چکیده: (2198 مشاهده)
زمینه و هدف: غده پیاز (Allium cepa L.) دارای خاصیت آنتیاکسیدانی و ضد انقباضی و کاهنده زیادی فشار خون است. هدف از این مطالعه، بررسی اثر ضد انقباضی عصاره پوست پیاز بر فعالیت انقباضی ایلئوم موش صحرایی نر میباشد.
مواد و روشها: در این مطالعه تجربی پودر پوست پیاز با الکل 70% به مدت 72 ساعت با روش خیساندن عصارهگیری شد. بخش انتهایی ایلئوم موش صحرایی نر نژاد ویستار جدا شد و انقباضات آن تحت یک گرم کشش و دمای 37 درجه سانتیگراد، در حمام بافت حاوی محلول تایرود به روش ایزوتونیک ثبت شد.
یافتهها: غلظتهای تجمعی عصاره پوست پیاز (1/0، 2/0 و 4/0 میلیگرم بر میلیلیتر) توانست انقباضات ناشی از کلرورپتاسیم (60 میلیمول) و کارباکول (10 میکرومول) را به صورت وابسته به غلظت کاهش دهد (0001/0p<). اینکوبه کردن بافت به مدت 30 دقیقه با پروپرانولول (1 میکرومول) و یا نالوکسون (1 میکرومول) و نیز 20 دقیقه با L-NAME (100 میکرومول) عملکرد ضد انقباضی عصاره را کاهش نداد. اینکوبه کردن بافت (5 دقیقه) با گلیبنکلامید (10 میکرومول) و یا تترا اتیل آمونیوم (1میلیمول) نیز سبب کاهش اثر ضد انقباضی عصاره نشد. در محلول تایرود فاقد کلسیم با پتاسیم بالا (60 میلیمول)، غلظتهای تجمعی کلرور کلسیم (225/0 تا 7/2 میلیمول) سبب انقباض ایلئوم گردید و عصاره پوست پیاز (0125/0 تا 1/0 میلیگرم بر میلیلیتر) انقباضات ناشی از کلرور کلسیم را کاهش داد.
نتیجهگیری: بر اساس نتایج این تحقیق به نظر میرسد عصاره آبی الکلی پوست پیاز بدون دخالت رسپتورهای بتا آدرنرژیک، اوپیوئیدی، سنتز نیتریکاکساید و نیز بدون دخالت کانالهای پتاسیمی سبب مهار انقباض ایلئوم گردیده است. همچنین نتایج نشان دهنده دخالت کانالهای کلسیمی در بروز عملکرد ضد انقباضی عصاره میباشد. احتمال دارد که کوئرستین موجود در پوست پیاز در این امر دخیل باشد.
واژههای کلیدی: ضد انقباض، پوست پیاز، ایلئوم
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
فيزيولوژي دریافت: 1399/3/19 | پذیرش: 1399/3/19 | انتشار: 1399/3/19