جلد 23، شماره 3 - ( 4-1403 )                   جلد 23 شماره 3 صفحات 236-222 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.BPUMS.REC.1399.052


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Alivand A, Hashemi S E, Abdi G, Nasrzadeh F, Heydari M, Behroozi M. Evaluation of Phytoremediation Process with Prosopis Cineraria in Removing Pyrene and Cadmium from Contaminated Soils: A Laboratory Study. JRUMS 2024; 23 (3) :222-236
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-7295-fa.html
عالیوند امین، هاشمی سید عنایت، عبدی غلامرضا، نصر زاده فرزانه، حیدری محمد، بهروزی مجتبی. ارزیابی فرآیند گیاه پالایی با درخت کهور در حذف پایرن و کادمیوم از خاک‌های آلوده: یک مطالعه آزمایشگاهی. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1403; 23 (3) :222-236

URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-7295-fa.html


دانشکده بهداشت و تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی بوشهر، بوشهر، ایران
متن کامل [PDF 435 kb]   (193 دریافت)     |   چکیده (HTML)  (421 مشاهده)
متن کامل:   (295 مشاهده)
مقاله پژوهشی
مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
دوره 23، خرداد 1403، 136-122

ارزیابی فرآیند گیاه پالایی با درخت کهور در حذف پایرن و کادمیوم از خاک‌های آلوده:
یک مطالعه آزمایشگاهی
امین عالیوند[1]، سید عنایت هاشمی[2]، غلامرضا عبدی[3]، فرزانه نصرزاده[4]، محمد حیدری[5]، مجتبی بهروزی[6]

دریافت مقاله: 2/12/1402 ارسال مقاله به نویسنده جهت اصلاح: 3/2/1403 دریافت اصلاحیه از نویسنده: 13/3/1403 پذیرش مقاله: 19/3/1403



چکیده
زمینه و هدف: گیاه پالایی با گیاهان بومی به دلیل مزیت­های زیاد و مقرون به صرفه بودن، یک فناوری نوظهور برای اصلاح خاک­های آلوده به مواد آلی و فلزات سنگین محسوب می­شود. مطالعه حاضر با هدف تعیین کارآیی فرآیند گیاه پالایی در حذف پایرن و کادمیوم از خاک آلوده با استفاده از درخت کهور از مهر ماه 1400 تا 1401 در دانشگاه علوم پزشکی بوشهر انجام شد.
مواد و روش­ها: در این مطالعه آزمایشگاهی نقش هر کدام از ماتریکس­های خاک رس، کود حیوانی و سورفکتانت آنیونی سدیم دودسیل سولفات و غیریونی توئین ۸۰ با کشت درخت کهور به طور مجزا و تلفیقی در حذف پایرن و کادمیوم در غلظت­های 50 تا 200 میلی­گرم/کیلوگرم در بازه یک تا سه ماهه مورد بررسی و آنالیز قرار گرفتند. آنالیز نمونه­ها با دستگاه کروماتوگرافی گازی و جذب اتمی انجام شد. داده­های نهایی با استفاده از نرم‌افزار اکسل مورد بررسی قرار گرفت.
یافته­ها: در مطالعه اخیر با گذشت زمان غلظت پایرن و کادمیوم در خاک رس واجد سورفکتانت و کود حیوانی در فرآیند گیاه پالایی به کمک درخت کهور کاهش یافت. با افزایش غلظت پایرن به ­ترتیب از 50 به 200 میلی­گرم/کیلوگرم، حداکثر راندمان حذف پایرن بین 43/85 و 55/57 درصد و با افزایش غلظت کادمیوم از 50 به 100 میلی­گرم/کیلوگرم، حداکثر راندمان حذف کادمیوم بین 68/83 و 80/67 درصد، در پایان ماه سوم حاصل شد.
نتیجه­گیری: نتایج مطالعه حاضر نشان داد که از بین تقویت کننده­های مختلف، خاک‌های رسی حاوی کود حیوانی و سورفکتانت‌ها به­طور قابل‌توجهی باعث افزایش در اصلاح خاک‌های آلوده به کادمیوم و پایرن توسط گیاه پالایی می‌شود.
واژه­های کلیدی: گیاه پالایی، پایرن، کادمیوم، سورفکتانت، خاک آلوده، درخت کهور

ارجاع: عالیوند ا، هاشمی س‌ع، عبدی غ‌ر، نصرزاده ف، حیدری م، بهروزی م. ارزیابی فرآیند گیاه پالایی با درخت کهور در حذف پایرن و کادمیوم از خاک-های آلوده  یک مطالعه آزمایشگاهی. مجله علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، سال 1403، دوره 23 شماره 3، صفحات: 136-122.

 
مقدمه
به دلیل اثرات منفی احتمالی تراتوژن، سرطان­زا و جهش­زا بر سلامت انسان و محیط زیست، هیدروکربن­های آروماتیک چند حلقه­ای و فلزات سنگین مشکلات زیست محیطی جدی ایجاد می­کنند. مکان­های آلوده به آلاینده­های آلی و فلزی رایج هستند و به عنوان یک نگرانی عمومی و مشکل زیست محیطی در نظر گرفته می­شوند. آلودگی خاک می­تواند مشکلاتی بر سلامت انسان و یا اکوسیستم داشته باشد (1). در میان آلاینده­ها، کادمیوم به عنوان یک فلز غیرضروری و بالقوه سمی در نظر گرفته می­شود و سطوح بالای آن در منابع آب و خاک تهدیدی برای سلامت انسان است (2). از سوی دیگر، هیدروکربن­های آروماتیک چند حلقه­ای به عنوان ترکیبات سمی، سرطان­زا و جهش­زا، به دلیل اثرات نامطلوب آن­ها بر سلامت انسان، یک نگرانی عمده هستند (3) .پایرن (Pyrene)، یکی از 16 آلاینده آروماتیک چند حلقه­ای، نیز به عنوان یک آلاینده پایدار در محیط در نظر گرفته می­شود. آلودگی هم­زمان با فلزات سنگین و هیدروکربن­های حلقوی در خاک، تهدیدات جدی اکولوژیکی از جمله افزایش سمیت برای فعالیت و تنوع میکروبی، کاهش در دسترس پذیری بیولوژیکی و مهار رشد گیاه ایجاد کرده است (4).
عوامل متعددی بر وضعیت خاک تأثیر دارند. اصلاح محیطی شامل تمام تکنیک­ها و فرآیندهایی است که برای حذف آلاینده‌ها از خاک استفاده می­شود. آلودگی خاک خطرات و نگرانی­های زیادی را برای سلامتی افراد و محیط زیست ایجاد می­کند، خواه آنها در تماس مستقیم با آن باشند، آن را مصرف کنند و یا وارد زنجیره تامین مواد غذایی کنند. روش­های اصلاح خاک برای حذف انواع آلاینده­ها از آن مانند فلزات سنگین، هیدروکربن­های نفتی، آفت کش­ها و مواد رادیواکتیو استفاده­ می­شود. این روش­ها بسته به نوع آلودگی که از بین می­رود می­تواند فیزیکی، شیمیایی، حرارتی یا بیولوژیکی باشند (5). روش‌های مختلفی مانند اصلاح فیزیکی، پاکسازی شیمیایی، زیست پالایی (Bioremediation) و گیاه پالایی (Phytoremediation) برای کنترل و حذف فلزات سنگین و هیدروکربن­های حلقوی و یا آلاینده‌های همراه از خاک استفاده شده است (6). بسیاری از این روش‌ها تنها آلاینده را به آلاینده دیگری تبدیل می­کنند یا آن را به بستر دیگری منتقل می­کنند (7)، اما زیست پالایی می‌تواند آلاینده‌ها را برای همیشه از بین ببرد و یا آن­ها را به مواد بی‌ضرر تبدیل کند (8). گیاه پالایی یک زیست پالایی نسبتاً جدید در محل است، فناوری که از گیاهان برای استخراج، جداسازی و سم زدایی آلاینده­های زیست محیطی موجود استفاده می­کند. گیاه پالایی یک فناوری بسیار کارآمد، کم هزینه، سازگار با محیط زیست و سبز بوده است و از گیاهان برای اصلاح خاک استفاده می­کند (9). خواص گیاه پالایی چندین گونه گیاهی مانند پوپولوس ترمولا، فاراگمیتس اوسترالیس، آلوپکوروس پراتنسیس، آرهنا تزوم الاتیوس، بروموس اینرسیس و سیلن ولگاریس، دیسفانیا بوتریس، لوتوس کورنیکولاتوس، لوتوس هیسپیدوس، پلانتاگو لانسئولاتا،اتریلوفیوم ریپنس و مدیکاگو لوپولینا (10)، در مطالعات قبلی مورد مطالعه قرار گرفته­اند. برای این­که یک گیاه با این فناوری مطابقت داشته باشد، باید دارای ضریب تجمع­پذیری بالا (غلظت آلاینده گیاه نسبت به آن در خاک)، چرخه زندگی کوتاه، سرعت تکثیر بالا، توزیع جغرافیایی وسیع باشد.
درخت کهور با نام علمی (Prosopis cineraria) معمولاً در نواحی خشک و یا نیمه خشک آسیا و آفریقا رشد می­کند . جدای از استفاده سنتی برای ارزش غذایی و تغذیه­ای آن، مطالعات مختلفی انجام شده و فواید سلامتی آن را مشخص کرده است (11). در احیای زمین­های آلوده/تخریب شده، گیاه پالایی، جداسازی CO2 و فناوری کربناته­سازی، استفاده برای تولید اتانول زیستی، ارزش افزوده و محصولات زنجیره ارزش، مصارف دارویی و خدمات اکوسیستمی کاربرد دارد. درخت کهور به عنوان یکی از گونه­های درختی مهاجم و مشکل ساز خارجی در نظر گرفته می شود و توجه ویژه­ای را در مناطق گرمسیری برانگیخته است. مزیت اصلی آن تأمین چوب سوخت و گونه­ای بسیار مناسب برای مبارزه با بیابان­زایی است. هم­چنین از طریق هیزم­های جمع­آوری شده، تولید زغال و غیره منابع متنوع و درآمد اضافی برای مردم محلی فراهم می­کند (12).
اگرچه مطالعاتی برای آزمایش گونه­های مختلف گیاهی به عنوان گیاه پالایی مناطق آلوده انجام شده است، اما بهتر است از گونه­های محلی سازگار در هر منطقه خاص استفاده شود. بر اساس مطالعات گذشته، از درخت کهور برای حذف پایرن و کادمیوم توسط فرآیند گیاه پالایی از خاک­های آلوده استفاده نشده است. بنابراین، در این مطالعه روش گیاه پالایی با درخت کهور جهت حذف آلودگی هم­زمان پایرن و کادمیوم از خاک برای اولین بار استفاده شد.
مواد و روش­ها
این مطالعه از نوع آزمایشگاهی با استفاده از انواع تقویت کننده­ها برای حذف کادمیوم و پایرن از خاک­های آلوده با استفاده از درخت کهور انجام شد. این طرح پس از تأیید و دریافت کد اخلاق IR.BPUMS.REC.1399.052 در دانشگاه علوم پزشکی بوشهر از مهرماه 1400 تا 1401 انجام گرفت. مواد مورد آزمایش شامل پایرن، نیترات کادمیوم Cd(NO3)2، اسید نیتریک، سولفات سدیم، سورفکتانت آنیونی سدیم دودسیل سولفات (C₁₂H₂₅NaOS)، سورفکتانت غیر یونی توئین 80 (Tween 80)، حلال­های n-هگزان و استون که از شرکت مرک آلمان خریداری شد. به منظور سنجش غلظت کادمیوم از دستگاه جذب اتمی (مدل 220-FS FLAME، ساخت شرکت Shimadzu و تولید کشور ژاپن) و به منظور سنجش غلظت پایرن از دستگاه کروماتوگرافی گازی با دتکتور شعله­ای (مدل 6890-A، ساخت شرکت  Agilentو تولید کشور آمریکا) استفاده گردید.
در این تحقیق خاک رس از لایه بالایی (۱۵-10 سانتی­متری) یک مزرعه کشاورزی برداشت گردید. خاک در هوا خشک شد و از طریق الک­های استاندارد 2 میلی­متری الک شد. بر اساس آزمایش انجام شده روی خاک و کود حیوانی مورد استفاده نتایج آنالیز به شرح ذیل به دست آمد:  میزان مواد آلی در خاک 41/5 درصد و در کود حیوانی ۱۲/۶۵ درصد، مقدار نیترات در خاک رس ۶۵/۳۶ درصد و در کود حیوانی ۳۸/۳۱۰ میلی­گرم بر کیلوگرم، مقدار فسفات در خاک رس ۵۶/۰ و در کود حیوانی 23/0 میلی­گرم بر کیلوگرم، هدایت الکتریکی خاک رس و کود حیوانی به ترتیب6/36 و 4/5 میلی زیمنس بر متر گزارش گردید. به منظور حذف مواد آلی خاک، نمونه خاک خشک شده از نظر رطوبت با نسبت حجمی یکسان از مخلوط استون و n- هگزان (۱:۱) شستشو گردید به طوری که غلظت اولیه مواد آلی خاک به صفر رسید. در کلیه تیمارهای تصفیه مورد نظر تحقیق، سطوح غلظتی کادمیوم اضافه شده به خاک معادل 50، 75 و 100 میلی­گرم کادمیوم بر کیلوگرم خاک و سطوح غلظتی پایرن اضافه شده به خاک معادل 50، 100 و 200 میلی گرم پایرن بر کیلوگرم خاک در نظر گرفته شد و مورد آنالیز قرار گرفت. به دلیل کم بودن عناصر غذایی خاک مورد استفاده، کود حیوانی (15 درصد وزن خاک خشک) به آن اضافه شد (13)
به منظور بهینه کردن غلظت سورفکتانت­های Sodium Dodecyl Sulfate (SDS) وTween80  درخت کهور در ۹ گلدان در سه غلظت ۵/۰، ۷۵/۰ و ۹۵/۰ میلی­مول بر لیتر به مدت سه ماه با غلظت اولیه متوسط پایرن ۱۰۰ میلی­گرم بر لیتر کشت گردید. پس از پایان فرآیند گیاه پالایی با درخت کهور مشاهده گردید که بیشترین میزان حذف پایرن ۷۵/۰ میلی­مول بر لیتر به دست آمد. بر اساس پیش­آزمون انجام شده، در کلیه فرآیند­های تصفیه غلظت بهینه سورفکتانت­های آنیونی و غیر یونی SDS و Tween80 معادل ۷۵/۰ میلی­مول بر لیتر نسبت حجمی ۱:۱ استفاده شد. پس از آماده­سازی نمونه­ها، جهت سنجش غلظت پایرن توسط دستگاه گاز کروماتوگرافی ساخت شرکت AGILENT کشور آمریکا مدل 6890 و جهت سنجش غلظت کادمیوم دستگاه جذب اتمی کوره­ای مدل 220FS FLAME- استفاده گردید. مطابق با جدول 1، تعداد نمونه­های برداشتی و مراحل انجام تحقیق به صورت خلاصه آورده شده است.
 
جدول 1- مراحل انجام تحقیق و آماده سازی نمونه­ها
ردیف تیمار (مراحل انجام تحقیق) تعداد نمونه
۱ خاک رس + پایرن + کادمیوم (بدون کاشت گیاه) ۱۲
۲ خاک رس + سورفکتانت + پایرن + کادمیوم (بدون کاشت گیاه) ۱۲
۳ خاک رس + کود حیوانی + پایرن + کادمیوم (بدون کاشت گیاه) ۱۲
۴ خاک رس + سورفکتانت + کود حیوانی + پایرن + کادمیوم (بدون کاشت گیاه) ۱۲
۵ خاک رس + سورفکتانت + پایرن + کادمیوم + کشت درخت کهور ۱۲
۶ خاک رس + کود حیوانی + پایرن + کادمیوم + کشت درخت کهور ۱۲
۷ خاک رس + کود حیوانی + سورفکتانت + گیاه + پایرن + کادمیوم کشت درخت کهور ۱۲
۸ خاک رس + سورفکتانت + کود حیوانی + گیاه (برای تعیین سرعت رشد اندام­های هوایی درخت کهور) ۱۲
تعداد کل نمونه - ۹۶
 
برای استخراج کادمیوم موجود در نمونه­های خاک، 2 گرم خاک الک شده وزن گردید و 15 میلی­لیتر اسید نیتریک به آن اضافه شد و به مدت 20 ساعت در بن ماری با دمای 60 درجه سلسیوس قرار داده شد و در نهایت از کاغذ صافی واتمن با اندازه 8 میکرو متر عبور داده شد. با آب مقطر به حجم 50 میلی­لیتر رسانده و نمونه­ها برای تجزیه و تحلیل به آزمایشگاه فرستاده شد. به منظور استخراج کادمیوم از هر کدام از اندام­های مختلف گیاه خشک شده در شرایط آزمایشگاهی، 5/0 گرم از گیاه وزن گردید و 15 میلی­لیتر HNO3 به آن اضافه شد و روی هات پلیت تا 275 درجه سلسیوس قرار داده شد تا حجم آن به کمتر از 15 میلی­لیتر برسد و رنگ زرد بگیرد پس از ایجاد رنگ زرد H2O2 به آن اضافه گردید تا رنگ زرد آن از بین برود و با آب مقطر به حجم 25 میلی­لیتر رسانده شد و در نهایت با دستگاه جذب اتمی مورد آنالیز قرار گرفت (14).
برای استخراج پایرن از نمونه­های خاک از روش استاندارد Environmental Protection Agency (EPA) (روش 3540) استفاده شد (15). برای استخراج پایرن از نمونه‌های گیاهی، 10 میلی‌لیتر استون و هگزان به نسبت حجمی 1:1 به 5/0 گرم از هر کدام از اندام­های مختلف گیاه خشک شده در شرایط آزمایشگاهی اضافه شد و به مدت 10 دقیقه روی همزن مغناطیسی به هم زده شد. سپس نمونه به مدت 10 دقیقه به منظور یکنواخت سازی کامل، در حمام اولتراسونیک قرار داده شد تا غلظت آن به کمتر از 2 میلی­لیتر رسید. پس از فیلتراسیون با فیلتر 22/0 میکرومتری، برای اندازه‌گیری غلظت پایرن، تمام نمونه­ها با استفاده از دستگاه گاز کروماتوگرافی ساخت شرکت AGILENT کشور آمریکا مدل 6890  مورد آنالیز قرار گرفتند. با توجه به مدل نرم افزار تاگوچی Qualitek-4 برای هر آزمون، متغیرها و سطوح آنها بر اساس آزمون پیشنهاد شد و آزمون­ها در شرایط یکسان انجام شده است. هم‌چنین، داده­های خروجی حاصل از آزمون­ها با استفاده از نرم افزار اکسل مورد مقایسه قرار گرفت.
نتایج
همان­طور که در جدول 2 آمده است، با توجه به شرایط آزمایش، تیمارهای تصفیه ۱ تا ۴ مورد آنالیز قرار گرفتند و پس از به دست آوردن غلظت ثانویه کادمیوم و پایرن در خاک با استفاده از معادله (1)، درصد حذف هر کدام از آلاینده­ها محاسبه و ثبت گردید (16). با توجه به معادله (1)، Removal (R%) در صد حذف آلاینده و Concentration (C1 و C2 ) غلظت­های اولیه و ثانویه تعریف می­شوند.
R(%)=C1-C2*100C1   (1)
بر اساس جدول ۲، به منظورتعیین اثربخشی خاک رس در حذف کادمیوم و پایرن بدون کشت گیاه نتایج به شرح ذیل به دست آمد. راندمان حذف پایرن و کادمیوم در هر سه غلظت روندی افزایشی داشت، بنابراین حداکثر راندمان حذف در ماه سوم رخ داد. اما با افزایش غلظت پایرن از 50 به 200 میلی­گرم بر کیلوگرم خاک خشک، حداکثر راندمان حذف پایرن از 16/7 به 79/4 درصد در پایان ماه سوم کاهش یافت. در مورد کادمیوم، با افزایش غلظت کادمیوم از 50 به 100 میلی­گرم بر کیلوگرم خاک خشک، حداکثر راندمان حذف از 46/1 به 33/0 درصد در پایان ماه سوم کاهش یافت.
بر اساس جدول 2، به منظور تعیین اثر سورفکتانت در حذف کادمیوم و پایرن از خاک رس (بدون کشت گیاه)، با در نظر گرفتن شرایط آزمایش مشروح در عنوان جدول، همان­طور که در جدول 2، مشاهده می­شود با گذشت زمان، راندمان حذف پایرن و کادمیوم در هر سه غلظت روندی صعودی داشت، بنابراین حداکثر راندمان حذف در ماه سوم رخ داد. اما با افزایش غلظت پایرن از 50 به 200 میلی­گرم بر کیلوگرم خاک خشک، حداکثر راندمان حذف پایرن از 2/14 به 94/7 درصد در پایان ماه سوم کاهش یافت.  هم‌چنین در مورد کادمیوم، با افزایش غلظت کادمیوم از 50 به 100 میلی­گرم بر کیلوگرم خاک خشک، حداکثر راندمان حذف از 64/3 به 13/1 درصد در پایان ماه سوم کاهش یافت.
بر اساس جدول 2، به منظورتعیین کارآیی خاک رس حاوی کود حیوانی (تیمار ۳)، در حذف کادمیوم و پایرن (بدون کشت گیاه) با توجه به شرایط آزمایش، راندمان حذف پایرن و کادمیوم در هر سه غلظت روندی صعودی داشت، بنابراین حداکثر راندمان حذف در ماه سوم رخ داد. اما با افزایش غلظت پایرن از 50 به 200 میلی­گرم بر کیلوگرم خاک خشک، حداکثر راندمان حذف پایرن از 31/12 به 83/6 درصد در پایان ماه سوم کاهش یافت. در مورد کادمیوم، با افزایش غلظت کادمیوم از 50 به 100 میلی­گرم بر کیلوگرم خاک خشک، حداکثر راندمان حذف از 91/0 به 58/0 درصد در پایان ماه سوم کاهش یافت.
بر اساس جدول 2، به منظورتعیین کارآیی خاک رس حاوی کود حیوانی و سورفکتانت در حذف کادمیوم و پایرن بدون کشت گیاهی (تیمار ۴)، راندمان حذف پایرن و کادمیوم با گذشت زمان از ماه اول به ماه سوم در هر سه غلظت روندی افزایشی داشت، بنابراین حداکثر راندمان حذف در ماه سوم رخ داد. اما با افزایش غلظت پایرن از 50 به 200 میلی­گرم بر کیلوگرم خاک خشک، حداکثر راندمان حذف پایرن از 31/12 به 83/6 درصد کاهش یافت. در مورد کادمیوم، با افزایش غلظت کادمیوم از 50 به 100 میلی­گرم بر کیلوگرم خاک خشک، حداکثر راندمان حذف از 91/0 به 58/0 درصد کاهش یافت.
با توجه به جدول (2) شرایط آزمایش: غلظت اولیه کادمیوم و پایرن خاک رس آلوده شده مشروح در جدول، سورفکتانت آنیونی SDS و غیریونی توین ۸۰ با غلظت بهینه ۷۵/۰ میلی­مول بر لیتر، غلظت کود حیوانی ۱۵ درصد وزن خاک خشک می­باشد.
 



جدول 2- تعیین کارآیی حذف پایرن و کادمیوم از خاک رس آلوده توسط ۴ تیمار  تصفیه
ماده شیمیایی ماه نمونه­برداری غلظت اولیه در خاک
(میلی­گرم بر کیلوگرم)
درصد حذف تیمار ۱
(خاک رس + پایرن + کادمیوم)
درصد حذف تیمار ۲
(تیمار ۱ + سورفکتانت)
درصد حذف تیمار۳ (تیمار ۱ + کود حیوانی) درصد حذف تیمار ۴
(تیمار ۱ + تیمار ۲ + تیمار ۳)
کادمیوم ۱ ۵۰ ۴۴/۰ ۶۸/۰ ۴۴/۰ ۳۴/۳
۲ ۰۵/۱ ۸۸/۲ ۷۲/۰ ۸۸/۴
۳ ۴۶/۱ ۶۴/۳ ۹۱/۰ ۹۸/۵
۱ ۷۵ ۱۹/۰ ۴۶/۰ ۴۵/۰ ۶۸/۲
۲ ۳۸/۰ ۵۲/۲ ۵۴/۰ 60/4
۳ ۵۴/۰ ۸۹/۲ ۶۵/۰ ۴۸/۵
۱ ۱۰۰ ۱۴/۰ ۴۳/۰ ۲۹/۰ ۹۴/۰
۲ ۲۲/۰ ۹۹۵/۰ ۳۷/۰ ۴۴/۱
۳ ۳۳/۰ ۱۳/۱ ۵۸/۰ ۲۳/۲
پایرن ۱ ۵۰ 40/4 ۳۶/۹ 90/8 ۹۲/۱۸
۲ ۷۶/۵ ۷۶/۱۱ ۳۶/۱۰ ۲۶/۲۳
۳ ۱۶/۷ 20/14 ۳۱/۱۲ ۱۸/۲۵
۱ ۱۰۰ ۵۴/۳ ۸۶/۶ ۲۲/۷ ۸۸/۱۳
۲ ۵۵/۴ ۵۷/۸ ۸۹/۷ ۲۲/۱۵
۳ ۹۵/۵ ۹۵/۹ ۹۱/۸ ۶۹/۱۶
۱ ۲۰۰ ۳۹/۳ ۷۹/۶ ۷۸/۵ ۷۸/۱۲
۲ ۱۴/۴ ۳۲/۷ ۰۲/۶ ۹۴/۱۳
۳ ۷۹/۴ ۹۴/۷ ۸۳/۶ ۷۲/۱۴
 
همان­طور که در جدول (3)  نشان داده شده است، غلظت کادمیوم و پایرن در خاک رسی در ماه سوم نسبت به ماه اول کاهش یافت و به تبع آن با کاهش غلظت کادمیوم و پایرن در خاک، غلظت آن­ها در ریشه کاهش یافت اما در ساقه و برگ افزایش یافت. در مجموع، راندمان حذف کادمیوم از خاک این تیمار با غلظت اولیه ۵۰ میلی­گرم بر کیلوگرم در پایان ماه اول از 02/42 درصد به 02/60 درصد در پایان ماه سوم افزایش یافت. در غلظت ۷۵ میلی­گرم بر کیلوگرم از 15/36 درصد به 48 درصد و در غلظت ۱۰۰ میلی­گرم بر کیلوگرم از 01/32 درصد به 72/40 درصد افزایش یافته است. راندمان حذف پایرن از خاک این تیمار با غلظت اولیه ۵۰ میلی­گرم بر کیلوگرم در پایان ماه اول از 44/32 درصد به 04/62 درصد در پایان ماه سوم افزایش یافت. در غلظت ۱۰۰ میلی­گرم بر کیلوگرم از 02/31 درصد به 34/40 درصد و در غلظت ۲۰۰ میلی­گرم بر کیلوگرم از 61/13 درصد به 09/16 درصد افزایش یافته است.
 

جدول 3- کارآیی فرآیند گیاه پالایی با استفاده از درخت کهور در حذف پایرن از خاک رس آلوده حاوی کود حیوانی
ماده شیمیایی ماه نمونه­برداری غلظت اولیه در خاک
(میلی­گرم بر کیلوگرم)
غلظت ثانویه در خاک
(میلی­گرم بر کیلوگرم)
غلظت ثانویه در ریشه
(میلی­گرم بر کیلوگرم)
غلظت ثانویه در ساقه
(میلی­گرم بر کیلوگرم)
غلظت ثانویه در برگ
(میلی­گرم بر کیلوگرم)
مقدار از دست رفته
(میلی­گرم بر کیلوگرم)
کادمیوم ۱ ۵۰ ۹۹/۲۸ ۷۸/۱۰ ۷۸/۳ ۷۸/۲ ۶۷/۲
۲ ۹۲/۲۳ ۲۸/۱۳ ۸۹/۴ ۲۸/۳ ۶۳/۴
۳ ۹۹/۱۸ ۱۸/۱۵ ۵۵/۵ ۸۹/۳ ۳۹/۶
۱ ۷۵ ۸۹/۴۷ ۰۵/۱۴ ۹۸/۴ ۰۹/۳ ۹۹/۴
۲ ۲۹/۴۲ ۰۹/۱۶ ۰۴/۶ ۱۱/۴ ۵۷/۶
۳ 00/39 ۰۵/۱۷ ۷۷/۶ ۷۷/۴ ۴۱/۷
۱ ۱۰۰ ۹۹/۶۷ ۸۹/۱۵ ۷۷/۵ ۰۵/۴ 30/6
۲ ۱۹/۶۴ ۸۸/۱۶ ۱۲/۶ ۰۹/۵ ۲۲/۷
۳ ۲۸/۵۹ ۶۷/۱۸ ۹۸/۶ ۴۵/۶ ۶۳/۸
پایرن ۱ ۵۰ ۷۸/۳۳ ۳۳/۶ ۳۳/۲ ۲۷/۱ ۲۹/۶
۲ ۸۸/۲۵ ۴۴/۷ ۷۸/۳ ۵۵/۱ ۳۵/۱۱
۳ ۹۸/۱۷ ۲۸/۱۱ 30/5 ۱۸/۳ ۲۶/۱۲
۱ ۱۰۰ ۹۸/۶۸ 10/13 ۳۸/۴ ۲۸/۲ ۲۶/۱۲
۲ ۸۹/۶۳ ۳۶/۱۴ ۴۷/۵ ۲۸/۳ 00/13
۳ ۶۶/۵۹ ۶۷/۱۶ ۰۵/۶ ۰۶/۴ ۵۶/۱۳
۱ ۲۰۰ ۴۳/۱۶۴ ۷۸/۱۴ ۰۹/۵ ۰۹/۲ ۶۱/۱۳
۲ ۱۲/۱۵۹ ۲۸/۱۷ ۵۹/۶ ۲۹/۳ ۷۲/۱۳
۳ ۵۶/۱۵۱ ۲۷/۱۹ ۶۹/۷ ۳۸/۵ ۰۹/۱۶
 
همان‌طور که در جدول (4) نشان داده شده است، غلظت کادمیوم و پایرن در خاک رسی در ماه سوم نسبت به ماه اول کاهش یافت و به تبع آن با کاهش غلظت کادمیوم و پایرن در خاک، غلظت آن­ها در ریشه کاهش و در ساقه و برگ افزایش یافت. در مجموع، راندمان حذف کادمیوم از خاک این تیمار با غلظت اولیه ۵۰ میلی­گرم بر کیلوگرم در پایان ماه اول از 52/47 درصد به 68/64 درصد در پایان ماه سوم افزایش یافت. از 31/40 درصد به 51/50 درصد در غلظت 75 میلی­گرم بر کیلوگرم و از 62/35 درصد به 51/42 درصد در غلظت 100 میلی­گرم بر کیلوگرم افزایش یافته است. راندمان حذف پایرن از خاک این تیمار با غلظت اولیه ۵۰ میلی­گرم بر کیلوگرم در پایان ماه اول از 81/34 درصد به 41/42 درصد در پایان ماه سوم افزایش یافت. در غلظت ۱۰۰ میلی­گرم بر کیلوگرم از 1/37 درصد به 68/66 درصد و در غلظت ۲۰۰ میلی­گرم بر کیلوگرم از 95/19 درصد به 41/26 درصد افزایش یافته است.
 

جدول 4- کارآیی فرآیند گیاه پالایی با استفاده از درخت کهور در حذف پایرن از خاک رس آلوده حاوی سورفکتانت
ماده شیمیایی ماه نمونه‌برداری غلظت اولیه در خاک
(میلی­گرم بر کیلوگرم)
غلظت ثانویه در خاک
(میلی­گرم بر کیلوگرم)
غلظت ثانویه در ریشه
(میلی­گرم بر کیلوگرم)
غلظت ثانویه در ساقه
(میلی­گرم بر کیلوگرم)
غلظت ثانویه در برگ
(میلی­گرم بر کیلوگرم)
مقدار از دست رفته
(میلی­گرم بر کیلوگرم)
کادمیوم ۱ ۵۰ ۲۶/۲۶ ۲۹/۱۱ ۰۶/۴ ۸۸/۳ ۵۹/۴
۲ ۲۲/۲۱ ۰۱/۱۴ ۳۸/۵ ۰۱/۴ ۳۸/۵
۳ ۶۶/۱۷ ۰۹/۱۶ ۱۲/۶ ۸۹/۳ ۲۴/۶
۱ ۷۵ ۷۷/۴۴ ۸۷/۱۶ ۵۶/۶ ۸۷/۳ ۹۳/۲
۲ ۲۸/۴۰ ۶۶/۱۷ ۰۹/۷ ۱۱/۴ ۸۶/۵
۳ ۳۷/۱۲ ۸۹/۱۸ ۴۵/۷ ۷۷/۴ ۷۷/۶
۱ ۱۰۰ ۳۸/۶۴ ۰۹/۱۸ ۸۸/۷ ۴۹/۵ ۱۶/۴
۲ ۲۹/۶۱ ۴۵/۱۹ ۲۷/۹ ۴۳/۵ ۵۶/۴
۳ ۴۹/۵۷ ۱/۲۱ ۷۹/۸ ۹۸/۶ ۶۴/۵
پایرن ۱ ۵۰ ۴۵/۳۱ ۷۵/۶ ۳۳/۲ ۲۷/۱ ۱۲/۸
۲ ۷۸/۲۳ ۴۴/۷ ۹۹/۳ ۲۷/۳ ۵۲/۱۱
۳ ۶۶/۱۶ ۴۵/۱۱ ۶۸/۵ ۰۹/۴ ۱۳/۱۲
۱ ۱۰۰ ۱۹/۶۵ ۲۸/۱۳ 70/6 ۰۹/۳ ۷۴/۱۱
۲ ۳/۶۰ ۲۸/۱۵ ۰۹/۷ ۴۱/۳ ۹۲/۱۳
۳ ۲۹/۵۷ ۰۵/۱۷ ۴۸/۷ ۰۹/۴ ۰۹/۱۴
۱ ۲۰۰ 10/160 ۳۹/۱۵ ۰۴/۶ ۳۳/۲ ۱۴/۱۶
۲ ۲۹/۱۵۴ ۸۸/۱۷ ۷۷/۶ ۳۴/۳ ۷۳/۱۷
۳ ۱۹/۱۴۷ ۷۷/۲۰ ۸۸/۷ ۰۹/۶ ۰۷/۱۸
 
همان­طور که درجدول (5) و شکل­های (1و 2) نشان داده شده است، غلظت کادمیوم و پایرن در خاک رسی در ماه سوم نسبت به ماه اول کاهش یافت و به تبع آن با کاهش غلظت کادمیوم و پایرن در خاک، غلظت آن­ها در ریشه کاهش و ساقه و برگ افزایش یافت. در مجموع راندمان حذف کادمیوم از خاک این تیمار با غلظت اولیه ۵۰ میلی­گرم بر کیلوگرم در پایان ماه اول از 62/65 درصد به 68/83 درصد در پایان ماه سوم افزایش یافت. در غلظت ۷۵ میلی­گرم بر کیلوگرم از 41/62 درصد به 75/72 درصد و در غلظت 100 میلی­گرم بر کیلوگرم از 71/58 درصد به 81/67 درصد افزایش یافته است. راندمان حذف پایرن از خاک این تیمار با غلظت اولیه ۵۰ میلی­گرم بر کیلوگرم در پایان ماه اول از 22/71 درصد به 42/85 درصد در پایان ماه سوم افزایش یافت. در غلظت 100 میلی­گرم بر کیلوگرم از 20/62 درصد به 01/72 درصد و در غلظت 200 میلی­گرم بر کیلوگرم از 40/57 درصد به 94/56 درصد افزایش یافته است.
 



جدول 5- تعیین کارآیی حذف پایرن و کادمیوم از خاک رس آلوده با استفاده از فرآیند گیاه پالایی واجد سورفکتانت و کود حیوانی
ماده شیمیایی ماه نمونه­برداری غلظت اولیه در خاک
(میلی­گرم بر کیلوگرم)
غلظت ثانویه در خاک
(میلی­گرم بر کیلوگرم)
غلظت ثانویه در ریشه
(میلی­گرم بر کیلوگرم)
غلظت ثانویه در ساقه
(میلی­گرم بر کیلوگرم)
غلظت ثانویه در برگ
(میلی­گرم بر کیلوگرم)
درصد کلی حذف (%) مقدار از دست رفته
(میلی­گرم بر کیلوگرم)
کادمیوم ۱ ۵۰ ۱۷/۱۹ ۱۸/۱۵ ۷۱/۷ ۱۹/۱۷ ۶۲/۶۵ 80/5
۲ ۱۹/۱۴ ۱۹/۱۷ ۱۱/۸ ۱۸/۱۴ ۶۲/۷۱ ۲۶/۶
۳ ۱۶/۸ ۱۹/۱۹ ۶۷/۸ ۱۶/۸ ۶۸/۸۳ ۱/۹
۱ ۷۵ ۱۹/۲۸ ۱۷/۲۳ ۲۸/۱۱ ۱۹/۲۸ ۴۱/۶۲ ۸۵/۶
۲ ۲۹/۲۴ ۱۹/۲۴ ۱۹/۱۱ ۲۹/۲۴ ۶۱/۶۷ ۸۴/۹
۳ ۱۹/۲۱ ۱۶/۲۶ ۷۸/۱۱ ۱۹/۲۱ ۷۵/۷۱ ۸۶/۹
۱ ۱۰۰ ۲۹/۴۱ ۱۹/۲۸ ۳۹/۱۴ ۲۹/۴۱ ۷۱/۵۸ ۵۴/۹
۲ ۱۹/۳۶ ۱۸/۳۲ ۴۹/۱۵ ۱۹/۳۶ ۸۱/۶۳ ۰۲/۹
۳ ۱۸/۳۲ ۸۹/۳۳ ۲۹/۱۶ ۱۹/۳۲ ۸۰/۶۷ ۴۴/۹
پایرن ۱ ۵۰ ۳۹/۱۴ ۷۸/۱۳ ۷۸/۳ ۵۶/۲ ۶۲/۶۵ ۴۹/۱۵
۲ ۳۹/۱۱ ۲۷/۱۴ ۱/۴ ۳۴/۳ ۴۲/۷۷ ۱۷
۳ ۲۸/۷ ۲۸/۱۶ ۸۱/۵ ۱۶/۴ ۴۳/۸۵ ۴۶/۱۶
۱ ۱۰۰ ۸/۳۷ ۲۶/۱۹ ۷۶/۹ ۱۱/۵ ۲/۶۲ ۰۵/۲۸
۲ ۷۸/۳۱ ۸۹/۲۲ ۸۹/۹ ۴۸/۵ ۲۲/۶۸ ۹۶/۲۹
۳ ۹۹/۲۷ ۴۹/۲۵ ۱۷/۱۰ ۰۲/۶ ۰۱/۷۲ ۳۳/۳۰
۱ ۲۰۰ ۸۹/۱۰۲ ۱۸/۲۹ ۱۹/۱۱ ۱۹/۷ ۵۵/۴۸ ۵۵/۴۹
۲ ۷۸/۹۵ ۸۹/۳۱ ۲۹/۱۳ ۱۹/۸ ۱۱/۵۲ ۸۵/۵۰
۳ ۸۹/۸۴ ۲۹/۳۴ ۲۹/۱۴ ۵۹/۹ ۵۵/۵۷ ۹۴/۵۶
 
با توجه به جدول (5)، شرایط آزمایش: غلظت اولیه کادمیوم و پایرن خاک رس آلوده شده مشروح در جدول، سورفکتانت آنیونی SDS و غیریونی توین ۸۰ با غلظت بهینه ۷۵/۰ میلی­مول بر لیتر، غلظت کود حیوانی ۱۵ درصد وزن خاک خشک و زمان فرآیند ۳ ماه می­باشد.
 


شکل 1- کارآیی فرآیند گیاه پالایی با استفاده از درخت کهور در حذف کادمیوم از خاک رس آلوده حاوی سورفکتانت و کود حیوانی

شکل 2- کارآیی فرآیند گیاه پالایی با استفاده از درخت کهور در حذف پایرن از خاک رس آلوده حاوی سورفکتانت و کود حیوانی
 
بحث
پایرن و کادمیوم هر دو در خاک کاشته شده و کاشته نشده در پایان آزمایش 90 روزه به طور قابل توجهی کاهش یافتند. راندمان حذف پایرن و کادمیوم در خاک کاشته شده به طور قابل توجهی بیشتر از خاک کاشته نشده بود که تأثیر مفید گیاه پالایی را تأیید کرد. در تعیین نقش سورفکتانت آنیونی SDS و غیر یونی Tween80 در حذف پایرن و کادمیوم از خاک رس حاوی سورفکتانت، مشاهده شد که میزان حذف پایرن و کادمیوم نسبت به خاک رس به تنهایی افزایش یافته است که نشان دهنده اثر پیش­رونده سورفکتانت­ها در حذف پایرن و کادمیوم از خاک آلوده بود. در مورد تیمار کود حیوانی، راندمان حذف پایرن و کادمیوم کمتر از تیمار سورفکتانت بود. در تیمار سورفکتانت آنیونی SDS و غیر یونی Tween80 و خاک رس با کود حیوانی، راندمان حذف پایرن و کادمیوم بیشتر از تیمار سورفکتانت و کود حیوانی به تنهایی بود. بنابراین، بیشترین راندمان حذف در بین تیمارهای کاشته نشده در این تیمار مشاهده شد. در تعیین کارآیی فرآیند گیاه پالایی در حذف پایرن و کادمیوم با استفاده از خاک حاوی کود حیوانی به میزان 15 درصد وزن خاک و درخت کهور، نتایج نشان داد که به مرور زمان از آغاز فرآیند تا ماه سوم، با افزایش زمان فرآیند، سطوح پایرن و کادمیوم در خاک کاهش یافته است. هم­زمان با کاهش پایرن و کادمیوم در خاک، میزان این دو ترکیب در اندام­های مختلف گیاه از جمله ریشه، ساقه و برگ افزایش یافته است. بیشترین میزان به ترتیب مربوط به ریشه، ساقه و برگ بود. هم­چنین، راندمان حذف در گیاه پالایی به طور معنی­داری بیشتر از تیمارهای بدون کاشت بود.
در مطالعه Li و همکاران، کمپوست در افزایش تثبیت گیاهی فلزات سمی در مقایسه با کود حیوانی مؤثرتر بود. کشت خاک­های آلوده با افزودن کمپوست یک استراتژی موثر برای کاهش انتشار فلزات سمی در اکوسیستم و کاهش ورود آن­ها به زنجیره غذایی است (17). احتمالاً پایین بودن pH خاک و ترکیبات آلی غیرقابل تجزیه در کود حیوانی دلیل افزایش فراهمی زیستی کادمیوم و پایرن در خاک باشد (17). در مطالعه Wang و همکاران، هم­چنین افزودن کمپوست به خاک حذف پایرن را افزایش داد و پیشنهاد شد که فعل و انفعالات بین کنسرسیوم­های ترشحات ریشه گیاه، میکروارگانیسم­ها و کمپوست در خاک می­تواند فراهمی زیستی پایرن را تسهیل کند و متعاقباً تخریب آن را افزایش دهد (18). در مطالعه دیگری نیز، Wang و همکاران گزارش دادند که ورمی کمپوست کود خوک Pig manure vermicompost (PMVC) می­تواند گیاه پالایی خاک آلوده با Cd و Polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) را بهبود بخشد. بیشترین میزان حذف PAH در تیمار Plant + PMVC مشاهده شد. افزایش حذف PAH در تیمار Plant + PMVC می­تواند به دلیل بهبود رشد ریشه گیاه باشد که ممکن است منجر به افزایش ترشحات ریشه و متعاقباً تغییر ساختار جامعه باکتریایی در جهت مطلوب برای حذف PAH شود. این مطالعه نشان داد که اصلاح خاک­های آلوده به کادمیم و PAH را می­توان با استفاده همزمان از PMVC افزایش داد (19). نتایج مطالعه حاضر نقش مثبت سورفکتانت­ها را در حذف پایرن و کادمیوم از خاک آلوده نشان داد.
هم­چنین اثرات مثبت سورفکتانت­ها بر گیاه پالایی اخیراً در مطالعات گلخانه­ای مشاهده شده است. حضور برخی از سورفکتانت‌های غیریونی، از جمله پلی اکسی اتیلن سوربیتان مونولئات (Tween 80) و پلی اکسی اتیلن دودکانول (Brij35) در غلظت‌های نسبتاً پایین منجر به اثرات قابل توجهی بر گیاه پالایی برای خاک آلوده به پایرن شد. با این حال، سورفکتانت­های آنیونی (SDS) و سورفکتانت­های کاتیونی ستیل تری متیل آمونیوم بروماید Cetyltrimethylammonium bromide (CTMAB) به دلیل سمیت گیاهی مفید نبودند (20). در مطالعه Liao و همکاران، مطالعه تجمع فنانترن و پایرن توسط گیاهان ذرت به طور قابل توجهی تحت تأثیر اصلاح خاک با سورفکتانت قرار گرفت سورفکتانت‌ها می‌توانند حذف آلاینده‌ها را از خاک‌های آلوده در طول گیاه‌پالایی افزایش دهند، که ممکن است به دلیل توانایی سورفکتانت برای دفع و فعالیت میکروبی در خاک باشد. علاوه بر این، سورفکتانت­ها با کاهش کشش سطحی بین آب و آلاینده­ها و یا تجمع آنها در میسل­ها، می­توانند حذف/ انتقال توده آلاینده به فاز آب را بهبود بخشند. هم­چنین، سورفکتانت­ها برای بهبود تجزیه زیستی آلاینده­های آلی آبگریز در خاک و سیستم‌های هیدروپونیک گزارش شده­اند. به طور کلی، سورفکتانت­ها می­توانند فراوانی PAH یا سایر تجزیه کننده­های آلاینده را در طول قرار گرفتن در معرض افزایش دهند و هم­چنین می­توانند حلالیت آلاینده­ها را افزایش دهند، یا آب گریزی سطوح تجزیه کننده PAH را برای تغییرات تخریب PAH افزایش دهند. با این حال، استفاده از سورفکتانت­هایی مانند Tween 80 برای اصلاح خاک­های آلوده به PAH ممکن است مقرون به صرفه باشد. علاوه بر این، اثرات منفی بالقوه سورفکتانت­ها بر محیط خاک به طور کامل درک نشده است و تحقیقات آینده مورد نیاز است.
علاوه بر این، این نتایج در مقیاس آزمایشگاهی به دست آمد و در اکوسیستم طبیعی، قرار گرفتن در معرض و تجمع آلاینده­ها در خاک در دوره­های بسیار طولانی­تری صورت می­گیرد و عوامل متعددی مانند حرکت جزر و مد آب (در سواحل)، تغییرات فصلی در فعالیت گیاه و شرایط محیطی مؤثر است. بنابراین، برای اعتبارسنجی و تعمیم نتایج مطالعات آزمایشگاهی، مطالعات زیست ‌محیطی نیز برای تدوین استراتژی‌های حفاظت از محیط زیست مورد نیاز است که با ترکیب نتایج تجربی و زیست ‌محیطی می‌توان به آن دست یافت.
نتیجه‌گیری
در پژوهش حاضر از تقویت کننده­های مختلفی برای بهبود کارآیی حذف پایرن و کادمیوم از خاک آلوده با استفاده از درخت بومی کهور استفاده شد. نتایج مطالعه حاضر نشان داد که استفاده از خاک رس حاوی کود حیوانی (15 درصد) و مخلوط SDS آنیونی و سورفکتانت غیر یونی Tween80 در حذف پایرن و کادمیوم در فرآیند گیاه پالایی با استفاده از درخت کهور راندمان حذف را در مقایسه با استفاده از خاک رس (کاشت نشده) یا کود حیوانی و سورفکتانت به تنهایی افزایش داده است. این مطالعه نشان داد که استفاده از کود حیوانی و سورفکتانت­ها به طور قابل توجهی اصلاح خاک­های آلوده به کادمیوم و پایرن را با گیاه پالایی افزایش می‌دهد. هم­چنین، نتایج این پژوهش برای اولین بار نشان داد که از گیاهان بومی می­توان پایرن و کادمیوم را با موفقیت از خاک آلوده حذف کرد.
تشکر و قدردانی
به این­وسیله از آزمایشگاه دانشگاه علوم پزشکی بوشهر و آزمایشگاه پتروشیمی پارس که در انجام این تحقیق همکاری لازم را داشته­اند، کمال تشکر و قدردانی می­گردد.
تعارض در منافع:  این پژوهش تعارض منافع ندارد.
حامی مالی: این پژوهش هیچگونه حامی مالی نداشته است و بر گرفته از پایان نامه کارشناسی ارشد دانشجو دانشگاه علوم پزشکی بوشهر می‌باشد.
ملاحظات اخلاقی (کد اخلاق): در این پژوهش قبل از اجرای آن کد اخلاق (IR.BPUMS.REC.1399.052) دریافت شده است.
مشارکت نویسندگان:
  • طراحی ایده: سید عنایت هاشمی، غلامرضا عبدی
  • روش کار: امین عالیوند، فرزانه نصر زاده، محمد حیدری، مجتبی بهروزی
  • جمع آوری داده­ها: امین عالیوند، فرزانه نصرزاده
  • تجزیه و تحلیل آماری داده­ها: امین عالیوند، مجتبی بهروزی
  • نظارت: سید عنایت هاشمی، غلامرضا عبدی
  • مدیریت پروژه: سید عنایت هاشمی، غلامرضا عبدی
  • نگارش- پیش نویس اصلی: امین عالیوند، سید عنایت هاشمی
  • نگارش- بررسی و ویرایش: سید عنایت هاشمی، غلامرضا عبدی، محمد حیدری
 
[2]- (نویسنده مسئول) دانشیار گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت و تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی بوشهر، بوشهر، ایران
    تلفن: ۳۳۴۵۰۱۳۴-077، پست الکترونیکی: seyedenayat_hashemi@yahoo.com
[3]- استادیارگروه بیوتکنولوژی، پژوهشکده خلیج فارس، دانشگاه خلیج فارس، بوشهر، ایران
[4]- کارشناس آزمایشگاه خاک و پسماند، دانشکده بهداشت و تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی بوشهر، بوشهر، ایران
[5]- دکتری محیط زیست، آزمایشگاه EB/SM، پتروشیمی پارس، عسلویه، ایران
[6]- کارشناس گروه مهندسی بهداشت محیط، معاونت بهداشتی، دانشگاه علوم پزشکی بوشهر، بوشهر، ایران
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بهداشت
دریافت: 1402/11/20 | پذیرش: 1403/3/26 | انتشار: 1403/4/30

فهرست منابع
1. Jeelani N, Yang W, Zhu H-L, An S. Phytoremediation for co-contaminated soils of cadmium and pyrene using Phragmites australis (common reed). Inter Journal of Phytorem 2020; 22(13): 1385-95.
2. Sun Y, Zhou Q, Wang L, Liu W. Cadmium tolerance and accumulation characteristics of Bidens pilosa L. as a potential Cd-hyperaccumulator. Journal of Hazard Mate 2009; 161(2-3): 808-14.
3. Khan N, Mir M, Nazar R, Singh S. The application of ethephon (an ethylene releaser) increases growth, photosynthesis and nitrogen accumulation in mustard (Brassica juncea L.) under high nitrogen levels. Plant Biology 2008; 10(5): 534-8.
4. González-Gaya B, Martínez-Varela A, Vila-Costa M, Casal P, Cerro-Gálvez E, Berrojalbiz N, et al. Biodegradation as an important sink of aromatic hydrocarbons in the oceans. Nat Geosci 2019; 12(2): 119-25.
5. Ogundiran MB, Adejumo SA, Fagbenro JA. Chapter 10 - Sustainable remediation techniques for solid waste polluted soils. In: Frazer-Williams R, Ogundiran MB, Unuabonah EI, editors. Environmental Pollution and Public Health: Elsevier 2024; p. 265-88. [Book]
6. Zhang X, Zhang X, Wang S, Zhao S. Improved remediation of co-contaminated soils by heavy metals and PAHs with biosurfactant-enhanced soil washing. Scientific Reports 2022; 12(1): 3801.
7. Albatrni H, Qiblawey H, Almomani F, Adham S, Khraisheh M. Polymeric adsorbents for oil removal from water. Chemosphere 2019; 233: 809-17.
8. Mohammadi F, Samaei MR, Azhdarpoor A, Teiri H, Badeenezhad A, Rostami S. Modelling and optimizing pyrene removal from the soil by phytoremediation using response surface methodology, artificial neural networks, and genetic algorithm. Chemosphere 2019; 237: 124486.
9. Ehsan S, Ali S, Noureen S, Mahmood K, Farid M, Ishaque W, et al. Citric acid assisted phytoremediation of cadmium by Brassica napus L. Ecotoxicology and environmental safety 2014; 106: 164-72.
10. Matanzas N, Afif E, Díaz T, Gallego J. Phytoremediation potential of native herbaceous plant species growing on a paradigmatic brownfield site. Water, Air, Soil Pollut 2021; 232: 1-14.
11. Singh N, Pareek A. Prosopis cineraria: a potential functional food for improving sports performance. Vegetos 2023.
12. Prasad MNV, Tewari JC. Chapter 5 - Prosopis juliflora (Sw) DC: Potential for bioremediation and bio-based economy. In: Prasad MNV, editor. Bioremediation and Bioeconomy (Second Edition): Elsevier 2024; p. 99-118. [Book]
13. Dosoky WM, Farag SA, Almuraee AA, Youssef IM, Awlya OFA, Abusudah WF, et al. Vitamin C and/or garlic can antagonize the toxic effects of cadmium on growth performance, hematological, and immunological parameters of growing Japanese quail. Poultry Science 2024; 103(3): 103457.
14. Parmoon G, Ebadi A, Jahanbakhsh S, Hashemi M. Physiological Response of Fennel (Foeniculumvulgare Mill.) to Drought Stress and Plant Growth Regulators. Rus Plant Physiol 2019; 66(5): 795-805.
15. Lu L, Chen Y, Zou S, Wang Z, Fan L. The sources, diffusion, and health risks of polycyclic aromatic hydrocarbons in water and sediment of a typical underground river in South China. Environ Earth Sci 2024; 83(3): 100.
16. Mathur J, Panwar R. Synergistic effect of pyrene and heavy metals (Zn, Pb, and Cd) on phytoremediation potential of Medicago sativa L. (alfalfa) in multi-contaminated soil. Environ Sci Pollut Res 2024; 31(14): 21012-27.
17. Li J, Chang Y, Al-Huqail AA, Ding Z, Al-Harbi MS, Ali EF, et al. Effect of manure and compost on the phytostabilization potential of heavy metals by the halophytic plant wavy-leaved saltbush. Plants 2021; 10(10): 2176.
18. Wang MC, Chen YT, Chen SH, Chang Chien SW, Sunkara SV. Phytoremediation of pyrene contaminated soils amended with compost and planted with ryegrass and alfalfa. Chemosphere 2012; 87(3): 217-25.
19. Wang K, Zhang J, Zhu Z, Huang H, Li T, He Z, et al. Pig manure vermicompost (PMVC) can improve phytoremediation of Cd and PAHs co-contaminated soil by Sedum alfredii. J Soils Sediments 2012; 12: 1089-99.
20. Yan-Zheng G, Wan-Ting L, Li-Zhong Z, Bao-Wei Z, ZHENG Q-S. Surfactant-enhanced phytoremediation of soils contaminated with hydrophobic organic contaminants: potential and assessment. Pedosphere 2007; 17(4): 409-18.

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Rafsanjan University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb