چکیده
زمینه و هدف: سنجش و ارزیابی چندبعدی نگرش نسبت به افراد معلول، منجر به درک بهتر این مفهوم میشود و زمینه را برای طراحی و اجرای مداخلات مناسب فراهم میکند. پژوهش حاضر با هدف بررسی ویژگیهای روانسنجی مقیاس چندبعدی نگرش نسبت به افراد معلول در سال 1394 انجام گرفت.
مواد و روشها: این پژوهش به روش توصیفی- مقطعی با هدف اعتباریابی آزمون بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانشجویانی بود که در سال 1394 در دانشگاه اصفهان مشغول به تحصیل بودند. از جامعه مذکور، نمونهای با حجم 150 نفر (69 پسر و 81 دختر) انتخاب شدند. روش نمونهگیری بهصورت خوشهای تصادفی چندمرحلهای بود. به این صورت که از بین دانشکدههای دانشگاه اصفهان، سه دانشکده انتخاب گردید و سپس از میان کلاسهای هر دانشکده بهطور تصادفی 5 کلاس انتخاب شد و از دانشجویان درخواست شد تا به پرسشنامههای پژوهش پاسخ دهند. ابزار پژوهش، مقیاس چندبعدی نگرش نسبت به افراد معلول و پرسشنامه ویژگیهای جمعیتشناختی بود. اطلاعات با استفاده از آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار)، آزمون ضریب همبستگی Pearson، تحلیل عاملی و تحلیل واریانس چندمتغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: نتایج حاصل از نظر متخصصان بیانگر آن بود که مقیاس از روایی صوری و محتوایی مناسبی برخوردار است. ضرایب همبستگی گویهها با نمره کل در 23 گویه معنیدار و در دامنه 48/0 تا 53/0 متغیر بود. نتایج تحلیل عاملی نشان داد که مقیاس از سه عامل اشباع شده است (عاطفی، شناختی و رفتاری) که در مجموع 3/41% از واریانس مورد نظر را تبیین میکند. ضریب آلفای کرونباخ برای خردهمقیاسها در دامنه 80/0 الی 86/0 و ضریب آلفای کل برابر با 83/0 بود. ضریب پایایی تنصیفی برای خردهمقیاسها در دامنه 65/0 الی 82/0 و ضریب آلفای کل برابر با 71/0 بود. ضریب بازآزمایی نیز برای خردهمقیاسها در دامنه 53/0 الی 61/0 و ضریب آلفای کل برابر با 65/0 بود. نتایج حاکی از اعتبار مناسب مقیاس چندبعدی نگرش نسبت به افراد معلول در جامعه ایرانی است.
نتیجهگیری: بر طبق نتایج حاصل از پژوهش حاضر به نظر میرسد که مقیاس چندبعدی نگرش نسبت به افراد معلول به زبان فارسی از ویژگیهای روانسنجی قابل قبولی برخوردار است و میتوان از آن برای ارزیابی مؤلفههای شناختی، عاطفی و رفتاری نگرش استفاده کرد.
واژههای کلیدی: نگرش، افراد معلول، روایی، پایایی، اصفهان
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |