چکیده
زمینه و هدف: بیاختیاری ادراری یک ناتوانی جسمی است که با انزوای اجتماعی همراه بوده و به اضطراب، افسردگی و کاهش اعتماد به نفس منجر میشود. با توجه به نیاز کلینیک زنان به ابزارهای معتبر و پایا جهت تشخیص بیاختیاری ادرار، این پژوهش با هدف روانسنجی پرسشنامه تشخیص بیاختیاری ادرار در زنان متأهل در ایران انجام شده است.
مواد وروشها: این مطالعه از نوع مقطعی بود که با هدف روانسنجی پرسشنامه تشخیص بیاختیاری ادرار در زنان متأهل انجام شده است. در این مطالعه ابتدا پرسشنامه با روش برگشتی از انگلیسی به فارسی ترجمه شد. نسخه نهایی پرسشنامه توسط 150 مراجعهکننده زن به درمانگاههای سطح استان قم تکمیل گردید. پایایی پرسشنامه با ضریب آلفای کرونباخ و آزمون مجدد بررسی شد. جهت تعیین اعتبار مقیاس از تحلیل عاملی اکتشافی و تأییدی استفاده گردید.
یافتهها: نتایج تحلیل عاملی اکتشافی، 2 عامل را نشان داد که شامل بیاختیاری استرسی ادرار با 3 گویه و عامل بیاختیاری فوریتی ادرار با 3 گویه بود. آزمون کفایت حجم نمونه (,(KMO81/0 محاسبه شد که در سطح قابلقبول بود و آزمون کرویت Bartlett از نظر آماری معنیدار بود (001/0>p). آمارههای برازش تحلیل عاملی تأییدی پیشنهاد کردند که الگوی دو عاملی بهترین برازش را برای دادهها فراهم کرده است. ضریب آلفای کرونباخ 9/0 و ضریب همبستگی درون خوشهای 86/0 بهدست آمد.
نتیجهگیری: نتایج روانسنجی پرسشنامه تشخیص بیاختیاری ادرار در زنان نشاندهنده پایایی و اعتبار مطلوب این مقیاس بود و اینکه میتواند در تشخیص بیاختیاری ادرار در زنان، به متخصصین زنان کمک نماید.
واژههای کلیدی: اعتبار، پایایی، بیاختیاری ادرار، زنان، قم
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |