جلد ۲۱، شماره ۴ - ( ۴-۱۴۰۱ )                   جلد ۲۱ شماره ۴ صفحات ۴۳۲-۴۱۳ | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Bagheri Sheykhangafshe F, Farahani H, Fathi-Ashtiani A. Psychometric Properties of Persian Version of COVID-19 Burnout and Obsession Scales in Students during the Coronavirus 2019 Pandemic. JRUMS 2022; 21 (4) :413-432
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-6484-fa.html
باقری شیخانگفشه فرزین، فراهانی حجت اله، فتحی آشتیانی علی. ویژگی‌های روان‌سنجی نسخه فارسی مقیاس‌های فرسودگی و وسواس کووید-۱۹ در دانشجویان، طی همه‌گیری کرونا ویروس ۲۰۱۹. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. ۱۴۰۱; ۲۱ (۴) :۴۱۳-۴۳۲

URL: http://journal.rums.ac.ir/article-۱-۶۴۸۴-fa.html


استادیار گروه روان‌شناسی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
متن کامل [PDF 439 kb]   (۶۳۸ دریافت)     |   چکیده (HTML)  (1562 مشاهده)
متن کامل:   (۶۷۳ مشاهده)
مقاله پژوهشی
مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
دوره 21، تیر 1401، 432-413

ویژگی­های روان­سنجی نسخه فارسی مقیاس­های فرسودگی و وسواس کووید-19 در دانشجویان، طی همه­گیری کرونا ویروس 2019




فرزین باقری شیخانگفشه[1]، حجت­اله فراهانی[2]، علی فتحی آشتیانی[3]




دریافت مقاله: 15/01/1401 ارسال مقاله به نویسنده جهت اصلاح: 06/02/1401 دریافت اصلاحیه از نویسنده: 11/04/1401 پذیرش مقاله: 13/04/01401


چکیده
زمینه و هدف: همه­گیری کووید-19 باعث ایجاد مشکلات روان­شناختی و جسمانی مختلفی در سراسر جهان شد. در همین راستا، پژوهش حاضر با هدف تعیین اعتبار و روایی مقیاس­های فرسودگی و وسواس کووید-19 انجام شد.
مواد و روش­ها: این پژوهش یک مطالعه توصیفی از نوع ارزشیابی بود. نمونه‌ها شامل 350 نفر (227 زن و 123 مرد) از دانشجویان دانشگاه­های تهران در سال 1400 بودند که با روش نمونه­گیری در دسترس انتخاب شدند و مقیاس فرسودگی کووید-19، مقیاس وسواس کووید-19، پرسش­نامه سلامت روان و پرسش­نامه پریشانی روان­شناختی را تکمیل کردند. ویژگی­های روان­سنجی مقیاس­های فرسودگی و وسواس کووید-19 از طریق آزمون تحلیل عامل تأییدی، روایی واگرا، روایی هم­زمان، همبستگی Pearson و ضریب آلفای کرونباخ تحلیل شد.
یافته­ها: ساختار تک عاملی مقیاس فرسودگی کووید-19 (89/0=comparative fit index; CFI، 07/0= root mean square error; RMSE) و وسواس کووید-19 (92/0=CFI، 07/0=RMSE) با استفاده از تحلیل عامل تأییدی بررسی و تأیید شد. در بررسی روایی ملاکی هم­زمان و واگرا، همبستگی مقیاس­های فرسودگی و وسواس کووید-19 با مقیاس پریشانی روان­شناختی مثبت و معنادار بود (001/0>p). هم­چنین، رابطه فرسودگی وسواس کووید-19 با سلامت روان نیز منفی و معنادار بود (001/0>P). ضریب آلفای کرونباخ برای مقیاس فرسودگی و وسواس کووید-19 نیز به ترتیب 91/0 و 82/0 به دست آمد.
نتیجه­گیری: یافته­ها بیانگر روایی و پایایی قابل قبول مقیاس­های فرسودگی و وسواس کووید-19 می­باشد و ساختار این مقیاس­ها می­توانند به منظور بررسی شدت فرسودگی و وسواس افراد طی همه­گیری کروناویروس 2019 مورد استفاده قرار گیرند.
واژه­های کلیدی: فرسودگی، وسواس، کووید-19، اعتبار، روایی، دانشجویان
 
مقدمه
کووید-19 یک بیماری عفونی تنفسی حاد با علائم اصلی تب، سرفه و تنگی نفس است که قدرت انتقال و کشندگی بسیار بالایی دارد [2-1]. با توجه به این­که کووید-19 قدرت ابتلاء و کشندگی بسیار بالایی دارد، باعث شد در طول شیوع کووید-19، بسیاری از مردم جهان سطوح بالایی از افسردگی، اضطراب، وسواس و فرسودگی را تجربه نمایند [4-3]. از آن‌جایی که دو سال از شیوع کووید-19 گذشته است و این ویروس هم­چنان در حال جهش است، انتظار می­رود بسیاری از مردم دچار فرسودگی­ (Burnout) گسترده­ای شوند [5]. طی شیوع کووید-19 به علت تعطیلی دانشگاه­ها، معلمان، والدین و دانشجویان با آموزش مجازی آشنایی کافی نداشتند و همین موضوع باعث گردید عملکرد تحصیلی آن­ها افت کند و دچار فرسودگی تحصیلی شوند [6]. در این راستا، در مطالعه­ای، Jiang ارتباط فرسودگی تحصیلی و رسانه اجتماعی را در دانشجویان طی شیوع کووید-19 مورد بررسی قرار دادند. دانشجویانی که به میزان قابل توجهی از شبکه­های اجتماعی استفاده می­کنند از اضطراب و فرسودگی تحصیلی بیش‌تری برخوردارند [7]. Fernández-Castillo در پژوهشی به بررسی اضطراب و فرسودگی تحصیلی دانشجویان در قبل و بعد از همه­گیری کووید-19 پرداخت. دانشجویانی که از اضطراب بالایی برخوردار بودند فرسودگی تحصیلی بیش‌تری را تجربه می­کردند [8]. Sokal و همکاران در مطالعه­ای به بررسی فرسودگی معلمان طی شیوع کووید-19 پرداختند. در دوران تعطیلی مدارس و دانشگاه­ها معلمان فرسودگی بیش‌تری را تجربه کردند [9].
با شنیدن خبرهای گوناگون در رابطه با تعداد مبتلایان، فوتی­ها و علائم شایع کووید-19، دور از انتظار هم نبود که افکار وسواسی (Obsessive thoughts) پیرامون کووید-19 در بین مردم شکل بگیرد [11-10]. سازمان بهداشت جهانی موارد بهداشتی از جمله زدن ماسک و دست­کش، شستن دستان و صورت را برای جلوگیری از ابتلاء به کووید-19 پیشنهاد کرد، اما این موارد ممکن است افرادی را که دارای نشانگان وسواس فکری-عملی هستند یا مستعد آن هستند را با مشکلاتی روبرو نماید [12].  اختلال وسواس فکری-عملی یکی از ناتوان ‌کننده‌ترین اختلالات روان­شناختی مطرح است که در پنجمین ویرایش راهنمای تشخیصی و آماری  ختلالات روانی، از دیگر اختلالات اضطرابی جدا شده است [13]. طی شیوع کووید-19 نیز بسیاری از افراد نسبت به نشانه­های بدنی خود حساس شدند، تلاش می­کردند اطلاعات بیش‌تری در رابطه با علائم جدید کووید-19، جهش­هایی که پیدا کرده است و تعداد مبتلایان کسب کنند [14]. در همین راستا،Loosen  و همکاران در پژوهشی وسواس افراد در جست و جوی اطلاعات طی شیوع کووید-19 را مورد بررسی قرار دادند. افرادی که دنبال اطلاعات زیادی پیرامون علائم، نشانه­ها و تعداد مبتلایان کووید-19 بودند از افسردگی و اضطراب بالایی برخوردار بودند [15].
AlHusseini و همکاران در پژوهشی به بررسی شیوع افسردگی و نشانگان وسواسی طی شیوع کووید-19 پرداختند. مردان، افراد بزرگ‌سال، متأهل، افراد دارای تحصیلات و درآمد بالاتر از وسواس بیش‌تری رنج می­بردند [16]. نتایج پژوهشWheaton  و همکاران نیز نشان داد افرادی که از تحمل ابهام پایینی برخوردار هستند طی شیوع کووید-19 از وسواس بیش‌تری رنج می­برند [17]. Ji و همکاران اثرات شیوع کووید-19 را بر نشانگان وسواس فکری عملی دانشجویان مورد بررسی قرار دادند. 3/11 درصد از دانشجویان دارای نشانگان وسواس بودند و 3/6 درصد نیز دارای وسواس خفیف تا متوسطی بودند [18]. بررسی­های انجام شده Srivastava و همکاران حاکی از شیوع 3/53 درصدی اختلالات روانشناختی ناشی از کرونا در هند بود. شیوع اضطراب، وسواس و ترس به ترتیب 3/29، 13/47 و 9/46 درصد بود که 8/2 درصد از افراد دارای هر سه اختلال بودند [19].
پژوهش­گران به منظور بررسی فرسودگی و وسواس ناشی از کووید-19 در سطوح مختلف اقدام به ساخت و هنجاریابی پرسش­نامه­های مرتبط کردند. در این زمینه، Yıldırım  و  Solmaz در پژوهشی پرسش­نامه فرسودگی کووید-19 را مورد بررسی و ارزیابی قرار دادند. این مقیاس دارای 10 گویه­ است که منطبق با فرم کوتاه مقیاس فرسودگی ساخته شده است. بررسی­های انجام شده حاکی از همبستگی گویه­ها در بین 58/0 تا 85/0 داشت [20]. Queirós و همکاران در پژوهشی به بررسی استرس، فرسودگی شغلی و ویژگی­های روان­سنجی پرسش­نامه استرس شغلی پلیس طی همه­گیری کووید-19 پرداختند. نتایج به­دست آمده حاکی از تأیید 20 گویه دو عاملی از این پرسش­نامه داشت [21]. در مطالعه­ای دیگر،Moroń  و همکاران ویژگی­های روان­سنجی پرسش­نامه فرسودگی کووید-19 را در جمعیت لهستانی مورد بررسی قرار دادند. نتایج حاکی از مطلوب بودن روایی و پایایی مقیاس 10 گویه­ای فرسودگی کووید-19 داشت [22]. با توجه به اهمیت بالای بررسی وسواس کووید-19، مطالعات مختلف اقدام به بررسی و هنجاریابی پرسش­نامه­های مورد نظر در کشورهای خود کردند. در همین زمینه،Choi  و همکاران در پژوهشی به بررسی ویژگی­های روان­سنجی پرسش­نامه وسواس کووید-19 پرداختند. این مقیاس 4 گویه­ای تک عاملی در رابطه با اندازه‌گیری افکار مزاحم پیرامون کووید-19 طراحی شده است. نتایج به­دست آمده حاکی از روایی و پایایی مطلوب این مقیاس داشت. هم­چنین مشخص گردید افرادی که نمرات بالاتری در وسواس کووید-19 کسب می­کنند از اضطراب کووید-19 بالاتری برخوردارند [23]. در مطالعه­ای دیگر،Andrade  و همکاران روایی و پایایی مقیاس وسواس کووید-19 در کشور پرتغال و برزیل را مورد بررسی قرار دادند. یافته­های به­دست آمده روایی (78/0) و پایایی (86/0) مناسبی را برای این مقیاس نشان داد [24].
مانند تمام بیماری­های همه­گیر، کووید-19 نیز باعث ایجاد مشکلات روان­شناختی، جسمانی، تحصیلی، شغلی، خانوادگی و اجتماعی در سطح جهانی شد. در واقع، به علت تغییرات زیاد سبک زندگی و اضطراب­هایی که افراد در این مدت تجربه می­کنند، پیش­بینی می­شود از سطوح مختلفی از فرسودگی و وسواس در کوتاه و بلند مدت رنج ببرند. بدین منظور، با توجه به این­که برای بررسی پیامدهای بلندمدت کروناویروس 2019 در داخل کشور نیازمند ابزاری کارآمد هستیم، پژوهش حاضر با هدف تعیین ویژگی­های روان­سنجی مقیاس­های فرسودگی و وسواس کووید-19 در دانشجویان ایرانی انجام شد.
مواد و روش­ها
پژوهش حاضر هنجاریابی از نوع آزمون­سازی است. بر این اساس روش مورد استفاده توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری مطالعه حاضر را کلیه دانشجویان دانشگاه­های استان تهران (مشتمل بر تربیت مدرس، بهشتی، تهران، شاهد، علامه طباطبایی، خوارزمی، آزاد اسلامی، پیام نور و علم و فرهنگ) در سال تحصیلی 1400-1399 تشکیل دادند. با توجه به نظر Tabachnick و همکاران در خصوص برآورد حجم نمونه برای مطالعات اعتباریابی و تحلیل عاملی حداقل 300 نفر لازم است و اگر این رقم بالاتر افزایش یابد عالی است [25]. لذا در پژوهش حاضر، تعداد 350 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب و با روش نمونه­گیری در دسترس اینترنتی که لینک آن از طریق واتساپ و اینستاگرام در اختیار افراد قرار گرفت، جمع­آوری شدند. ملاک­های ورود به پژوهش شامل رضایت شخصی افراد برای تکمیل مقیاس­ها، دسترسی کامل به اینترنت و دامنه سنی 18 تا 50 سال بود. هم­چنین عدم تعلق به جامعه پژوهش، وجود مشکلات جدی جسمانی و روان­شناختی (افسردگی و اضطراب شدید)، شانسی جواب دادن به سؤالات (وجود دروغ­سنجس در سوالات) و عدم پاسخدهی کامل به عنوان ملاک­های خروج از پژوهش در نظر گرفته شد.
پس از کسب اجازه از پدیدآورندگان پرسش­نامه­ها، فرآیند ترجمه و بازترجمه انجام شد. در گام اول، دو مترجم مسلط به زبان انگلیسی به صورت جداگانه پرسش­نامه­های فرسودگی و وسواس کووید-19 را به فارسی ترجمه کردند و سپس نسخه مشترکی از این دو ترجمه آماده شد. این ترجمه سپس توسط دو مترجم دیگر که قبلاً نسخه اصلی پرسش­نامه­ها را مطالعه نکرده بودند، به انگلیسی برگرداندند. در گام بعدی، نسخه­های انگلیسی آماده شده با نسخه اصلی پرسش­نامه مقایسه شده و با همکاری گروه مترجمان، نسخه فارسی پرسش­نامه آماده شد و در اختیار تعدادی از اساتید و دانشجویان روان­شناسی قرار گرفت. پس از شناسایی و رفع ابهامات موجود در سؤالات، نسخه نهایی پرسش­نامه آماده شد. به منظوره جمع­آوری داده‌ها در ابتدا پرسش­نامه­های مطالعه در داخل سایت Google Docs بارگذاری شد. سپس لینک آن در اختیار دانشجویان قرار گرفت و از آن­ها خواسته شد در یک زمانی که دسترسی کامل به اینترنت دارند اقدام به پاسخ دادن به سؤالات این پژوهش کنند.
در این پژوهش از ابزارهای زیر استفاده شد:
فرم اطلاعات جمعیت­شناختی (Demographic information form): این چک­لیست شامل جنسیت، سن، وضعیت تأهل، مقطع تحصیلی، سابقه ابتلاء به کووید-19 بود.
مقیاس فرسودگی کووید-19 (Burnout COVID-19 Scale): پرسش­نامه فرسودگی کووید-19 یک مقیاس 10 گویه­ای است که منطبق با فرم کوتاه مقیاس فرسودگی [26] ساخته شده است [20]. به منظور تطبیق سؤالات، کلمات مرتبط با "کار شما" به "کووید-19" (مانند: وقتی درباره کووید-19 فکر می‌کنید، چقدر احساس خستگی می­کنید؟) تغییر یافت. این مقیاس اساس طیف پنج گزینه­ای لیکرت هرگز (نمره 1) تا همیشه (نمره 5) به سنجش فرسودگی می‌پردازد. دامنه نمره کل از 10 تا 50 است و نمره بالاتر نشان ­دهنده فرسودگی بیش‌تر است. همبستگی گویه­ها نیز از 58/0 تا 85/0 به­دست آمد که حاکی از ارتباط معنادار آن‌ها در سطح 001/0 داشت. شاخص­های برازندگی (96/0=comparative fit index; CFI، 10/0=root mean square error; RMSEA) و کفایت نمونه­گیری 92/0 (Kaiser-Meyer-Olkin; KMO) قابل قبول و مطلوبی برخوردار است. هم­چنین اعتبـار ایـن مقیـاس بـه روش همسانی درونی 92/0 به­دست آمد [20]. در مطالعه پیش­رو، از شاخص روایی محتوا  (Content validity index; CVI) و شاخص نسبت روایی محتوا  (Content validity ratio; CVR) به منظور سنجش روایی محتوای پرسش­نامه استفاده شد. CVI و CVR پرسش­نامه به ترتیب 84/0 و 87/0 به­دست آمدند که روایی محتوای مطلوب پرسش­نامه فرسودگی کوید-19 را نشان می­دهند. در پژوهش حاضر نیز ضریب آلفای کرونباخ این مقیاس 91/0 به­دست آمد.
مقیاس وسواس کووید-19 (Obsession with COVID-19 Scale; OCS): پرسش­نامه وسواس کووید-19 یک مقیاس 4 گویه­ای تک عاملی در رابطه با اندازه­گیری افکار مزاحم پیرامون کووید-19 طراحی شده است [23]. از شرکت کنندگان خواسته می­شود تا با استفاده از یک مقیاس لیکرت اصلاً (نمره 0) تا زیاد (نمره 4) به درجه­بندی میزانی که هر حالت را در دو هفته گذشته تجربه کرده­اند، بپردازند. حداقل امتیاز ممکن 0 و حداکثر 16 خواهد بود. نمره کل 7 و بالاتر نشان دهنده تفکر وسواسی پیرامون کووید-19 دارد. طبق بررسی­های انجام شده مقیاس وسواس کووید-19 شاخص­های برازندگی (99/0=CFI، 06/0=RMSEA) و پایایی هم­زمان (45/0 تا 83/0) قابل قبول و مطلوبی برخوردار است. هم­چنین اعتبـار ایـن مقیـاس بـه روش همسانی درونی 85/0 به­دست آمد [23]. در مطالعه حاضر، از شاخص روایی محتوا و شاخص نسبت روایی محتوا به منظور سنجش روایی محتوای پرسش‌نامه استفاده شد. CVI و CVR پرسش­نامه به ترتیب 88/0 و 91/0 به­دست آمدند که روایی محتوای مطلوب پرسش­نامه وسواس کوید-19 را نشان می­دهند. در پژوهش حاضر نیز ضریب آلفای کرونباخ 82/0 به­دست آمد.
فرم کوتاه پرسش­نامه سلامت روان (Short form of mental health questionnaire): به منظور سنجش روایی واگرا پرسش­نامه­های پژوهش از پرسش­نامه استاندارد سلامت روانی Keyes استفاده شده است. این پرسش­نامه از فرم بلند پیوستار سلامت روان مشتق شده و شامل 14 گویه و 3 مؤلفه بهزیستی هیجانی، سلامت روانی و سلامت اجتماعی است و بر اساس طیف شش گزینه­ای لیکرت هرگز (نمره 1) تا هر روز (نمره 6) به سنجش سلامت روانی می­پردازد [27]. حداقل امتیاز ممکن 14 و حداکثر 84 خواهد بود. نمرات بین 14 تا 28 نشان دهنده سطح پایین سلامت روان، نمرات بین 28 تا 56 سطح متوسطی از سلامت روان و نمرات بالاتر از 56 حاکی از سطح بالای سلامت روان است. در مطالعه Keyes روایی و ثبات درونی پرسش­نامه 80/0 و ضریب آلفای کرونباخ آن 73/0 به­دست آمد [27]. در داخل کشور نیزBagheri Sheykhangafshe  و همکاران ضریب آلفای کرونباخ فرم کوتاه پرسش­نامه سلامت روان را 85/0 گزارش کردند [28]. در پژوهش حاضر نیز آلفا کرونباخ همسانی درونی 87/0 به­دست آمد.
فرم کوتاه مقیاس پریشانی روان­شناختی (Short form of psychological distress scale): به منظور بررسی روایی هم­زمان مقیاس­ها از فرم کوتاه پرسش­نامه افسردگی، اضطراب و استرس استفاده شد. فرم کوتاه مقیاس پریشانی روان­شناختی از 21 سؤال و سه زیر مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس تشکیل شده است [29]. هر زیرمقیاس 7 سؤال را شامل می­شود که به صورت لیکرت از صفر تا سه نمره­گذاری می­شوند. از آزمودنی­ها خواسته می­شود تا با استفاده از یک مقیاس لیکرت اصلاً (نمره 0) تا زیاد (نمره 3) به درجه­بندی میزانی که هر حالت را در هفته گذشته تجربه

کرده­اند، بپردازند. حداقل امتیاز ممکن 0 و حداکثر 63 خواهد بود.
Henry و Crawford آلفای کرونباخ را برای کل مقیاس 93/0، زیرمقیاس افسردگی 88/0، زیرمقیاس اضطراب 82/0 و زیرمقیاس تنیدگی 90/0 بیان می­کنند [30]. در ایران، Pournaghash Tehrani و همکاران برای کل مقیاس، زیرمقیاس­های استرس، اضطراب و افسردگی به ترتیب ضریب اعتبار بازآزمایی 91/0، 79/0، 80/0 و 81/0 بیان می­کنند. هم­چنین ضریب اعتبار آلفای کرونباخ را برای افسردگی 85/0، اضطراب 75/0 و استرس 87/0 مطرح می­کنند [31]. ضریب آلفای کرونباخ این مقیاس برای مؤلفه­های اضطراب، افسردگی و استرس به ترتیب 82/0، 84/0 و 79/0 به­دست آمد.

پس از تکمیل پرسش­نامه­ها توسط شرکت­کنندگان، داده­ها وارد نرم­افزار SPSS نسخه 24 و R نسخه 1/4 شد و توسط آماره­های توصیفی (تحلیل عامل تأییدی، ضریب همبستگی Pearson، شاخص­های نیکویی برازش) تحلیل شدند. سطح معنی­داری 05/0 در نظر گرفته شد.
نتایج
دامنه سنی شرکت­کنندگان در پژوهش 18 تا 35 سال بود. طبق بررسی­های صورت گرفته میانگین و انحراف استاندارد سنی شرکت­کنندگان پژوهش به ترتیب 78/26 و 39/5 سال به دست آمد. ویژگی­های جمعیت ­شناختی نمونه­های مورد بررسی در جدول 1 نشان داده شده است.

جدول 1- ویژگی­های جمعیت­شناختی دانشجویان استان تهران در سال 1400 (350=n)
تعداد درصد
جنسیت زن 227 8/64
 مرد 123 2/35
کارشناسی 189 0/54
مقطع تحصیلی کارشناسی ارشد 104 7/29
دکتری 57 3/16
وضعیت تأهل مجرد 248 8/70
متأهل 102 2/29
سابقه ابتلاء به کووید-19 بله 235 1/67
خیر 115 9/32

در جدول 2 نیز اطلاعات توصیفی شرکت­کنندگان شامل میانگین و انحراف معیار ارئه ­شده است. هم­چنین، به منظور بررسی نرمال بودن توزیع فراوانی متغیرها، نتایج چولگی و کشیدگی متغیرها گزارش گردید.
جدول 2- اطلاعات توصیفی نمرات دانشجویان استان تهران در سال 1400 (350=n)
شاخص میانگین انحراف معیار چولگی کشیدگی
فرسودگی کووید-19 25/26 66/9 116/0 801/0
وسواس کووید-19 12/8 02/4 958/0 206/0
افسردگی 92/11 51/4 079/1 684/0
اضطراب 88/10 64/3 173/1 179/1
استرس 52/14 71/4 328/1 507/0
سلامت روان 69/55 12/8 215/0 396/0

به منظور بررسی روایی سازه مقیاس، ابتدا به بررسی تحلیل عاملی تأییدی آن می­پردازیم. مناسب بودن گویه­های آزمون برای تحلیل عاملی با استفاده از شاخص همبستگی نمره هر گویه با نمره کل تصحیح­ شده (Corrected item total correlation) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج این بررسی در جدول 3 نشان داده شده است.
 

جدول 3- همبستگی گویه­های مقیاس فرسودگی و وسواس کووید-19  با نمره کل تصحیح شده دانشجویان استان تهران در سال 1400 (350=n)
شماره گویه­های فرسودگی کووید-19 همبستگی با نمره کل تصحیح­شده
1 وقتی درباره کووید-19 فکر می‌کنید، چقدر احساس خستگی می­کنید؟ 673/0
2 وقتی درباره کووید-19 فکر می‌کنید، چقدر از مردم ناامید می­شوید؟ 606/0
3 وقتی درباره کووید-19 فکر می‌کنید، چقدر احساس ناامیدی می­کنید؟ 791/0
4 وقتی درباره کووید-19 فکر می‌کنید، چقدر احساس می­کنید گرفتار شده­اید؟ 703/0
5 وقتی درباره کووید-19 فکر می‌کنید، چقدر احساس ناتوانی می­کنید؟ 808/0
6 وقتی درباره کووید-19 فکر می‌کنید، چقدر احساس افسردگی می­کنید؟ 799/0
7 وقتی درباره کووید-19 فکر می‌کنید، چقدر احساس ضعف جسمانی و بیماری می­کنید؟ 701/0
8 وقتی درباره کووید-19 فکر می‌کنید، چقدر مانند یک شکست­خورده احساس بی ارزشی می­کنید؟ 676/0
9 وقتی درباره کووید-19 فکر می‌کنید، چقدر در خوابیدن دچار مشکل شده­اید؟ 520/0
10 وقتی درباره کووید-19 فکر می‌کنید، چقدر احساس می­کنید که به آن مبتلا شده­اید؟ 547/0
شماره گویه­های وسواس کووید-19 همبستگی با نمره کل تصحیح­شده
1 من افکار پریشان کننده­ای داشتم که ممکن است ویروس کرونا گرفته باشم. 746/0
2 من افکار ناراحت کننده­ای داشتم که ممکن است افراد خاصی را که دیده­ام ویروس کرونا داشتند. 702/0
3 نمی­توانستم دیگر به ویروس کرونا فکر نکنم. 688/0
4 خواب ویروس کرونا را دیدم. 510/0
 
بر اساس جدول 3، بررسی میزان همبستگی گویه­ها با نمره کل تصحیح ­شده نشان می­دهد که تمام گویه­های مقیاس از همبستگی با نمره کل تصحیح­ شده بیش‌تر از 30/0 برخوردارند. مثبت بودن تمام ضرایب همبستگی حاکی از آن است که تمام گویه­ها همسو با نمره کل مقیاس هستند [32].
روش برآورد در تحلیل عامل تأییدی تابع درست نمایی (Likelihood function) و برآورد حداکثر درست نمایی (Maximum likelihood estimation) بود. نرمال بودن تک متغیری از طریق آزمون Kolmogorov–Smirnov و نرمال بودن چند متغیری توسط Multivariate normality testing (Mardia) چک گردید که سطح معناداری بالاتر از 05/0 و لذا فرض نرمال بودن برقرار بود. هم­چنین، به علت بودن گزینه اجبار در پاسخ به پرسش­نامه­ها، در پژوهش حاضر داده از دست رفته وجود نداشت. مشکل داده­های پرت نیز توسط آزمون Mahalanobis بررسی شدند که نتایج به­دست آمده حاکی از نبود داده­های پرت بود.
 
جدول 4- شاخص­های نیکویی برازش مدل تک عاملی مقیاس فرسودگی و وسواس کووید-19 دانشجویان استان تهران در سال 1400 (350=n)
متغیر Chi-square df P χ2/df RMSEA SRMR GFI CFI NFI NNFI IFI
فرسودگی 054/249 54 001/0 61/4 07/0 06/0 86/0 89/0 88/0 86/0 89/0
وسواس 622/208 52 001/0 01/4 07/0 01/0 99/0 92/0 99/0 97/0 98/0
 
همان­گونه که در جدول 4 مشاهده می­شود، در این پژوهش برای بررسی برازش مدل به­دست آمده، از شاخص­های مجذور خی، خی­دوی نسبی (نسبت مجذورر خی به درجه آزادی) RMSEA، SRMR، GFI، CFI، NFI، NNFI و IFI استفاده شد. در ارزیابی برازش مدل، مجذور خی یک شاخص سنتی و رایج است که عدم معناداری آن در سطح 05/0 نشان­دهنده برازش بسیار مناسب مدل است [33]. در پژوهش حاضر نیز مجذور خی دو معنادار شده است، با این­حال این شاخص با محدودیت­های قابل ­توجهی مواجه است که از جمله بارزترین این محدودیت­ها، حساسیت به حجم نمونه است [34]. از آن‌جایی­که مجذور خی در اصل یک آزمون معناداری آماری است، کاربرد آن در نمونه­های بزرگ، تقریباً همیشه منجر به رد شدن مدل شده و از طرف دیگر، در نمونه­های کوچک توان خود را از دست می­دهد. برای حل این مشکل و کاهش اثر حجم نمونه، شاخص نسبت مجذور خی بر درجه آزادی معرفی شد [35]. اگرچه خی­دوی نسبی فاقد یک مقدار ثابت به­عنوان نسبت قابل قبول است، Alexopoulos و Kalaitzidis مقادیر کم‌تر از 5 را به­عنوان نسبت قابل قبول برای این شاخص جهت برازش بسیار مطلوب مدل معرفی کرده­اند. خی­دوی نسبی در مدل بررسی­شده برای مقیاس فرسودگی و وسواس کووید-19 برابر با 61/4 و 01/4 است که نشان‌گر برازش مطلوب مدل هست [34].
شاخص بعدی RMSEA است که اگر کوچک­تر از 08/0 باشد بر برازش مطلوب مدل دلالت دارد و نشان‌گر این است که خطای اندازه­گیری در مدل کنترل­شده است [34]. میزان محاسبه­شده آن در مدل مورد نظر برابر با  07/0 و نشان‌گر برازش مطلوب مدل به­دست آمده­ پژوهش حاضر است. شاخص SRMR نیز درصورتی­که کوچک­تر از 09/0 باشد حاکی از مناسب بودن مدل است [36]، که مقدار محاسبه­ شده آن در این پژوهش برای مقیاس فرسودگی و وسواس کووید-19 برابر با 06/0 و 01/0 است. سایر شاخص­های محاسبه ­شده از شاخص­های نیکویی برازش که عبارت­اند از GFI، CFI، NFI، NNFI و IFI، مقادیری بین صفر تا یک را می­توانند اتخاذ کنند که هر چه مقدار آن­ها به یک نزدیک­تر باشد، مدل از برازش بهتری برخوردار است. این مقادیر درصورتی­که بزرگ­تر از 90/0 باشند، بر برازش بسیار مطلوب و بسیار مناسب و درصورتی­که بزرگ­تر از 80/0 باشند، بر برازش مطلوب مدل دلالت دارند [34]. مقادیر محاسبه­ شده این شاخص­ها در این پژوهش برای مدل مقیاس فرسودگی کووید-19 به ترتیب 86/0، 89/0، 88/0، 86/0، 89/0 و برای مقیاس وسواس کووید-19 به ترتیب 99/0، 92/0، 99/0، 97/0، 98/0 است که دلالت بر مطلوب و بسیار مطلوب بودن مدل به دست­آمده دارند. در مجموع می­توان گفت نتایج تحلیل عاملی تأییدی حاکی از برازش بسیار خوب مدل تک عاملی مقیاس­ها است (نمودار 1 و 2).
 


نمودار 1- مدل تک عاملی مقیاس فرسودگی کووید-19 و ضرایب استاندارد مسیرها در دانشجویان استان تهران در سال 1400 (350=n)

نمودار 2- مدل تک عاملی مقیاس وسواس کووید-19 و ضرایب استاندارد مسیرها در دانشجویان استان تهران در سال 1400 (350=n)

 
در ادامه به بررسی دیگر ویژگی­های سنجشی این نسخه پرداخته می­شود. میانگین واریانس استخراج­شده (Average variance extracted) فرسودگی و وسواس کووید-19 به ترتیب برابر با 51/0 و 55/0 به­دست آمد. میزان قابل قبول میانگین واریانس استخراج ­شده مقادیر بزرگ­تر از 5/0 است [37]. هم­چنین، در بررسی اعتبار مرکب (Composite reliability) عوامل مقیاس، مقدار محاسبه شده برای فرسودگی و وسواس کووید-19 برابر با 91/0 و 83/0 به­دست آمد و بر اساس نظرJosse  و همکارش مقادیر بالاتر از 7/0 قابل قبول می­باشند [37]. این نتایج نشان‌گر روایی ملاکی واگرا مقیاس و این نکته است که هر گویه فقط عامل خود را اندازه‌گیری می­کند و ترکیب آن­ها به­گونه­ای است که تمام عوامل به­خوبی از یک‌دیگر تفکیک شده­اند. علاوه براین، روایی ملاکی هم­زمان این مقیاس­ها از طریق محاسبه همبستگی Pearson با پرسش­نامه پریشانی روان­شناختی تأیید شد. بدین ترتیب که بین فرسودگی و وسواس کووید-19 با نمره کل پرسش­نامه پریشانی روان­شناختی رابطه مستقیم و معناداری وجود دارد. روایی واگرای مقیاس فرسودگی و وسواس کووید-19 نیز از طریق محاسبه همبستگی Pearson با مقیاس سلامت روان تأیید شد. به این صورت که بین فرسودگی و وسواس کووید-19 با نمره سلامت روان رابطه معکوس و معناداری (001/0>P) وجود دارد (جدول 4). به منظور بررسی اعتبار نسخه فارسی مقیاس فرسودگی و وسواس کووید-19، ضریب همسانی درونی (آلفای کرونباخ) مورد بررسی قرار گرفت. ضریب آلفای کرونباخ برای پرسش­نامه فرسودگی و وسواس کووید-19 به ترتیب 91/0 و 82/0 محاسبه شد. لازم به ذکر است که مقدار مناسب آلفا برای اعتبار یک مقیاس بزرگ­تر از 7/0 است [38].
 
جدول 5- آلفای کرونباخ، روایی ملاکی هم­زمان و واگرا عوامل مقیاس­های فرسودگی و وسواس کووید-19 دانشجویان استان تهران در سال 1400 (350=n)
متغیر آلفای کرونباخ همبستگی Pearson با مقیاس همبستگی Pearson با مقیاس پریشانی روان­شناختی
سلامت روان افسردگی اضطراب استرس
فرسودگی کووید-19
مقدار p
91/0
-
321/0-
001/0 >
431/0
001/0 >
467/0
001/0 >
483/0
001/0 >
وسواس کووید-19
مقدار p
83/0
-
235/0-
001/0 >
370/0
001/0 >
476/0
001/0 >
418/0
001/0 >
 
در جدول شماره 6، نتایج تحلیل عامل تأییدی ارائه شد. طبق نتایج بدست آمده مشخص گردید تمامی گویه­های مقیاس­های فرسودگی و وسواس کووید-19 از بار عامل تاییدی خوبی برخوردارند و می­توانند در نمونه ایرانی مورد استفاده قرار گیرند.
 
جدول 6- ضرایب مقیاس­های فرسودگی و وسواس کووید-19 دانشجویان استان تهران در سال 1400 (350=n)
گویه ضرایب غیر استاندارد ضرایب استاندارد مقدار T مقدار P
1 00/1 74/0 65/11 001/0 >
2 81/0 66/0 20/12 001/0 >
3 08/1 85/0 08/16 001/0 >
4 99/0 75/0 02/14 001/0 >
5 06/1 86/0 36/16 001/0 >
6 09/1 85/0 14/16 001/0 >
7 76/0 68/0 68/12 001/0 >
8 73/0 69/0 87/12 001/0 >
9 55/0 51/0 29/9 001/0 >
10 57/0 50/0 21/9 001/0 >
گویه ضرایب غیر استاندارد ضرایب استاندارد مقدار T مقدار P
1 00/1 87/0 01/12 001/0 >
2 98/0 83/0 49/15 001/0 >
3 78/0 70/0 55/13 001/0 >
4 42/0 49/0 96/8 001/0 >
 
 بحث
پژوهش حاضر با هدف تعیین ویژگی­های روان­سنجی مقیاس­های فرسودگی و وسواس کووید-19 در دانشجویان ایرانی انجام شد. به همین منظور، با استفاده از آزمون تحلیل عاملی و روایی ملاکی هم­زمان و واگرا، روایی سازه­ای آن احراز گردید. نتایج تحلیل عاملی، بیان‌گر وجود یک ساختار تک عاملی برای مقیاس­های فرسودگی و وسواس کووید-19 بود. این نتایج در گستره پژوهش­های گذشته انجام شده بود ]20-24[. Moroń و همکاران ویژگی­های روان­سنجی پرسش­نامه فرسودگی کووید-19 را در جمعیت لهستانی مورد بررسی قرار دادند. نتایج به­دست آمده حاکی از مطلوب بودن روایی و پایایی مقیاس 10 گویه­ای فرسودگی کووید-19 در جامعه لهستانی داشت [22]. در مطالعه­ای دیگر، Andrade و همکاران روایی و پایایی مقیاس وسواس کووید-19 در کشور پرتغال و برزیل  را مورد بررسی قرار دادند. یافته­های به­دست آمده روایی و پایایی مناسبی را برای این مقیاس نشان داد [24].
در بررسی روایی واگرا مشخص شد که مقیاس­های فرسودگی و وسواس کووید-19 با سلامت روانی رابطه منفی معنادار دارند. کووید-19 مانند تمام بیماری­های همه­گیر موجب فرسودگی، اضطراب، استرس، وسواس و افسردگی در بسیاری از مردم جهان شد. در واقع، دور ماندن از اجتماع، شرکت در کلاس­های مجازی، عدم حضور در محل کار و تعطیلی باشگاه­های ورزشی سطوح بالایی از فرسودگی را در بین سنین مختلف ایجاد کرد [8]. ترس از ابتلاء به کووید-19، اضطراب مرگ، وجود دامنه شیوع شناسی بالای کرونا نیز باعث گردید افراد زیادی نسبت به تست واکسن وسواس داشته باشند [14]، یا دائما علائم خود را بررسی نماین [19]. در این راستا، Zis و همکاران در پژوهشی دیگر نقش آموزش مجازی را بر سلامت روانی و فرسودگی دانشجویان پزشکی را طی همه­گیری کووید-19 مورد بررسی قرار دادند. یافته­های به دست آمده نشان داد در مقایسه با قبل از شیوع کووید-19 میزان فرسودگی دانشجویان پزشکی به میزان قابل توجهی افزایش یافته است. هم­چنین دانشجویان سال بالاتر از فرسودگی تحصیلی بیش‌تری برخوردار بودند که موجب کاهش سلامت روانی در آن­ها شد [6]. در مطالعه­ای دیگر، Wheaton و همکاران تأثیرات همه­گیری کروناویروس 2019 را بر روی نشانگان وسواس فکری عملی افراد مورد بررسی قرار دادند. نتایج این پژوهش نشان داد نشانگان وسواس در 2/76 درصد از افراد تشدید شده است. بیش‌تر افراد نگران آلوده شدن به کووید-19 بودند و دائم علام خود را چک می­کردند. در صورت لزوم تست­های کرونای زیادی را نیز انجام می­دادند که موجب افزایش اضطراب و تنش در آن­ها می­شد [17]. Ergenc و همکاران به بررسی افسردگی، وسواس و اضطراب در کادر درمانی طی همه­گیری کرونا پرداختند. بررسی­ها نشان داد افرادی که در بخش بیماران کرونایی فعالیت می­کنند از نظر روان­شناختی تحت تأثیر بیش‌تری قرار گرفتند. تا جایی که میزان وسواس این افراد دوبرابر کارکنان بخش عادی بیمارستان بود. هم­چنین شدت علائم وسواسی منجربه افسردگی و اضطراب کادر درمانی بیمارستان­ها می­شد [13].
در بررسی روایی همگرا مشخص شد که مقیاس­های فرسودگی و وسواس کووید-19 با پریشانی روان­شناختی رابطه مثبت معنادار دارند. از آن­جایی­که رعایت بهداشت فردی (شست و شوی مداوم دست­ها، استفاده از ماسک و دست­کش) و حفظ فاصله­گذاری اجتماعی یکی از مهم­ترین روش­ها در جهت پیش­گیری و جلوگیری از شیوع هرچه بیش‌تر کووید-19 است، خطر ابتلاء به وسواس­ طی همه­گیری کووید-19 بسیار محتمل تلقی می­شود [18-14]. در واقع ترس و استرسی که کووید-19 ایجاد می­کند افرادی که زمینه لازم برای ابتلاء به وسواس دارند را دچار مشکل کرده است. تا جایی که این نظافت و تمیزی به صورت افراطی صورت می­گیرد و روند زندگی عادی آنان را مختل می­کند [16]. همین وسواس افراطی نیز در بلندمدت سطوح مختلفی از فرسودگی را برای دانشجویان، کارمندان، پرستاران و سایر افراد ایجاد می­کند [22]. در این زمینه،  Yörükو Güler ارتباط تاب­آوری روان‌شناختی، افسردگی و عوامل اجتماعی با فرسودگی شغلی پرستاران و ماماها طی شیوع کووید-19 را مورد بررسی قرار دادند. بررسی­های صورت گرفته نشان داد 8/31 درصد از پرستاران و ماماها دارای افسردگی بودند که در ماماها بیش‌تر بود. هم­چنین تاب­آوری روان­شناختی و حمایت اجتماعی باعث کاهش فرسودگی شغلی می­شد [5]. در پژوهشی دیگر، Enea و همکاران تأثیر قرنطینه خانگی طی شیوع کووید-19 بر وسواس مرگ و احساس تنهایی مورد بررسی قرار دادند. بررسی­های انجام شده نشان داد افرادی که در دوران کرونا احساس تنهایی می­کردند و ترس شدیدی نسبت به کووید-19 داشتند، وسواس مرگ بالایی را تجربه می­کردند. در مقابل افرادی که ارتباط نزدیکی با خدا داشتند و دارای سطوح معنویت مطلوبی بودند وسواس و ترس کم‌تری نسبت به مرگ داشتند [11]. Tanir و همکاران در مطالعه­ای به بررسی علائم وسواسی در کودکان و نوجوانان طی شیوع کووید-19 پرداختند. نتایج به­دست آمده حاکی از افزایش علائم وسواسی در کودکان و نوجوانان داشت. افراد از نظر وسواس آلودگی و اجبار برای شست­وشو افزایش چشم­گیری نشان دادند که در طول روز وقت زیادی از آن­ها می­گرفت [14].
نتایج آلفای کرونباخ برای کل مقیاس فرسودگی و وسواس کووید-19 بیانگر همسانی درونی قابل‌قبولی بود. در مجموع نتایج پژوهش حاضر مشابه با مطالعات پیشین [24-20]، بیانگر اعتبار مطلوب ابزار بود. به صورت کلی یافته­های حاصل از پژوهش حاضر نشان داد که نسخه فارسی مقیاس­های فرسودگی و وسواس کووید-19 در نمونه ایرانی دارای روایی و اعتبار مناسب است. از طرفی وجود همبستگی بالا با پرسش‌نامه پریشانی روان­شناختی و نیز آلفای کرونباخ بالا برای مقیاس­ نیز تأییدی است بر این­که این پرسش­نامه می‌تواند به نحو مؤثری مورد استفاده قرار گیرد. از آن­جایی که بیماری­های همه­گیر دیگری ممکن است مردم جهان را تحت تأثیر خود قرار دهد، با انجام مطالعات گسترده می­توان شاهد میزان اعتبار هرچه بیش‌تر این مقیاس در داخل کشور باشیم.
پژوهش حاضر محدودیت­هایی را داشته است که در به‌دست آوردن نتایج آن بی­تأثیر نبوده است. جامعه آماری این پژوهش دانشجویان استان تهران در سال 1400 بودند، به همین دلیل در تعمیم نتایج به سایر گروه­ها و مناطق دیگر باید جانب احتیاط رعایت شود. محدود بودن پژوهش به پرسش­نامه­های اینترنتی که امکان توضیحات بیش‌تر برای شرکت­کنندگان وجود نداشت، از دیگر محدودیت­های پژوهش به شمار می­رود. در همین راستا پیشنهاد می­شود در مطالعات آتی با فاصله اجتماعی و رعایت نکات بهداشتی به صورت حضوری پرسشنامه­های پژوهش پخش گردد. هم­چنین، با توجه به قرنطینه خانگی، تعطیلی مدارس، باشگاه­های ورزشی و مشاغل پرخطر طی همه­گیری کووید-19 پیش­بینی می­شود، شاهد طیف گسترده­ای از فرسودگی و وسواس کووید-19 در جهان باشیم. به پژوهش­گران پیشنهاد می­گردد جهت بررسی ابعاد روان­شناختی کوتاه و بلند مدت کرونا، از این مقیاس 10 گویه‌ای فرسودگی و 4 گویه­ای وسواس استفاده نمایند.
نتیجه­گیری
نتایج کلی این پژوهش نشان داد مقیاس­های فرسودگی و وسواس کووید-19 در دانشجویان استان تهران از اعتبار و روایی مطلوبی برخوردار است. به این منظور می­توان از این مقیاس­ها در زمینه­ بررسی پیامدهای روان­شناختی کووید-19 در کشور ایران استفاده کرد. در واقع، همه­گیری کرونا ویروس 2019 به عنوان یک پاندمی پیامدهای روان­شناختی، اجتماعی و جسمانی زیادی را به همراه داشت که تا سالیان طولانی قابل مشاهده و ارزیابی است. با توجه به پاندمی­های گذشته می­توان انتظار داشت کووید-19 آخرین بیماری پاندمی در سطح جهان نباشد و مردم جهان باید آماده ظهور بیماری­های دیگری نیز باشند. به این منظور، داشتن ابزارهایی که به بررسی پیامدهای روانی-اجتماعی بیماری­های پاندمی بتواند کمک کند از اهمیت به­سزایی برخوردار است.
تشکر و قدردانی
مطالعه حاضر به صورت کاملاً مستقل صورت گرفته است. در این راستا نویسندگان بر خود لازم می­دانند از تمام متخصصین روان­شناسی که در افزایش کیفیت ترجمه پرسش‌نامه­ها کمک کردند و هم­چنین تمامی دانشجویانی که وقت گران­قدرشان را گذاشتند تا نویسندگان را در انجام این پژوهش یاری کنند، صمیمانه تشکر و قدردانی نمایند.
..
 


References

 
[1] Xiong Q, Xu M, Li J, Liu Y, Zhang J, Xu Y, Dong W. Clinical sequelae of COVID-19 survivors in Wuhan, China: a single-centre longitudinal study. Clin Microbiol Infect 2021; 27(1): 89-95.
[2] Peeri NC, Shrestha N, Rahman MS, Zaki R, Tan Z, Bibi S, Baghbanzadeh M, Aghamohammadi N, Zhang W, Haque U. The SARS, MERS and novel coronavirus (COVID-19) epidemics, the newest and biggest global health threats: what lessons have we learned? Int J Epidemiol 2020; 49(3): 717-26.
[3] Panda PK, Gupta J, Chowdhury SR, Kumar R, Meena AK, Madaan P, Sharawat IK, Gulati S. Psychological and behavioral impact of lockdown and quarantine measures for COVID-19 pandemic on children, adolescents and caregivers: a systematic review and meta-analysis. J Trop Pediatr 2021; 67(1): 122.
[4] Malkawi SH, Almhdawi K, Jaber AF, Alqatarneh NS. COVID-19 quarantine-related mental health symptoms and their correlates among mothers: a cross sectional study.
Matern Child Health J 2021; 25(5): 695-705.

[5] Yörük S, Güler D. The relationship between psychological resilience, burnout, stress, and sociodemographic factors with depression in nurses and midwives during the COVID19 pandemic: A crosssectional study in Turkey. Perspect Psychiatr Care 2021; 57(1): 390-8.
[6] Zis P, Artemiadis A, Bargiotas P, Nteveros A, Hadjigeorgiou GM. Medical studies during the COVID-19 pandemic: the impact of digital learning on medical students’ burnout and mental health. Int J Environ Res Public Health 2021; 18(1): 349.
[7] Jiang Y. Problematic social media usage and anxiety among university students during the COVID-19 pandemic: The mediating role of psychological capital and the moderating role of academic burnout. Front Psychol 2021; 76.
[8] Fernández-Castillo A. State-anxiety and academic burnout regarding university access selective examinations in Spain during and after the COVID-19 lockdown. Front Psychol 2021; 12: 17.
[9] Sokal LJ, Trudel LG, Babb JC. Supporting Teachers in Times of Change: The Job Demands-Resources Model and Teacher Burnout During the COVID-19 Pandemic. Int J Contemp Edu 2020; 3(2): 67-74.
[10] Skalski S, Uram P, Dobrakowski P, Kwiatkowska A. Thinking too much about the novel coronavirus. The link between persistent thinking about COVID-19, SARS-CoV-2 anxiety and trauma effects. Current Issues in Personality Psychology 2020; 8(3): 169-74.
[11] Enea V, Eisenbeck N, Petrescu TC, Carreno DF. Perceived impact of quarantine on loneliness, death obsession, and preoccupation with God: Predictors of increased fear of COVID-19. Frontiers in psychology. 2021; 12.
[12] Kumar A, Somani A. Dealing with Coronavirus anxiety and OCD. Asian J Psychiatr 2020; 51: 102053.
[13] Ergenc H, Ergenc Z, Usanmaz M, Tor IH, Usanmaz H, Akcay EU. Investigating Anxiety, Depression and Obsessive-Compulsive Disorders (OCD) among healthcare workersin COVID-19 unit and the control group. Medicine 2020; 9(4): 1072-5.
[14] Tanir Y, Karayagmurlu A, Kaya İ, Kaynar TB, Türkmen G, Dambasan BN, Meral Y, Coşkun M. Exacerbation of obsessive-compulsive disorder symptoms in children and adolescents during COVID-19 pandemic. Psychiatry Res 2020; 293: 113363.
[15] Loosen AM, Skvortsova V, Hauser TU. Obsessive-compulsive symptoms and information seeking during the Covid-19 pandemic. Transl Psychiatry 2021; 11(1): 1-10.
[16] AlHusseini N, Sajid M, Altayeb A, Alyousof S, Alsheikh H, Alqahtani A, Alsomali A. Depression and Obsessive-Compulsive Disorders Amid the COVID-19 Pandemic in Saudi Arabia. Cureus 2021; 13(1): e12978.
[17] Wheaton MG, Messner GR, Marks JB. Intolerance of uncertainty as a factor linking obsessive-compulsive symptoms, health anxiety and concerns about the spread of the novel coronavirus (COVID-19) in the United States. J Obsessive Compuls Relat Disord 2021; 28: 100605.
[18] Ji G, Wei W, Yue KC, Li H, Shi LJ, Ma JD, He CY, Zhou SS, Zhao Z, Lou T, Cheng J. Effects of the COVID-19 pandemic on obsessive-compulsive symptoms among university students: prospective cohort survey study. J Med Internet Res 2020; 22(9): e21915.
[19] Srivastava A, Bala R, Srivastava AK, Mishra A, Shamim R, Sinha P. Anxiety, obsession and fear from coronavirus in Indian population: a web-based study using COVID-19 specific scales. Int J Community Med Public Health 2020; 7(11): 4570-7.
[20] Yıldırım M, Solmaz F. COVID-19 burnout, COVID-19 stress and resilience: Initial psychometric properties of COVID-19 Burnout Scale. Death Studies 2020; 1-9.
[21] Queirós C, Passos F, Bártolo A, Faria S, Fonseca SM, Marques AJ, Silva CF, Pereira A. Job stress, burnout and coping in police officers: relationships and psychometric properties of the organizational police stress questionnaire. Int J Environ Health Res 2020; 17(18): 6718.
[22] Moroń M, Yildirim M, Jach Ł, Nowakowska J, Atlas K. Exhausted due to the pandemic: Validation of Coronavirus Stress Measure and COVID-19 Burnout Scale in a Polish sample. Current Psychology 2021: 1-10.
[23] Choi E, Lee J, Lee SA. Validation of the Korean version of the obsession with COVID-19 scale and the Coronavirus anxiety scale. Death Studies 2020:1-7.
[24] Andrade EF, Pereira LJ, Orlando DR, Peixoto MF, Lee SA, Castelo PM. Validation of the Brazilian Portuguese version of the Obsession with COVID-19 Scale (BP-OCS) using a large University Sample in Brazil. Death Studies 2021;1-8.
[25] Tabachnick, B. G., Fidell, L. S., & Ullman, J. B. Using multivariate statistics (Vol. 5, pp. 481-498). Boston, 2007.
[26] Malach-Pines A. The burnout measure, short version. Int J Stress Manag 2005; 12(1): 78.
[27] Keyes CL. The mental health continuum: From languishing to flourishing in life. J Health Soc Behav 2002:207-22.
[28] Bagheri Sheykhangafshe F, Alizadeh D, Savabi Niri V, Asgari F, Ghodrat G. The role of internet addiction, mindfulness and resilience in predicting students' mental health during the coronavirus 2019 pandemic. J Child Ment Health 2021; 8: 1-14. [Farsi]
[29] Lovibond PF, Lovibond SH. The structure of negative emotional states: Comparison of the Depression Anxiety Stress Scales (DASS) with the Beck Depression and Anxiety Inventories. Behav Res Therapy 1995; 33(3): 335-43.
[30] Henry JD, Crawford JR. The shortform version of the Depression Anxiety Stress Scales (DASS21): Construct validity and normative data in a large nonclinical sample.
Br J Clin Psychol 2005;44(2):227-39.

[31] Pournaghash Tehrani SS, Ghalandarzadeh Z, Farahani H, Saberi SM, Pashaeii Bahram M. The Mediating Role of the self-regulation and psychological Distress in the relationship between domestic violence and cognitive functions in women victim of spouse abuse. Journal of Cognitive Psychology 2018; 6(3): 51-60. [Farsi]
[32] Little TD, Rhemtulla M, Gibson K, Schoemann AM. Why the items versus parcels controversy needn’t be one. Psychological methods. 2013; 18(3): 285.
[33] Barrett P. Structural equation modelling: Adjudging model fit. Pers Individ Dif 2007;42(5):815-24.
[34] Alexopoulos DS, Kalaitzidis I. Psychometric properties of Eysenck personality questionnaire-revised (EPQ-R) short scale in Greece. Pers Individ Dif 2004; 37(6): 1205-20.
[35] Tsai HW, Cebula K, Fletcher-Watson S. Influences on the psychosocial adjustment of siblings of children with autism spectrum disorder in Taiwan and the United Kingdom. Res Autism Spectr Disord 2016; 32: 115-29.
[36] Hu LT, Bentler PM. Cutoff criteria for fit indexes in covariance structure analysis: Conventional criteria versus new alternatives. Struct Equ Modeling 1999; 6(1): 1-55.
[37] Josse J, Husson F. missMDA: a package for handling missing values in multivariate data analysis. J Stat Softw 2016; 70: 1-31.
[38] Helms JE, Henze KT, Sass TL, Mifsud VA. Treating Cronbach’s alpha reliability coefficients as data in counseling research. J Couns Psychol 2006; 34(5): 630-60.
..

 .

Psychometric Properties of Persian Version of COVID-19 Burnout and Obsession Scales in Students during the Coronavirus 2019 Pandemic

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Farzin Bagheri Sheykhangafshe[4], Hojatollah Farahani[5], Ali Fathi-Ashtiani[6]
ج
Received: 04/04/22 Sent for Revision: 26/04/022 Received Revised Manuscript: 02/07/22 Accepted: 04/07/22
Background and Objectives: The COVID-19 pandemic caused various psychological and physical problems in many people around the world. In this regard, the present study was conducted to investigate the validity of the COVID-19 Burnout and Obsession Scales.
Materials and Methods: The method of this research was a descriptive-analytical evaluation study. The sample consisted of 350 (227 females and 123 males) students of Tehran universities in 2021 who were selected by the convenience sampling method and completed COVID-19 Burnout Scale, COVID-19 Obsession Scale, Mental Health, and Psychological Distress Questionnaires. Psychometric properties of COVID-19 Burnout and Obsession Scales were analyzed by confirmatory factor analysis, divergent validity, concurrent validity, Pearson’s correlation, and Cronbach's alpha coefficient.
Results: The one-factor structure of the COVID-19 Burnout Scale (comparative fit index; CFI=0.89, root mean square error; RMSE=0.07) and COVID-19 Obsession (CFI=0.92, RMSE=0.07) were investigated and confirmed using confirmatory factor analysis. In the study of concurrent and divergent criterion validity, the correlation of COVID-19 Burnout and Obsession Scales with the Psychological Distress Scale was positive and significant (p<0.001). The relationship between Burnout, Obsession, And Mental Health was also negative and significant (p<0.001). Cronbach's alpha coefficient for the Burnout and Obsession scores was obtained 0.91 and 0.82, respectively.
Conclusion: The findings indicate the structural validity and acceptable reliability of the COVID-19 Burnout and Obsession Scales, and the structure of these scales can be used to assess the severity of burnout and obsession during the coronavirus 2019 pandemic.
Key words: Burnout, Obsession, COVID-19, Reliability, Validity, Students

Funding: This study did not have any funds.
Conflict of interest: None declared.
Ethical approval: The Ethics Committee of Baqiyatallah University of Medical Sciences approved the study (IR.BMSU.REC.1399.139).
How to cite this article: Bagheri Sheykhangafshe Farzin, Farahani Hojatollah, Fathi-Ashtiani Ali. Psychometric Properties of Persian Version of COVID-19 Burnout and Obsession Scales in Students During the Coronavirus 2019 Pandemic. J Rafsanjan Univ Med Sci 2022; 21 (4): 413-32. [Farsi]
 
[1]- دانشجوی دکتری تخصصی روان­شناسی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
[2]- (نویسنده مسئول) استادیار گروه روان­شناسی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
تلفن: 82885048-021، دورنگار: 82885048-021 پست الکترونیکی:   h.farahani@modares.ac.ir
[3]- استاد مرکز تحقیقات علوم رفتاری، دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله (عج)، تهران، ایران
[4]- PhD Candidate in Psychology, Faculty of Humanities, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran
[5]- Assistant Prof. of Psychology, Faculty of Humanities, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran, 
ORCID: 0000-0002-9799-7008
(Corresponding Author) Tel: (021) 82885048, Fax: (021) 82885048, E-mail: h.farahani@modares.ac.ir    
[6]- Prof., Behavioral Sciences Research Center, Baqiyatallah University of Medical Sciences, Tehran, Iran
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: روانپزشكي
دریافت: 1401/1/13 | پذیرش: 1401/4/13 | انتشار: 1401/4/28

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Rafsanjan University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb