشد (05/0<P). حداقل غلظت بازدارندگی از رشد، مربوط به عصاره میخک و رزماری به ترتیب علیه استرپتوکوک موتانس و استافیلوکوکاورئوس با غلظت 25/6 میلیگرم بر میلیلیتر بود. نتیجهگیری: نتایج این تحقیق نشان داد که عصارههای این مطالعه به ویژه عصاره میخک میتوانند به عنوان مواد ضد باکتری مؤثر در درمان عفونتهای باکتریایی حفره دهان مؤثر باشند. واژههای کلیدی: ضد باکتری، حفره دهان، گیاهان دارویی، استافیلوکوکها، استرپتوکوکها
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |