آیتاللهیموسوی دکتر سیدامین، رضاییفر دکتر مهدی، زارعشاهی راحله. اثرات ضد درماتوفیتی فرمولاسیونهای پماد، ژل و محلول عصاره متانولی گیاه "مورد" بر روی خوکچه هندی. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1385; 5 (4) :241-246
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-5393-fa.html
چکیده: (1962 مشاهده)
زمینه و هدف: به جهت یافتن داروی مؤثر گیاهی بر ضد عوامل مسبب درماتوفیتوزیس و به سبب این که گزارشات متعددی دال بر اثرات ضد میکروبی و قارچی عصاره گیاه "مورد" موجود میباشد، بر آن شدیم تا این گیاه را که اثرات ضد قارچی آن در شرایط برونتنی به خوبی شناخته شده است، در شرایط درونتنی نیز از نظر اثرات ضد درماتوفیتی بر روی سه گونه Trichophyton mentagrophytes (var. interdigitale), Microsporum canis, Microsporum gypseum در خوکچه هندی مورد بررسی قرار دهیم.
مواد وروشها: در این مطالعه تجربی 93 خوکچه هندی سالم با وزن حدود 450 گرم را انتخاب نموده و در 27 گروه شامل سه گروه اصلی (فرمولاسیون پماد، ژل و محلول) که هر کدام دارای سه گروه فرعی (1%، 2% و 5%) بوده، قرار دادیم (هر آزمایش سه بار تکرار شد). فرمولاسیونهای ژل، پماد و محلول تهیه شده از عصاره متانولی گیاه مورد را بر پوست عاری از موی حیوانها حساس پس از اثبات آلودگی به قارچهای درماتوفیت، مالیده و تا حذف علایم بالینی مورد بررسی قرار دادیم. از پماد 1% کلوتریمازول نیز به عنوان کنترل مثبت استفاده شد.
یافتهها: خوکچههای هندی آلوده به M. canis که توسط پماد درمان شدند، هیچ نشانهای از بهبودی دیده نشد. در حالی که در مقابل ژل و محلول حساسیت قابل توجهی داشتند (01/0p<). بهترین اثر گیاه "مورد" در درمان T. mentagrophytes مشاهده شد. این درحالی بود که در مقابل M. gypseum اثر درمانی قابل توجهی از خود نشان نداد.
نتیجهگیری: از بررسی نتایج مشخص میگردد که اثر فرمولاسیونهای مختلف گیاه "مورد" بر روی درماتوفیتهای انساندوست و خاکدوست در مقایسه با پماد کلوتریمازول 1% (کنترل مثبت) به مراتب بیشتر بوده، در حالی که نوع حیواندوست در مقابل این پماد بسیار مقاوم میباشد.
واژههای کلیدی: درماتوفیت، ترایکوفیتون منتاگروفیتیس، میکروسپروم جیپسئوم، میکروسپروم کانیس، گیاه مورد، خوکچه هندی
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
انگل شناسي دریافت: 1399/3/18 | پذیرش: 1399/3/18 | انتشار: 1399/3/18