جلد 21، شماره 11 - ( 11-1401 )                   جلد 21 شماره 11 صفحات 1170-1153 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.QUMS.REC.1400.505


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Soleymani S, Ranjbaran M, Jamali H A, Emamjomeh M M. Identification and Quantification of the Environmental Health Indicators of Hospital Kitchens in Qazvin in 2022: A Descriptive Study. JRUMS 2023; 21 (11) :1153-1170
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-6749-fa.html
سلیمانی سعید، رنجبران مهدی، جمالی حمزه علی، امام جمعه محمد مهدی. شناسایی و کمی‌سازی شاخص‌های بهداشت محیطی آشپزخانه‌های بیمارستانی قزوین در سال 1401: یک مطالعه توصیفی. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1401; 21 (11) :1153-1170

URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-6749-fa.html


دانشگاه علوم پزشکی قزوین، قزوین
چکیده:   (389 مشاهده)
زمینه و هدف: آشپزخانه‌های بیمارستان به علت تأمین غذای قشر آسیب‌پذیری از افراد جامعه، نیاز به توجه ویژه دارند. بنابراین هدف از این مطالعه، شناسایی و کمی‌سازی شاخص‌های بهداشت محیط در آشپزخانه­های بیمارستانی شهر قزوین می‌باشد.
مواد و روش‌ها: این مطالعه توصیفی، در آشپزخانه­های 5 بیمارستان آموزشی‌ درمانی، 2 بیمارستان خصوصی و یک بیمارستان تأمین اجتماعی قزوین در سال 1401 انجام گرفت. داده­ها با استفاده از چک لیست ساختاریافته استاندارد و به روش مشاهده، مصاحبه، اندازه­گیری و رجوع به مستندات موجود جمع‌آوری شد. هم‌چنین، 70 نفر از دست‌اندرکاران غذای شاغل در آشپزخانه بیمارستان‌ها توسط یک پرسش‌نامه استاندارد از نظر آگاهی، نگرش و عملکرد ارزیابی شدند. جهت تجزیه ‌و تحلیل داده‌ها از آزمون t مستقل، آنالیز واریانس یک‌طرفه، ضریب همبستگی Spearman و آزمون ناپارامتریک Wilcoxon استفاده گردید.
یافته ­ها: از نظر شاخص‌های بهداشت محیط، 50 درصد از آشپزخانه­ها در وضعیت خوب، 25 درصد در وضعیت متوسط و 25 درصد در وضعیت ضعیف قرار داشتند. بین تعداد کارکنان و وضعیت شاخص­های بهداشت محیط، همبستگی مثبت و معنی­داری به­دست آمد (982/0=rs، 001/0>P). تنها 3/14 درصد (10 نفر) از کارکنان آشپزخانه­ها­، از آگاهی خوبی در خصوص بهداشت و ایمنی مواد غذایی برخوردار بودند. هم­چنین، میان متغیرهای مدت سابقه کار و شرکت در کلاس­ آموزش بهداشت، با میزان آگاهی رابطه معنی­داری مشاهده گردید (05/0>P).
نتیجه ­گیری: به نظر می­رسد آگاهی کافی در زمینه بهداشت و ایمنی مواد غذایی در بین کارکنان آشپزخانه­های بیمارستانی وجود ندارد و آشپزخانه­ها از نظر شاخص­های بهداشت محیط در وضعیت متوسط قرار دارند. بنابراین، انجام مداخله آموزشی، کنترل و نظارت بیشتر بر آشپزخانه­ها پیشنهاد می­گردد.
واژه­ های کلیدی: شاخص­های بهداشت محیطی، خدمات غذایی بیمارستان، کارکنان، پرسش­نامه، قزوین
متن کامل [PDF 313 kb]   (202 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (287 مشاهده)  
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بهداشت
دریافت: 1401/8/8 | پذیرش: 1401/12/8 | انتشار: 1401/12/2

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Rafsanjan University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb