جلد 10، شماره 3 - ( 4-1390 )                   جلد 10 شماره 3 صفحات 192-183 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Survey on the Quality of Mineral Bottled Waters in Kerman City in 2009. JRUMS 2011; 10 (3) :183-192
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-5319-fa.html
لؤلؤیی مهشید، ذوالعلی فرزانه. بررسی کیفیت آب‌های معدنی بطری شده در سطح شهر کرمان در سال 1388. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1390; 10 (3) :183-192

URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-5319-fa.html


چکیده:   (1598 مشاهده)
زمینه و هدف: مصرف آب‌های معدنی بطری شده در سال‌های اخیر افزایش قابل‌توجهی یافته است. این آب‌ها دارای ویژگی‌های خاصی هستند که می‌توانند بر سلامت انسان تأثیر گذارند. در این تحقیق، آب‌های بطری شده تحت عنوان آب معدنی، از لحاظ تطابق با معیارهای استاندارد، اعم از فیزیکی، شیمیایی و میکروبی، مشخصات برچسب و دو ویژگی سختی و اثر شفابخشی مورد مطالعه قرار گرفتند.
مواد و روش‌ها: تحقیق حاضر یک مطالعه توصیفی است که بر روی 13 نوع آب معدنی بطری شده در سطح شهر کرمان در سال 1388 انجام شد و 17 مشخصه شیمیایی، فیزیکی و میکروبی را مورد بررسی قرار داد. میانگین مقادیر هر مشخصه، با استاندارد و با مقادیر درج شده بر روی برچسب نمونه‌ها مقایسه گردید. علاوه بر این، سختی و اثر شفابخشی آنها نیز با استفاده از غلظت یون‌ها و دسته‌بندی‌های موجود سنجیده شد.
یافته‌ها: نتایج تحقیق نشان داد که 54% آب‌های مورد بررسی جزو آب‌های سخت یا خیلی‌سخت دسته‌بندی می‌شوند. هیچ‌کدام اثر شفابخشی نداشته و دارای آلودگی میکروبی نمی‌باشند. مقایسه این آب‌ها با استاندارد آب آشامیدنی و معدنی نشان داد که میزان فلوئور در همه نمونه‌ها پایین‌تر از استاندارد و در 7% نمونه‌ها نیز مقدار نیترات (8 میلی‌گرم در لیتر ) و کلرور (50 میلی‌گرم درلیتر) بیش از استاندارد بوده است. از لحاظ مقایسه با میزان توصیه شده بهداشتی، 23% موارد دارای پتاسیم بیش از استاندارد و 46% دارای مقدار سدیم بالاتر از میزان توصیه شده بودند.
نتیجه‌گیری: در اکثر موارد، عناصر موجود در نمونه‌های مورد مطالعه با استانداردها مطابقت داشت اما حتی تعداد اندک موارد عدم هم‌خوانی و نیز بالاتر بودن غلظت بعضی از یون‌ها از میزان مجاز بهداشتی، می‌تواند سلامت جامعه و خصوصاً افراد آسیب‌پذیر را تحت تأثیر قرار دهد که باید مورد توجه متولیان و مسئولان امر قرار گیرد. لازم است تولیدکنندگان محترم در هنگام برچسب‌گذاری، استاندارد مربوطه را بیشتر رعایت نموده و نکاتی مانند تاریخ تولید و انقضاء، زمان ماندگاری و شرایط نگهداری را بر روی برچسب قید نمایند.
واژه‌های کلیدی: آب، کیفیت، معدنی، بطری شده
 
واژه‌های کلیدی: آب، کیفیت، معدنی، بطری شده
متن کامل [PDF 238 kb]   (485 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بهداشت
دریافت: 1399/2/22 | پذیرش: 1399/2/22 | انتشار: 1399/2/22

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Rafsanjan University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb