زمینه و هدف: آلایندههای دارویی یکی از مسائل حاد زندگی امروزی به شمار میآیند: بسیاری از محققین، به ویژه در کشورهای پیشرفته، وجود این آلایندهها را حتی در آب آشامیدنی گزارش کردهاند و اثرات منفی آنها را بر محیط زیست و سلامت انسان گوشزد نمودهاند. هدف از این مطالعه، بررسی برهمکنشی داروهای موجود در محیط زیست و اثرات آن بر سلامت جامعه است.
مواد و روشها: برای انجام این تحقیق مروری، در موتور جستجوی Google scholar و پایگاههای Springer و Elsevier آلودگیهای دارویی آب و خاک مورد بررسی قرار گرفت و مرتبطترین و به روزترین منابع از جمله کتب و مقالات، مطالعه گردیدند . گزارش جامع دارویی شهرهای مختلف ایران نیز از مراکز مختلف جمعآوری گردید و برای قسمت پیشنهادات از اساتید فن کمک گرفته شد.
بحث و نتیجهگیری: مطالعات نشان میدهند که داروها در سطح وسیع از کارخانجات تولیدکننده دارو، داروهای تاریخ گذشته و اضافه بر نیاز بیماران، همچنین داروهای مصرف شده توسط انسان و حیوان به محیط زیست وارد میشوند. داروهای مصرفی توسط انسان منبع اصلی آلودگی شناخته شدهاند. به علت حلالیت بالای داروها، احتمال وجود آنها در منابع آبی بسیار بیشتر است که متأسفانه تصفیه آب معمولی قادر به حذف این آلایندهها نمیباشد و داروهایی که نیمه عمر بالایی دارند، بهخصوص آنتیبیوتیکها، تجمع مییابند و سبب مقاومسازی بدن انسان و جهش میکروارگانیسمها میشود که عواقب خطرناکی به دنبال دارد. اطلاعات بیشتر و کاملتری از اثرات زیست محیطی داروها برای درک بهتر چگونگی کاهش آلایندهها، ارائه راهکارهای کاربردی حذف این آلایندهها و جلوگیری از مقاومت دارویی ضروری به نظر میرسد.
واژههای کلیدی: آلایندههای دارویی، آلودگی زیست محیطی، مقاومت دارویی، سلامت انسان
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |