مقاله پژوهشی
مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
دوره 23، تیر 1403، 236-222
تدوین مدل آمادگی به مصرف مواد مخدر در دانشجویان دانشگاه لرستان بر اساس حساسیت اضطرابی و هیجان خواهی با نقش واسطهای عاطفه پذیری منفی: یک مطالعه توصیفی
محمد حاتمینژاد[1]، فضل الله میر[2]، محمدعلی سپهوندی[3]
دریافت مقاله: 27/12/1402 ارسال مقاله به نویسنده جهت اصلاح: 24/02/1403 دریافت اصلاحیه از نویسنده: 03/04/1403 پذیرش مقاله: 06/04/1403
چکیده
زمینه و هدف: اعتیاد یک معضل اجتماعی است و از چالشهای اساسی بهداشتی و سلامت اجتماعی است که میانگین سن شروع آن کاهش پیدا کرده است، به همین دلیل برخی عوامل روانشناختی زمینهساز آمادگی به مصرف مواد مخدر هستند. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف تعیین الگوی تحلیل مسیر آمادگی به مصرف مواد مخدر بر اساس حساسیت اضطرابی و هیجان خواهی با نقش واسطهای عاطفه پذیری منفی در دانشجویان انجام شد.
مواد و روشها: روش پژوهش توصیفی از نوع مدلسازی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل دانشجویان دانشگاه لرستان در سال تحصیلی 1401-1402 بود. تعداد 384 دانشجو با توجه به ملاکهای ورود، به روش نمونهگیری در دسترس انتخاب و ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامههای حساسیت اضطرابی Floyd و همکاران، هیجان خواهی Zuckerman، عاطفه پذیری منفی Watson و همکاران و آمادگی به اعتیاد Weed و همکاران را تکمیل نمودند. دادهها با استفاده از مدلسازی معادلات ساختاری تجزیهوتحلیل شد.
یافتهها: نتایج نشان داد که حساسیت اضطرابی و هیجان خواهی به ترتیب اثر مستقیم، مثبت و معنیداری بر آمادگی به مصرف مواد مخدر داشت (25/0=β، 001/0P<) و (30/0=β، 001/0P<). همچنین، حساسیت اضطرابی و هیجان خواهی اثر مستقیم با عاطفه پذیری منفی داشتند (26/0=β، 001/0P<) و (25/0=β، 001/0P<). در نهایت، عاطفه پذیری منفی اثر مستقیم و معنیدار با آمادگی به مصرف مواد مخدر داشت (29/0=β، 001/0P<).
نتیجهگیری: نتایج پژوهش حاضر نشان داد که هیجان خواهی، حساسیت اضطرابی و عاطفه پذیری منفی در پیشبینی مصرف مواد مخدر نقش مهمی دارد و به متخصصان پیشنهاد میشود که برنامههای درمانی و آموزشی بهمنظور افزایش آگاهی و توانمندی دانشجویان تدوین گردد.
واژههای کلیدی: حساسیت اضطرابی، هیجان خواهی، عاطفه پذیری منفی، آمادگی به مصرف مواد مخدر، دانشجویان
ارجاع: حاتمینژاد م، میر ف، سپهوندی مع، تدوین مدل آمادگی به مصرف مواد مخدر در دانشجویان دانشگاه لرستان بر اساس حساسیت اضطرابی و هیجان خواهی با نقش واسطهای عاطفه پذیری منفی: یک مطالعه توصیفی. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، سال 1403، دوره 23 شماره 4، صفحات: 236-222
مقدمه
سوء مصرف مواد مخدر در کشورهای آسیایی بهخصوص در میان مردان جوان 15 الی 30 سال رو به افزایش است که این افزایش سوءمصرف مواد مخدر در میان نوجوانان و جوانان توسط بار جهانی بیماریها (Global Burden of Disease; GBD) مطرح شده است (1). اعتیاد به عنوان چالشی در حوزه بهداشت جهانی، حدود 14 درصد از بار سلامتی مردان جوان را تشکیل داده است (2). جوانان و نوجوانان بیشتر در معرض گرایش به مصرف مواد مخدر هستند (3). بحرانیترین سن گرایش به مصرف مواد از نوجوانی آغاز میشود و حدوداً تا جوانی در محدوده 18 الی 25 سالگی ادامه خواهد داشت (4). افراد در سنین نوجوانی و جوانی تمایل فزایندهای نسبت به آزمایش و کنجکاوی دارند (5)، محققان در پژوهشهایی ذکر کردهاند که افراد در سنین جوانی نسبت به محرکهای اضطرابی محیط پیرامون خود با حساسیت بیشتری واکنش نشان میدهند (7، 6). همچنین، در پژوهشهایی اشاره شده است که جوانان در دریافت عواطف منفی حساسیت و اشتیاق بیشتری از خود نشان میهند (8). عواملی که ذکر شد جوانان را در مقابل آمادگی به مصرف مواد مخدر آسیبپذیر میکند (9).
یکی از خصوصیتهای فردی که در گرایش به رفتار پرخطر و مصرف مواد مخدر نقش بسیاری دارد، هیجان خواهی (Sensation seeking) است (10). روانشناسی تحولی، هیجان خواهی را با عدم درک از پیامد خطرپذیری رفتار خود تعریف کرده است و بهعنوان یک سیستم پاداش جویی شخصی که در طول زمان دستخوش تغیر خواهد شد مفهوم سازی کرده است (5). هیجان خواهی سازهای چندبعدی است که شامل ماجراجویی، تجربهجویی، ملالپذیری و گریز از بازداری است (11). پژوهشهای متعدد رابطه میان هیجان خواهی و گرایش به رفتار پرخطر و مصرف مواد مخدر را بررسی کردند (13-10، 5). پژوهش Siraj و همکاران بر روی نوجوانان انجام شده است و نتایج بررسی آنها نشان داد که هیجان خواهی و تشویق همسالان در انجام رفتار پرخطر اثر مستقیم و معنیدار دارد (13).
سازهای روانشناختی که به نظر میرسد در گرایش به مصرف مواد مخدر نقش داشته باشد، حساسیت اضطرابی (Anxiety sensitivity) است. حساسیت اضطرابی متغیری شناختی است که به تفاوتهای فردی وابسته است (14)، این سازه به عنوان هراس داشتن از اضطراب و احساسات مشابه آن تعریف شده است (15) و به نوعی نشان دهنده گرایش فرد به فاجعهسازی درباره احساسات مرتبط با هراس است (16). متخصصان سلامت روان اختلالهای هیجانی، عاطفی و شناختی را زمینهسازهای مصرف سیگار پیشنهاد کردند (17). همچنین، حساسیت اضطرابی بهعنوان یک نیروی بالقوه روانشناختی که میتواند آمادگی به مصرف مواد مخدر را پیشبینی نماید در برخی پژوهشها مطرح شده است (18). پژوهشگران ارتباط میان حساسیت اضطرابی و رفتارهای پرخطر خصوصاً مصرف مواد مخدر و الکل را تأیید کردهاند (19، 18، 16، 14). Lebeaut و همکاران نشان دادند که حساسیت اضطرابی با شدت مصرف الکل و مواد مخدر ارتباط دارد (16).
متغیری دیگری که به نظر میرسد در گرایش به مصرف مواد مخدر نقش دارد، عاطفه پذیری منفی (Negative affect) است. افراد با عاطفه پذیری منفی، احساساتی مانند شکست در زندگی، فرسودگی، شرم و غم در زندگی خود تجربه میکنند (20). محققان در یک مطالعه مروری و متا-آنالیز نشان دادند که عاطفه پذیری منفی 90 درصد از میل به مصرف مواد مخدر و تنباکو را تبیین مینماید (8). همچنین، در پژوهش Jones و همکاران نقش محرکهای هیجانی منفی در تشدید میل به مصرف مواد مخدر تأیید شده است (21). بر همین مبنا، عاطفه پذیری منفی میتواند بیانگر اهمیت آن در رابطه با آمادگی به مصرف مواد مخدر باشد.
با وجودی که در برخی پژوهشهای اخیر به نقش هیجان خواهی با مصرف مواد مخدر پرداخته شده است (10)، ولی بر طبق جستجوهای به عمل آمده، پژوهشی که به شکلی جامع اثر حساسیت اضطرابی و هیجان خواهی با نقش میانجی عاطفه پذیری منفی بررسی نشده است. با توجه به اینکه نیروی انسانی جوان و آیندهسازان جامعه در محیط دانشگاهی تربیت و پرورش پیدا میکنند به عنوان موتور محرک جامعه معرفی میشوند، لذا دانشجویان از اهمیت ویژهای برخوردارند که این مهم متخصصین را در تدوین و طراحی پروتکلهای پیشگیری از مصرف مواد مخدر برای افراد در معرض خطر افزایش میدهد (22). بهطور کلی با توجه به اینکه رویکردهای نوین در دهههای گذشته تکمیل نشده و نقش عوامل روانشناختی (مانند حساسیت اضطرابی، هیجان خواهی و عاطفه پذیری منفی) در آمادگی به مصرف مواد مخدر در جامعه دانشجویان بررسی نشده است، در نتیجه پژوهش حاضر با هدف تعیین الگوی تحلیل مسیر آمادگی به مصرف مواد مخدر بر اساس حساسیت اضطرابی و هیجان خواهی با نقش واسطهای عاطفه پذیری منفی در دانشجویان انجام شده است. بر همین مبنا، مدل مفهومی پژوهش در شکل 1 رسم شده است.
شکل 1- مدل مفهومی آمادگی به مصرف مواد مخدر بر اساس حساسیت اضطرابی و هیجان خواهی با نقش واسطهای عاطفه پذیری منفی در دانشجویان
مواد و روشها
روش پژوهش حاضر از نوع توصیفی بود. جامعه آماری پژوهش شامل دانشجویان دانشگاه لرستان در سال تحصیلی 1401-1402 که مشغول به تحصیل بودهاند و طبق آخرین آمار، کلیه دانشجویان مشغول به تحصیل در دانشگاه لرستان 8998 دانشجو بوده است. جهت محاسبه حجم نمونه از جامعه آماری، از جدول Krejcie و Morgan استفاده شد. با توجه به حجم جامعه آماری کل دانشجویان دانشگاه لرستان، بر اساس جدول Krejcie و Morgan تعداد 368 نفر پیشنهاد شد (23). با توجه به اینکه احتمال افت نمونهها انتظار میرفت و جهت دسترسی به نتایج قابل قبولتر، حجم نمونه تعداد 390 نفر انتخاب شد که پس از حذف پرسشنامههای ناقص تعداد 384 نمونه وارد تحلیل آماری شد.
معیارهای ورود شرکتکنندگان شامل: عضویت در شبکههای اجتماعی جهت دریافت پرسشنامه، اعلام رضایت آگاهانه و داوطلبانه جهت شرکت در مطالعه بوده است. معیار خروج شرکتکنندگان تکمیل نکردن پرسشنامه بود. جهت رعایت ملاحظات اخلاقی در صفحه اول پژوهش، هدف مطالعه توضیح داده شد و اطمینان حاصل شد که تمامی اطلاعات محرمانه باقی خواهند ماند.
پژوهش حاضر در دانشگاه علوم پزشکی لرستان با کد اخلاق IR.LUMS.REC.1402.191 مورد تصویب قرار گرفت و با رعایت اصول اخلاق در پژوهش و توضیح دادن هدف پژوهش و اطمینان دادن جهت رعایت محرمانگی هر پرسشنامه، از شرکت کنندگان خواسته شد که خصوصیات دموگرافیک خود از جمله جنسیت، وضعیت تأهل، مقطع تحصیلی و سن خود را در پرسشنامه ثبت نمایند و همچنین چهار پرسشنامه حساسیت اضطرابی، هیجان خواهی، عاطفه پذیری منفی و آمادگی به مصرف مواد مخدر را تکمیل نمایند که در ادامه بهصورت خلاصه به ترتیب مطرح میگردد.
1- پرسشنامه حساسیت اضطرابی (Anxiety Sensitivity Index; ASI): پرسشنامه 16 سؤالی حساسیت اضطرابی توسط Floyd و همکاران در سال 2005 ساخته شده است، این پرسشنامه جهت ارزیابی تفاوتهای فردی در سطح حساسیت اضطرابی است (24). خرده مقیاسهای پژوهش (شماره سؤالات هر گویه) شامل: ترس از نگرانیهای بدنی (3، 4، 6، 8، 9، 10، 11، 14)، ترس از نداشتن کنترل شناختی (2، 12، 15، 16) و ترس از مشاهده شدن اضطراب توسط دیگران (1، 5، 7، 13) است و بر مبنای طیف پنجدرجهای لیکرت محاسبه میگردد و حداقل نمره ممکن 16 و حداکثر 80 خواهد بود که کسب نمره بالاتر نشان دهنده میزان حساسیت اضطرابی بالاتر و هرچه به حداقل نمره نزدیک باشد نشان دهنده سطح پایینتر حساسیت اضطرابی است. پژوهشهای متعدد تأیید کردهاند که ثبات درونی و اعتبار ملاکی مناسبی برخوردار است (25). این سنجه دارای ثبات درونی، پایایی آزمون بازآزمون و اعتبار همگرای مناسبی با سایر سنجههای اضطرابی هستند (26). این پرسشنامه توسط Foroughi و همکاران (2019) بر روی دانشجویان اعتباریابی شد و با روشهای همسانی درونی، بازآزمایی و تحلیل عامل تأییدی انجام شده است (27). اعتبار شاخص تجدید نظر شده حساسیت اضطرابی از طریق اجرای همزمان آن با فهرست بازبینی و تجدیدنظر شده 90 نشانگانی انجام شد که ضریب همبستگی 56/0 به دست آمد. ضرایب همبستگی بین خرده مقیاسهای شاخص تجدید نظر شده حساسیت اضطرابی با نمره کل رضایتبخش و از 74/0 تا 68/0 بود. در پژوهش حاضر برای خرده مقیاس ترس از نگرانی بدنی76/0، ترس از نداشتن کنترل شناختی72/0 و ترس از مشاهده شدن اضطراب توسط دیگران77/0 و مقیاس کلی حساسیت اضطرابی ضریب آلفای کرونباخ 89/0 بهدست آمده است.
2- مقیاس هیجان خواهی (Sensation-Seeking Scale): پرسشنامه هیجان خواهی در سال 1971 توسط Zuckerman طراحی شده و دارای 40 سؤال و چهار خرده مقیاس گریز از بازداری، ملال پذیری، ماجراجوئی و تجربه طلبی است (28). برای نمرهگذاری پرسشنامه هیجان خواهی Zuckerman ابتدا باید نمرات کسب شده از تکتک سؤالات را بر اساس کلید آزمون استخراج نمود. بدین منظور، پاسخ های داده شده به هر سؤال را با کلید آزمون مطابقت داده و چنانچه پاسخ داده شده با گزینه ارائه شده در کلید یکی باشد، ۱ امتیاز و در غیر این صورت ۰ امتیاز به آن داده میشود. برای به دست آوردن امتیاز هر خرده مقیاس، جمع امتیازات کسب شده از تکتک سؤالات را با هم جمع مینماییم. بدیهی است که هر چه امتیاز یک بعد یا امتیاز کلی پرسشنامه بالاتر باشد، بیانگر قویتر بودن حس در آن بعد یا بهطور کلی هیجان خواهی بالاتر پاسخدهنده است و برعکس (28). این مقیاس بر اساس فرهنگ ایرانی هنجاریابی شده است که واریانس کل سؤالات برابر 577/8، واریانس کل آزمون 02/21، انحراف استاندارد مقیاس 24/6، اعتبار کل آزمون (آلفای کرونباخ( 78/0 و خطای استاندارد کل آزمون برابر92/2 است (10،29). در پژوهش حاضر جهت بررسی پایایی ابزار هیجان خواهی از فرمول Kuder-Richardson استفاده شده است (30). مقدار محاسبه شده برای خرده مقیاسهای هیجان خواهی به ترتیب گریز از بازداری 78/0، ملالپذیری 79/0، ماجراجویی 81/0، تجربه طلبی 83/0 و برای مقیاس کلی 82/0 محاسبه شده است.
3- پرسشنامه عاطفه پذیری منفی (Negative Affect Scale): پرسشنامه عاطفه مثبت-منفی توسط Watson و همکاران در سال 1988 ساخته شد (31). این مقیاس دارای دو زیر مقیاس 10 سؤالی است و 10 عاطفهی مثبت (مادههای 1 تا 10) و 10 مقیاس عاطفهی منفی (مادههای 11 تا 20) را مورد سنجش قرار میدهد. در پژوهش حاضر از خرده مقیاس عاطفه پذیری منفی استفاده شد. در این مقیاس 5 درجهای از صفر تا 5 نمرهدهی میشود. حداکثر و حداقل نمره در هر زیر مقیاس 10 و 50 است که بر همین اساس هرچه نمره آزمودنی به حداکثر نزدیک باشد، نشان دهنده سطح بالای عاطفه پذیری منفی آزمودنی و هر مقدار به حداقل نزدیک باشد، نشان دهنده سطح پایینتر عاطفه پذیری منفی است. Watson و همکاران ضریب آلفای کروناخ 70/0 را برای پایایی آن ذکر کردهاند (31). در ایران Sharifi و همکاران (1391) اعتبار و پایایی مقیاس مذکور را مورد بررسی قرار دادند و ضریب پایایی را با روش آلفای کرونباخ 77/0 گزارش کردند و از طریق بررسی تحلیل عاملی مؤلفههای اصلی اعتبار آن نیز سنجیده شد (32). همچنین، Bakhshi و همکاران (1388) روایی همگرا و واگرا هر دو مقیاس را مناسب گزارش دادند (33). در پژوهش حاضر ضریب آلفای کرونباخ مقیاس عاطفه پذیری منفی 73/0 محاسبه شده است.
4- پرسشنامه آمادگی به مصرف مواد مخدر (Iranian Addiction Potential Scale): این مقیاس توسط Weed و همکاران در سال 1992 ساخته شده است و تلاشهایی برای اعتباریابی آن در ایران انجام شده است (34). Zargar و همکاران در سال 1385 مقیاس مذکور را در جامعهی ایرانی هنجاریابی کرده است (35). پرسشنامه دارای 36 سؤال و 5 سؤال دروغسنج (12، 13، 15، 21، 33) است. نمرهگذاری هر سؤال بر روی یک پیوستار از صفر (کاملاً مخالفم) تا 3 (کاملاً موافقم) است. البته این شیوه نمرهگذاری در گویههای 6، 12، 15 و 21 معکوس خواهد شد. حداقل نمره ممکن 0 و حداکثر 108 خواهد بود. برای به دست آوردن نمره کلی پرسشنامه باید مجموع امتیازات تک تک سؤالات (به غیر از مقیاس دروغسنج) را با هم جمع نمود. این نمره دامنهای از 0 تا 108 را خواهد داشت. نمرات بالاتر بهمنزله آمادگی بیشتر فرد پاسخدهنده برای اعتیاد میباشند و برعکس. پایایی این مقیاس با روش آلفای کرونباخ 90/0 بود (35). در پژوهش Hajihasani و همکاران (1391) مقدار پایایی 87/0 به دست آمد (36). در پژوهش حاضر ضریب آلفای کرونباخ مقیاس آمادگی به اعتیاد 81/0 محاسبه شده است.
اطلاعات دریافت شده از دانشجویان با استفاده از نرمافزار SPSS نسخه 26 و AMOS نسخه 24 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. در این مطالعه جهت به دست آوردن شاخصهای توصیفی و همبستگی دوبهدوی متغیرهای پژوهش از ضریب همبستگی Pearson و جهت تحلیل نقش میانجی و غیرمستقیم از آزمون Bootstrapping و مدلیابی معادلات ساختاری استفاده شد و سطح معنیداری در آزمونها 05/0 در نظر گرفته شد.
نتایج
یافتههای توصیفی پژوهش حاضر نشان داد از مجموع 384 دانشجوی شرکت کننده در پژوهش، میانگین (انحراف معیار) سن شرکت کنندگان 06/24 (05/5) سال با دامنه سنی 19 تا 32 سال بود. از میان آنها 146 نفر مرد (38 درصد)، 238 نفر زن (62 درصد) شرکت داشتند. دانشجویان در مقاطع تحصیلی کارشناسی 260 نفر (7/67 درصد) و کارشناسی ارشد 124 نفر (3/32 درصد) بودند. از لحاظ وضعیت تأهل، تعداد 307 نفر از شرکتکنندگان مجرد (9/79 درصد)، متأهل 56 نفر (6/14 درصد) و متارکه کرده 21 نفر (5/5 درصد) در پژوهش حضور داشتند.
آمارههای توصیفی متغیرهای مورد مطالعه در جدول 1 ارائه شدهاند. در جدول 1، همچنین میانگین و انحراف استاندارد نمرات و دامنه هر خرده مقیاس و متغیرهای پژوهش گزارش شده است. ستونهای بعدی به چولگی و کشیدگی متغیرهای پژوهش اختصاص داده شده است. همانطور که مشاهده میشود شاخصهای چولگی و کشیدگی متغیرهای آشکار پژوهش در محدوده 2- تا 2+ قرار دارند که حاکی از نرمال بودن توزیع متغیرها و مناسب بودن آنها جهت انجام تحلیل مدلسازی معادلات ساختاری است.
جدول 1- میانگین و انحراف استاندارد متغیرهای حساسیت اضطرابی، هیجان خواهی، عاطفه پذیری منفی و آمادگی به مصرف مواد مخدر در دانشجویان دانشگاه لرستان در سال تحصیلی 1401-1402 (384=n)
کشیدگی |
چولگی (کجی) |
حداکثر |
حداقل |
انحراف استاندارد |
میانگین |
زیر مقیاس |
39/0 |
86/0 |
15 |
4 |
61/3 |
58/8 |
ترس از نداشتن کنترل شناختی |
62/1 |
18/0 |
18 |
4 |
78/2 |
72/11 |
ترس از مشاهده شدن اضطراب توسط دیگران |
25/0 |
96/0 |
33 |
8 |
63/3 |
93/16 |
ترس از نگرانیهای بدنی |
18/1 |
97/0 |
63 |
16 |
47/12 |
24/37 |
نمره کل حساسیت اضطرابی |
57/0 |
61/0- |
10 |
0 |
17/4 |
19/8 |
گریز از بازداری |
24/1 |
11/0 |
9 |
0 |
23/2 |
60/7 |
ملال پذیری |
44/1 |
76/0- |
10 |
0 |
04/2 |
22/9 |
ماجراجویی |
31/0 |
22/1- |
10 |
0 |
29/2 |
11/8 |
تجربه طلبی |
87/0 |
02/1 |
38 |
6 |
24/11 |
91/34 |
نمره کل هیجان خواهی |
76/0- |
54/0 |
41 |
12 |
86/8 |
01/25 |
عاطفه پذیری منفی |
31/1 |
89/0 |
91 |
11 |
60/9 |
03/58 |
آمادگی به مصرف مواد مخدر |
پیش از تحلیل دادهها، مفروضات مدلسازی معادلات ساختاری مورد بررسی قرار گرفت. در همین راستا جهت نرمال بودن توزیع متغیرها از آزمون ناپارامتریک Kolmogorov-Smirnov استفاده شد که نتایج نشان دهنده توزیع نرمال متغیرهای پژوهش بودند (05/0P>). با توجه به اینکه زیربنای مدلسازی معادلات ساختاری مبتنی بر ماتریس همبستگی است، نتایج در جدول 2 گزارش شده است. نتایج جدول 2 نشان میدهد که بین همه متغیرهای پژوهش همبستگی معنیدار وجود دارد.
جدول 2- ماتریس همبستگی Pearson میان متغیرهای پژوهش در دانشجویان دانشگاه لرستان در سال تحصیلی 1401-1402 (384=n)
متغیر |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
1- ترس از نداشتن کنترل شناختی |
1 |
|
|
|
|
|
|
|
|
2- ترس از مشاهده شدن اضطراب توسط دیگران |
*65/0 |
1 |
|
|
|
|
|
|
|
3- ترس از نگرانیهای بدنی |
*66/0 |
*69/0 |
1 |
|
|
|
|
|
|
4- گریز از بازداری |
*33/0 |
*36/0 |
*41/0 |
1 |
|
|
|
|
|
5- ملالپذیری |
*30/0 |
*29/0 |
*30/0 |
*46/0 |
1 |
|
|
|
|
6- ماجراجویی |
*26/0 |
*28/0 |
*32/0 |
*45/0 |
*52/0 |
1 |
|
|
|
7- تجربه طلبی |
*32/0 |
*32/0 |
*35/0 |
*46/0 |
*47/0 |
*53/0 |
1 |
|
|
8- عاطفه پذیری منفی |
*41/0 |
*42/0 |
*47/0 |
*47/0 |
*46/0 |
*45/0 |
*45/0 |
1 |
|
9- آمادگی به مصرف مواد مخدر |
*46/0 |
*44/0 |
*53/0 |
*46/0 |
*49/0 |
*46/0 |
*39/0 |
*63/0 |
1 |
* 001/0>P
جهت بررسی مفروضه عدم وجود خودهمبستگی در خطای پژوهش، از آماره Durbin-Watson استفاده شد که مقدار 72/1 به دست آمد. از آنجا که مقدار محاسبه شده در بازه 5/1 تا 5/2 قرار دارد، میتوان اعلام داشت که مفروضه عدم وجود خودهمبستگی تأیید شده است (37). همچنین، مفروضه همخطی برای متغیر برونزای پژوهش با استفاده از ضریب تحمل (Tolerance) و عامل تورم واریانس (Variance Inflation Factors; VIF) بررسی شد. نتایج نشان داد که مفروضه همخطی تأیید شده است، زیرا مقدار ضریب تحمل در تمامی متغیرها به 1 نزدیک بوده و مقادیر عامل تورم واریانس در همه آنها از حد بحرانی 2 کمتر بود (38). بررسی شاخص کفایت حجم نمونه (Kaiser-Meyer-Olkin; KMO) (93/0) و شاخص Bartlett (81=df و 001/0P<) نشان دهنده برآورده شدن پیشفرضهای لازم جهت مدلسازی معادلات ساختاری بود (39). جدول 3، ضرایب استاندارد و غیراستاندارد متغیرهای پژوهش را نشان میدهد. همانگونه که در جدول 3 ملاحظه میشود ضرایب مسیر مربوط به اثر متغیرهای پژوهش در سطح 05/0 معنیدار است.
جدول 3- ضرایب استاندارد و غیراستاندارد مسیرهای مستقیم و غیرمستقیم در مدل ساختاری بررسی آمادگی به مصرف مواد مخدر در دانشجویان دانشگاه لرستان در سال تحصیلی 1401-1402 (384=n)
مسیرها |
ضرایب غیراستاندارد
(B) |
ضرایب استاندارد
(β) |
خطای معیار
(S.E) |
نسبت بحرانی (C.R) |
مقدار P |
نتیجه |
حساسیت اضطرابی←آمادگی به مصرف مواد مخدر |
34/0 |
25/0 |
069/0 |
90/4 |
001/0> |
تأیید |
هیجان خواهی←آمادگی به مصرف مواد مخدر |
56/0 |
30/0 |
12/0 |
60/4 |
001/0> |
تأیید |
حساسیت اضطرابی←عاطفه پذیری منفی |
30/0 |
26/0 |
06/0 |
34/4 |
001/0> |
تأیید |
هیجان خواهی←عاطفه پذیری منفی |
89/0 |
52/0 |
11/0 |
86/7 |
001/0> |
تأیید |
عاطفه پذیری منفی←آمادگی به مصرف مواد مخدر |
32/0 |
29/0 |
05/0 |
43/5 |
001/0> |
تأیید |
در ادامه بهمنظور آزمون معنیداری نقش واسطهای عاطفه پذیری منفی در رابطه میان حساسیت اضطرابی و هیجان خواهی با آمادگی به مصرف مواد مخدر از آزمون بوت استراپینگ (Bootstrapping) با 2000 نمونه استفاده شده است و نتیجه آزمون در جدول 4 گزارش شده است. طبق نتایج این جدول، مسیر غیرمستقیم تأیید شد. در نتیجه عاطفه پذیری منفی به صورت جزئی نه کلی قادر به میانجیگری معنیدار میان متغیرهای پیشبین و ملاک بوده است. همچنین، حساسیت اضطرابی و هیجان خواهی در مجموع 48 درصد از عاطفه پذیری منفی را تبیین و هیجان خواهی، حساسیت اضطرابی و عاطفه پذیری منفی مقدار 54 درصد از آمادگی به مصرف مواد مخدر را تبیین مینمایند.
جدول 4- ضرایب مسیرهای غیرمستقیم مدل ساختاری بررسی آمادگی به مصرف مواد مخدر در دانشجویان دانشگاه لرستان در سال تحصیلی 1401-1402 (384=n)
مسیر غیرمستقیم |
اثر غیرمستقیم |
مقدار T |
نتیجه |
هیجان خواهی←عاطفه پذیری منفی←آمادگی به مصرف مواد مخدر |
15/0 |
97/4 |
تأیید شده |
حساسیت اضطرابی←عاطفه پذیری منفی ←آمادگی به مصرف مواد مخدر |
07/0 |
52/7 |
تأیید شده |
شاخصهای برازش محاسبه شده مدل پژوهش در جدول 5 گزارش شده است. بر همین اساس، شاخص نسبت مجذور کای بر درجه آزادی (Chi-square/degree of freedom; χ2/df) برازش مدل را تأیید میکند. این شاخص درصورتی که در دامنه 1 تا 3 قرار داشته باشد به معنی برازش مدل با دادهها است و مقدار محاسبه شده در پژوهش حاضر 35/1 است. مقدار محاسبه شده خطای تقریبی ریشه مجذور میانگین (Root Mean Square Error of Approximation; RMSEA) 03/0 است که با توجه به اینکه از مقدار پیشنهاد شده توسط MacCallum و همکاران 08/0 کوچکتر است؛ برازش مدل تایید میشود (38). شاخص براش تطبیقی (Comparative Fit Index; CFI)، شاخص تناسب هنجار (Normed Fit Index; NFI)، شاخص برازش افزایشی (Incremental Fit Index; IFI)، شاخص Tucker-Lewis (Tucker-Lewis Index; TLI) و شاخص تناسب نسبی (Relative Fit Index; RFI) بر اساس معیار Hu و Bentler که پیشنهاد داده که مدل در صورتی از برازش مطلوبی برخوردار است که مقادیر محاسبه شده بزرگتر از 9/0 باشند و هرچه به 1 نزدیکتر باشد، نشان دهنده برازش مطلوب مدل محاسبه شده است، در پژوهش حاضر نیز تمامی مقادیر محاسبه شده بالاتر از 9/0 بوده است (39).
نتایج بررسی شاخصهای برازش در جدول 5 نشان داد که مدل ساختاری پژوهش از برازش مطلوبی برخوردار است. ضرایب استاندارد مسیرهای مدل مفهومی در شکل 2 نشان داده شده است.
جدول 5- شاخصهای برازش مدل محاسبه شده آمادگی به مصرف مواد در دانشجویان دانشگاه لرستان در سال تحصیلی 1401-1402 (384=n)
شاخص برازندگی |
χ2/df |
CFI |
NFI |
IFI |
RFI |
TLI |
RMSEA |
مقادیر قابل قبول (38-39) |
3> |
>90/0 |
>90/0 |
>90/0 |
>90/0 |
>90/0 |
08/0> |
مقادیر محاسبه شده |
35/1 |
99/0 |
98/0 |
99/0 |
96/0 |
99/0 |
03/0 |
