سابقه و هدف: یکی از علل عمده مرگ و ناتوانی در تمام جوامع، سکته مغزی است و شایعترین عارضه ناشی از سکته مغزی همیپلژی یا همیپارزی است. هدف از این مطالعه، تعیین اختلالهای تونیسیته عضلات چهار سر و گاستروسولئوس بیماران همیپارزی و تأثیر پروتکل تمرینهای تقویتی در درمان این اختلالها با توجه به نظرات انتقادی در خصوص این تمرینها بود.
مواد و روشها: 34 بیمار همیپارزی ثانویه به سکته مغزی با میانگین سنی 2/6±4/52 سال از طریق نمونهگیری در دسترس، مورد مطالعه قرار گرفتند. بیمارانی انتخاب شدند که حداقل 12 ماه از زمان شروع سکته مغزی آنها گذشته باشد. بیماران به صورت تصادفی در یکی از دوگروه آزمون و کنترل قرار گرفتند. تونیسیته عضلانی با مقیاس تغییر یافته اشورث و قدرت عضلانی با دینامومتر قبل و بعد از 12 جلسه درمان اندازهگیری گردید. گروه مورد، پروتکل تمرینهای عملکردی، تعادلی و تقویتی را دریافت کرد. به گروه کنترل پروتکل تمرینهای عملکردی و تعادلی داده شد. از آزمونهای t مستقل،
tزوج، من ویتنی و ویلکاکسون برای مقایسه نتایج قبل و بعد درمان استفاده گردید.
یافتهها: کاهش تونیسیته عضله چهار سر فقط در گروه مورد (0001/0p<) وگاستروسولئوس در هر دو گروه مورد (0001/0p<) و کنترل (041/0=p) بعد از مداخله معنیدار بود. کاهش تونیسیته عضله چهار سر (034/0p=) و گاستروسولئوس (001/0=p) بعد از درمان در گروه مورد نسبت به گروه کنترل قابل توجه بود. آزمون منویتنی وجود اختلاف معنیدار در تفاضل میانگین تونیسیته عضله چهار سر (0001/0p<) و گاستروسولئوس (0001/0p<) را در گروه مورد نسبت به کنترل نشان داد.
نتیجهگیری: نتایج این مطالعه، برخلاف دیدگاههای رایج، از مؤثر بودن تمرینهای تقویتی عضلات اندام تحتانی در کاهش اسپاستیسیتی علاوه بر افزایش قدرت آنها در مرحله مزمن توانبخشی بعد از سکته مغزی حمایت میکند.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |