Sosani Gharibvand Z, Alizadeh Behbahani B, Noshad M, Jooyandeh H. Investigation of the Functional Groups of Bioactive Compounds, Radical Scavenging Potential, Antimicrobial Activity and Cytotoxic Effect of Callistemon Citrinus Aqueous Extract on Cell Line HT29: A Laboratory Study. JRUMS 2020; 19 (5) :463-484
URL:
http://journal.rums.ac.ir/article-1-5180-fa.html
سوسنی غریبوند زهره، علیزاده بهبهانی بهروز، نوشاد محمد، جوینده حسین. بررسی گروههای عاملی ترکیبات زیستفعال، توانایی رادیکال گیرندگی، فعالیت ضدمیکروبی و اثر سمیت سلولی عصاره آبی گیاه شیشهشور (Callistemon citrinus) بر رده سلولی HT29:
یک مطالعه آزمایشگاهی. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1399; 19 (5) :463-484
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-5180-fa.html
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان
متن کامل [PDF 663 kb]
(889 دریافت)
|
چکیده (HTML) (2459 مشاهده)
متن کامل: (2394 مشاهده)
مقاله پژوهشی
مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
دوره 19، مرداد 1399، 484-463
بررسی گروههای عاملی ترکیبات زیستفعال، توانایی رادیکال گیرندگی، فعالیت ضدمیکروبی و اثر سمیت سلولی عصاره آبی گیاه شیشهشور (Callistemon citrinus) بر رده سلولی HT29:
یک مطالعه آزمایشگاهی
زهره سوسنی غریبوند[1]، بهروز علیزاده بهبهانی[2]، محمد نوشاد[3]، حسین جوینده[4]
دریافت مقاله: 3/12/98 ارسال مقاله به نویسنده جهت اصلاح: 20/3/99 دریافت اصلاحیه از نویسنده: 7/4/99 پذیرش مقاله: 15/4/99
چکیده
زمینه و هدف: کاربرد گسترده داروهای شیمیایی جهت درمان و کنترل بیماریهای مزمن و عفونی و همچنین سرطان کولون سبب افزایش تقاضا برای مواد دارویی و نگهدارنده طبیعی و ایمن شده است. بنابراین هدف از این پژوهش تعیین گروههای عاملی ترکیبات تشکیل دهنده، میزان فنول و فلاوونوئید کل، ﺗﻮاﻧﺎیﯽ رادیﮑﺎل ﮔﯿﺮﻧﺪﮔﯽ، فعالیت ضدمیکروبی و برهمکنش عصاره آبی شیشهشور (Callistemon citrinus) با آنتیبیوتیکهای رایج درمانی و اثر سمیت سلولی آن بر رده سلولی HT29 بود.
مواد و روشها: در این مطالعه آزمایشگاهی، حضور گروههای عاملی ترکیبات تشکیل دهنده عصاره آبی شیشهشور با کمک Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR) بررسی گردید. ﺗﻮاﻧﺎیﯽ ﮔﯿﺮﻧﺪﮔﯽ رادیﮑﺎلهای آزاد، میزان فنول و فلاوونوئید کل، فعالیت ضدمیکروبی و برهمکنش عصاره آبی شیشهشور با آنتیبیوتیکهای کلرامفنیکل و جنتامایسین و میزان زنده مانی رده سلولی HT29 تحت غلظتهای مختلف عصاره با آزمون MTT (3-[4, 5-dimethylthiazol-2-yl]-2, 5 diphenyl tetrazolium bromide) بررسی شد. دادهها با استفاده از آنالیز واریانس یکطرفه و آزمون تعقیبی Duncan تجزیه و تحلیل شد.
یافتهها: عصاره آبی شیشهشور فعالیت ضدمیکروبی قابل توجهی بر باکتریهای اشرشیا کلی، سودوموناس ائروژینوزا، سالمونلا تیفی، استافیلوکوکوس اورئوس و لیستریا اینوکوا نشان داد. میزان مهارکنندگی رادیکالهای آزاد در محدوده 33/51-68/71 درصد بود. وجود گروههای C-C و OH ترکیبات پلیفنولی عصاره توسط FTIR تأیید شد. غلظتهای مختلف عصاره رشد سلول HT29 را نسبت به گروه کنترل بعد از 24 ساعت کاهش داد (05/0P<).
نتیجهگیری: عصاره آبی شیشهشور دارای فعالیت ضدمیکروبی، پتانسیل آنتیاکسیدانی و سمیت سلولی بر رده سلولی HT29 بود. بنابراین، استفاده از عصاره آبی شیشهشور در صنایع داروسازی و غذایی پیشنهاد میگردد.
واژههای کلیدی: سمیت سلولی، حداقل غلظت مهارکنندگی، شرایط برونتنی، عصاره آبی شیشهشور
مقدمه
یکی از مهمترین عوامل ایجاد کننده بیماریهای مزمن، رادیکالهای آزاد میباشند. رادیکالهای آزاد با ایجاد استرس اکسیداتیو میتوانند نقش خود را ایفاء کنند. مهمترین عامل جهت مهار و از بین بردن رادیکالهای آزاد، آنتیاکسیدانها هستند [2-1]. از جمله خواص آنتیاکسیدان، کاهش خطر ابتلاء به سکته مغزی، بیماریهای قلبی-عروقی و کاهش آسیب به دزوکسی ریبونوکلئیک اسید میباشد. یکی از مهمترین منابع آنتیاکسیدانها، گیاهان میباشند [4-3]. متابولیتهای ثانویهای که توسط گیاهان تولید میشود دارای فعالیت آنتیاکسیدانی بوده و از آنها میتوان به عنوان ترکیب دارویی استفاده کرد [6-5]. از جمله متابولیتهای ثانویه فعال گیاهی، پلیفنولها میباشند که در قسمتهای مختلف گیاهان مانند برگ، میوه، دانه، ریشه و پوست وجود دارند [4]. فلاوونوئیدها و اسیدهای فنولی از مهمترین گروههای پلیفنولی با خواص هورمونی، دارویی و آنتیاکسیدانی میباشند [7].
از جمله بیماریهای مهم که همواره گریبانگیر انسان بوده، بیماریهای عفونی میباشد [8]. در این زمینه تلاشهای متعددی جهت تشخیص عوامل ایجادکننده، درمان و کنترل آنها صورت گرفته است [9]. عمدهترین مشکل جهت درمان بیماریهای عفونی، مقاومت باکتریها در برابر آنتیبیوتیکها و عوارض جانبی عوامل ضدمیکروبی شیمیایی میباشد [8]. همین امر باعث شده تا گیاهان به عنوان مواد طبیعی، کم خطر، در دسترس و ارزان قیمت بودن نسبت به آنتیبیوتیکها جهت درمان عفونتهای میکروبی رواج یابند [10]. ترکیبات ضد میکروبی و ترکیبات فنولی مانند اسیدهای فنولیک، فلاوونوئید، تانن و دیترپنهای فنولی موجود در گیاهان دارویی سبب شده استفاده از این گیاهان مورد توجه پژوهشگران قرار گیرد [11].
گیاه شیشهشور با نام علمی Callistemon citrinus از خانواده Myrtaceae میباشد و شامل بیش از 30 گونه است [12]. این گیاه 5/0 تا 7 متر ارتفاع دارند که به صورت درخت یا درختچههای چوبی معطر در نواحی استوایی مرطوب رشد میکنند [13]. مقاومت در برابر خشکی، گرما، باد و زیبایی در زمان گلدهی از جمله دلایلی است که سبب شده از این گیاه در فضای سبز و حاشیه خیابانها در سطح وسیع استفاده شود [13]. در طب سنتی از برگ این درخت جهت درمان عفونتهای دستگاه گوارش نیز استفاده میشود [14]. در جامائیکا از این گیاه جهت درمان بیماریهای معده و روده، عفونتهای پوستی و اسهال به صورت چای داغ استفاده میشود [13]. علاوه بر این، فعالیت ضد سرطانی گیاه شیشهشور نیز مشخص شده است [16-15].
سرطان کولون به عنوان سومین علت مرگ و میر در دنیا مطرح میباشد و پس از سرطان ریه، سرطان کولون به عنوان شایعترین نوع سرطان در مردان میباشد [18-17]. این سرطان ابتدا به صورت خوشخیم بوده و در صورت تشخیص به موقع با عمل جراحی کاملاً قابل درمان میباشد و در صورت عدم درمان به موقع به صورت آدنومای پیشرفته با درجه دیسپلازی بالا و سپس به شکل سرطان بدخیم تکامل پیدا میکند [19]. روشهای درمان سرطان کولون شامل ترکیبی از شیمی درمانی، پرتو درمانی و جراحی میباشد که پرهزینه و پیچیده میباشد. به همین دلیل استفاده از گیاهان دارویی جهت مهار فرآیند تومورزایی و القاء آپوتیوز در سلولهای سرطانی یک روش جدید جهت مبارزه با سرطان کولون میباشد که از مزایای این روش هزینه کمتر و اثر جانبی کمتر میباشد [20]. در این مطالعه، فعالیت ضدسرطانی عصاره آبی گیاه شیشهشور بر رده سلولی HT29 بررسی شد که جزء سلولهای سرطانی کولون انسان است و بهطور گستردهای در مطالعات سرطان کولون مورد استفاده قرار میگیرد [21].
تاکنون پژوهشهای بسیار اندکی در مورد عصاره آبی گیاه شیشهشور انجام شده است [22 ،12]. لذا هدف از این پژوهش تعیین فعالیت ضدمیکروبی، برهمکنش آن با آنتیبیوتیکهای رایج درمانی، تعیین پتانسیل آنتیاکسیدانی، شناسایی گروههای عاملی ترکیبات شیمیایی و تشخیص کیفی نوع پیوندها، تعیین میزان فنول و فلاوونوئید کل و در نهایت اثر سمیت سلولی عصاره آبی گیاه شیشهشور بر رده سلولی HT29 بود.
مواد و روشها
این مطالعه آزمایشگاهی در سال 1398 در آزمایشگاه میکروبیولوژی و شیمی گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان انجام پذیرفت.
برگهای تازه گیاه شیشهشور در خرداد ماه 1398 از محوطه دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان جمعآوری شد. بعد از تأیید اسم علمی گیاه توسط مرکز هرباریوم دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان (کد هرباریوم KHAU302)، برگهای جمعآوری شده توسط آب سرد به صورت سطحی مورد شستوشو قرار گرفت و سپس به مدت 5 روز در سایه خشک گردید.
جهت تهیه عصاره آبی گیاه شیشهشور، ابتدا برگهای خشک شده گیاه توسط آسیاب آزمایشگاهی (T3800، توس شکن، ایران) پودر شد. گیاه پودر شده از الک آزمایشگاهی جهت یکنواخت شدن اندازه ذرات عبور داده شد. عمل عصارهگیری از گیاه با روش خیساندن انجام شد. در این روش 100 گرم از پودر برگ گیاه شیشهشور در 1000 میلیلیتر آب مقطر مخلوط شد. مخلوط حاصل به مدت 72 ساعت روی دستگاه همزن مغناطیسی (RH Basic، IKA، آلمان) در دمای اتاق به آرامی همزده شد تا استخراج عصاره به صورت کامل انجام شود. مخلوط حاصل از پارچه توری تمیز عبور داده شد. عصاره اولیه به دست آمده با دور rpm 6000 به مدت 10 دقیقه سانتریفیوژ (K2042، Centurion، آمریکا) شد. پس از عمل سانتریفیوژ کردن عصاره اولیه گیاه شیشهشور، عصاره شفاف شده تحت عمل تغلیظ شدن (50 درجه سانتیگراد، 30 دقیقه) توسط دستگاه تقطیر در خلأ (روتاری) (Heidolph laborota 400، Heidolph Instruments، آلمان) قرار گرفت. در نهایت عصاره تغلیظ شده توسط دستگاه خشککن انجمادی (Christ-Alpha 1–4، LD freeze dryer، آلمان) به طور کامل خشک شد. عصاره به دست آمده تا زمان انجام آزمونهای میکروبیولوژی و شیمیایی در ظروف درب بسته تمیز که اطراف آن با فویل آلومینیومی پیچیده شده بود در یخچال نگهداری شد [11 ،4].
از آنالیز طیفسنجی فروسرخ تبدیل فوریه (Fourier-transform infrared spectroscopy; FTIR) برای تعیین گروههای عاملی ترکیبات شیمیایی و شناسایی کیفی عصاره آبی گیاه شیشهشور استفاده شد. برای آمادهسازی نمونه، ابتدا عصاره پودر شده با برمید پتاسیم (هیچ پیکی در طولموج مورد استفاده جهت شناسایی گروههای عاملی عصاره ایجاد نمیکند) مخلوط گردید. مخلوط حاصل جهت به دست آوردن قرص مناسب فشرده شد. طیف FTIR از عصاره در محدوده طول موج cm-1 4000-500 و توسط دستگاه FTIR (Thermo Nicolet، مدلAvatar 370 ، ساخت آمریکا) ثبت شد [23].
از روش فولین سیوکالچو (Folin–Ciocalteu) برای تعیین میزان فنول کل عصاره آبی گیاه شیشهشور استفاده شد. جهت انجام آزمون، 1 میلیلیتر از محلول عصاره 1/0 درصد با 5/2 میلیلیتر از واکنشگر فنول مخلوط شد. پس از گذشت مدت زمان 5 دقیقه، 5/2 میلیلیتر کربنات سدیم 7 درصد به مخلوط اضافه شده و به مدت یک ساعت در دمای اتاق نگهداری شد. در نهایت میزان جذب با دستگاه اسپکتروفتومتر (Biochrom WPA Lightwave UV/VIS، S2000، انگلیس) در طول موج 725 نانومتر خوانده شد و اعداد آن ثبت گردید. میزان کل ترکیبات فنولی موجود در عصاره آبی گیاه شیشهشور برحسب اسید گالیک و با استفاده از معادله حاصل از منحنی استاندارد محاسبه و نتایج برحسب گالیک اسید بیان گردید [24].
برای اندازهگیری ترکیبات فلاوونوئیدی عصاره برگ گیاه شیشهشور از روش Zhishen و همکاران [25]، با کمی تغییر استفاده شد. مطابق با این روش، 1 میلیلیتر از محلول عصاره برگ گیاه شیشهشور با 25/1 میلیلیتر آب مقطر مخلوط شده و سپس به آن 75 میکرولیتر نیتریت سدیم 5 درصد افزوده شد. پس از گذشت 5 دقیقه، 150 میکرولیتر آلومینیوم تریکلرید 10 درصد به مخلوط اضافه شد. در نهایت 1 میلیلیتر سود اضافه گردید و پس از 5 دقیقه میزان جذب نمونه در طول موج 510 نانومتر اندازهگیری شد. از آب مقطر به عنوان شاهد استفاده شد. جهت رسم منحنی استاندارد از محلول کوئرستین استفاده شد [26].
در آزمون میزان مهار رادیکالهای آزاد DPPH (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl) ابتدا 1 میلیلیتر از غلظتهای مختلف عصاره آبی برگ گیاه شیشهشور با 3 میلیلیتر از DPPH (Mm 1/0 در متانول) مخلوط شده و به مدت 30 دقیقه در دمای 25 درجه سانتیگراد و در مکان تاریک قرار داده شد. میزان جذب نمونهها در برابر نمونه شاهد (آب) در طولموج 515 نانومتر با دستگاه اسپکتروفتومتر قرائت شد. فعالیت آنتیاکسیدانی عصاره آبی گیاه شیشهشور برحسب درصد بازدارندگی بر اساس معادله ذیل محاسبه شد [24].