زمینه و هدف: بیماری قلبی عروقی یکی از بیماریهایی است که منجر به افزایش مرگ و میر، عدم اتکاء به خود، افزایش افسردگی و اضطراب در افراد مبتلا میشود . یکی از روشهای مؤثر برای کاهش اضطراب و افسردگی به خصوص در بیماریهای عروق کرونر، توانبخشی است . در این پژوهش، تأثیر برنامه توانبخشی قلبی بر افسردگی و اضطراب بیماران پس از جراحی پیوند عروق کرونر بررسی گردید.
مواد و روشها: پژوهش حاضر به صورت طرح پیش آزمون- پس آزمون در سال 1388 انجام است. در این پژوهش 60 بیمار نیازمند به جراحی پیوند عروق کرونر به صورت تدریجی و با استفاده از نمونهگیری غیراحتمالی و در دسترس
انتخاب شدند. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه بررسی اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه افسردگی و اضطراب
(Hospital Anxiety Depression Scale) قبل و یک هفته بعد از دوره توانبخشی جمعآوری گردید. بیماران به مدت 12 هفته و هر هفته دو جلسه در حدود یک ساعت تحت آموزش نظری و برنامه توانبخشی قلبی در مرکز توانبخشی شهید بهشتی همدان قرار گرفتند. نتایج با استفاده از آزمونهای تی زوجی و t مستقل تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: نتایج پژوهش کاهش معنیداری را در سطح اضطراب و افسردگی بیماران پس از انجام توانبخشی قلبی نسبت به قبل از برنامه نشان داد (001/0= p ) اما تفاوت معنیداری در اضطراب و افسردگی بین زنان و مردان بعد از برنامه توانبخشی مشاهده نشد. همچنین نتایج نشان داد که رابطه معنیداری بین سطوح تحصیلات و وضعیت ازدواج با متغیرهای اضطراب و افسردگی بعد از توانبخشی بین مردان و زنان وجود ندارد .
نتیجهگیری: نتایج این پژوهش نشان داد که برنامه توانبخشی قلبی میتواند در کاهش اضطراب و افسردگی بیماران جراحی پیوند عروق کرونر اثرگذار باشد.
واژههای کلیدی: جراحی پیوند عروق کرونر، برنامه توانبخشی قلبی، افسردگی، اضطراب
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |