زمینه و هدف: پوکی استخوان بیماری است که با کاهش تراکم استخوان و از دست رفتن کیفیت ریز ساختار استخوان شناخته میشود و منجر به افزایش خطر شکستگی میگردد. پژوهش حاضر با هدف سنجش سازههای مدل اعتقاد بهداشتی در رابطه با رفتارهای پیشگیریکننده از پوکی استخوان در مادران باردار شهر اراک صورت پذیرفت.
مواد و روشها: در این مطالعه توصیفی است، 120 نفر از مادران باردار مراجعهکننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر اراک به صورت تصادفی و بر اساس مناطق پستی انتخاب شدند. گردآوری اطلاعات توسط پرسشنامه تنظیم شده بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی (حساسیت، شدت، منافع و موانع درکشده، راهنمای عمل)، چکلیست خود کارآمدی و عملکرد مادران در خصوص رعایت رژیم غذایی و انجام پیادهروی بود. دادهها توسط مصاحبه سازمانیافته، جمعآوری و با استفاده از آزمونهای آماری t و ضریب همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: میانگین نمره عملکرد مادران در خصوص رعایت رژیم غذایی مناسب و انجام پیادهروی منظم به ترتیب 45/9 ± 85/22 و 73/6 ± 14/19 بود. میزان حساسیت، شدت، منافع درکشده و خودکارآمدی با عملکرد مادران باردار در خصوص پیشگیری از پوکی استخوان همبستگی مثبت، و موانع درکشده با عملکرد همبستگی منفی داشت (001/0 p= ). هر چه آگاهی، شدت درکشده و خود کارآمدی بالاتر و موانع درکشده مادران باردار جهت انجام رفتارهای پیشگیری از پوکی استخوان پایینتر بود ، عملکرد در زمینه پیشگیری از پوکی استخوان نیز بیشتر شده بود (001/0= p ).
نتیجهگیری : اجرای برنامههای آموزشی دقیق بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی برای بالا بردن حساسیت، شدت درکشده، خود کارآمدی و کاهش موانع درکشده در مادران باردار نسبت به رعایت رفتارهای پیشگیریکننده از پوکی استخوان پیشنهاد میگردد.
واژههای کلیدی: مدل اعتقاد بهداشتی، زنان، پوکی استخوان، عملکرد
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |