Hassanshahi J, rahmani M R, Shibani F, Kaeidi A. The Oleuropein Effect on Neurotrophic Factor Expression Level in Hippocampal Tissue and Memory Defect Induced by Morphine in Male Rats: An Experimental Study. JRUMS 2020; 19 (9) :969-978
URL:
http://journal.rums.ac.ir/article-1-5268-fa.html
حسن شاهی جلال، رحمانی محمدرضا، شیبانی فرهاد، کائیدی آیت. تأثیر اولئوروپیین (Oleuropein) بر سطح بیان فاکتور نوروتروفیک بافت هیپوکمپ و نقص حافظه کاری القاء شده با مورفین در موشهای صحرایی نر: یک مطالعه تجربی. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1399; 19 (9) :969-978
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-5268-fa.html
رفسنجان، بولوار خلیج فارس، بولوار پسته، دانشکده پزشکی، گروه فیزیولوژی
متن کامل [PDF 365 kb]
(648 دریافت)
|
چکیده (HTML) (2235 مشاهده)
متن کامل: (924 مشاهده)
مقاله پژوهشی
مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
دوره 19، آذر 1399، 978-969
تأثیر اولئوروپیین (Oleuropein) بر سطح بیان فاکتور نوروتروفیک بافت هیپوکمپ و نقص حافظه کاری القاء شده با مورفین در موشهای صحرایی نر: یک مطالعه تجربی
جلال حسن شاهی[1]، محمدرضا رحمانی[2]، فرهاد شیبانی[3]، آیت کائیدی[4]
دریافت مقاله: 9/2/99 ارسال مقاله به نویسنده جهت اصلاح: 20/2/99 دریافت اصلاحیه از نویسنده: 26/8/99 پذیرش مقاله: 27/8/99
چکیده
زمینه و هدف: مصرف مورفین باعث ایجاد آسیب در ناحیه هیپوکامپ مغز میشود. اولئوروپیین اثر حفاظتی بر روی نورونهای مغز دارد. مطالعه حاضر با هدف تعیین اثر اولئوروپیین بر سطح بیان پروتئین فاکتور نوروتروفیک مشتق از مغز (Brain derived nerve factor; BDNF) بافت هیپوکمپ و نقص حافظه کاری القاء شده با مورفین در موشهای صحرایی انجام شد.
مواد و روشها: در این مطالعه تجربی از 40 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار استفاده شد. حیوانات به 5 گروه 8تایی تقسیم شدند که شامل: گروه کنترل/سالین (دریافت سالین بهصورت داخل صفاقی و به مدت 4 هفته)، گروه مورفین (دریافت 40 میلیگرم بر کیلوگرم مورفین روزانه بهصورت زیر پوستی و به مدت 4 هفته) و گروههای مورفین+اولئوروپیین (دریافت دوزهای 5، 15 و 30 میلیگرم بر کیلوگرم اولئوروپیین بهصورت داخل صفاقی + مورفین بهصورت تزریق زیر پوستی به مدت 4 هفته). در پایان با استفاده از تست اندازه گیری رفتار متناوب در ماز Y شکل، حافظه کاری حیوانات ارزیابی شد. سپس میزان بیان پروتئین BDNF هیپوکمپ با استفاده از روش الایزا اندازهگیری شد. برای آنالیز دادهها از آنالیز واریانس یکطرفه و آزمون تعقیبی Tukey استفاده شد.
یافتهها: تزریق داخل صفاقی اولئوروپیین با دوز 30 میلیگرم بر کیلوگرم در موشهای دریافت کننده مورفین بهطور معنیداری باعث بهبود عمکرد حافظه کاری (01/0>P) و افزایش میزان بیان پروتئینBDNF (05/0P<) نسبت به گروههای تیمار شده با مورفین شد.
نتیجهگیری: اولئوروپیین میتواند باعث افزایش میزان بیان پروتئین BDNF در بافت هیپوکمپ و بهبود نقص حافظه کاری القاء شده با مورفین در موشهای صحرایی شود.
واژههای کلیدی: مورفین، اولئوروپیین، حافظه کاری، ماز Y شکل، پروتئینBDNF
مقدمه
داروی مورفین به عنوان یک ضد درد قوی در کلینیک کاربرد دارد. علیرغم تأثیر قوی داروی مورفین به عنوان یک ضد درد، این ماده میتواند اثرات مخربی فرآیندهای مغز از جمله عصب زایی، تمایز سلولی و آپوپتوز القاء شده در نورونهای سیستم عصبی مرکزی داشته باشد [1]. علاوه بر این، گزارش شده است که مصرف مزمن مورفین موجب بروز اختلالات شناختی از جمله باعث بروز نقص حافظه میشود [1].
تحقیقات نشان داده است که لوب گیجگاهی میانی مغز دارای نقشی اساسی در تشکیل حافظه بیانی و مرحله تثبیت دارد. در پستانداران هیپوکمپ دارای نقش اساسی در مرحله آغازین تثبیت حافظه دارد. به طور کلی هیپوکمپ نقش اساسی را در چندین نوع یادگیری از جمله در شکلگیری نقشه فضایی، یادگیری مکانها و یادگیری معکوس به عهده دارد [2].
از آنجایی که گیرندههای اوپیوئیدی در بافت مغز به ویژه در نواحی قشر پره فرونتال و هیپوکمپ به وفور بیان میشوند و همچنین مسیرهای عصبی آوران از سایر نقاط مغز به این نواحی که حاوی نوروپپتیدهای اوپیوئیدی هستند، وارد میشود و این گیرندهها باعث تغییراتی در انواع یادگیری و حافظه میگردند [3]. علاوه بر این مورفین باعث بروز استرس اکسیداتیو، مرگ نورونی، بروز التهاب، تغییر در مسیرهای پیام رسانی درون سلولی و فاکتورهای نوروتروفیک، مانند فاکتور رشد عصبی مشتق از مغز (Brain derived nerve factor, BDNF) میشود [4].
همچنین مشخص شده است که مورفین از طریق شکل پذیری نامطلوب دندریتی و نیز تخریب نورونی در هیپوکمپ و ساختمانهای وابسته به قشر لیمبیک باعث ایجاد اختلال در نورون زایی در لایه سلولهای گرانولی هیپوکامپ موشهای بالغ میگردد، به طوری که پس از مدتی، میزان نورونها در این نواحی کاهش مییابند [3]. علاوه بر این مشخص شده است که استفاده مزمن از مورفین از طریق تداخل با مسیرهای مربوط به پیام رسانی درون سلولی BDNF، در اعمال تنظیمی نورونها مداخله میکند [5] و موجب القاء استرس اکسیداتیو در نورونهای مغز به ویژه نورونهای هیپوکمپ حیوانات آزمایشگاهی میشود [6]. پلیفنولها ترکیبات آنتیاکسیدانی طبیعی هستند که قادرند رادیکالهای آزاد را جذب نموده و از بدن در برابر بسیاری از بیماریها محافظت کنند [8-7].
اولئوروپیین (Oleuropein) جزء اصلی فعال عصاره برگ زیتون (یک محصول طبیعی از گروه سکوئیریروئید) و مهمترین پلی فنول یافت شده در آن می باشد. اولئوروپیین در پوست، برگ و میوه درخت زیتون یافت میشود [10-9]. مطالعات نشان داده است که اولئوروپیین دارای خواص فارماکولوژیک فراوانی از جمله ضد آریتمی، محرک ایمنی، حفاظت عصبی، ضد التهاب، ضد اسپاسم و غیره میباشد [6, 11]. بسیاری از این خواص به دلیل خاصیت آنتیاکسیدانی اولئوروپیین میباشد [13-12]. اولئوروپیین به عنوان آنتیاکسیدان از افزایش رادیکالهای آزاد در بدن از طریق ایجاد گروههای هیدروکسیل و خنثی نمودن مستقیم رادیکالهای آزاد جلوگیری میکند [14 ,11]. از آنجایی که مشخص شده است که مصرف مزمن مورفین اثرات زیانباری را بر روی ساختارهای مغز از جمله هیپوکمپ دارد و موجب نقص حافظه میگردد [3] و از طرفی گزارش شده است که اولئوروپیین میتواند از طریق اثرات آنتی اکسیدانی خود نقش حفاظت نورونی داشته باشد، بنابراین مطالعه حاضر با هدف تعیین اثر اولئوروپیین بر سطح بیان BDNF بافت هیپوکمپ و نقص حافظه کاری القاء شده با مورفین در موشهای صحرایی انجام شد.
مواد و روشها
این مطالعه تجربی در سال 1397 بر روی 40 سر موش صحرایی نر از نژاد ویستار با وزن 230-200 گرم انجام شد که این حیوانات در قفسهای تمیز در حیوانخانه دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان با درجه حرارت 24-22 درجه سانتی گراد و دوره تاریکی - روشنایی 12 ساعته و رطوبت 45 درصد نگهداری میشدند و حیوانات به صورت آزادانه به آب و غذا دسترسی داشتند. تمام مراحل آزمایشی مطابق دستورالعمل مراقبت و استفاده از حیوانات آزمایشگاهی در دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان انجام شد. همچنین این مطالعه دارای کد اخلاق از دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان به شماره ثبتی IR.RUMS.REC.1395.103 میباشد.
در این مطالعه، حیوانات به صورت تصادفی به 5 گروه 8 تایی تقسیم شدند که شامل: گروه 1 (کنترل/ سالین): به حیوانات این گروه به مدت 4 هفته محلول سالین به صورت داخل صفاقی تزریق شد. گروه 2 (مورفین): به حیوانات این گروه به مدت 4 هفته، مورفین (45 میلیگرم بر کیلوگرم) به صورت زیر پوستی تزریق شد. گروه 3 (مورفین + اولئوروپیین با دوز 5 میلیگرم بر کیلوگرم): به حیوانات این گروه به مدت 4 هفته مورفین (45 میلیگرم بر کیلوگرم بصورت زیر پوستی) و اولئوروپیین با دوز (5 میلیگرم بر کیلوگرم بصورت داخل صفاقی) تزریق شد [6]. گروه 4 (مورفین + اولئوروپیین با دوز 15 میلیگرم بر کیلوگرم): به حیوانات این گروه به مدت 4 هفته، مورفین (45 میلیگرم بر کیلوگرم بصورت زیر پوستی) و اولئوروپیین با دوز (15 میلیگرم بر کیلوگرم بصورت داخل صفاقی) تزریق شد [6]. گروه 5 (مورفین + اولئوروپیین با دوز 30 میلیگرم بر کیلوگرم): به حیوانات این گروه به مدت 4 هفته، مورفین (45 میلیگرم بر کیلوگرم بصورت زیر پوستی) و اولئوروپیین با دوز (30 میلیگرم بر کیلوگرم بصورت داخل صفاقی) تزریق شد [6].
پودر مورفین سولفات از شرکت تولید مواد اولیه داروپخش (تماد) تهیه و برای هر بار تزریق به صورت تازه توزین و در محلول سالین حل میشد (45 میلیگرم مورفین سولفات در 1 میلیلیتر سالین نرمال) و تزریق به صورت زیر پوستی انجام میشد. به همراه تیمار با مورفین برخی حیوانات نیز دوزهای 5، 15 و 30 میلیگرم بر کیلوگرم اولئوروپیین حل شده در محلول سالین را به صورت روزانه و به شکل داخل صفاقی دریافت میکردند. تجویز مورفین با دوز 45 میلیگرم مورفین سولفات در 1 میلیلیتر سالین نرمال روشی روتین برای ایجاد نقص حافظه کاری القاء شده با این ماده میباشد [6].
پس از 4 هفته تیمار حیوانات با مورفین و اولئوروپیین، برای بررسی حافظه کاری از تست رفتاری اندازهگیری رفتار تناوب در ماز Y- شکل (Y-maze spontaneous alternation test) استفاده شد [15]. در این آزمون میزان عملکرد حیوانات از نظر حافظه کاری از طریق مشاهده و اندازهگیری رفتار تناوب خود به خودی حیوان در یک جلسه کاری مورد بررسی قرار گرفت. ماز مربوط به این آزمون از جنس پلکسی گلاس بود و هر بازو دارای ابعاد 40×30×15 سانتیمتر بود. بازوهای ماز از طریق یک محوطه مرکزی به هم متصل میگردیدند. برای انجام آزمون هر موش صحرایی در قسمت انتهایی یک بازو قرار داده میشد و امکان دسترسی آزاد آن به تمام نواحی ماز در یک دوره زمانی 8 دقیقه فراهم میگردید. تعداد دفعات ورود حیوان بداخل هر بازو با مشاهده نمودن ثبت میشد. ورود حیوان به داخل یک بازو زمانی بود که پاهای عقبی حیوان به طور کامل در داخل بازو قرار میگرفت. رفتار تناوب به عنوان ورودهای موفق و پشت سر هم به داخل تمام بازوها در مجموعههای سه تایی در نظر گرفته شد. به این ترتیب درصد تناوب از نسبت تناوب مشاهده شده به حداکثر تناوب (2- تعداد کل بازوهای وارد شده) 100× محاسبه گردید [15]. پس از پایان هر تست برای هر موش، ماز Y-شکل با الکل 10% تمیز شد (البته در بین ترایالهای آزمایش تمیزکاری با الکل انجام نمیشد).(95) دادههای آزمون ماز –Y شکل میتواند نشان دهنده شاخصی از حافظه فضایی کاری در کوتاه مدت (از نوع بازشناختی) در جوندگانی نظیر موش کوچک آزمایشگاهی و همچنین موش صحرایی باشد [15].
پس از اتمام آزمون رفتاری، حیوانات تحت بیهوشی عمیق با داروی اتر قرار گرفتند و سر حیوانات جدا شد و مغز از جمجمه خارج گردید. ناحیه هیپوکمپ از مغز جدا شد و بلافاصله در نیتروژن مایع منجمد شده و نمونهها در دمای 80- درجه سانتیگراد ذخیره شدند. بافت هیپوکمپ به قطعات کوچکتر تقسیم و در بافر RIPA (Radio-immuno-precipitation assay) هموژن شد. این ترکیب به مدت 20 دقیقه در 14000 دور در دقیقه در دمای 4 درجه سانتیگراد سانتریفیوژ (ﻣﺪل 5702، ﺷﺮﮐﺖ Eppendorf، کشور آﻟﻤﺎن) شد و سپس محلول رویی جداسازی و در میکروتیوبهای تمیز نگهداری شد. در آخر مطابق با استفاده از دستورالعمل کیت BDNF ELISA (ZellBio، آلمان) سطوح پروتئینBDNF در بافت هیپوکمپ گروههای مختلف آزمایشی اندازهگیری شد [16].
به این منظور تمامی نمونهها بر اساس دستورالعمل کارخانه سازنده کیت ZellBio مورد ارزیابی قرار گرفت. پروتکل روش سنجش به صورت زیر بود: ابتدا معرفها، نمونهها و استانداردها طبق دستورالعمل آماده شد. سپس 100 میکرولیتر از محلول استاندارد و نمونه به هر چاهک پلیت 96 خانه اضافه شده و به مدت دو ساعت در دمای 37 درجه سانتیگراد انکوبه شدند و مایع داخل هر چاهک تخلیه شد. در ادامه 100 میکرولیتر از Biotin-antibody (×1) به هر چاهک اضافه شده و به مدت 1 ساعت در دمای 37 درجه سانتیگراد انکوبه شدند. سپس چاهکها خالی شده و 3 بار با استفاده از محلول PBS(Phosphate Buffered Saline) شستشو داده شدند. در ادامه 100 میکرولیتر HRP-avidin (×1) به هر چاهک اضافه شد و به مدت 1 ساعت در دمای 37 درجه سانتیگراد انکوبه شدند. مجددا چاهکها خالی شده و 5 بار با استفاده از محلول PBS شستشو داده شدند. پس از آن 90 میکرولیتر از سوبستراTMB (Tetramethylbenzidine) به هر چاهک اضافه شده و به مدت 30 دقیقه در دمای 37 درجه سانتیگراد (در تاریکی) انکوبه شدند. در پایان 50 میکرولیتر از محلول متوقف کننده به هر چاهک اضافه شد و جذب نور (OD) نمونهها در مدت 5 دقیقه با استفاده از دستگاه الایزا ریدر (Hyperion ، MPR4++ ، آمریکا) و در طول موج nm450 مورد ارزیابی قرار گرفت [6].
برای آنالیز آماری دادهها از نرمافزار SPSS نسخه 22 استفاده شد. از آزمون Shapiro – wilk برای بررسی طبیعی بودن توزیع دادهها استفاده شد. دادهها به صورت "انحراف معیار ± میانگین" گزارش شد. تساوی واریانسها با استفاده از آزمون Levene’s ارزیابی شد. با توجه به طبیعی بودن دادهها (P-value بیشتر از "05/0")، برای مقایسه تأثیر غلظتهای مختلف اولئوروپیین بر دادههای رفتاری و مولکولی در گروههای مختلف آزمایشی از آنالیز واریانس یکطرفه و آزمون تعقیبی Tukey استفاده شد. سطح معنیداری در آزمونها 05/0 در نظر گرفته شد.
نتایج
دادههای این مطالعه نشان داد که تیمار مزمن حیوانات با مورفین باعث کاهش درصد تناوب نسبت به گروه سالین میشود (001/0>P). علاوه بر این، نتایج این مطالعه نشان داد که تجویز همزمان اولئوروپیین (15 و 30 میلیگرم بر کیلوگرم) به حیوانات تیمار شده با مورفین باعث بهبود رفتار تناوبی در این گروههای آزمایشی میشود (به ترتیب 05/0>P و 01/0>P )، به طوری که تفاوت معنیداری میان این گروهها با گروه سالین مشاهده شد. لازم به ذکر است که تجویز اولئوروپیین با دوز 5 میلیگرم بر کیلوگرم تأثیری در رفتار تناوب حیوانات وابسته به مورفین نداشت (05/0P>).
