Ethics code: IR.IAU.SRB.REC.1400.277
Asgharpour Lashkami Z, Asaseh M, Kashani Vahid L, Ebrahimpour M. Developing Early Intervention Program Based on Cognitive-Behavioral Theory in Children of Divorce with Emotional-Behavioral Disorders and Its Effectiveness on Social Adjustment of Children of Divorce: A Descriptive Study. JRUMS 2024; 22 (11) :1133-1148
URL:
http://journal.rums.ac.ir/article-1-6992-fa.html
اصغرپور لشکامی زهرا، اساسه مریم، کاشانی وحید لیلا، ابراهیم پور مجید. تدوین برنامه مداخله بهنگام مبتنی بر رویکرد شناختی-رفتاری ویژه کودکان طلاق با اختلالات عاطفی-رفتاری و اثربخشی آن بر سازگاری اجتماعی کودکان طلاق: یک مطالعه توصیفی. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1402; 22 (11) :1133-1148
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-6992-fa.html
دانشگاه آزاد اسلامی
متن کامل [PDF 326 kb]
(747 دریافت)
|
چکیده (HTML) (1660 مشاهده)
متن کامل: (1591 مشاهده)
مقاله پژوهشی
مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
دوره 22، بهمن 1402، 1148-1133
تدوین برنامه مداخله بهنگام مبتنی بر رویکرد شناختی-رفتاری ویژه کودکان طلاق با اختلالات عاطفی-رفتاری و اثربخشی آن بر سازگاری اجتماعی کودکان طلاق: یک مطالعه توصیفی
زهرا اصغرپور لشکامی[1]، مریم اساسه[2]، لیلا کاشانی وحید[3]، مجید ابراهیمپور[4]
دریافت مقاله:20/03/1402 ارسال مقاله به نویسنده جهت اصلاح: 10/07/1402 دریافت اصلاحیه از نویسنده: 11/11/1402 پذیرش مقاله: 14/11/1402
چکیده
زمینه و هدف: طلاق والدین میتواند منجر به مشکلات رفتاری و روانشناختی فراوان در کودکان شود. هدف پژوهش حاضر، تدوین برنامه مداخله بهنگام مبتنی بر رویکرد شناختی-رفتاری ویژه کودکان طلاق با اختلالات عاطفی-رفتاری و تعیین اثربخشی آن بر سازگاری اجتماعی کودکان طلاق بود.
مواد و روشها: روش پژوهش توصیفی حاضر، جامعه آماری در بخش کیفی مقالات و اساتید روانشناسی و بخش کمی شامل کلیه کودکان دختر خانواده طلاق شهرستان آستانه اشرفیه در سال 1401 بود. تعداد 30 کودک طلاق به شیوه تصادفی انتخاب شدند و به صورت تصادفی در گروه آزمایش و کنترل (15 نفر در هر گروه) قرار گرفتند. گروه آزمایش 12 جلسه 90 دقیقهای، هفتهای دو جلسه آموزش دیدند و گروه کنترل آموزشی دریافت نکردند. برای جمعآوری دادهها در پیشآزمون و پسآزمون، از سیاهه رفتاری کودک Achenbach و پرسشنامه سازگاری اجتماعی Dokhanchi استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل دادهها در بخش کیفی از روش تحلیل محتوای کیفی و در بخش کمی از آنالیز کوواریانس یکمتغیره استفاده شد.
یافتهها: یافتهها نشان داد میانگین و انحراف معیار نمرات سازگاری اجتماعی در گروه آزمایش از 90/1±33/98 در مرحله پیشآزمون به 08/1±33/104 در پسآزمون و در گروه کنترل از 67/1±07/98 در پیشآزمون به 40/1±53/98 در پسآزمون رسید (001/0>P).
نتیجهگیری: بر اساس مطالعه حاضر، برنامه مداخله بهنگام مبتنی بر رویکرد شناختی-رفتاری ویژه کودکان طلاق با اختلالات عاطفی-رفتاری بر افزایش سازگاری اجتماعی کودکان طلاق مؤثر بود. از این رو، میتوان از این برنامه به عنوان برنامهای مؤثر برای ارتقاء سازگاری اجتماعی کودکان طلاق استفاده نمود.
واژههای کلیدی: طلاق، مداخله بهنگام، اختلالات روانشناختی، سازگاری اجتماعی
مقدمه
طلاق یکی از اساسیترین وقایع تنشزا و مهمترین شاخص آشفتگی در خانواده است [1]. طلاق والدین میتواند زمینهساز اختلالات روانشناختی و رفتاری در کودکان باشد [2]. کودکان هر چقدر سنشان کمتر باشد از درک مفهوم طلاق ناتوانتر هستند و آسیبهای روانشناختی بیشتری را خواهند دید [3]. مطالعات پیشین نشان دادهاند که افراد متأثر از طلاق والدین در معرض خطر بیشتری برای ابتلاء به انواع مشکلات سلامت روانی از جمله اختلالات عاطفی-رفتاری، عملکرد ضعیف در مدرسه، سوء مصرف مواد هستند [4]. جدایی والدین فرآیندی است که اثرات کوتاه مدت و بلندمدتی را به وجود میآورد [5]. این درحالی است که میزان طلاق در سالهای اخیر به طور چشمگیری در ایران روبه افزایش است [6]. آمار بالای طلاق منجر به نگرانی بسیاری از متخصصین شده چرا که طلاق خطر ناسازگاری هیجانی، رفتاری و اجتماعی را افزایش میدهد و سلامت جامعه را تهدید میکند [7]. پژوهشی در هلند به بررسی ارتباط طلاق والدین و مشکلات رفتاری-عاطفی پرداخت، نتایج حاکی از این بود که در کودکان پس از طلاق والدین و جدایی آنان مشکلات رفتاری بیشتری مشاهده میشود [8]. نتایج مطالعاتی که بر روی خانوادههای طلاق انجام شده، بیانگر این است که کودکان خانوادههای طلاق نسبت به همسالان خود از لحاظ عاطفی، اجتماعی و تحصیلی در سطح پایینتری قرار دارند [9] و از لحاظ مشکلات عاطفی-رفتاری در سطح بالاتری قرار دارند [10].
تغییر در ساختار خانواده با ایجاد فشار و استرس همراه است [11] و از آنجاییکه طلاق والدین تغییرات اساسی را در ساختار خانواده موجب میشود، سازگاری اجتماعی کودک را تحت تأثیر قرار میدهد [12]. سازگاری اجتماعی را فرآیندی میدانند که فرد را قادر میسازد تا رفتار دیگران را درک و پیشبینی کند، رفتار خود را تنظیم و کنترل کند و تعاملات خود را با محیط و دیگران به شکل سازش یافتهای تنظیم کند [13]. عوامل مختلفی میتواند سازگاری اجتماعی کودکان را تحت تأثیر قرار دهد که یکی از این عوامل طبق بررسیهای انجام شده، طلاق والدین است [14]. نتایج مطالعهای مبنی بر این بود که کودکان طلاق در مقایسه با همتایان عادی خود از سلامت روان و سازگاری اجتماعی پایینتری برخوردار هستند [15] همچنین، نسبت بزهکاری و رفتارهای ضد اجتماعی در خانوادههای متلاشی شده خیلی بیشتر از خانوادههای سالم است [16].
مرور مطالعات پژوهشگران در سالهای اخیر نشان میدهد که تأکید بر مشکلات عاطفی-رفتاری، روانشناختی و آسیبهای اجتماعی و تأثیر این مشکلات بر زندگی، اجتماع و تحصیل کودکان خانوادههای طلاق دارای اهمیت بسیار زیادی بوده است [18-17] و عدم مداخله بهنگام (Early intervention) و درمان اختلالات روانشناختی آنان، پیامدهای سنگینی را در بزرگسالی خواهد داشت [19]. برخی از مطالعات نشان دادهاند که عدم مداخله در مشکلات عاطفی-رفتاری و روانشناختی کودکان طلاق، در بزرگسالی ادامهدار خواهد بود و حتی دارای مشکلاتی با شریک زندگی خود خواهند بود که این مشکلات بازتاب جدایی والدین در کودکی است ]20-16[.
مطالعات پیشین نشان دادهاند که درمانهای مبتنی بر رویکرد شناختی-رفتاری (Cognitive-behavior theory) بر روی مشکلات رفتاری کودکان مؤثر هستند [21]. شواهد پژوهشی حاکی از اثربخشی درمان شناختی-رفتاری در کاهش 50 درصدی مشکلات رفتاری کودکان در سوئد است [22]. از طرفی، پژوهشهای مختلف نشان دادهاند که مداخلات بهنگام تأثیر مثبتی بر روی سلامت روان و اختلالات روانشناختی دارند و موجب پیشگیری از مشکلات ثانویه در افراد میگردند [24-23]. مداخله بهنگام نوعی نظام حمایتی-آموزشی محسوب میشود که پس از شناسایی مشکلات رفتاری و روانشناختی، کودک و خانواده را مورد حمایت، توانبخشی و آموزش قرار میدهد [25]. مداخله بهنگام میتواند موجب کاهش اثرات اولیه اختلالات گردد [26] و با انجام اقدامات مناسب، قبل از بدتر شدن مشکلات سلامتی یا با جلوگیری از شروع آنها، مسیرهای مراقبت بهداشتی مؤثرتری را ایجاد میکنند [23].
از آنجایی که پژوهشهای پیشین نشان دادهاند که آسیبهای طلاق پیامدهای طولانی مدت میتواند داشته باشد و بر زندگی اجتماعی، شغلی و زناشویی افراد در آینده اثرگذار باشد، لذا بسیار قابل اهمیت است که با تشخیص و مداخله بهنگام درصدد درمان اختلالات و مشکلات حاصل از طلاق والدین بر روی فرزندان باشیم. پژوهشهای مختلف نشان دادهاند که مداخلات بهنگام تأثیر مثبتی بر روی سلامت روان و اختلالات روانشناختی مانند افسردگی، اضطراب و پرخاشگری دارند [25-23]. مداخله بهنگام باعث تعدیل و کاهش اثرات و پیامدهای اولیه اختلالات میگردد و به افراد کمک میشود تا قبل از جدی شدن اختلالات مورد درمان واقع گردد [26]. با توجه به بررسیهای انجام شده با وجود خطر ابتلاء به اختلالات عاطفی-رفتاری و پیامدهای آن در زندگی بزرگسالی، کودکان طلاق به نوعی مورد غفلت واقع شدهاند. از آنجا که بر اساس بررسیهای پژوهشگر تاکنون پژوهشی در داخل کشور به تدوین برنامه مداخله ویژه کودکان طلاق نپرداخته است، لذا پژوهش حاضر با هدف تدوین برنامه مداخله بهنگام مبتنی بر رویکرد شناختی-رفتاری ویژه کودکان طلاق با اختلالات عاطفی-رفتاری و اثربخشی آن بر سازگاری اجتماعی کودکان طلاق انجام شد.
مواد و روشها
پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی بود، روش پژوهش در بخش کیفی روش تحلیل مضمون با رویکرد استقرایی و در بخش کمی نیمه آزمایشی با طرح پیشآزمون-پسآزمون همراه با گروه کنترل بود. این مقاله برگرفته از رساله دکترای روانشناسی با شناسه اخلاقIR.IAU.SRB.REC.1400.277 از دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران است. جامعه آماری در بخش کیفی مقالات و مطالعات در حوزه کودکان خانوادههای طلاق در بازه زمانی 2010 تا 2022 بود و همچنین جهت اعتباریابی برنامه مداخله بهنگام مبتنی بر رویکرد شناختی-رفتاری ویژه کودکان طلاق با اختلالات عاطفی-رفتاری از نظر اساتید و متخصصان حوزه روانشناسی کودکان استثنائی در سال 1401 استفاده گردید.
برنامه مداخله توسط پژوهشگران این مطالعه بر اساس پیشینه مطالعاتی موجود در حوزه کودکان خانوادههای طلاق و نظر اساتید متخصص در حوزه روانشناسی کودکان استثنائی، برای 12 جلسه آموزشی تدوین شد. جهت اعتباریابی برنامه تدوین شده از نظر اساتید و متخصصان روانشناسی کودکان استثنائی استفاده شد تا بر اساس دانش و تجارب خود به ترتیب اهمیت، مهمترین مؤلفهها را شناسایی کنند و سپس به اصلاح محتوای برنامه مداخله اقدام نمایند (خلاصه جلسات مداخله در جدول 1 آمده است). روایی محتوایی برنامه مداخله با نظر 8 متخصص و با استفاده از فرمول Lawashe نهایی گردید. میزان ضریب روایی محتوایی جلسات بر اساس نظرات اساتید و متخصصان حوزه روانشناسی کودکان استثنائی در دامنه 75/0 تا 1 به دست آمد که نشانگر روایی قابل قبول برنامه مداخله با سطح اطمینان 95 درصد بود [27].
جامعه آماری در بخش کمی کلیه کودکان دختر خانوادههای طلاق شهر آستانه اشرفیه در سال 1401 بود. با توجه به فرمول حجم نمونه در مطالعهای مشابه، انحراف معیار 15 (انحراف معیار نمره سازگاری اجتماعی گروه آزمایش)، اختلاف میانگین 11 (اختلاف میانگین نمره پیش آزمون سازگاری اجتماعی گروه کنترل و آزمایش) خطای نوع اول 05/0=α، توان آزمون 80/0، تعداد کل 30 کودک به عنوان نمونه برای پژوهش حاضر در نظر گرفته شد [27].
