چکیده
زمینه و هدف: تعداد زیادی از ورزشکاران در سراسر دنیا از مکملهای غذایی استفاده میکنند و هدف از انجام این مطالعه، تخمین فراوانی و دلایل مصرف مکملهای غذایی توسط ورزشکاران باشگاههای بدنسازی میباشد.
مواد و روشها : در این مطالعه مقطعی ، 5 باشگاه به صورت تصادفی از بین حدود 50 باشگاه بدنسازی ثبت شده شهر کرمان در سال 1391 انتخاب شدند. پرسشنامه محقق ساخته که روایی آن به تأیید رسیده بود، توسط ورزشکاران تکمیل شد. پرسشنامه شامل 4 قسمت بود: سؤالات زمینهای، برخی سؤالات راجع به سوابق مصرف مکملهای غذایی، دیدگاه و دلایل مصرف مکمل توسط استفادهکنندگان. جهت مقایسه میانگین و درصدها بین دو گروه به ترتیب از آزمون تی مستقل و مجذور کای استفاده شد. جهت تحلیل ارتباط بین متغیرهای زمینهای مصرف مکمل از آزمون رگرسیون لجستیک استفاده شد.
یافتهها : از 199 مرد و 86 زن شرکتکننده در این تحقیق، 7/48 % از مردان (97 نفر) و 6/4% (4 نفر) از زنان سابقهی مصرف مکملهای غذایی را داشتند. مهمترین دلیل مصرف، افزایش توانایی ورزشی (3/77%) و ترس از عوارض جانبی رایجترین دلیل عدم مصرف در بین ورزشکاران بود. مصرف مکملهای غذایی بیشتر در مناطقی مشاهده شد که از نظر اجتماعی- اقتصادی در سطح بالاتری قرار داشتند. ) 17/3= (OR . همچنین، ورزشکاران رشته بدنسازی و پرورش اندام که سابقه ورزشی بیش از دو سال داشتند، بیشترین تعداد مصرفکنندگان مکملهای غذایی را به خود اختصاص داده بودند ) 92/3= (OR .
نتیجهگیری : از آن جایی که درصد قابل توجهی از ورزشکاران به ویژه مردان، سابقه مصرف مکمل غذایی داشتند، لازم است آموزشهای روزآمد پیرامون علایم و عوارض جانبی مصرف این مکملها به ورزشکاران ارائه داده شود.
واژههای کلیدی: مکمل غذایی، ورزشکار، باشگاه بدنسازی، فراوانی
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |