Ethics code: IR.BPUMS.REC.1399.052
Alivand A, Hashemi S E, Abdi G, Nasrzadeh F, Heydari M, Behroozi M. Evaluation of Phytoremediation Process with Prosopis Cineraria in Removing Pyrene and Cadmium from Contaminated Soils: A Laboratory Study. JRUMS 2024; 23 (3) :222-236
URL:
http://journal.rums.ac.ir/article-1-7295-fa.html
عالیوند امین، هاشمی سید عنایت، عبدی غلامرضا، نصر زاده فرزانه، حیدری محمد، بهروزی مجتبی. ارزیابی فرآیند گیاه پالایی با درخت کهور در حذف پایرن و کادمیوم از خاکهای آلوده:
یک مطالعه آزمایشگاهی. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1403; 23 (3) :222-236
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-7295-fa.html
دانشکده بهداشت و تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی بوشهر، بوشهر، ایران
متن کامل [PDF 435 kb]
(193 دریافت)
|
چکیده (HTML) (421 مشاهده)
متن کامل: (295 مشاهده)
مقاله پژوهشی
مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
دوره 23، خرداد 1403، 136-122
ارزیابی فرآیند گیاه پالایی با درخت کهور در حذف پایرن و کادمیوم از خاکهای آلوده:
یک مطالعه آزمایشگاهی
امین عالیوند[1]، سید عنایت هاشمی[2]، غلامرضا عبدی[3]، فرزانه نصرزاده[4]، محمد حیدری[5]، مجتبی بهروزی[6]
دریافت مقاله: 2/12/1402 ارسال مقاله به نویسنده جهت اصلاح: 3/2/1403 دریافت اصلاحیه از نویسنده: 13/3/1403 پذیرش مقاله: 19/3/1403
چکیده
زمینه و هدف: گیاه پالایی با گیاهان بومی به دلیل مزیتهای زیاد و مقرون به صرفه بودن، یک فناوری نوظهور برای اصلاح خاکهای آلوده به مواد آلی و فلزات سنگین محسوب میشود. مطالعه حاضر با هدف تعیین کارآیی فرآیند گیاه پالایی در حذف پایرن و کادمیوم از خاک آلوده با استفاده از درخت کهور از مهر ماه 1400 تا 1401 در دانشگاه علوم پزشکی بوشهر انجام شد.
مواد و روشها: در این مطالعه آزمایشگاهی نقش هر کدام از ماتریکسهای خاک رس، کود حیوانی و سورفکتانت آنیونی سدیم دودسیل سولفات و غیریونی توئین ۸۰ با کشت درخت کهور به طور مجزا و تلفیقی در حذف پایرن و کادمیوم در غلظتهای 50 تا 200 میلیگرم/کیلوگرم در بازه یک تا سه ماهه مورد بررسی و آنالیز قرار گرفتند. آنالیز نمونهها با دستگاه کروماتوگرافی گازی و جذب اتمی انجام شد. دادههای نهایی با استفاده از نرمافزار اکسل مورد بررسی قرار گرفت.
یافتهها: در مطالعه اخیر با گذشت زمان غلظت پایرن و کادمیوم در خاک رس واجد سورفکتانت و کود حیوانی در فرآیند گیاه پالایی به کمک درخت کهور کاهش یافت. با افزایش غلظت پایرن به ترتیب از 50 به 200 میلیگرم/کیلوگرم، حداکثر راندمان حذف پایرن بین 43/85 و 55/57 درصد و با افزایش غلظت کادمیوم از 50 به 100 میلیگرم/کیلوگرم، حداکثر راندمان حذف کادمیوم بین 68/83 و 80/67 درصد، در پایان ماه سوم حاصل شد.
نتیجهگیری: نتایج مطالعه حاضر نشان داد که از بین تقویت کنندههای مختلف، خاکهای رسی حاوی کود حیوانی و سورفکتانتها بهطور قابلتوجهی باعث افزایش در اصلاح خاکهای آلوده به کادمیوم و پایرن توسط گیاه پالایی میشود.
واژههای کلیدی: گیاه پالایی، پایرن، کادمیوم، سورفکتانت، خاک آلوده، درخت کهور
ارجاع: عالیوند ا، هاشمی سع، عبدی غر، نصرزاده ف، حیدری م، بهروزی م. ارزیابی فرآیند گیاه پالایی با درخت کهور در حذف پایرن و کادمیوم از خاک-های آلوده یک مطالعه آزمایشگاهی. مجله علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، سال 1403، دوره 23 شماره 3، صفحات: 136-122.
مقدمه
به دلیل اثرات منفی احتمالی تراتوژن، سرطانزا و جهشزا بر سلامت انسان و محیط زیست، هیدروکربنهای آروماتیک چند حلقهای و فلزات سنگین مشکلات زیست محیطی جدی ایجاد میکنند. مکانهای آلوده به آلایندههای آلی و فلزی رایج هستند و به عنوان یک نگرانی عمومی و مشکل زیست محیطی در نظر گرفته میشوند. آلودگی خاک میتواند مشکلاتی بر سلامت انسان و یا اکوسیستم داشته باشد (1). در میان آلایندهها، کادمیوم به عنوان یک فلز غیرضروری و بالقوه سمی در نظر گرفته میشود و سطوح بالای آن در منابع آب و خاک تهدیدی برای سلامت انسان است (2). از سوی دیگر، هیدروکربنهای آروماتیک چند حلقهای به عنوان ترکیبات سمی، سرطانزا و جهشزا، به دلیل اثرات نامطلوب آنها بر سلامت انسان، یک نگرانی عمده هستند (3) .پایرن (Pyrene)، یکی از 16 آلاینده آروماتیک چند حلقهای، نیز به عنوان یک آلاینده پایدار در محیط در نظر گرفته میشود. آلودگی همزمان با فلزات سنگین و هیدروکربنهای حلقوی در خاک، تهدیدات جدی اکولوژیکی از جمله افزایش سمیت برای فعالیت و تنوع میکروبی، کاهش در دسترس پذیری بیولوژیکی و مهار رشد گیاه ایجاد کرده است (4).
عوامل متعددی بر وضعیت خاک تأثیر دارند. اصلاح محیطی شامل تمام تکنیکها و فرآیندهایی است که برای حذف آلایندهها از خاک استفاده میشود. آلودگی خاک خطرات و نگرانیهای زیادی را برای سلامتی افراد و محیط زیست ایجاد میکند، خواه آنها در تماس مستقیم با آن باشند، آن را مصرف کنند و یا وارد زنجیره تامین مواد غذایی کنند. روشهای اصلاح خاک برای حذف انواع آلایندهها از آن مانند فلزات سنگین، هیدروکربنهای نفتی، آفت کشها و مواد رادیواکتیو استفاده میشود. این روشها بسته به نوع آلودگی که از بین میرود میتواند فیزیکی، شیمیایی، حرارتی یا بیولوژیکی باشند (5). روشهای مختلفی مانند اصلاح فیزیکی، پاکسازی شیمیایی، زیست پالایی (Bioremediation) و گیاه پالایی (Phytoremediation) برای کنترل و حذف فلزات سنگین و هیدروکربنهای حلقوی و یا آلایندههای همراه از خاک استفاده شده است (6). بسیاری از این روشها تنها آلاینده را به آلاینده دیگری تبدیل میکنند یا آن را به بستر دیگری منتقل میکنند (7)، اما زیست پالایی میتواند آلایندهها را برای همیشه از بین ببرد و یا آنها را به مواد بیضرر تبدیل کند (8). گیاه پالایی یک زیست پالایی نسبتاً جدید در محل است، فناوری که از گیاهان برای استخراج، جداسازی و سم زدایی آلایندههای زیست محیطی موجود استفاده میکند. گیاه پالایی یک فناوری بسیار کارآمد، کم هزینه، سازگار با محیط زیست و سبز بوده است و از گیاهان برای اصلاح خاک استفاده میکند (9). خواص گیاه پالایی چندین گونه گیاهی مانند پوپولوس ترمولا، فاراگمیتس اوسترالیس، آلوپکوروس پراتنسیس، آرهنا تزوم الاتیوس، بروموس اینرسیس و سیلن ولگاریس، دیسفانیا بوتریس، لوتوس کورنیکولاتوس، لوتوس هیسپیدوس، پلانتاگو لانسئولاتا،اتریلوفیوم ریپنس و مدیکاگو لوپولینا (10)، در مطالعات قبلی مورد مطالعه قرار گرفتهاند. برای اینکه یک گیاه با این فناوری مطابقت داشته باشد، باید دارای ضریب تجمعپذیری بالا (غلظت آلاینده گیاه نسبت به آن در خاک)، چرخه زندگی کوتاه، سرعت تکثیر بالا، توزیع جغرافیایی وسیع باشد.
درخت کهور با نام علمی (Prosopis cineraria) معمولاً در نواحی خشک و یا نیمه خشک آسیا و آفریقا رشد میکند . جدای از استفاده سنتی برای ارزش غذایی و تغذیهای آن، مطالعات مختلفی انجام شده و فواید سلامتی آن را مشخص کرده است (11). در احیای زمینهای آلوده/تخریب شده، گیاه پالایی، جداسازی CO2 و فناوری کربناتهسازی، استفاده برای تولید اتانول زیستی، ارزش افزوده و محصولات زنجیره ارزش، مصارف دارویی و خدمات اکوسیستمی کاربرد دارد. درخت کهور به عنوان یکی از گونههای درختی مهاجم و مشکل ساز خارجی در نظر گرفته می شود و توجه ویژهای را در مناطق گرمسیری برانگیخته است. مزیت اصلی آن تأمین چوب سوخت و گونهای بسیار مناسب برای مبارزه با بیابانزایی است. همچنین از طریق هیزمهای جمعآوری شده، تولید زغال و غیره منابع متنوع و درآمد اضافی برای مردم محلی فراهم میکند (12).
اگرچه مطالعاتی برای آزمایش گونههای مختلف گیاهی به عنوان گیاه پالایی مناطق آلوده انجام شده است، اما بهتر است از گونههای محلی سازگار در هر منطقه خاص استفاده شود. بر اساس مطالعات گذشته، از درخت کهور برای حذف پایرن و کادمیوم توسط فرآیند گیاه پالایی از خاکهای آلوده استفاده نشده است. بنابراین، در این مطالعه روش گیاه پالایی با درخت کهور جهت حذف آلودگی همزمان پایرن و کادمیوم از خاک برای اولین بار استفاده شد.
مواد و روشها
این مطالعه از نوع آزمایشگاهی با استفاده از انواع تقویت کنندهها برای حذف کادمیوم و پایرن از خاکهای آلوده با استفاده از درخت کهور انجام شد. این طرح پس از تأیید و دریافت کد اخلاق IR.BPUMS.REC.1399.052 در دانشگاه علوم پزشکی بوشهر از مهرماه 1400 تا 1401 انجام گرفت. مواد مورد آزمایش شامل پایرن، نیترات کادمیوم Cd(NO3)2، اسید نیتریک، سولفات سدیم، سورفکتانت آنیونی سدیم دودسیل سولفات (C₁₂H₂₅NaO₄S)، سورفکتانت غیر یونی توئین 80 (Tween 80)، حلالهای n-هگزان و استون که از شرکت مرک آلمان خریداری شد. به منظور سنجش غلظت کادمیوم از دستگاه جذب اتمی (مدل 220-FS FLAME، ساخت شرکت Shimadzu و تولید کشور ژاپن) و به منظور سنجش غلظت پایرن از دستگاه کروماتوگرافی گازی با دتکتور شعلهای (مدل 6890-A، ساخت شرکت Agilentو تولید کشور آمریکا) استفاده گردید.
در این تحقیق خاک رس از لایه بالایی (۱۵-10 سانتیمتری) یک مزرعه کشاورزی برداشت گردید. خاک در هوا خشک شد و از طریق الکهای استاندارد 2 میلیمتری الک شد. بر اساس آزمایش انجام شده روی خاک و کود حیوانی مورد استفاده نتایج آنالیز به شرح ذیل به دست آمد: میزان مواد آلی در خاک 41/5 درصد و در کود حیوانی ۱۲/۶۵ درصد، مقدار نیترات در خاک رس ۶۵/۳۶ درصد و در کود حیوانی ۳۸/۳۱۰ میلیگرم بر کیلوگرم، مقدار فسفات در خاک رس ۵۶/۰ و در کود حیوانی 23/0 میلیگرم بر کیلوگرم، هدایت الکتریکی خاک رس و کود حیوانی به ترتیب6/36 و 4/5 میلی زیمنس بر متر گزارش گردید. به منظور حذف مواد آلی خاک، نمونه خاک خشک شده از نظر رطوبت با نسبت حجمی یکسان از مخلوط استون و n- هگزان (۱:۱) شستشو گردید به طوری که غلظت اولیه مواد آلی خاک به صفر رسید. در کلیه تیمارهای تصفیه مورد نظر تحقیق، سطوح غلظتی کادمیوم اضافه شده به خاک معادل 50، 75 و 100 میلیگرم کادمیوم بر کیلوگرم خاک و سطوح غلظتی پایرن اضافه شده به خاک معادل 50، 100 و 200 میلی گرم پایرن بر کیلوگرم خاک در نظر گرفته شد و مورد آنالیز قرار گرفت. به دلیل کم بودن عناصر غذایی خاک مورد استفاده، کود حیوانی (15 درصد وزن خاک خشک) به آن اضافه شد (13).
به منظور بهینه کردن غلظت سورفکتانتهای Sodium Dodecyl Sulfate (SDS) وTween80 درخت کهور در ۹ گلدان در سه غلظت ۵/۰، ۷۵/۰ و ۹۵/۰ میلیمول بر لیتر به مدت سه ماه با غلظت اولیه متوسط پایرن ۱۰۰ میلیگرم بر لیتر کشت گردید. پس از پایان فرآیند گیاه پالایی با درخت کهور مشاهده گردید که بیشترین میزان حذف پایرن ۷۵/۰ میلیمول بر لیتر به دست آمد. بر اساس پیشآزمون انجام شده، در کلیه فرآیندهای تصفیه غلظت بهینه سورفکتانتهای آنیونی و غیر یونی SDS و Tween80 معادل ۷۵/۰ میلیمول بر لیتر نسبت حجمی ۱:۱ استفاده شد. پس از آمادهسازی نمونهها، جهت سنجش غلظت پایرن توسط دستگاه گاز کروماتوگرافی ساخت شرکت AGILENT کشور آمریکا مدل 6890 و جهت سنجش غلظت کادمیوم دستگاه جذب اتمی کورهای مدل 220FS FLAME- استفاده گردید. مطابق با جدول 1، تعداد نمونههای برداشتی و مراحل انجام تحقیق به صورت خلاصه آورده شده است.
جدول 1- مراحل انجام تحقیق و آماده سازی نمونهها
ردیف |
تیمار (مراحل انجام تحقیق) |
تعداد نمونه |
۱ |
خاک رس + پایرن + کادمیوم (بدون کاشت گیاه) |
۱۲ |
۲ |
خاک رس + سورفکتانت + پایرن + کادمیوم (بدون کاشت گیاه) |
۱۲ |
۳ |
خاک رس + کود حیوانی + پایرن + کادمیوم (بدون کاشت گیاه) |
۱۲ |
۴ |
خاک رس + سورفکتانت + کود حیوانی + پایرن + کادمیوم (بدون کاشت گیاه) |
۱۲ |
۵ |
خاک رس + سورفکتانت + پایرن + کادمیوم + کشت درخت کهور |
۱۲ |
۶ |
خاک رس + کود حیوانی + پایرن + کادمیوم + کشت درخت کهور |
۱۲ |
۷ |
خاک رس + کود حیوانی + سورفکتانت + گیاه + پایرن + کادمیوم کشت درخت کهور |
۱۲ |
۸ |
خاک رس + سورفکتانت + کود حیوانی + گیاه (برای تعیین سرعت رشد اندامهای هوایی درخت کهور) |
۱۲ |
تعداد کل نمونه |
- |
۹۶ |
برای استخراج کادمیوم موجود در نمونههای خاک، 2 گرم خاک الک شده وزن گردید و 15 میلیلیتر اسید نیتریک به آن اضافه شد و به مدت 20 ساعت در بن ماری با دمای 60 درجه سلسیوس قرار داده شد و در نهایت از کاغذ صافی واتمن با اندازه 8 میکرو متر عبور داده شد. با آب مقطر به حجم 50 میلیلیتر رسانده و نمونهها برای تجزیه و تحلیل به آزمایشگاه فرستاده شد. به منظور استخراج کادمیوم از هر کدام از اندامهای مختلف گیاه خشک شده در شرایط آزمایشگاهی، 5/0 گرم از گیاه وزن گردید و 15 میلیلیتر HNO3 به آن اضافه شد و روی هات پلیت تا 275 درجه سلسیوس قرار داده شد تا حجم آن به کمتر از 15 میلیلیتر برسد و رنگ زرد بگیرد پس از ایجاد رنگ زرد H2O2 به آن اضافه گردید تا رنگ زرد آن از بین برود و با آب مقطر به حجم 25 میلیلیتر رسانده شد و در نهایت با دستگاه جذب اتمی مورد آنالیز قرار گرفت (14).
برای استخراج پایرن از نمونههای خاک از روش استاندارد Environmental Protection Agency (EPA) (روش 3540) استفاده شد (15). برای استخراج پایرن از نمونههای گیاهی، 10 میلیلیتر استون و هگزان به نسبت حجمی 1:1 به 5/0 گرم از هر کدام از اندامهای مختلف گیاه خشک شده در شرایط آزمایشگاهی اضافه شد و به مدت 10 دقیقه روی همزن مغناطیسی به هم زده شد. سپس نمونه به مدت 10 دقیقه به منظور یکنواخت سازی کامل، در حمام اولتراسونیک قرار داده شد تا غلظت آن به کمتر از 2 میلیلیتر رسید. پس از فیلتراسیون با فیلتر 22/0 میکرومتری، برای اندازهگیری غلظت پایرن، تمام نمونهها با استفاده از دستگاه گاز کروماتوگرافی ساخت شرکت AGILENT کشور آمریکا مدل 6890 مورد آنالیز قرار گرفتند. با توجه به مدل نرم افزار تاگوچی Qualitek-4 برای هر آزمون، متغیرها و سطوح آنها بر اساس آزمون پیشنهاد شد و آزمونها در شرایط یکسان انجام شده است. همچنین، دادههای خروجی حاصل از آزمونها با استفاده از نرم افزار اکسل مورد مقایسه قرار گرفت.
نتایج
همانطور که در جدول 2 آمده است، با توجه به شرایط آزمایش، تیمارهای تصفیه ۱ تا ۴ مورد آنالیز قرار گرفتند و پس از به دست آوردن غلظت ثانویه کادمیوم و پایرن در خاک با استفاده از معادله (1)، درصد حذف هر کدام از آلایندهها محاسبه و ثبت گردید (16). با توجه به معادله (1)، Removal (R%) در صد حذف آلاینده و Concentration (C1 و C2 ) غلظتهای اولیه و ثانویه تعریف میشوند.
R(%)=C1-C2*100C1