چکیده
زمینه و هدف: پوکی استخوان یک بیماری مربوط به بالغین است که شروع آن میتواند از دوران کودکی و نوجوانی باشد. علیرغم تأکید بر پیشگیری از پوکی استخوان در بالغین، در این زمینه، برای کودکان و نوجوانان تلاش اندکی صورت گرفته است. هدف از این مطالعه، بررسی تأثیر برنامه آموزشی بر دانش و نگرش دختران دانشآموز نسبت به عوامل خطر و راههای پیشگیری از پوکی استخوان در دبیرستانهای شهر شیراز بود.
مواد و روشها: این مطالعه به صورت نیمهتجربی و به روش پیشآزمون- پسآزمون در سال 1384 انجام شد و 537 نفر از دانشآموزان دختر به وسیله نمونهگیری تصادفی انتخاب و به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. بعد از پیشآزمون، گروه آزمایش در یک برنامه آموزشی که بر اساس الگوی باور بهداشتی طرحریزی شده بود، شرکت کردند. برای جمعآوری اطلاعات در مراحل پیشآزمون و پسآزمون از پرسشنامههای سنجش دانش و نگرش استفاده گردید. میانگین نمرات دانش و نگرش هر گروه به وسیله آزمون t زوج و تغییرات قبل و بعد دو گروه با آزمون t مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: یافتههای پژوهش نشان داد که در کلیه ابعاد مربوط به دانش و نگرش به جز بعد درک منافع مصرف کلسیم، تفاوت معنیداری بین دو گروه وجود دارد (001/0= p ).
نتیجهگیری: برنامه پیشگیری اولیه و آموزش بر اساس الگوی باور بهداشتی، در ارتقاء دانش و نگرش دانشآموزان در مورد پیشگیری از این بیماری مؤثر است.
واژههای کلیدی: آموزش، دانش، نگرش، پوکی استخوان، الگوی باور بهداشتی
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |