دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
چکیده: (1008 مشاهده)
تا کنون در مجله دانشگاه پیرامون آشنایی با انواع مطالعات مروری، مقالاتی را به چاپ رساندهایم [8-1]. یکی از انواع مقالات مروری دیگری که دانشمندان میتوانند در حوزه سلامت به رشته تحریر درآوردند، با عنوان مرور نقادانه
(Critical review) نامیده میشود. مقالات مروری نقادانه با این هدف به رشته تحریر درمیآیند که نویسندگان آنها نشان بدهند، ضمن اینکه جستجوی گستردهای در متون موجود پیرامون موضوع مورد نظر به عمل آوردهاند، این متون را با دیدی کاملاً انتقادی، مورد ارزشیابی قرار دادهاند.
در واقع محققین با انجام این مطالعات مروری به دنبال آن هستند تا پیرامون موضوع مورد نظر، دیدگاه نوینی را مطرح کنند تا بتوانند مبنایی برای مطالعات بعدی فراهم آورند. این مطالعات مانند سایر مقالات مروری، نقطه پایانی برای پاسخ دادن به یک سؤال تا زمان کنونی، نیستند. بلکه آنها با دیدی انتقادی، مدلی مفهومی را تدوین مینمایند که نقطه شروعی برای انجام مطالعات بعدی خواهند بود [9].
این مطالعات با بررسی موشکافانه کارهای انجام شده، ارزش ذاتی مطالعاتی را که تا کنون پیرامون موضوع مورد نظر به عمل آمده است را مشخص کرده و سپس سعی میکنند تا یک نحله فکری (School of thought) جدیدی را برای انجام مطالعات بعدی و آزمایش میزان صحت آن، فراهم نمایند. از این رو، در این قبیل مطالعات، محققین میتوانند شیوه استراتژی جستجوی خود و همچنین نحوه بررسی کیفیت مقالات مورد بررسی خود را ذکر ننمایند. همین نکته سبب خواهد شد تا جمعبندی به عمل آمده تا اندازهای ذهنی (Subjective) باشد. با این وجود، مقالات مروری نقادانه، نقطه شروعی برای انجام مطالعات بعدی خواهند بود [9].
برای نمونه، راقم این سطور در مطالعه مروری نقادانه که در سال 2010 میلادی، پیرامون افزایش خودکشی در زنان تازه ازدواج کرده در کشورهای مسلمان به عمل آورد، نشان داد نه تنها مطالعات موجود، رخداد چنین افزایشی را تأیید مینمایند، بلکه از نظر مفهومی، مدلی را نیز برای توجیه این افزایش مطرح کرد [10]. مدل ارائه شده در این مطالعه، نه تنها توسط مطالعه بعدی مورد مورد تأیید قرار گرفت [11]، بلکه مبنایی را برای یک همکاری بینالمللی در این زمینه نیز فراهم آورد [12].
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
آمار و اپيدميولوژي دریافت: 1402/3/23 | پذیرش: 1402/3/30 | انتشار: 1402/3/30