Faraji A, Issazadeh K, Rouhi S, Parvareh M, Zaboli F. A Survey on the Antibacterial Effects of Mouthwash Cetylpyridinium Chloride and Alcoholic Extract of Melissa officinalis L. on Streptococcus mutans and Streptococcus sanguinis. JRUMS 2018; 17 (4) :319-330
URL:
http://journal.rums.ac.ir/article-1-3813-fa.html
فرجی علی اصفر، عیسی زاده خسرو، روحی سمانه، پرواره مریم، زابلی فاطمه. بررسی اثر ضد باکتریایی دهانشویه ستیل پیریدینیوم کلراید و عصارههای الکلی گیاه بادرنجبویه ((Melissa officinalis L. بر روی استرپتوکوکوس موتانس و استرپتوکوکوس سانگوئیس. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1397; 17 (4) :319-330
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-3813-fa.html
گروه زیست شناسی، دانشکده صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد آیت الله آملی، آمل، ایران
چکیده: (6195 مشاهده)
چکیده
زمینه و هدف: استرپتوکوکوس سانگوئیس و موتانس عامل عفونتهای دندانی میباشند. با توجه به اثر سوء ناشی از مصرف دهانشویههای شیمیایی، هدف از بررسی حاضر تعیین اثرات ضد باکتریایی دهانشویه ستیل پیریدینیوم کلراید و عصارههای الکلی گیاه بادرنجبویه بر رشد این باکتریها میباشد.
مواد و روشها: در این مطالعه آزمایشگاهی، برگهای گیاه بادرنجبویه پس از جمعآوری، با روش پرکولاسیون عصاره گیری شد. روش انتشار در چاهک، تعیین حداقل غلظت مهار کنندگی و کشندگی باکتری برای تعیین اثرات ضد باکتریایی عصاره الکلی گیاه و دهانشویه در غلظتهای 250، 125، 5/62، 25/31، 62/15، 81/7، 9/3، 95/1، 97/0 و 48/0 میلیگرم بر میلیلیتر بهکار رفت. تحلیل آماری با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون انجام شد.
یافتهها: بیشترین اثر ضد باکتریایی عصارههای اتانولی و متانولی بادرنجبویه و دهانشویه بر روی استرپتوکوکوس موتانس و سانگوئیس در غلظت 250 میلیگرم بر میلیلیتر بود و کمترین غلظت مهار کنندگی بر استرپتوکوکوس موتانس به ترتیب 9/3، 25/31 و 62/15 و بر استرپتوکوکوس سانگوئیس 25/31، 62/15 و 25/31 میلیگرم بر میلیلیتر بودند. حداقل غلظت کشندگی عصارههای بادرنجبویه و دهانشویه بر استرپتوکوکوس موتانس به ترتیب 125، 5/62 و 25/31 و بر سانگوئیس به ترتیب 5/62، 5/31 و 5/62 میلیگرم بر میلیلیتر بودند. بین بالا رفتن میزان غلظت عصاره و مهار رشد باکتری، همبستگی مثبت و معنیداری مشاهده شد (001/0>p).
نتیجهگیری: به نظر میرسد از عصاره بادرنجبویه میتوان مانند دهانشویه به عنوان یک ماده ضدعفونی کننده دهان و دندان استفاده نمود، هر چند آزمایشات درون تنی و اثبات نداشتن اثر سوء بر بدن انسان، جهت تولید این نوع از دهانشویههای گیاهی لازم است.
واژههای کلیدی: ستیل پیریدینیوم کلراید، بادرنجبویه، استرپتوکوکوس موتانس، استرپتوکوکوس سانگوئیس
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
ميكروبيولوژي دریافت: 1396/2/29 | پذیرش: 1397/2/2 | انتشار: 1397/4/24