اردبیل- دانشگاه علوم پزشکی - دانشکده پزشکی
چکیده: (4975 مشاهده)
چکیده
زمینه و هدف: مطالعات نشان دادهاند که خواب برای تکامل و بقاء مغز ضروری بوده و ظرفیت مغز را برای اعمال شناختی، افزایش میدهد و محرومیت از خواب باعث اختلال در اعمال شناختی میشود. هدف از مقاله مروری حاضر، بررسی اثرات محرومیت از خواب بر یادگیری و حافظه با تاکید بر نقش هورمونهای جنسی میباشد.
مواد و روشها: به منظور بررسی این موضوع، مقالات در پایگاههای اطلاعاتی PubMed ، Scopus Database، Science Direct و Google Scholarجستجو شدند. کلمات مورد استفاده در هنگام جستجو شامل "محرومیت از خواب، خواب، یادگیری و حافظه، هورمونهای جنسی، شکل پذیریسیناپسی و اعمال شناختی" بودند که سرانجام، نود و یک منبع در این موضوعات مورد بررسی قرار گرفت.
یافتهها: تحقیقات نشان دادهاند که محرومیت از خواب باعث اختلال در تقویت طولانی مدت (LTP: Long Term Potentiation) یادگیری و حافظه میشود و بیان ژن و میزان پروتئینهای هیپوکمپ که در حافظه و یادگیری و شکلپذیری سیناپسی دخیل میباشد را مختل میکند. مطالعات نشان دادهاند که اعمال شناختی مانند حافظه و یادگیری همچنین جنبههای مختلف خواب از جمله کیفیت و الگوی آن در دو جنس متفاوت میباشد. تغییر در الگوی خواب، اغلب با عوامل هورمونی به خصوص هورمونهای جنسی مرتبط است.
نتیجهگیری: بنابراین، هورمونهای جنسی بر ساختار مغز، رفتار، یادگیری و حافظه تأثیر میگذارد. از دست دادن عملکرد هورمونی با اختلالات خواب همراه بوده و یادگیری و حافظه را به ویژه در زنان کاهش میدهد. میتوان نتیجه گرفت که هورمونهای تخمدان ممکن است نقش حفاظتی در برابر اختلال یادگیری و حافظه در زنان محروم از خواب ایفاء کند.
واژههای کلیدی: خواب، محرومیت از خواب، یادگیری و حافظه، اعمال شناختی، هورمونهای جنسی
نوع مطالعه:
مقاله مروري |
موضوع مقاله:
فيزيولوژي دریافت: 1396/10/18 | پذیرش: 1397/2/11 | انتشار: 1397/4/24