Ethics code: IR.RUMS.REC.1398.110
Safajou S, Rezaeian M, Salim Abadi Y, Mazar L, Nasirzadeh M. The Effect of Educational Intervention on the Preventive Behaviors of Diabetes Based on the Health Belief Model among At-Risk Male Students in the Second Grade of Khash High School in 2019: A Quasi-Experimental Study. JRUMS 2022; 21 (5) :515-532
URL:
http://journal.rums.ac.ir/article-1-6572-fa.html
صفاجو صالح، رضاییان محسن، سلیم آبادی یاسر، مازار لیلی، نصیرزاده مصطفی. تأثیر مداخله آموزشی بر رفتارهای پیشگیرانه دیابت بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی در دانشآموزان پسر در معرض خطر پایه دوم دبیرستان شهرستان خاش در سال 1398: یک مطالعه نیمه تجربی. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1401; 21 (5) :515-532
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-6572-fa.html
دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
متن کامل [PDF 361 kb]
(721 دریافت)
|
چکیده (HTML) (1641 مشاهده)
متن کامل: (978 مشاهده)
مقاله پژوهشی
مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
دوره 21، مرداد 1401، 532-515
تأثیر مداخله آموزشی بر رفتارهای پیشگیرانه دیابت بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی در دانشآموزان پسر در معرض خطر پایه دوم دبیرستان شهرستان خاش در سال 1398: یک مطالعه نیمه تجربی
صالح صفاجو[1]، محسن رضائیان[2]، یاسر سلیم آبادی[3]، لیلی مازار[4]، مصطفی نصیرزاده[5]
دریافت مقاله: 16/03/1401 ارسال مقاله به نویسنده جهت اصلاح: 22/04/1401 دریافت اصلاحیه از نویسنده: 10/05/1401 پذیرش مقاله: 11/05/1401
چکیده
زمینه و هدف: اجرای برنامههای آموزش بهداشت از راهکارهای ضروری برای پیشگیری از دیابت در نوجوانان است. هدف مطالعه حاضر، تعیین تأثیر مداخله آموزشی بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی بر رفتارهای پیشگیرانه دیابت نوع دو میباشد.
موادو روشها: این مطالعه نیمه تجربی در سال 1398 بر روی 143 دانشآموز پسر دبیرستانی در معرض خطر در شهرستان خاش (در جنوب غرب ایران) که به روش تصادفی خوشهای انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه (70 نفر در گروه مداخله، 73 نفر در گروه کنترل) قرار گرفتند، انجام شد. ابزار گردآوری دادهها، پرسشنامه مشخصات دموگرافیک، دانش، سازههای مدل و رفتارهای پیشگیری از بیماری بود. برنامه آموزشی در 7 جلسه یک ساعته برگزار شد. برای گروه کنترل اقدامی انجام نشد. دادهها قبل از مداخله، بلافاصله و سه ماه پس از مداخله جمعآوری و با استفاده از آزمون مجذور کای، آزمون t مستقل و آنالیز واریانس دوطرفه با اندازهگیریهای مکرر تجزیه و تحلیل شد.
یافتهها: تغییرات میانگین نمرات دانش، سازههای الگو و رفتار در گروه مداخله، طی سه زمان قبل از آموزش، بلافاصله و سه ماه بعد از آموزش معنیدار بود (001/0p<). میانگین نمره رفتار گروه مداخله در مرحله پیش آزمون برابر 36/17 از 35 نمره بود که بلافاصله بعد از مداخله 96/22 و سه ماه بعد برابر 57/18 بود، اما این روند در گروه کنترل، در طی زمان کاهشی بوده است.
نتیجهگیری: با توجه به تأثیر برنامه مبتنی بر الگوی اعتقاد بهداشتی در ارتقاء رفتارهای پیشگیری از دیابت در دانشآموزان، طراحی، اجرا و ارزیابی برنامه نظریه محور در کنترل و پیشگیری از دیابت در نوجوانان پیشنهاد میشود.
واژههای کلیدی: مداخله آموزشی، الگوی اعتقاد بهداشتی، دیابت، رفتارهای پیشگیری، دانشآموزان
مقدمه
دیابت یک بیماری مزمن و متابولیک است که با اختلال در متابولیسم کربوهیدراتها، چربیها و پروتئینها ایجاد شده و در طول زمان باعث آسیب شدید به قلب، رگهای خونی، چشمها، کلیهها و اعصاب میشود. علاوه بر این، روال عادی زندگی را مختل میکند و پیامدهای جسمانی و روانی قابل توجهی را در پی دارد. در سالهای اخیر، شیوع دیابت نوع 2 در بین جوانان به طور چشمگیری افزایش یافته است [2-1].
این بیماری به عنوان شایعترین بیماری مزمن در جهان بوده که سالانه بیش از 100 میلیون نفر را مبتلا میکند. تخمین زده میشود که میزان دیابت از 463 میلیون نفر در سال 2019 به 578 میلیون نفر در سال 2030 افزایش یابد [3]. شیوع استاندارد شده جنسی و سنی دیابت و پیش دیابت در بین بزرگسالان ایرانی 70-35 ساله در سال 2020 به ترتیب 15 درصد و 4/25 درصد گزارش گردیده است [4]. بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی، دیابت هفتمین عامل مرگ و میر در سال 2016 [5] و چهارمین عامل مرگ و میر در کشورهای در حال توسعه بوده که هزینههای اقتصادی، روانی و اجتماعی را بر فرد، خانواده و جامعه تحمیل میکند [7-6]. بر اساس گزارش اداره مراقبت و پیگیری بیماریهای شهرستان خاش در سال 1388، شیوع بیماری در شهرستان خاش 2/10 درصد بوده است. همچنین، با توجه به مطالعه کوهورت Akhbarzadeh و همکاران در جنوب ایران، شیوع دیابت در پسران جوان 30-15 ساله 6/7 درصد گزارش شده است، که نیاز توجه جدی به این موضوع را تبیین مینماید [8].
بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی، رژیم غذایی سالم، فعالیت بدنی منظم، حفظ وزن طبیعی بدن و پرهیز از مصرف دخانیات، راههایی برای پیشگیری یا به تأخیر انداختن ابتلاء به دیابت نوع 2 هستند ]9[. پیشگیری اولیه همواره به عنوان یک استراتژی کلیدی در ارتقاء سلامت در نظر گرفته شده است که هدف آن حفظ سلامت افراد و پیشگیری از بیماری است [10]. نوجوانان دارای اضافه وزن، چاقی یا سابقه بیماری در خانواده خود، یکی از گروههای پرخطر برای دیابت هستند [5]. بنابراین، حفظ و ارتقاء سلامت جسمی، روانی و اجتماعی جمعیت جوان و نوجوان نظر به اینکه: سلامتی حق طبیعی هر انسان اعم از کودکان و نوجوانان بوده که حدود یک سوم جمعیت کشور هستند و کودکان و نوجوانان از نظر کمی ارزشمندترین گروههای سنی جامعه هستند و جوانان به ویژه نوجوانان در بهترین سنین برای یادگیری مهارتهای زندگی سالم هستند و برنامههای ارتقاء سلامت برای نوجوانان از مقرون به صرفهترین برنامهها است، ضروری به نظر میرسد [11].
یکی از راهکارهای ضروری برای ارتقاء سلامت دانشآموزان، اجرای برنامههای آموزش بهداشت مبتنی بر مشارکت فعال آنان در فعالیتهای مختلف سلامت است. آموزش سلامت شامل اطلاعات بیولوژیکی، بهداشتی، اجتماعی و آموزشی برای ارتقاء سلامت جوامع، ایجاد و تغییر رفتار افراد، با هدف بهبود سلامت جسمی، روانی و اجتماعی است که با استفاده از تجهیزات کمک آموزشی انجام میشود] 12[. الگوی اعتقاد بهداشتی بر این قاعده است که افراد زمانی که احساس کنند در معرض خطر هستند (به عنوان حساسیت درک شده)، تهدید سلامتی آنان بسیار جدی است (به عنوان شدت درک شده)، تغییر رفتار توصیه شده فواید زیادی دارد (به عنوان مزایای درک شده)، و آنها میتوانند موانع رفتارهای سلامتی (به عنوان موانع درک شده) را حذف کنند، به خوبی به پیامهای بهداشتی و پیشگیری از بیماری پاسخ میدهند. بنابراین، در این شرایط، برنامههای آموزشی و مداخلات مؤثر عمل مینمایند [14-13].Shabibi و همکاران گزارش نمودند که میانگین نمرات حساسیت، شدت، منافع و موانع، خودکارآمدی درک شده و رفتارهای خودمراقبتی بیماران دیابتی شهر ایلام قبل از مداخله در سطوح متوسط و پایین بود. با این حال، پس از مداخله، میانگین امتیاز سازههای الگوی اعتقاد بهداشتی و رفتارهای خودمراقبتی به طور قابل توجهی افزایش یافت [15].
لذا نظر به اهمیت پیشگیری اولیه و ارتقاء رفتارهای پیشگیرانه در نوجوانان در معرض خطر، مطالعه حاضر با هدف تعیین تأثیر برنامههای آموزشی بر رفتارهای پیشگیرانه دیابت مبتنی بر الگوی اعتقاد بهداشتی در دانشآموزان مقطع دوم متوسطه در معرض خطر شهرستان خاش (جنوب غرب ایران) انجام شد.
مواد و روشها
پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی با طرح پیشآزمون-پسآزمون در دانشآموزان پسر پایه دوم متوسطه شهرستان خاش استان سیستان بلوچستان در سال 1398 انجام شد. خاش یکی از شهرستانهای مرزی و کمتر برخوردار در استان سیستان و بلوچستان واقع در جنوب غربی ایران است که جمعیت آن بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۵ برابر با 128408 نفر و دارای آب و هوای گرم و خشک است. مردم خاش به زبان های بلوچی-سرحدی، بلوچی-مکرانی و فارسی صحبت میکنند ]16[.
ابتدا لیست دبیرستانهای دولتی از اداره آموزش و پرورش شهرستان دریافت شد و هر مدرسه به عنوان یک خوشه در نظر گرفته شد. سپس از بین هشت دبیرستان دولتی، چهار مدرسه به طور تصادفی ساده (به صورت قرعهکشی) انتخاب شدند. سپس دو مدرسه به طور تصادفی ساده (قرعهکشی) در گروه مداخله و دو مدرسه در گروه کنترل قرار گرفتند. در ادامه، فهرست دانشآموزان در معرض خطر از طریق پرونده سلامت آنان شناسایی شدند. دو معیار زیر به عنوان دانشآموزان در معرض خطر (معیار ورود به مطالعه) لحاظ گردیدند: دانشآموزان دارای سابقه بیماری دیابت در خانواده درجه اول یا دانشآموزان دارای اضافه وزن (قرار گرفته در صدک 95-85) و دانشآموزان چاق (بالای صدک 95) محاسبه شده بر اساس شاخص توده بدنی استاندارد شده در دوران کودکی [17].
در ادامه، محقق به کلاسها مراجعه کرده و پس از توضیح اهداف تحقیق از دانشآموزان منتخب خواستند تا پیشآزمون را در حضور محققین تکمیل کنند. معیارهای خروج شامل غیبت بیش از دو جلسه در طول برنامه، نارضایتی از شرکت در طول مطالعه و انصراف از شرکت در جلسات آموزشی بود. این مطالعه مورد تأیید کمیته اخلاق دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان (IR.RUMS.REC.1398.110) قرار گرفت. اهداف برنامه به اطلاع والدین همه شرکتکنندگان رسید.
حجم نمونه بر اساس فرمول 