جلد 23، شماره 8 - ( 10-1403 )                   جلد 23 شماره 8 صفحات 745-738 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.RUMS.REC.1400.103


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Karimifard M, Monamian A, Kamiab Z, Shafiepour M S. Study of the Correlation between Lipid Profile and Vitamin D Level in Patients Referred to Rafsanjan Salamat Clinic in 2021: A Short Report. JRUMS 2025; 23 (8) :738-745
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-7344-fa.html
کریمی فرد مریم، منعمیان انیسه، کامیاب زهرا، شفیع پور محمدرضا. بررسی همبستگی بین لیپیدهای سرم و سطح ویتامین D در بیماران مراجعه‌کننده به کلینیک سلامت رفسنجان در سال 1400: یک گزارش کوتاه. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1403; 23 (8) :738-745

URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-7344-fa.html


دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
متن کامل [PDF 697 kb]   (194 دریافت)     |   چکیده (HTML)  (616 مشاهده)
متن کامل:   (259 مشاهده)
گزارش کوتاه
مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
دوره 23، آبان 1403، 745-738

بررسی همبستگی بین لیپیدهای سرم و سطح ویتامین D در بیماران مراجعه‌کننده به کلینیک سلامت رفسنجان در سال 1400: یک گزارش کوتاه


مریم کریمی‌فرد[1]،انیسه منعمیان[2]،زهرا کامیاب[3]،محمد رضا شفیع‌پور[4]



دریافت مقاله: 17/04/1403   ارسال مقاله به نویسنده جهت اصلاح: 13/05/1403  دریافت اصلاحیه از نویسنده: 20/08/1403                پذیرش مقاله: 21/08/1403






چکیده
زمینه و هدف: هدف از مطالعه حاضر تعیین ارتباط وضعیت ویتامین D با لیپیدهای سرم در بیماران مراجعه‌کننده به کلینیک سلامت رفسنجان در سال 1400 می­باشد.
مواد و روش­ها: در ­این مطالعه توصیفی، تعداد 112 نفر بررسی شدند. پس از ده ساعت ناشتایی، سطوح سرمی ویتامین D،­ کلسترول، LDL، HDL، و تری‌گلیسرید سنجیده شد. داده‌ها با آنالیز واریانس یک­طرفه و آزمون همبستگی Pearson تجزیه و تحلیل شدند.
یافته‌ها: بین سطح سرمی ویتامین D، با سطح مطلوب‌تر LDL، کلسترول و HDL، ارتباط معنادار وجود دارد (05/0P<). در افراد چاق، سطوح بالای این ویتامین، تنها با سطوح بالاتر HDL همراه بود. در مصرف‌کنندگان ویتامین D، سطح خونی کلسترول به­صورت معناداری پایین‌تر بود (05/0P<)، اما مصرف مکمل ویتامین D با سطوح LDL و تری‌گلیسرید ارتباط آماری معنی­داری نشان نداد (0456/0P=).
نتیجه‌گیری: سطح خونی ویتامین D با سطوح مطلوب‌تر LDL و HDL و کلسترول به­ویژه در خانم‌ها مرتبط است. مطالعات بیشتری جهت بررسی این ارتباط پیشنهاد می­شود.
واژه‌های کلیدی: ویتامین D، لیپید، کلسترول، تری‌گلیسرید، لیپوپروتئین با چگالی بالا، لیپوپروتئین با چگالی پایین

ارجاع: کریمی‌فرد م، منعمیان ا، کامیاب ز، شفیع پور م‌ر. بررسی همبستگی بین لیپیدهای سرم و سطح ویتامین D در بیماران مراجعه‌کننده به کلینیک سلامت رفسنجان در سال 1400: یک گزارش کوتاه. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، سال 1403، دوره 23 شماره 8، صفحات: 745-738.









 
مقدمه
ویتامین D یکی از ویتامین­های محلول در چربی و مورد نیاز بدن برای فعالیت­های مختلف بوده و به عنوان یک هورمون استروئیدی شناخته شده ­است. این ویتامین وظایف مختلفی را در بدن و از طریق گیرنده­های خود (Vitamin D receptor; VDR) ایفا می­کند­ (2، 1). این ویتامین بر اساس تعداد یا محل پیوندهای دوگانه کربن-کربن، به دو نوع ویتامین D2 یا ارگوکلسیفرول و ویتامین D3 یا کوله کلسیفرول تقسیم می­شود. کوله­کلسیفرول فرم اصلی ویتامین D بوده که به دنبال فرآیندهای آنزیمی و غیرآنزیمی مختلفی تولید می­گردد­ (2، 1).
فرم فعال ویتامین در تنظیم متابولیسم استخوان،­ هموستاز کلسیم و مکانیسم­های سیستم دفاعی نقش دارد. سلول‌های ایمنی مختلفی نیز از جمله مونوسیت/ ماکروفاژ، سلول­های دندریتیک، نوتروفیل­ها و سلول­های B و T این ویتامین را بیان می­کنند. علاوه بر این، خود ویتامین D در تولید و تنظیم فعالیت سلول­های ایمنی همچون سلول‌های T و­B و سلول­های ارائه­دهنده آنتی‌ژن و ترشح سیتوکین‌های پیش­التهابی و کموکاین‌ها، نقش دارد­ (3). ویتامین D به عنوان عامل دخیل در پاتوژنز و یا عامل خطر برخی بیماری‌ها مانند بیماری­های خودایمنی مثل تیروتوکسیکوزیس، لوپوس، کرون­ (4)، مقاومت به انسولین، ­­چاقی­، ­بیماری­های قلبی-عروقی­ (5)­ و ­دیس­لیپیدمی­ (6) گزارش شده­ است.
پروفایل لیپید شامل سطح سرمی فاکتورهای تری‌گلیسرید، کلسترول، لیپوپروتئین­های با چگالی پایین (Low-density lipoprotein; LDL) و بالا (High-density lipoprotein; HDL) می­باشد که هر یک فعالیت خاصی را در بدن ایفا می­کنند­ (7). ­به‌ طور کلی لیپیدها نقش اساسی در متابولیسم و تولید هورمون‌های استروئیدی (مثل ویتامین D)­ داشته و اجزای اصلی در سنتز غشاءهای پلاسمایی و سنتز بافت چربی بدن هستند­ (7). به اختلال در پروفایل لیپیدها دیس ‌لیپیدمی نیز گفته می­شود. این اختلال با بیماری­های مختلفی به­ ویژه بیماری‌های ایسکمیک مغزی و اختلالات قلبی-عروقی مرتبط هستند و با افزایش خطر ابتلاء به این بیمارها ، نقش مهمی در میزان مرگ و میر جهانی ایفا می­کنند­ (9، 8).
مطالعات مختلف، تأثیر مکمل ویتامین D بر تغییرات پروفایل لیپیدی را بررسی کرده و نتایج گوناگونی گزارش کردند­ (11، 10)، به ‌طوری­که نتایج مطالعه‌ای در سال 2019 نشان داد افراد مبتلا به کمبود ویتامین D، سطح تری‌گلیسیرید و نسبت تری­گلیسیرید به HDL بالاتری نسبت به گروه با سطح ویتامین D نرمال داشتند­ (12)، در حالی­که در مطالعه­ای در سال 2012، هیچ ارتباط معناداری بین مکمل ویتامین D بر سطح تری­گلیسیرید، HDL و کلسترول مشاهده نشد­ (10).
لذا با توجه به نقش مهم ویتامین D و لیپیدها در بیماری‌های مختلف و نتایج متناقض همبستگی بین این فاکتورها در مطالعات گوناگون، این مطالعه با هدف تعیین همبستگی بین لیپیدهای سرم و سطح ویتامین D انجام شد.
مواد و روش‌ها
  این مطالعه توصیفی با هدف تعیین همبستگی بین لیپیدهای سرم و سطح ویتامین D در افراد مراجعه‌کننده به کلینیک سلامت رفسنجان در سال 1400 (از فروردین 1400 تا اسفند 1400) انجام گردید. معیارهای ورود به مطالعه عبارت بودند از: تمایل به شرکت در مطالعه، سن 15 تا 65 سال، نداشتن سابقه دیابت، فشارخون بالا و بیماری‌های تیروئید، نداشتن سابقه بیماری‌های مزمن کبدی و کلیوی، نداشتن سابقه مصرف داروهای مؤثر در متابولیسم لیپیدی، نداشتن هر نوع بیماری مؤثر بر سطح ویتامین D. معیار خروج از مطالعه نیز عدم همکاری کافی بیماران برای شرکت در مطالعه بود.
پس از اخذ کد اخلاق (IR.RUMS:REC.1397.073)، کسب اجازه از مدیریت کلینیک سلامت و اخذ رضایت شخصی از افراد واجد شرایط، 112 نفر جهت انجام مطالعه، بررسی شدند. حجم نمونه بر اساس مطالعه Elshebiny و همکارانش و با استفاده از فرمول حجم نمونه برای برآورد همبستگی بین دو متغیر کمی، با در نظر گرفتن سطح معنی­داری 05/0 و توان آماری 90 درصد و همبستگی بین کلسترول و ویتامین دی سرم (270/0=r)، 112 نفر برآورد شد­ (13).

سپس جمع‌آوری اطلاعات در دو مرحله بررسی سوابق و پرونده بیماران و انجام آزمایشات لازم انجام گردید. اطلاعات جمعیت‌شناختی مورد نیاز شامل سن، جنسیت، شغل، شاخص توده‌ بدنی و مصرف مکمل ویتامین D از پرونده بیماران استخراج و در چک­ لیست ثبت گردید. در مواردی که اطلاعات پرونده‌ها ناقص بود، به صورت حضوری و یا تلفنی با افراد ارتباط برقرار و اطلاعات تکمیل گردید. جهت ارزیابی اطلاعات آزمایشگاهی شامل سطح ویتامین D سرم و سطح لیپیدهای سرم شامل تری‌گلیسرید، توتال کلسترول، LDL و HDL، در کلینیک سلامت در ساعت هشت صبح و بعد از ده ساعت ناشتایی، توسط تکنیسین آزمایشگاه از بیماران 5 سی­سی خون وریدی اخذ شد و نمونه‌های خون ظرف نیم ساعت به آزمایشگاه دانشکده پزشکی ارسال گردید تا آنالیز شوند. اندازه­گیری سطح سرمی ویتامین D با روش کمی لومینسانس و با استفاده از کیت Diasurin ساخت کشور آمریکا انجام شد. لازم به ذکر است که در هیچ ­یک از مراحل مطالعه هزینه­ای به افراد شرکت­کننده تحمیل نشد. سطح نرمال، سطح ناکافی و کمبود ویتامین D به ترتیب مساوی و بالاتر از 30 میلی­گرم، 20 تا 99/29 میلی­گرم و کمتر از 20 میلی­گرم در دسی­لیتر تعریف می­شود­(5). اندازه‌گیری تن سنجی شامل قد و وزن از شرکت کنندگان انجام شد قد در حالت ایستاده و بدون کفش توسط قد سنج seca و وزن به کمک ترازویseca  ­ با حداقل لباس اندازه گیری شد. نمایه توده بدن از رابطه وزن به کیلوگرم/مجذور قد به متر مربع به دست آمد و ثبت گردید.
در نهایت، داده­های جمع­آوری شده توسط نرم­افزارهای SPSS نسخه 24 مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. نتایج برای داده­های کمی دارای توزیع نرمال ­به­صورت انحراف­ معیار‌±‌میانگین و برای داده­های کیفی به صورت تعداد (درصد) گزارش شده است. نرمال بودن توزیع فراوانی متغیرهای کمی با آزمون ناپارامتریک Kolmogorov-Smirnov و همچنین با محاسبه شاخصهای چولگی و کشیدگی مورد ارزیابی قرار گرفت. از آنالیز واریانس یک ‌طرفه و آزمون تعقیبی Tukey جهت مقایسه میانگین انواع لیپیدها در زیر گروه­های ویتامین D استفاده شد. هم­چنین، به ­منظور بررسی همبستگی بین سطح ویتامین D و انواع لیپیدها از ضریب همبستگی Pearson استفاده شد. سطح معناداری در آزمون­ها 05/0 در نظر گرفته شد.
نتایج
از تعداد کل افراد شرکت­کننده­ (112 نفر) تعداد 35 نفر­ (3/31 درصد) مرد و تعداد 77 نفر (8/68 درصد) زن بودند. میانگین سن افراد  23/15±55/43 سال بود که افراد بین 15 تا 78 سال بودند. تعداد 68 بیمار (7/60 درصد) شاغل و مابقی بدون شغل بودند. 8 نفر (1/7 درصد) شاخص توده بدنی پایین، 48 نفر (9/42 درصد) شاخص توده بدنی نرمال داشتند. تعداد 36 بیمار­ (1/32 درصد) دارای اضافه وزن و 20 بیمار­ (9/17 درصد) چاق بودند. تعداد 46 نفر (1/41 درصد) سابقه‌ای از مصرف مکمل ویتامین D نداشتند ولی 66 نفر (9/58 درصد) این سابقه‌ را گزارش کردند. هم‌چنین، 26 نفر (2/23 درصد) کمبود ویتامین D، 67 نفر (8/59 درصد) دارای سطح ویتامین D ناکافی و 19 نفر (17 درصد) سطح ویتامین D کافی داشتند.
جدول 1، میانگین و انحراف معیار لیپیدها را در سطوح مختلف ویتامین D سرم نشان داده است. با توجه به این جدول، میانگین سطح کلسترول سرم در زیر گروههای سطوح ویتامین D، تفاوت معناداری داشت­ (047/0=P). بر اساس نتایج آزمون تعقیبی Tukey، میانگین سطح کلسترول در زیرگروه کمبود ویتامین D به طور معناداری بیشتر از گروه با سطح مطلوب ویتامین D بود­ (040/0=P). هم­چنین، با توجه به این یافته­های جدول، میانگین سطح LDL سرم در زیر گروههای سطوح ویتامین D تفاوت معناداری داشت­ (026/0=P). میانگین سطح LDL در زیر گروه کمبود و سطح ناکافی ویتامین D به طور معنی‌داری بیشتر از گروه با سطح مطلوب ویتامین D بود­ (016/0=P). میانگین سطح HDL سرم در زیر گروه‌های سطوح ویتامین D تفاوت معناداری داشت (036/0=P). سطح خونی ویتامین D با سطوح مطلوب‌تر LDL و HDL و کلسترول به ­ویژه در خانم‌ها مرتبط است.  بر اساس نتایج آزمون تعقیبی Tukey، میانگین سطح HDL در زیر گروه کمبود و سطح ناکافی ویتامین D به طور معنی‌داری کمتر از گروه با سطح مطلوب ویتامین D بود­ (022/0=P)، اما میانگین سطح تری‌گلیسیرید سرم در زیر گروه‌های سطوح ویتامین D تفاوت معناداری نداشت (0456/0P>) هم­چنین، این ارتباط فقط در خانم‌ها وجود داشت (0456/0P<). در افراد چاق (با شاخص توده بدنی بالای 9/29 کیلوگرم بر مترمربع) سطوح بالای این ویتامین، تنها با سطوح بالاتر HDL همراه بود. در مصرف‌کنندگان ویتامین D، سطح خونی کلسترول به­ صورت معناداری پایین‌تر بود (0456/0P<)، اما مصرف مکمل ویتامین D با سطوح LDL و تری‌گلیسرید ارتباط آماری معنی­داری نشان نداد (0456/0P>).
 
جدول 1- مقایسه میانگین لیپیدها در سطوح مختلف ویتامین D در افراد مراجعه‌کننده به کلینیک سلامت رفسنجان در سال 1400 (112=n)
متغیر کل
(112=n)
انحراف معیار ± میانگین
کمبود ویتامین D
(26=n)
انحراف معیار‌±‌میانگین
سطح ویتامین D ناکافی
(67=n)
انحراف معیار ± میانگین
سطح ویتامین D مطلوب
(19=n)
انحراف معیار ± میانگین
مقدار P
کلسترول
(میلی‌گرم در دسی‌لیتر)
24/40 ± 93/175 92/44 ± 57/184 11/38 ± 22/178 22/36 ± 05/156 047/0
تری‌گلیسیرید
(میلی­گرم در دسی­لیتر)
28/89 ± 39/173 76/115 ± 73/192 68/84 ± 59/167 51/59 ± 36/167 456/0
LDL
(میلی­گرم در دسی­لیتر)
50/37 ± 45/110 72/43 ± 01/113 22/36 ± 40/115 36/25 ± 52/89 026/0
HDL
(میلی­گرم در دسی­لیتر)
76/10 ± 83/45 09/10 ± 84/41 82/10 ± 19/46 03/0 ± 05/50 036/0

آنالیز واریانس یک­طرفه، 0456/0>P اختلاف معنی‌دار
 
در بررسی انجام شده، مشخص شد که بین سطح خونی ویتامین D و سطح کلسترول و LDL همبستگی معکوس و معنادار­ (به ترتیب 253/0-=r، 007/0=P و 194/0-=r، 040/0=p) و بین سطح ویتامین D خون و سطح HDL همبستگی مستقیم و معنادار (290/0=r، 002/0=P) وجود دارد. اما بین سطح تری‌گلیسرید با سطوح ویتامین D همبستگی آماری معناداری مشاهده نشد (456/0P>).
بحث
این مطالعه بر روی 112 بیمار مراجعه کننده به کلینیک سلامت رفسنجان در سال 1400 انجام گرفته است. بر اساس نتایج این مطالعه، سطح سرمی ویتامین D با سطح سرمی کلسترول و LDL همبستگی معکوس داشته و با افزایش سطح ویتامین D خون، سطح این لیپیدها کاهش معنادار داشته است. هم‌چنین، سطوح بالاتر ویتامین D با سطوح بالاتر و مطلوب‌تر HDL نیز همراه بوده است. اما به نظر می‌رسد سطح سرمی ویتامین D با سطوح خونی تری‌گلیسرید همبستگی نداشته است. این نتایج با مطالعه Jafari و همکاران قابل مقایسه است؛ ایشان در مطالعه خود بر روی بیماران مبتلا به دیابت تیپ دو گزارش دادند که سطح سرمی ویتامین D، باعث بهبود سطح سرمی تری‌گلیسرید، کلسترول تام و LDL در این بیماران می­شود، اما تغییرات HDL سرم رضایت بخش نبوده است (14). اما در مطالعه‌ حاضر به نظر سطوح سرمی ویتامین  Dخون با سطوح پایین‌تر LDL و کلسترول و سطوح مطلوب‌تر HDL ارتباط داشته، اما با سطوح تری‌گلیسرید مرتبط نبوده است.
در این مطالعه همبستگی بین سطوح ویتامین D و لیپیدهای سرم در خانم‌ها و آقایان متفاوت بود. به طوری‌که بین ویتامین D با سطوح خونی کلسترول، LDL، HDL و تری‌گلیسرید در آقایان ارتباط معناداری وجود نداشت. اما در خانم‌ها بین سطح کلسترول، LDL و HDL با سطح ویتامین D همبستگی معنادار وجود داشت. نشان‌دهنده اهمیت تشخیص و درمان به موقع کمبود ویتامین D مخصوصاً در خانم‌ها است . Wang و همکاران در سال 2012 در طی یک کارآزمایی بالینی با هدف سنجش اثر مکمل ویتامین D بر میزان لیپیدهای سرم، 1346 شرکت کننده را در این آنالیز تحت بررسی قرار دادند که هیچ اثر قابل توجه آماری از مکمل ویتامین D برای تری‌گلیسرید، HDL و کلسترول کل مشاهده نشد (15).
با توجه به مطالعات می‌توان نتیجه گرفت که ویتامین D بیشترین همبستگی را در میان لیپیدها با HDL دارد. لیپوپروتئین با چگالی بالا(HDL) به عنوان لیپید مفید بدن و پیش‌گیری‌کننده از حوادث قلبی عروقی شناخته شده و بنابراین مدنظر قرار دادن ارتباط ویتامین D با این لیپید، از جهت انجام اقدامات لازم در افراد با سطح ناکافی یا کمبود ویتامین D و برای کاهش خطر بروز اختلالات قلبی- عروقی می­تواند مفید و کمک­کننده باشد.
عدم اندازه‌گیری سطح سرمی سایر اپولیپوپروتیین‌ها می‌تواند از محدودیتهای مطالعه باشد. در مقایسه با سایر مطالعات ناکافی بودن حجم نمونه میتواند یکی دیگر از محدودیت‌های مطالعه باشد. مطالعات آینده‌نگر بیشتری برای تعیین رابطه علی بین کمبود ویتامین D و تغییرات پروفایل لیپیدی، پیشنهاد می‌شود.
نتیجه‌گیری
با توجه به اطلاعات به دست آمده از این مطالعه توصیفی، تفاوت معناداری در خصوص میانگین لیپیدها بر اساس سطوح ویتامین D دیده شد،. جهت اعلام نتیجه فطعی در این زمینه مطالعات بیشتری از جمله مطالعات مداخله ای لازم است.
تشکر و قدردانی
این مطالعه در قالب پایان­نامه دانشجویی پزشکی عمومی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان انجام شد. در این راستا از زحمات پرسنل محترم کلینیک سلامت و شرکت کنندگان عزیزی که در این پژوهش همکاری کامل داشته­اند، تشکر و قدردانی می­شود.
تعارض در منافع: نویسندگان هیچ­گونه تعارض در منافع را اعلام نمی‌کنند.
حامی مالی: این مطالعه بودجه­ای نداشت.
ملاحظات اخلاقی (کد اخلاقی): این مطالعه در قالب پایان‌نامه دکتری حرفه­ای با کد اخلاق IR.RUMS:REC.1397.073 بود.
مشارکت نویسندگان:
- طراحی‌ایده: مریم کریمی‌فرد
- روش کار: مریم کریمی‌فرد
- جمع‌آوری داده­ها: انیسه منعمیان   
- تجزیه و تحلیل داده­ها: زهرا کامیاب
-نظارت: مریم کریمی‌فرد
- مدیریت پروژه: مریم کریمی‌فرد
- نگارش-‌پیش نویس اصلی: محمدرضا شفیع‌پور، انیسه منعمیان
- نگارش-بررسی و ویرایش: مریم کریمی‌فرد
 

References
 
  1. Christakos S, Ajibade DV, Dhawan P, Fechner AJ, Mady LJ. Vitamin D: metabolism. Rheumatic Disease Clinics 2012; 38 (1): 1-1.
  2. Lehmann B, Meurer M. Vitamin D metabolism. Dermatologic Therapy 2010; (1): 2-12.
  3. Colotta F, Jansson B, Bonelli F. Modulation of inflammatory and immune responses by vitamin D. Journal of Autoimmunity 2017; 85: 78-97.
  4. Murdaca G, Tonacci A, Negrini S, Greco M, Borro M, Puppo F, et al. Emerging role of vitamin D in autoimmune diseases: An update on evidence and therapeutic implications. Autoimmunity Reviews 2019; 18 (9): 102350.
  1. ­Nordestgaard BG. A test in context: lipid profile, fasting versus non fasting. JACC 2017; 70 (13): 1637-46.
  2. Jiang X, Peng M, Chen S, Wu S, Zhang W. Vitamin D deficiency is associated with dyslipidemia: a cross-sectional study in 3788 subjects. Current Medical Research and Opinion 2019 ;35 (6): 1059-63.
  3. Nordestgaard BG. A test in context: lipid profile, fasting versus non fasting. JACC 2017; 70 (13): 1637-46.
  4. Nouri Saeidlou S, Vahabzadeh D, Babaei F, Vahabzadeh Z. Seasonal variations of vitamin D and its relation to lipid profile in Iranian children and adults. JHPN  2017; 36 (1): 1-7. [Farsi].
  5. Alloubani A, Nimer R, Samara R. Relationship between hyperlipidemia, cardiovascular disease and stroke: a systematic review. Current Cardiology Reviews 2021; 17 (6): 52-66.
  6. Nakhl S, Sleilaty G, El Samad S, Saliba Y, Chahine R, Fares N. Association between vitamin D deficiency and lipid and non-lipid markers of cardiovascular diseases in the middle east region. EJCN  2019;73 (6): 850-8.
  7. Jorde R, Grimnes G. Vitamin D and metabolic health with special reference to the effect of vitamin D on serum lipids. Progress in Lipid Research 2011; 50 (4): 303-12.
  8. Kim MR, Jeong SJ. Relationship between vitamin D level and lipid profile in non-obese children. Metabolites 2019; 9 (7): 125.
  9. Elshebiny A, AlHewishel MA, Al Ghadeer HA, Alosaif N, Al Furaikh BF, ALHejji MS, et al. Correlation of 25-Hydroxyvitamin D and Serum Lipid Levels Among Patients With Type 2 Diabetes. Cureus 2021; 13 (11).
  10. Jafari T, Fallah AA, Barani A. Effects of vitamin D on serum lipid profile in patients with type 2 diabetes: a meta-analysis of randomized controlled trials. Clinical Nutrition 2016; 35(6): 1259-68. [Farsi].
15. Wang H, Xia N, Yang Y, Peng D-Q. Influence of vitamin D supplementation on plasma lipid profiles: a meta-analysis of randomized controlled trials. Lipids in Health and Disease 2012; 11: 1-9.


Study of the Correlation between Lipid Profile and Vitamin D Level in Patients Referred to Rafsanjan Salamat Clinic in 2021: A Short Report


Maryam Karimifard[5], Anise Monamian[6], Zahra Kamyab[7], Mohammadreza Shafiepour [8]


Received: 07/07/24       Sent for Revision: 03/08/24       Received Revised Manuscript: 10/11/24   Accepted: 11/11/24



Background and Objectives: The aim of this study was to investigate the relationship between vitamin D status and serum lipids in patients referred to Rafsanjan Salamat Clinic in 2021.
Materials and Methods: In this descriptive study, 112 people were investigated. After ten hours of fasting, serum levels of vitamin D, cholesterol, LDL, HDL, and triglyceride were measured. Data were analyzed using one-way analysis of variance and Pearson’s correlation coefficient.
Results: There was a significant association between serum levels of vitamin D  and more favorable LDL, cholesterol, and HDL levels (p<0.05). In obese individuals, high levels of this vitamin were associated only with higher HDL levels. In vitamin D consumers, blood cholesterol level was significantly lower (p<0.05), but vitamin D supplementation did not show a statistically significant association with LDL and triglyceride levels (p=0.0456).
Conclusion: Blood levels of vitamin D are associated with more favorable levels of LDL and HDL and cholesterol, especially in women. More studies are suggested to investigate this relationship.
Keywords: Vitamin D, Lipid, Cholesterol, Triglyceride, Low-density lipoprotein, High-density lipoprotein
Funding: This study did not have any funds.
Conflict of interest: None declared.
Ethical Considerations: The Ethics Committee of Rafsanjan University of Medical Sciences approved the study (IR.RUMS: REC.1397.073).
Authors’ Contributions:
- Conceptualization: Maryam Karimifard
- Methodology: Maryam Karimifard
- Data collection: Anise Monamian
- Formal analysis: Zahra Kamyab
- Supervision: Maryam Karimifard
- Project administration: Maryam Karimifard
- Writing – original draft: Mohammadreza Shafiepour, Anise Monamian
Citation: Karimifard M, Monamian A, Kamyab Z, Shafiepour MR. Study of the Correlation Between Lipid Profile and Vitamin D Level in Patients Referred to Rafsanjan Salamat Clinic in 2021: A Short Report. J Rafsanjan Univ Med Sci 2024; 23 (8): 738-45. [Farsi]
- Writing – review & editing: Maryam Karimifard
                           
 

[1]- (نویسنده مسئول) استادیار گروه داخلی، دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، دانشکده پزشکی، رفسنجان، ایران
   تلفن:34286003 -034، پست الکترونیکی: karimifard.m@rums.ac.ir،
[2]- پزشک عمومی، دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، دانشکده پزشکی، رفسنجان، ایران
[3]- استادیار گروه پزشکی اجتماعی، دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، دانشکده پزشکی، رفسنجان، ایران
[4]- استادیار گروه داخلی، دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان ،دانشکده پزشکی، رفسنجان، ایران
[5]- Assistant Prof., Dept. of Internal Medicine, Medical School, Rafsanjan University of Medical Sciences, Rafsanjan, Iran
   ORCID: 0000-0003-1077-6219
   (Corresponding Author) Tel: (034) 34286003, E-mail: karimifard.m@rums.ac.ir
[6]- General Practitioner, Medical School, Rafsanjan University of Medical Sciences, Rafsanjan, Iran
[7]- Assistant Prof., Dept. of Social Medicine, Medical School, Rafsanjan University of Medical Sciences, Rafsanjan, Iran
[8]- Assistant Prof., Dept. of Internal Medicine, Medical School, Rafsanjan University of Medical Sciences, Rafsanjan, Iran
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: داخلي
دریافت: 1403/1/13 | پذیرش: 1403/10/9 | انتشار: 1403/11/2

فهرست منابع
1. Christakos S, Ajibade DV, Dhawan P, Fechner AJ, Mady LJ. Vitamin D: metabolism. Rheumatic Disease Clinics 2012; 38 (1): 1-1.
2. Lehmann B, Meurer M. Vitamin D metabolism. Dermatologic Therapy 2010; (1): 2-12.
3. Colotta F, Jansson B, Bonelli F. Modulation of inflammatory and immune responses by vitamin D. Journal of Autoimmunity 2017; 85: 78-97.
4. Murdaca G, Tonacci A, Negrini S, Greco M, Borro M, Puppo F, et al. Emerging role of vitamin D in autoimmune diseases: An update on evidence and therapeutic implications. Autoimmunity Reviews 2019; 18 (9): 102350.
5. ‌Nordestgaard BG. A test in context: lipid profile, fasting versus non fasting. JACC 2017; 70 (13): 1637-46.
6. Jiang X, Peng M, Chen S, Wu S, Zhang W. Vitamin D deficiency is associated with dyslipidemia: a cross-sectional study in 3788 subjects. Current Medical Research and Opinion 2019 ;35 (6): 1059-63.
7. Nordestgaard BG. A test in context: lipid profile, fasting versus non fasting. JACC 2017; 70 (13): 1637-46.
8. Nouri Saeidlou S, Vahabzadeh D, Babaei F, Vahabzadeh Z. Seasonal variations of vitamin D and its relation to lipid profile in Iranian children and adults. JHPN 2017; 36 (1): 1-7. [Farsi].
9. Alloubani A, Nimer R, Samara R. Relationship between hyperlipidemia, cardiovascular disease and stroke: a systematic review. Current Cardiology Reviews 2021; 17 (6): 52-66.
10. Nakhl S, Sleilaty G, El Samad S, Saliba Y, Chahine R, Fares N. Association between vitamin D deficiency and lipid and non-lipid markers of cardiovascular diseases in the middle east region. EJCN 2019;73 (6): 850-8.
11. Jorde R, Grimnes G. Vitamin D and metabolic health with special reference to the effect of vitamin D on serum lipids. Progress in Lipid Research 2011; 50 (4): 303-12.
12. Kim MR, Jeong SJ. Relationship between vitamin D level and lipid profile in non-obese children. Metabolites 2019; 9 (7): 125.
13. Elshebiny A, AlHewishel MA, Al Ghadeer HA, Alosaif N, Al Furaikh BF, ALHejji MS, et al. Correlation of 25-Hydroxyvitamin D and Serum Lipid Levels Among Patients With Type 2 Diabetes. Cureus 2021; 13 (11).
14. Jafari T, Fallah AA, Barani A. Effects of vitamin D on serum lipid profile in patients with type 2 diabetes: a meta-analysis of randomized controlled trials. Clinical Nutrition 2016; 35(6): 1259-68. [Farsi].
15. Wang H, Xia N, Yang Y, Peng D-Q. Influence of vitamin D supplementation on plasma lipid profiles: a meta-analysis of randomized controlled trials. Lipids in Health and Disease 2012; 11: 1-9.
16.  

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Rafsanjan University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb