جلد 19، شماره 11 - ( 11-1399 )                   جلد 19 شماره 11 صفحات 1163-1178 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Sotoodeh L, Dini A, Rezaeian M, Esmaeili A, Asgaryan A. Evaluation of Aflatoxin M1 Contamination in Pasteurized Milk in Kerman and Rafsanjan Cities in 2019: A Descriptive Study. JRUMS. 2021; 19 (11) :1163-1178
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-5516-fa.html
ستوده لاله، دینی علی، رضائیان محسن، اسماعیلی عباس، عسگریان آمنه. ارزیابی میزان آلودگی به آفلاتوکسین M1 در شیر پاستوریزه شهرستان‌های کرمان و رفسنجان در سال‌های 98-1397: یک مطالعه توصیفی. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1399; 19 (11) :1163-1178

URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-5516-fa.html


دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
چکیده:   (74 مشاهده)
چکیده
زمینه و هدف: آفلاتوکسین­ها ترکیبات بسیار جهش­زا، سمی ‌و سرطان­زا هستند. آفلاتوکسینB1  از طریق خوراک دام آلوده وارد بدن حیوانات شده و پس از متابولیزه شدن در کبد به صورت آفلاتوکسین M1 وارد شیر می­شود. این مطالعه با هدف تعیین میزان آفلاتوکسین M1 جهت بررسی وضعیت کیفی شیر پاستوریزه انجام شد.
مواد و روش­ها: در این مطالعه توصیفی، تعداد 39 نمونه شیر پاستوریزه از سطح عرضه شهرستان رفسنجان و کرمان در زمستان سال 1397 و تابستان سال 1398 جمع­آوری شدند. میزان آفلاتوکسین با روش کروماتوگرافی مایع اندازه­گیری شد. تفاوت بین فصل و محل تولید و عرضه متفاوت در این مطالعه براساس آزمون­های ناپارامتری Mann-Whitney و Kruskal-Wallis ارزیابی شد.
یافته­ها: آفلاتوکسین M1 در کلیه نمونه­های شیر پاستوریزه در محدوده ng/L 37/125-41/5 تشخیص داده شد. میزان آلودگی به آفلاتوکسین M1 در 6/2  درصد (1 نمونه) و 9/17 درصد (7 نمونه) از نمونه­ها به ترتیب بالاتر از استاندارد ملی ایران (ng/L100) و اروپا (ng/L50) بود. میانگین آلودگی در نمونه­های شیر تولید شده در مناطق مختلف به طور معنی­داری متفاوت بودند (05/0p <). ارزیابی ریسک خطر سرطان­زایی آفلاتوکسین در شیر پاستوریزه نشان داد که خطری در خصوص مصرف شیر، سلامت بزرگسالان را تهدید نمی­کند (1HI<) که این موضوع در خصوص کودکان صادق نبود (10>HI>1).
نتیجه­گیری: مقادیر بالای آفلاتوکسین در نمونه­های شیر می­تواند یک خطر بالقوه برای سلامت عمومی باشد. لذا پایش و کاهش سطح آفلاتوکسین در خوراک دام و شیر خام تحویل شده توسط کارخانجات لبنی را می­توان به عنوان اولین قدم برای کنترل انتقال آفلاتوکسینM1  در نظر گرفت.
واژه­های کلیدی: آفلاتوکسین M1، شیر، کروماتوگرافی مایع با کارآیی بالا، ارزیابی ریسک سرطان­زایی
 
متن کامل [PDF 344 kb]   (39 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (37 مشاهده)  
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بهداشت
دریافت: 1399/5/1 | پذیرش: 1399/9/12 | انتشار: 1399/12/4

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2021 All Rights Reserved | Journal of Rafsanjan University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb