دانشکده علوم پزشکی لارستان
چکیده: (240 مشاهده)
انگلها و بیماریهای انگلی همچنان به عنوان یکی از مشکلات و معضلات بهداشتی جوامع بشری مطرح هستند. تغییرات آب و هوایی، گستردگی و سهولت روابط بین جوامع انسانی باعث افزایش روزافزون این دسته از بیماریها شده است (1). تلاش انسانها برای غلبه بر این بیماریها تا جایی پیش رفته است که از مدلهای هوش مصنوعی برای تشخیص آزمایشگاهی و درمان بیماریها استفاده کرده است (2). اما این بیماریها همچنان مشکلات بهداشتی را برای جوامع بشری و حتی حیوانات دارند. از طرفی، تغییرات بیولوژیکی محیط طبیعی اطراف انسانها و تغییرات اکوسیستم، موجب ایجاد بیماریهای نوپدید و گاه بازپدید شده است. بر این اساس، دستیابی به دانش و اطلاعاتی که بتواند به افراد کمک کند تا این بیماریها را شناخته و راههای پیشگری از آن را بدانند، مستلزم مطالعه کتب مفید و جامع در این زمینه است.
کتاب انگلهای انسانی با زیر عنوان تشخیص، درمان و پیشگیری (Human Parasites: Diagnosis, Treatment, Prevention, 2nd edition) توسط تنها نویسنده این کتابHeinz Mehlhorn در سال 2023 به زبان انگلیسی به رشته تحریر درآمده است (3). نویسنده کتاب، استاد گروه انگلشناسی دانشگاه هاین هینریش دوسلدورف آلمان میباشد. این کتاب برگرفته از ویراست هشتم نسخه آلمانی (Die Parasiten des Menschen) آن است که در سال 2016 چاپ شده است. براساس مشخصات کتابشناختی، متن اصلی کتاب 430 صفحه و صفحات ابتدایی بدون شماره 17 صفحه است. کتاب توسط انتشاراتSpringer Cham و در سال 2023 میلادی چاپ شده است. شابک چاپی و الکترونیک کتاب Print ISBN: 978-3-031-41704-7 E-book ISBN: 978-3-031-41705-4 قید شده است.
کتاب دارای 5 فصل است. در فصل ابتدایی به ارتباط انگل و انسان پرداخته است. سایر فصول شامل طبقهبندی، تک یاختهها، انگلهای کرمی و بندپایان است. در این کتاب هرکدام از انگلها در 11 ویژگی تعریف شدهاند که شامل نامهای انگل، گستره جفرافیایی آن، مرفولوژی و بیولوژی انگل، علائم بیماری، تشخیص، راههای انتقال عفونت، راههای پیشگیری، دوره کمون، علائم اولیه، علائم بالینی و در نهایت راههای درمان را ذکر کرده است.
کتاب دارای 6 تصویر سیاه و سفید و 217 تصویر رنگی است. علاوه برآن در هر بررسی انگل، تعداد ۶۰ سؤال برای کمک به سنجش دانش نظری خوانندگان طراحی شده است که میتوانند آن را به صورت دیجیتال از طریق اپلیکیشن فلاشکارتهای انتشارات اشپرینگر استفاده کنند. همچنین محققین میتوانند به صورت رایگان به اطلاعات جانبی از طریق سایت اسپرینگر دسترسی داشته باشند. نسخه چاپی این کتاب به همراه دسترسی به اطلاعات برخط، با همکاری بیش از 50 محقق از سراسر دنیا تهیه شده است.
فصل اول کتاب که به «پدیده پارازیتیسم» پرداخته است، چگونگی ایجاد بیماریها و همچنین نحوه سازگاری انگل با محیط طبیعی را شرح میدهد. علاوه بر آن، آسیبشناسی انگل، نحوه تشخیص و سازگاری انگل با محیط را بررسی میکند. فصل دوم، به طبقهبندی کلی انگلها اشاره میکند. همچنین استقرار انگل در اندامهای مختلف بدن انسان را شرح میدهد. فصل سوم تک یاختههای مهاجم را مورد بررسی قرارداده و انگلهای مهمی مانند ژیاردیا، تریکوموناسها، پلاسمودیم، لیشمانیا و .... را شرح داده و هرکدام از انگلها را با 11 ویژگی آنها ( نام، گستره جغرافیایی و ...) مورد بررسی قرار میدهد. فصل چهارم به انگلهای کرمی اشاره دارد و آنها را در سه دسته؛ ترماتودها (کرمهای برگیشکل)، سستودها (کرمهای نواریشکل) و نماتودها شرح میدهد. در فصل ۵ در دو بخش جداگانه، درباره ماهیان خونخوار و خفاشهای خونخوار بحث شده است. همچنین به بررسی بندپایان و انواع کنهها، مایت و حشراتها پرداخته و راههای کنترل آنها را توضیح میدهد. در انتهای هر فصل منابع و نحوه دسترسی به منابع تکمیلی را نیز ذکر مینماید. در پایان با طرح سؤالاتی دانش فراگیران را مورد بررسی قرار میدهد.
این کتاب هرچند به بررسی تعدای زیادی از بیماریهای انگلی پرداخته است اما این بررسی تعداد زیاد بیماریها باعث شده به کلیگویی پرداخته و از ذکر جزییات هرکدام از بخشها امتناع ورزند. به عبارت دیگر در یک نگاه کلی، این کتاب میتواند برای آحاد مردم و افرادیکه نیازمند دستیابی به اطلاعات جمعی هستند، مفید فایده باشد. اما فراگیرانی مانند، دانشجویان پزشکی و پرستاران که نیازمند دانش چگونگی تشخیص، مراقبت و درمان بیماران هستند، نمیتواند پاسخگو باشد. دانشجویان علوم آزمایشگاهی نیز بایستی با دقت بیشتری با مورفولوژی انگلها آشنا شده تا بتوانند به تشخیص افتراقی آزمایشگاهی این انگلها پی ببرند.
در مجموع این کتاب میتواند به علاقهمندان شناخت انگلهای انسانی کمک کند. همچنین برای دانشجویان رشتههای بیولوژی، پزشکی، داروسازی و علوم آزمایشگاهی، میتواند تا حدودی مفید باشد. علاوه برآن، برای افرادی که قصد بازدید و یا زندگی در مناطق آندمیک بیماریها را دارند، اطلاعات اساسی و پایه درحوزه پیشگیری و کنترل ابتلاء از بیماریها را ارائه میدهد
واژههای کلیدی: انگلهای انسانی
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
روانپزشكي دریافت: 1403/12/25 | پذیرش: 1404/2/1 | انتشار: 1404/2/1
فهرست منابع
1. Apurba S Sastry, Sandhya Bhat. Essentials of Medical Microbiology. Jaypee Brothers Medical Publishers, 2023.
2. Muhammad E. H. Chowdhury, Serkan Kiranyaz. Surveillance, Prevention, and Control of Infectious Diseases. Springer Nature Switzerland, Springer, 2024.
3. Heinz Mehlhorn. Human Parasites: Diagnosis, Treatment, Prevention. Second Edition, Springer Nature Switzerland, Springer, 2023.