چکیده
زمینه و هدف: عفونتهای واژن از رایجترین عفونتها هستند که زنان به دلایل عمدهای مانند آگاهی و عملکرد ضعیف مبتلا میشوند. تغییر آگاهی و عملکرد، نیازمند در نظر گرفتن عوامل فردی، محیطی و اجتماعی است که مدل پرسید-پروسید برای این منظور کاربرد فراوانی دارد؛ لذا این پژوهش با هدف تأثیر آموزش بر پیشگیری از عفونتهای واژن بر اساس مدل پرسید-پروسید در زنان شهر جیرفت انجام شد.
مواد و روشها: در این مطالعه کارآزمایی آموزشی از میان 3 مرکز بهداشتی درمانی شهر جیرفت، دو مرکز بهصورت تصادفی ساده انتخاب شدند؛ بهطوریکه یکی از مراکز (مرکز شادروان مالکی) بهعنوان گروه مداخله و مرکز دیگر (مرکز شماره 1) بهعنوان گروه شاهد تعیین گردیدند. از هر مرکز 58 زن متأهل به شیوه تصادفی سیستماتیک انتخاب شد. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه محققساخته بر پایه مدل پرسید-پروسید بود. مداخلات آموزشی در خصوص عفونتهای واژن در طی 8 جلسه برای گروه مداخله اجرا شد. دادهها در دو نوبت، قبل از مداخله آموزشی و دو هفته بعد از اتمام مداخله، جمعآوری و با آزمونهای آماری مجذور کای، Mann–Whitney و Wilcoxon تجزیه و تحلیل شد.
یافتهها: نتایج نشان داد که دو گروه مداخله و شاهد از نظر سطح تحصیلات، سن و وضعیت اشتغال همسان بودند (05/0<p). تفاضل میانگین (قبل و بعد از مداخله) عوامل مستعدکننده (آگاهی و نگرش)، عوامل تقویتکننده، عوامل قادرکننده و رفتار در دو گروه مداخله و شاهد با هم اختلاف معنیدار داشتند و گروه مداخله بعد از مداخله افزایش معنیداری نشان داد (05/0>P).
نتیجهگیری: با توجه به تأثیر اجرای برنامه مداخله آموزشی مناسب از طریق مدل پرسید-پروسید بر بهبود رفتارهای پیشگیرانه از عفونتهای واژن، شاید بتوان با ارائه برنامههای آموزشی به زنان در ارتقای رفتارهای ایمن درباره عفونتهای واژن کمک نمود.
واژههای کلیدی: پیشگیری، عفونت واژن، مدل پرسید-پروسید، زنان
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |