Ethics code: IR.QUMS.REC.1400.505
Soleymani S, Ranjbaran M, Jamali H A, Emamjomeh M M. Identification and Quantification of the Environmental Health Indicators of Hospital Kitchens in Qazvin in 2022: A Descriptive Study. JRUMS 2023; 21 (11) :1153-1170
URL:
http://journal.rums.ac.ir/article-1-6749-fa.html
سلیمانی سعید، رنجبران مهدی، جمالی حمزه علی، امام جمعه محمد مهدی. شناسایی و کمیسازی شاخصهای بهداشت محیطی آشپزخانههای بیمارستانی قزوین در سال 1401: یک مطالعه توصیفی. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1401; 21 (11) :1153-1170
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-6749-fa.html
دانشگاه علوم پزشکی قزوین، قزوین
چکیده: (389 مشاهده)
زمینه و هدف: آشپزخانههای بیمارستان به علت تأمین غذای قشر آسیبپذیری از افراد جامعه، نیاز به توجه ویژه دارند. بنابراین هدف از این مطالعه، شناسایی و کمیسازی شاخصهای بهداشت محیط در آشپزخانههای بیمارستانی شهر قزوین میباشد.
مواد و روشها: این مطالعه توصیفی، در آشپزخانههای 5 بیمارستان آموزشی درمانی، 2 بیمارستان خصوصی و یک بیمارستان تأمین اجتماعی قزوین در سال 1401 انجام گرفت. دادهها با استفاده از چک لیست ساختاریافته استاندارد و به روش مشاهده، مصاحبه، اندازهگیری و رجوع به مستندات موجود جمعآوری شد. همچنین، 70 نفر از دستاندرکاران غذای شاغل در آشپزخانه بیمارستانها توسط یک پرسشنامه استاندارد از نظر آگاهی، نگرش و عملکرد ارزیابی شدند. جهت تجزیه و تحلیل دادهها از آزمون t مستقل، آنالیز واریانس یکطرفه، ضریب همبستگی Spearman و آزمون ناپارامتریک Wilcoxon استفاده گردید.
یافته ها: از نظر شاخصهای بهداشت محیط، 50 درصد از آشپزخانهها در وضعیت خوب، 25 درصد در وضعیت متوسط و 25 درصد در وضعیت ضعیف قرار داشتند. بین تعداد کارکنان و وضعیت شاخصهای بهداشت محیط، همبستگی مثبت و معنیداری بهدست آمد (982/0=rs، 001/0>P). تنها 3/14 درصد (10 نفر) از کارکنان آشپزخانهها، از آگاهی خوبی در خصوص بهداشت و ایمنی مواد غذایی برخوردار بودند. همچنین، میان متغیرهای مدت سابقه کار و شرکت در کلاس آموزش بهداشت، با میزان آگاهی رابطه معنیداری مشاهده گردید (05/0>P).
نتیجه گیری: به نظر میرسد آگاهی کافی در زمینه بهداشت و ایمنی مواد غذایی در بین کارکنان آشپزخانههای بیمارستانی وجود ندارد و آشپزخانهها از نظر شاخصهای بهداشت محیط در وضعیت متوسط قرار دارند. بنابراین، انجام مداخله آموزشی، کنترل و نظارت بیشتر بر آشپزخانهها پیشنهاد میگردد.
واژه های کلیدی: شاخصهای بهداشت محیطی، خدمات غذایی بیمارستان، کارکنان، پرسشنامه، قزوین
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
بهداشت دریافت: 1401/8/8 | پذیرش: 1401/12/8 | انتشار: 1401/12/2