جلد 20، شماره 7 - ( 7-1400 )                   جلد 20 شماره 7 صفحات 746-733 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Gholami A, Asadi A, Abdolmaleki A, Zahri S. Evaluating the Efficiency of Selenium Nanoparticles in the Production of Decellularized Neural Scaffold and the Ability to Preserve Stem Cells Cultured on Them: A Laboratory Study. JRUMS 2021; 20 (7) :733-746
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-5943-fa.html
غلامی افسانه، اسدی اسداله، عبدالملکی آرش، زهری صابر. ارزیابی کارآیی نانوذرات سلنیوم در تولید داربست عصبی سلول‌زدایی شده و قابلیت حفظ سلول‌های بنیادی کشت شده بر روی آن‌ها: یک مطالعه آزمایشگاهی. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1400; 20 (7) :733-746

URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-5943-fa.html


محقق اردبیلی
متن کامل [PDF 638 kb]   (742 دریافت)     |   چکیده (HTML)  (1793 مشاهده)
متن کامل:   (1281 مشاهده)
مقاله پژوهشی
مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
دوره 20، مهر 1400، 746-733
 
ارزیابی کارآیی نانوذرات سلنیوم در تولید داربست عصبی سلول‌زدایی شده و قابلیت حفظ سلول­های بنیادی کشت شده بر روی آن­ها: یک مطالعه آزمایشگاهی
 
 
افسانه غلامی[1]، اسداله اسدی[2]، آرش عبدالملکی[3]،[4]، صابر زهری[5]
 
دریافت مقاله: 30/1/00   ارسال مقاله به نویسنده جهت اصلاح: 26/2/00    دریافت اصلاحیه از نویسنده: 19/4/00         پذیرش مقاله: 23/4/00
 
 
چکیده
زمینه و هدف: سلنیوم یک عنصر کمیاب است و نانوذره آن دارای فعالیت ضد میکروبی بوده و به دلیل سمیت کم و عملکرد بیولوژیکی عالی دارای کاربردهای زیادی در مهندسی بافت می­باشد. هدف از این تحقیق تعیین تأثیر نانوذرات سلنیوم در برهم­کنش سلول­های بنیادی بر داربست سلول­زدایی شده عصب سیاتیک موش صحرایی بود.
ﻣﻮاد و روشﻫﺎ: در این مطالعه آزمایشگاهی تأثیر نانوذرات سلنیوم در برهمکنش سلول­های بنیادی بر داربست­های سلول­زدایی شده عصب سیاتیک موش صحرایی با استفاده از تکنیک سلول­زدایی ساندل داربست­های سلول­زدایی شده تهیه و در محلول بافر نمکی فسفات حاوی آنتی بیوتیک نگه­داری شد. ارزیابی بیومکانیکی و بافت شناسی داربست­ها به وسیله میکروسکوپ نوری مورد بررسی قرار گرفت. در مرحله بعد کشت سلول­های بنیادی چربی بر روی داربست انجام گرفت و میزان زنده­مانی سلول­ها در حضور نانوذرات سلنیوم از طریق آزمون سمیت شناسی (MTT) [3-(4, 5-dimethylthiazol-2-yl)-2, 5-diphenyltetrazolium bromide] سنجیده شد. تجزیه و تحلیل داده­ها با آنالیز واریانس یکطرفه و آزمون تعقیبی Tukey انجام شد.
یافته­ها: آزمون تست کششی نشان داد که بعد از سلول­زدایی اجزای ماتریکس خارج سلولی نظیر کلاژن، لامنین و الاستین در داربست حفظ شده است. هم­چنین محتوی DNA به طور معناداری در گروه داربست کاهش یافت (*P<0.01). نتایج آزمونMTT ، نشان داد که نانوذرات سلنیوم هیچ­گونه سمیتی بر سلول­های بنیادی کشت شده بر روی داربست ندارد.
نتیجه­گیری: قابلیت زیست­سازگاری داربست و زنده­مانی سلول­های بنیادی تحت تیمار با نانوذرات سلنیوم نسبت به گروه کنترل تفاوت قابل ملاحظه­ای نداشت. بنابراین می­تواند به عنوان یک فاکتور تقویت کننده برای افزایش کارآیی داربست­ها به منظور کاربرد در ترمیم ضایعات عصبی مورد ارزیابی قرار گیرد.
واژه­های کلیدی: نانوذرات سلنیوم، سلول­ بنیادی، داربست سلول­زدایی شده، ترمیم، مهندسی بافت
 
 
مقدمه
علی­رغم وجود شواهدی که نشان می­دهد پتانسیل رشد آکسون پس از آسیب عصب محیطی وجود دارد، بازگرداندن بافت آسیب دیده در شکاف­های طولانی هنوز هم یک مشکل بالینی است. امروزه مهندسی بافت عصبی به­عنوان یکی از روش­های نوین در درمان آسیب­های طولانی بین دو انتهای عصب می­باشد، که توجه پژوهشگران را به خود جلب کرده است [2-1]. موفقیت مهندسی بافت عصبی عمدتاً تحت تأثیر ترکیب، ریزساختار و هم­چنین خصوصیات مکانیکی داربستهای تهیه شده می­باشد [3]. در آسیب­های اعصاب محیطی که منجر به قطع کامل عصب می­شود فرآیند ترمیم بسیار ضعیف بوده و نیاز به مداخله پزشکی است. هدف اصلی تکنیک­های ترمیمی، هدایت مناسب آکسون­های در حال ترمیم به سمت انتهای دیستال عصب آسیب دیده و اندام‌های هدف است [5-4]. امروزه در کلینیک یکی از روش‌های درمانی به منظور ترمیم اعصاب آسیب دیده استفاده از اتوگرافت­های عصبی می­باشد که به روش استاندارد طلایی نیز معروف است [6]. با این­حال، نظر به محدودیت­های فراوان اتوگرافت­های عصبی، پژوهشگران حوزه ترمیم اعصاب و مهندسی بافت­های عصبی به دنبال روش­های جایگزینی هستند که ضمن کارآیی درمانی بالا محدودیت­های پیوند اتوگرافت را نداشته باشند [8-7]. داربست­های سلول­زدایی شده به دلیل عدم وجود ایمونوژنیسیته و هم­چنین حفظ فاکتور­های مهم ماتریکس خارج سلولی و قابلیت رگ­زایی بالا بستر سه بعدی مناسبی را برای چسبندگی و رشد آکسون­های در حال ترمیم به­سوی اندام­های هدف فراهم می­آورند [9 ،1]. در این راستا، Gayour و همکاران روشی ارائه کرده‌اند که در آن با استفاده از دترجنت­های یونی داربست­های عصبی فاقد سلولی تهیه میگردد که در عین فقدان خواص ایمونوژنیسیته، به­طور قابل قبولی از رشد آکسون­ها و مهاجرت سلول­های شوآن در مدلهای حیوانی پشتیبانی می­کند [10]. از طرفی یکی از ویژگی­های ضروری برای داربست­های زیستی دارا بودن استحکام مکانیکی کافی است تا بتواند در برابر تنش­های ناشی از حرکت اندام­ها و فشار وارده بر بافت­های بدن مقاومت کند [8].
سلول­های بنیادی بافت چربی به دلیل فراوان بودن و در دسترس بودن به­طور گسترده برای تحقیقات بالینی مورد استفاده قرار می­گیرد. هم­چنین، کاربرد درمانی آن­ها در مطالعات بالینی و تجربی به خوبی نشان داده شده است [11-9]. این سلول­ها ظرفیت تمایز به چندین رده سلولی را دارند از این رو دارای پتانسیل لازم برای کاربرد در پزشکی ترمیمی می‌باشند [12].
ظهور فناوری نانو در سه دهه گذشته با گشودن بسیاری از در­های پنهان در پاتوفیزیولوژی بیماری و گزینه­های درمان، درک کشف و توسعه دارو را تغییر داده است [2-1]. انواعی از نانوساختار­ها به­عنوان عوامل درمانی موفق و حامل‌های دارویی خاص استفاده شده است. پزشکی نانو کاربرد تکنیک­ها و روش­های مبتنی بر فناوری نانو در تحقیقات پزشکی و اقدامات بالینی برای درمان، تشخیص، نظارت و کنترل سیستم­های بیولوژیکی است. نانوذرات بسیاری از مشکلات فارماکوکینتیک مرتبط با بسیاری از دارو­ها را در انواع مختلف بیماری­ها حل می­کنند [14-13]. در این میان نانوذرات سلنیوم (Selenium nanoparticles) به دلیل قابلیت دسترسی بالا و کاهش اثرات سمی، به طور گسترده مورد مطالعه قرار گرفته است. نتایج نشان می‌دهندکه نانوذرات سلنیوم می­توانند به­عنوان یک آنتیاکسیدان با کاهش خطر سمیت سلولی، عمل کنند. تعداد زیادی از گزارش­ها کاربرد­های زیست پزشکی منحصر به فرد نانوذرات سلنیوم را از جمله فعالیت آنتی اکسیدانی، ضد­التهابی و ضد­دیابتی نشان می­دهد [19-15]. از این رو، هدف از پژوهش حاضر تعیین تأثیر نانوذرات سلنیوم در برهمکنش­های بین سلول­های بنیادی بافت چربی بر داربست­های سلول­زدایی عصب سیاتیک موش صحرایی بود.
مواد و روش­ها
این مطالعه آزمایشگاهی در آزمایشگاه تحقیقاتی نانوزیست فناوری دانشگاه محقق اردبیلی از اردیبهشت ماه سال 1397 تا آذر ماه سال 1398 انجام شد. این مطالعه دارای کد اخلاقی به شماره (IR. UMA.REC.1397.195) می­باشد.
نانوذرات سلنیوم از شرکت نانوپیشگام ایرانیان خریداری شد. به منظور ارزیابی خصوصیات و ویژگی­های ساختاری نانوذرات از تصاویر میکروسکوپی Scanning electron microscope (SEM) و Transmission electron microscopy (TEM) استفاده گردید.
برای تهیه­ی داربست عصبی سلول­زدایی شده نخست عصب سیاتیک پانزده موش صحرایی نر نژاد ویستار برداشته شد، حیوانات توسط مخلوط کتامین و زایلازین با تزریق داخل صفاقی بیهوش شده، موهای پوست ناحیه کمر و پا (ران) تراشیده شد و به­دنبال آن با کنار زدن لایه­های عضلانی قطعات عصب سیاتیک از محل بالای سه شاخه شدن به طول 15 میلی متر برداشته شد و پاک‌سازی بافت‌های زائد در محلول نمکی بافر فسفات انجام گرفت و بافت به قطعات یک سانتی برش داده شد. در روش سلول‌زدایی ساندل به طور مختصر قطعات عصب سیاتیک 7 ساعت در آب مقطر دیونیزه و سپس 12 ساعت در محلول تریتون 100-X و 24 ساعت در محلول سدیم دزوکسی کولات قرار داده شد و مراحل فوق بار دیگر تکرار شد. در آخر بعد از شستشو قطعات عصب سلول­زدایی شده در بافر نمکی فسفات 10 میلی مولار محتوی پنی سیلین/ جنتامایسین با 2/7pH=  در شرایط دمایی 4 درجه سانتی‌گراد نگهداری شدند ]7[.
مطالعه بافت شناسی برای تعیین کیفیت حذف سلول­ها و لایه میلین و همین­طور میزان پیوستگی ساختار آندونوریوم پایه، حفظ ترکیب ساختمانی و مولکولی بافت انجام می‌پذیرد. بعد از فیکس کردن اعصاب توسط فرمالین 10 درصد به مدت 2 تا 4 ساعت فرآیند آبگیری به منظور جلوگیری از چروکیدگی و خراب شدن ساختار قطعات عصب توسط اتانول انجام پذیرفت و بعد از مرحله­ی قالب­گیری برای ورود به مرحله­ی رنگ­آمیزی برش­های بافتی نازک توسط دستگاه میکروتوم (مدل 1512 شرکت Leitz ساخت آلمان) به ضخامت 5 تا 10 میکرومتر تهیه شد. سپس مرحله پارافین زدایی مقاطع بافتی توسط زایلین و آبگیری توسط اتانول با درجات نزولی صورت گرفت. در ادامه از رنگ­آمیزی هماتوکسیلین-ائوزین، رنگ‌آمیزی (DAPI) 4,6-Diamidino-2-phenylindole و رنگ‌آمیزی ماسون‌تری کروم به منظور ارزیابی نمونه‌های بافتی استفاده شد ]8[.
در سلول­زدایی داربست علاوه بر حذف کامل سلولی حذف مواد ژنتیکی نیز مطرح می­باشد. از این جهت برای اثبات درستی سلول-زدایی و همینطور بررسی میزانDNA  در داربست و نمونه کنترل از استخراجDNA  با استفاده از کیت استخراج خریداری شده از شرکت سیناژن (سیناژن، ایران) استفاده گردید ]5-2[.
برای بررسی استحکام بیومکانیکی و قابلیت کشش داربست، از دستگاه تست کشش (مدل  SANTAMساخت ایران) استفاده شد. به­طور خلاصه پس از فیکس کردن نمونه­های داربست و کنترل به طول 1 سانتی­متر به گیره‌های دستگاه آزمون کششی با تانسیون mm/s  1/0 مورد ارزیابی قرار گرفته و تا حد پاره شدن نمونه ادامه یافت ]2[.
سلول‌های بنیادی بافت چربی از انیستیتو پاستور خریداری شدند، پس از کشت و پاساژ سلولی در پاساژ 4 سلول‌ها پس از آنکه به تراکم سلولی 80 درصد رسیدند تریپسینه و سپس سانتریفیوژ (مدل Rotina 380 ساخت آلمان) گردید. پس از شمارش سلول‌ها بوسیله لام نئوبار سلول‌ها به روش تزریق با سرنگ همیلتون در سه نقطه در داربست کشت شد. در نهایت میزان زنده مانی سلول‌ها در گروه‌های آزمایشی پس از کشت سلول‌ها در بازه زمانی 24، 48 و72 ساعت توسط آزمون MTT مورد ارزیابی قرار گرفت ]5-2[.
تحلیل‌های آماری توسط نرم‌افزار SPSS نسخه 16 انجام شد. نتایج داده­ها بصورت میانگین ± انحراف استاندارد ارائه شده است. جهت تحلیل واریانس از آزمون آنالیز واریانس یکطرفه (one-way ANOVA) استفاده شد و برای مقایسه میانگین بین گروه­ها از آزمون تعقیبی Tukey استفاده شد. همگنی واریانس­ها با آزمون Levene و نرمال بودن داده­ها با آزمون ناپارامتریک Kolmogorov-Smirnov مورد بررسی قرار گرفت. سطح معناداری در آزمون­ها 05/0 در نظر گرفته شد.
نتایج
نتایج حاصل ازSEM  نشان داد که نانوذرات سلنیوم تقریباً هم­اندازه بوده و قطر تقریبی آن­ها بین 10 تا 45 نانومتر بود. از نظر مورفولوژی نیز نانوذرات سلنیوم تقریباً کروی بودند (شکل A1). هم­چنین بررسی ریز­ساختاری نانوذرات حاصل از آنالیز TEM حاکی از آن بود که اندازه نانوذرات سلنیوم کمتر از 50 نانومتر و شکل آن­ها تقریباً کروی بود (شکل B1).
 

شکل 1- بررسی خصوصیات به دست آمده از نانوذرات سلنیوم تصاویر SEM (A) و TEM (B). همانطور که در تصاویر دیده می­شود، اندازه نانوذرات کمتر از 50 نانومتر بود و شکل آن­ها تقریبا کروی می­باشد.
 
 
نتایج حاصل از رﻧﮓآﻣﯿﺰی ﻫﻤﺎﺗﻮﮐﺴﯿﻠﯿﻦ / ائوزیﻦ (H&E) نشان داد که در دارﺑﺴﺖﻫﺎی ﺳﻠﻮل ­زدایﯽ ﺷﺪه هیچ­گونه ﻫﺴﺘﻪ ﺳﻠﻮﻟﯽ دیﺪه ﻧﻤﯽﺷﻮد اﻣﺎ در نمونه کنترل ﻫﺴﺘﻪ ﺳﻠﻮلﻫﺎ ﻗﺎﺑﻞ مشاهده است که نشان دهنده حذف کامل سلول­ها در فرآیند سلول­ زدایی بود (شکل 2).
 
 

شکل 2- بررسی میزان حذف سلولی در عصب سیاتیک بعد از سلول­زدایی با رنگ‌آمیزی H&E تصاویر، نشان دهنده حذف سلولی کامل از عصب می‌باشد. تصویر A: نمونه کنترل تصویرB: داربست سلول­زدایی شده
 
 
رنگ DAPI نوعی رنگ فلورسنت است که با اتصال به نواحی غنی از بازهای آدنین و تیمین بر روی رشته­های DNA، هسته سلول­ها را به رنگ آبی در می­آورد ]10[. به همین دلیل از این رنگ آمیزی جهت بررسی کیفیت حذف سلول­ها از اعصاب سلول­زدایی شده استفاده گردید. همان‌گونه که در شکل 3 مشاهده می­شود، مقاطع عرضی اعصاب سلول­زدایی شده به­وسیله DAPI رنگ نگرفته که نشان دهنده حذف کامل سلول­ها از اعصاب سلول­زدایی شده است.
 
 

 
شکل 3- بررسی نمونه­های عصب و داربست سلول­زدایی شده توسط رنگ آمیزی DAPI . تصویر A نمونه کنترل. تصویر B داربست سلول ­زدایی شده. تصویر نشان دهنده حذف کامل هسته سلول­ها از داربست می­باشد.
 
 
ﺣﻔﻆ ﻣﺎﺗﺮیﮑﺲ ﺧﺎرج ﺳﻠﻮﻟﯽ در داربست­های زیستی اهمیت ویژه­ای دارد زیرا ﺑﺴﺘﺮ ﻣﻨﺎﺳﺒﯽ را ﺑﺮای ﮐﺸﺖ و ﺑﺮرﺳﯽ رﻓﺘﺎر ﺳﻠﻮﻟﯽ ﻓﺮاﻫﻢ ﻣﯽﮐﻨﺪ ]7[. نتایج حاصل از رنگ‌آمیزی ماسون تری کروم نشان داد که در طی سلول‌زدایی رشته­های کلاژن در ماتریکس خارج سلولی بطور نسبی حفظ شده­اند (شکل 4).
 
 

شکل4- بررسی حفظ رشته­های کلاژن در داربست با رنگ آمیزی ماسون تری کروم. بخش­های آبی رنگ نشان دهنده حضور رشته­های کلاژن می­باشد. تصویر کنترل (A) و تصویر داربست سلول ­زدایی شده (B)
 
 
به­منظور نشان دادن درستی سلول­زدایی انجام شده و بررسی میزانDNA  در نمونه داربست و کنترل از استخراجDNA  استفاده گردید. غلظتDNA  در عصب طبیعی و داربست، تفاوت معناداری در داربست سلول­زدایی شده نشان داد که بیانگر افت غلظتDNA  داربست نسبت به غلظت عصب کنترل می­باشد (*P<0.01) که نشان دهنده حذف حداکثری محتوی DNA در داربست تهیه شده می‌باشد (نمودار 1).

نمودار 1- محتوای DNA در نمونه عصب کنترل و داربست سلول‌زدایی شده، داده­ها به صورت میانگین ± انحراف استاندارد نمایش داده شده است. برای مقایسه دو گروه از آزمون t استیودنت استفاده گردید. علامت * اختلاف معنادار (*P<0.05) در مقایسه با گروه کنترل میباشد.
نتایج به­دست آمده از آزمون کشش و اندازه­گیری تغییر طول ناشی از اعمال نیروی کششی نشان دهنده اختلاف آماری معنادار (*P<0.05) در میانگین حداکثر نیروی مورد نیاز همچنین میزان افزایش طول تا نقطه شکست در نمونه عصب سالم و داربست سلول­زدایی شده می­باشد (نمودار 2).
 
 
 
 

نمودار 2- نمودار­ها مقایسه بین حداکثر نیروی کشش تا نقطه شکست بین نمونه کنترل و داربست همچنین مقایسه میانگین حداکثر تغییر طول بین نمونه‌های کنترل و داربست را نشان می­دهد، داده­ها به­صورت میانگین ± انحراف استاندارد نمایش داده شده است. برای مقایسه دو گروه از آزمون t استیودنت استفاده گردید. علامت * اختلاف معنادار در مقایسه با گروه کنترل می‌باشد ((050/0p<*).
 

به­منظور ارزیابی میزان زنده­مانی سلول­های بنیادی مزانشیمی چربی کاشته شده بر روی داربست­های سلول­زدایی شده از آزمون MTT استفاده شد. در این آزمون میزان جذب نوری هر نمونه ارتباط مستقیمی با تعداد سلول­های زنده موجود در نمونه دارد. آزمون MTT در بازه­های زمانی 24، 48، 72 ساعت تیمار سلول­های بنیادی چربی با
غلظت‌های 10 و 20 میکروگرم/ میلی­لیترنانوذرات سلنیوم انجام پذیرفت. نتایج به دست آمده حاکی از قابلیت چسبندگی و تکثیر سلول­ها بر روی داربست­ها بود، هم
چنین نمایانگر این بود که این نانوذرات هیچ گونه سمیتی بر سلول­های بنیادی چربی نداشته­اند (نمودار 3).

نمودار 3- نمودار ارزیابی قابلیت زنده مانی سلول­های بنیادی چربی بر داربست در حضور نانوذره سلنیوم. نمودار نشان دهنده میزان زنده‌مانی گروه­های آزمایش در طول موج 570 نانومتر می­باشد. داده­ها به­صورت میانگین ± انحراف استاندارد نمایش داده شده است. برای مقایسه بین گروه­ها از آزمون تعقیبی Tukey استفاده گردید.
بحث
عصب محیطی یک بافت شکننده و محافظت نشده است که به راحتی در اثر صدمات جسمی مختلف، از جمله حوادث رانندگی جاده­ای، سوانح ساختمانی، آسیب­های ورزشی و صدمات الکتریکی آسیب می­بیند [16 ،1]. پس از آسیب، عصب محیطی توانایی ذاتی خاصی را برای ترمیم خود بدست می­آورد با این حال، بهبود عملکرد عصب محیطی آسیب دیده همیشه راضی کننده نیست [17]. برای آسیب عصب محیطی با فواصل طولانی، بخیه زدن مستقیم عصب باعث ایجاد تنش بیش از حد و منجر به عدم ترمیم صحیح عصب می­شود. بنابراین، برای پیوند در ناحیه شکاف ایجاد شده، به داربستهای عصبی نیاز است تا به استقرار تونل احیاء کننده کمک کند. از این رو، طراحی داربستی ایده­آل که محیطی مناسب برای چسبندگی و رشد آکسون­های در حال ترمیم فرآهم آورد هدفی کلیدی در علم مهندسی بافت عصبی است [18 ،5]. نانوذرات سلنیوم به دلیل خصوصیات منحصر به فرد فیزیکوشیمیایی و الکتریکی خود در سال­های اخیر مورد توجه بسیاری از محققین قرار گرفته است. این نانوذره شبه فلزی هم­چنین به واسطه خواص بیولوژیک مختلف خود همچون خاصیت آنتی‌اکسیدانی، ضدمیکروبی، ضد بیوفیلمی و تقویت کنندگی سیستم ایمنی امروزه به­عنوان یکی از نانوذرات مهم در علوم پزشکی مورد توجه محققان این رشته نیز قرار گرفته است [20-19].
در این پژوهش نتایج آنالیزهای بافتی نشان داد که سلول زدایی به درستی انجام شده است و در داربست­های سلول زدایی شده عصب ساختار داربست­ها شامل اجزای ماتریکس خارج سلولی به طور قابل قبولی حفظ شده­اند. با توجه به این که کشش یکی از مهمترین انواع تنش است که به خصوص به هنگام حرکت مفاصل بر اعصاب محیطی وارد می­گردد، داربست­های مورد استفاده در ترمیم جراحات عصبی باید از استحکام کششی قابل قبولی برخوردار باشند از این رو نتایج تست­های بیومکانیکی در این پژوهش نیز نشان داد که ساختار و مقاومت مکانیکی داربست­ها نسبت به نمونه کنترل بطور مطلوبی حفظ شده است. هم­راستا با این پژوهش نتایج پژوهش­های پیشین نشان داد که تهیه داربست­های سلول زدایی شده توسط تکنیک Sondell اثرات مخربی را بر ماتریکس خارج سلولی داربست نمی­گذارد و استحکام کششی آن به طور قابل قبولی حفظ می­شود
[8-7].

هم­چنین نتایج بدست آمده از تست MTT بعد از 24، 48، 72 ساعت تیمار سلول­های بنیادی چربی با غلظت­های 10، 20 میکروگرم/ میلی­لیتر نشان داد که این نانوذرات هیچ­گونه سمیت معناداری بر سلول­های بنیادی چربی نداشته­اند و باعث افزایش رشد و زنده­مانی سلول­ها بر روی داربست­های تهیه شده می­گردند. در این راستا پژوهش­های پیشین نشان دادند که سلنیوم دارای ویژگی­هایی از جمله خاصیت دارویی، آنتی اکسیدانی، پرواکسیدانی، متعادل کردن تکثیر سلولی، افزایش خنثی سازی عوامل سرطان­زا، مهار تهاجم سلولی و رگ­زایی تومور­ها می­باشد که نقش حفاظتی در برابر مراحل گوناگون سرطان دارد [22-21، 15].
در تحقیقات انجام شده توسط Yazdi و همکاران نتایج نشان داد که استفاده از نانوذرات سلنیوم در موش‌های مبتلا به سرطان پستان در کل روز­های هفته به مدت دو هفته قبل از القاء تومور و سه هفته بعد از آن قادر است طول عمر موش­ها را افزایش داده و عملکرد سیستم ایمنی را در مقابل رشد تومور از طریق اثرات آنتی اکسیدانی نانوذره تقویت نمایند ]23[. همچنین در پژوهش دیگری نشان داده شد که نانوذرات سلنیوم اثر بخشی بالاتر و سمیت کمتری در مقایسه با اشکال دیگر سلنیوم مانند سلنیت، سلنومیتیونین و سلنوسیستئین دارند [24]. نتایج این پژوهش نیز اثر بخش بالا و سمیت پایین نانوذرات را تأیید کردند. نتایج این پژوهش نشان داد که نانوذرات سلنیوم باعث افزایش رشد و همچنین زنده مانی سلول­ها بر روی داربست­ها گردید که می­تواند به عنوان یک محرک رشد سلولی باشد، در ارتباط با این نتایج یک پژوهش حیوانی مطالعات نشان داد که داربست کیتوزان حاوی سلنیوم سبب بهبود عملکرد حرکتی عصب سیاتیک در موش­های صحرایی دچار آسیب عصب سیاتیک در مقایسه با گروه کنترل فاقد سلنیوم گردید [25]. از محدودیت­های این مطالعه میتوان به عدم بررسی اثرات نانوذره در مدل­های جانوری آسیب سیستم عصبی اشاره کرد از این رو می­توان برای مطالعات آتی از این داربست­های تهیه شده همراه با نانوذره سلنیوم در مدل آسیب عصب استفاده نمود.
نتیجه­گیری
در داربست­های تحت تیمار با نانوذرات سلنیوم قابلیت زیست پذیری داربست و زنده­مانی سلول­های بنیادی چربی نسبت به گروه کنترل حفظ شده است و هم­چنین نانوذرات سلنیوم هیچ­گونه سمیت معناداری بر سلول­های بنیادی چربی نداشته­اند. از این رو، برای تأیید این یافته­ها به تحقیقات بیشتری نیاز است.
ﺗﺸﮑﺮ و ﻗﺪرداﻧﯽ
ایﻦ مقاله مستخرج از پایان نامه مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه محقق اردبیلی می­باشد که مورد حمایت مالی ﻣﻌﺎوﻧﺖ ﭘﮋوﻫﺸﯽ دانشگاه محقق اردبیلی قرار گرفته اﺳﺖ و ﻧﻮیﺴﻨﺪﮔﺎن ﻻزم ﻣﯽداﻧﻨﺪ ﮐﻪ از ایﻦ ﻣﻌﺎوﻧﺖ ﮐﻤﺎل ﻗﺪرداﻧﯽ و ﺗﺸﮑﺮ را ﺑﻪ ﻋﻤﻞ ﺑﯿﺎورﻧﺪ.


 
[1]- کارشناس ارشد، گروه زیست‌شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
[2]- (نویسنده مسئول) دانشیار، گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
   تلفن: 31505187-045، دورنگار: 31505187-045، پست الکترونیکی: asad.asady@gmail.com
[3]- استادیار، گروه علوم مهندسی، دانشکده فناوری‌های نوین، دانشگاه محقق اردبیلی، نمین، ایران
[4]- استادیار، - مرکز پژوهشی علوم زیستی و زیست فن آوری، دانشگاه فن آوری‌های نوین سبلان، نمین، ایران
[5]- استادگروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: زيست شناسي
دریافت: 1400/1/24 | پذیرش: 1400/4/23 | انتشار: 1400/7/26

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Rafsanjan University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb