Mohebbi Rad Y, Fadaei Chafy M R, Elmieh A. Comparison of the Effect of Core Stability and Suspension Training on Beta Endorphin, Pain, and Functional Disability in Patients with Lumbar Disc Herniation: A Clinical Trial. JRUMS 2021; 20 (6) :661-680
URL:
http://journal.rums.ac.ir/article-1-5899-fa.html
محبی راد یاسر، فدائی چافی محمدرضا، علمیه علیرضا. مقایسه اثر تمرینات ثبات مرکزی و تعلیق بر بتا اندورفین، درد و ناتوانی عملکردی بیماران دچار فتق دیسک کمر: یک کارآزمایی بالینی. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1400; 20 (6) :661-680
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-5899-fa.html
گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشکده علوم انسانی، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران
متن کامل [PDF 555 kb]
(952 دریافت)
|
چکیده (HTML) (2199 مشاهده)
متن کامل: (1140 مشاهده)
مقایسه اثر تمرینات ثبات مرکزی و تعلیق بر بتا اندورفین، درد و ناتوانی عملکردی بیماران دچار فتق دیسک کمر: یک کارآزمایی بالینی
یاسر محبیراد[1]، محمد رضا فدائیچافی[2]، علیرضا علمیه[3]
دریافت مقاله: 7/1/00 ارسال مقاله به نویسنده جهت اصلاح: 18/3/00 دریافت اصلاحیه از نویسنده: 9/4/00 پذیرش مقاله: 20/4/00
چکیده
زمینه و هدف: ورزش درمانی یکی از روشهای مدیریت فتق دیسک است و مقایسه اثربخشی تمرینات رایج با تمرینات نوین مورد توجه محققان قرار گرفته است. هدف از این مطالعه تعیین و مقایسه دو برنامه تمرینی ثبات مرکزی و تعلیق بر بتا اندورفین، درد و ناتوانی عملکردی در افراد مبتلا به فتق دیسک کمر بود.
مواد و روشها: در این مطالعه کارآزمایی بالینی، 32 مرد مبتلا به فتق دیسک بهصورت تصادفی به سه گروه تمرینات ثبات مرکزی (10 نفر)، تعلیق (12 نفر) و کنترل (10 نفر) تقسیم شدند. بتا اندورفین سرم، درد و ناتوانی عملکردی یک روز قبل و بلافاصله بعد از دوره مداخله، اندازهگیری شد. دوره مداخله شامل 8 هفته تمرینات ثبات مرکزی و تعلیق بود، در حالیکه گروه کنترل فقط پیگیری میشدند. دادهها با استفاده از آزمون t زوجی و تحلیل کوواریانس چندمتغیره تجزیه و تحلیل شد.
یافتهها: تمامی نتایج در هر دو گروه مداخله بهبود معنیداری را نشان داد (05/0P<)، در حالیکه در گروه کنترل تغییر معنیداری دیده نشد (05/0<P). در مقایسه پس آزمون، گروه تعلیق بهبود معنیداری را در درد و ناتوانی عملکردی نسبت به گروه ثبات مرکزی نشان داد (05/0P<). اما تفاوت در میزان بتا اندورفین سرم معنیدار نبود (05/0<P). تغییرات هر دو گروه تمرینی نسبت به گروه کنترل در تمام متغیرها معنیدار بود (05/0P<).
نتیجهگیری: یافتههای مطالعه نشان داد که هر دو نوع تمرین باعث بهبود بتا اندورفین، درد و ناتوانی عملکردی در افراد دچار فتق دیسک کمر میشود، هر چند نقش تمرینات تعلیق بر کاهش درد و ناتوانی عملکردی بارزتر از تمرینات ثبات مرکزی بود.
واژههای کلیدی: فتق دیسک، تمرینات تعلیق، درد، ناتوانی عملکردی
مقدمه
امروزه کمردرد یکی از شایعترین مشکلات سلامتی میباشد و فتق دیسک کمر یکی از علتهای مهم درد مزمن کمر است. فتق دیسک به جابهجایی بخش مرکزی ژلاتینی دیسک و خارج شدن آن از فضای بین دو مهره گفته میشود [1]. درد بر اثر محتویات بیرون زده دیسک بر روی ریشههای عصب و یا خود نخاع به وجود میآید [2] و باعث آزاد شدن نشانگرهای زیستی متعدد میشود. بتا اندروفین (β-endorphin) یکی از این نشانگرها است که باعث تعدیل درد میشود [3]. از طرفی، درد و کاهش عملکرد طبیعی ستون فقرات باعث کاهش انعطاف پذیری کمر میشود که پیامد آن کاهش یا عدم فعالیت بدنی یا ناتوانی عملکردی است [4]. کمر درد به هر دلیلی که بروز کند، توان حرکت و عملکرد عادی را از بیمار میگیرد، به همین دلیل در میان اختلالات اسکلتی عضلانی، بیشترین محدودیت را برای محیط کار به همراه دارد و دومین علت غیبت از کار میباشد [5].
از بین روشهای مختلف برای درمان کمر درد میتوان به ورزش درمانی اشاره کرد. تمرینات ثبات مرکزی(Core stability training) یکی از متداولترین روشهای توانبخشی برای بهبود ثبات پویای ستون فقرات و عضلات تنه در مبتلایان به فتق دیسک کمر است [6] گزارش شده است که این تمرینات باعث کاهش درد و بهبود ناتوانی عملکردی افراد دچار کمردرد مزمن میشود [7] و مؤثرتر از تمرینات مقاومتی کمر در افراد مبتلا به کمردرد میباشد [8]؛ اما در تحقیقی دیگر گزارش شد که این تمرینات تاثیر معنیداری روی کاهش درد و بهبود ناتوانی عملکردی مادران دچار کمردرد ندارد [9].
در سالهای اخیر، اضافه شدن بیثباتی به تمرینهای سنتی برای افزایش ویژگیهای ورزشی بسیار رایج شده است که از میان آنها میتوان به تمرینات تعلیق (Suspension training)اشاره کرد. تمرینات تعلیق نیاز به وسیله معلق کننده دارد و یک یا چند نگهدارنده که کاربر به کمک آنها یکی از دستان یا پاهایش را معلق میکند، در حالیکه جفت غیر معلق آن روی زمین است [10]. تمرینات مقاومتی در سطوح ناپایدار، باعث افزایش فعالسازی عضلات مرکزی میشود [11]. تمرین ناپایدار همچنین ممکن است فراخوانی واحد حرکتی را افزایش داده و هماهنگی عصبی-عضلانی را بدون افزایش بار مکانیکی هنگام انجام حرکت تحت شرایط ناپایدار، بهبود بخشد [12]. با توجه به رابطه بالای بین کارایی سیستم عصبی- عضلانی و قدرت عضلانی با کمردرد، تمرینات تعلیق ممکن است به ویژه برای توانبخشی بیماران مبتلا به کمردرد مزمن مفید باشد [13]. تحقیقات اخیر از استفاده از وسایل تعلیق در توانبخشی و بهبود قدرت و فعالسازی عضلانی حمایت میکند [14 ,11]. هرچند در برخی تحقیقات تغییر خاصی در افزایش قدرت عضلات مرکزی مشاهده نشد [15] و یا نتایج متفاوتی در زنان و مردان گزارش گردید [16]. در میان تنوع زیادی از تمرینات تعلیق، مناسبترین حالتهای وضعیتی برای افراد با کمردرد مزمن هنوز مشخص نشده است [17] و اطلاعات در مورد اثربخشی این روش در بیماران مبتلا به فتق دیسک محدود است. از طرفی بررسی نشانگرهای زیستی و اپیوئید (مخدر)های درون زا مانند بتا اندورفین برای فهم شدت درد و تغییرات آن مفید به نظر میرسد. مطالعات قبلی حاکی از آن است که غلظت بتا اندورفین پلاسما در حالت استراحت ممکن است یک نشانگر بالقوه برای بیماران مبتلا به درد مزمن میباشد [19-18]. بیان شده که سطح بتا اندورفین بر اثر تمرینات ثبات مرکزی در بیماران مبتلا به کمردرد مزمن غیر اختصاصی افزایش پیدا میکند که باعث کاهش درد میشود [20]. با این حال، برخی از مطالعات هیچ ارتباطی بین کاهش شدت درد و تغییر معنیدار در غلظت بتا اندورفین پلاسما گزارش نکردهاند [22-21] و در مطالعهای در افراد مبتلا به کمر درد مزمن، کاهش درد با کاهش بتا اندورفین همراه بود [23]. بنابراین، هدف این مطالعه تعیین و مقایسه اثر تمرینات ثبات مرکزی و تعلیق بر بتا اندورفین، درد و ناتوانی عملکردی افراد مبتلا به دیسک کمر بود.
مواد و روشها
پژوهش حاضر از نوع کارآزمایی بالینی به شماره IRCT20191016045136N1 بود. آزمودنیها شامل داوطلبان مرد میانسال (رده سنی 50-20 سال) مراجعه کننده به کلینیک فیزیوتراپی پردیس رشت در 6 ماه اول سال 1399، بعد از فراخوان بودند. احراز فتق دیسک خلفی جانبی در مهرههای کمر با شدت فتق درجه 1 یا برآمدگی (Bulging) و 2 یا پیش آمدگی (Protrusion) توسط متخصص مغز و اعصاب و با یافتههای ام آر آی صورت گرفت. سایر معیارهای ورود شامل سابقه کمردرد بیش از سه ماه، عدم ابتلاء به بیماریهای خاص (مانند سرطان، مانند بیماریهای نورولوژیک، دیابت، و..)، عدم شرکت در تمرینات منظم ورزشی و عدم استفاده از سایر روشهای درمانی (مانند دارو درمانی و فیزیوتراپی) برای کمردرد در دوره مداخله بود. با توجه به اینکه فتق دیسک تمامی افراد جامعه را درگیر میکند، متغیرهای جمعیت شناسی همچون شغل و تحصیلات ملاک قرار نگرفت. ابتدا 82 نفر برای شرکت در برنامه اعلام آمادگی کردند و برای تعیین حجم نمونه از نرمافزار GPower نسخه 1/3 با قدرت آنالیز 8/0 و اندازه اثر متوسط 5/0 استفاده شد. بر این اساس تعداد نمونه 42 نفر پیشنهاد گردید که بهدلیل احتمال ریزش نمونههای تحقیق 45 نفر پس از بررسی معیارهای ورود بهصورت هدفمند و در دسترس انتخاب شدند.. تا زمان شروع پژوهش بهدلیل شیوع کرونا 9 نفر انصراف دادند و از افراد باقیمانده رضایتنامه کتبی دریافت شد و کد اخلاق به شماره IR.IAU.RASHT.REC.1399.019 از دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت اخذ گردید. سایر ملاحظات اخلاقی شامل رعایت رازداری و محرمانه بودن برای تک شرکت کنندگان، داشتن آزادی کامل برای کنارهگیری از پژوهش و اطلاع رسانی در مورد پژوهش بود. سپس آزمودنیها بهطور تصادفی و با قرعه کشی (بر زدن پاکتهای حاوی اسم گروهها) در 3 گروه 12 نفری شامل گروه تمرینات تعلیق، گروه تمرینات ثبات مرکزی و گروه کنترل تقسیم شدند. 2 نفر از گروه تمرینات ثبات مرکزی و 2 نفر از گروه کنترل نتوانستند دوره را کامل کنند و از پژوهش حذف شدند (شکل 1). انجام اندازهگیریهای تن سنجی (شامل قد با متر نواری، وزن با ترازوی دیجیتال مدل BEURER آلمان و شاخص توده بدنی که از تقسیم وزن به کیلوگرم بر مربع قد به متر محاسبه میشود) و آزمونهای مربوط به درد، ناتوانی عملکردی و همچنین دریافت نمونههای خونی برای اندازهگیری بتا اندورفین سرم، یک روز قبل و بعد از دوره مداخله صورت گرفت و دوره مداخله گروههای تجربی به مدت 8 هفته، هر هفته 3 جلسه انجام شد. هر جلسه تمرین شامل سه بخش گرم کردن (10 دقیقه)، تمرین (30 دقیقه) و سرد کردن (5 دقیقه) بود و محققان از شرکت کنندگان خواستند هرگونه افزایش درد در طول دوره مداخله را گزارش کنند. روند انتخاب، ارزیابی و پیگیری آمودنیهادر نمودار شماره 1 به صورت نمودار کانسورت گزارش شده است.
تمرینات گروههای مداخله در باشگاه پرانیک رشت و عصر روزهای زوج از ساعت 18-19 زیر نظر یک فیزیولوژیست ورزشی و یک تمریندهنده انجام شد. تمرینات ثبات مرکزی شامل 8 تمرین پل زدن، شنا سوئدی، پلانک، دراز و نشست به صورت مورب، ابداکشن ران، فلکشن ران، جمع کردن پا در شکم و بلند کردن لگن در حالت به پهلو خوابیده بود (شکل 1).
در جلسه اول تمام تمرینات بهغیر از پلانک، 4 تکرار انجام شد و 1 دقیقه استراحت بین تکرارها در نظر گرفته شد و بین هر تمرین تا تمرین بعدی 2 دقیقه استراحت صورت گرفت (تمرین پلانک 1 تکرار 5 ثانیهای انجام شد). به مرور تکرارها افزایش پیدا کرد و در جلسه آخر به 1 تکرار 15 ثانیهای برای پلانک و 10 تکرار برای سایر تمرینات رسید. تمرینات گروه تعلیق با الگوی حرکتی مشابه انتخاب شدند که شامل پل زدن تعلیقی، شنای سوئدی تعلیقی، پلانک تعلیقی، جمع پاها به صورت مورب در حالت تعلیق، ابداکشن ران در حالت تعلیق، فلکشن ران در حالت تعلیق، جمع کردن پا در شکم در حالت تعلیق و چپ و راست بردن هردو پا باهم در حالت تعلیق بود (شکل 2).
تعداد و زمان استراحت مثل گروه اول در نظر گرفته شد. معیار افزایش شدت تمرینات مقیاس بورگ بود که با توجه به مشکل افراد تا سطح عدد 6 برای تمرینات تعلیق و 5 برای تمرینات ثبات مرکزی باقی میماند و افرادی که بیش از سه جلسه پیاپی غیبت داشتند از تحقیق کنار گذاشته شدند. تمرینات به کمک یک فیزیولوژیست ورزشی و تمرین دهنده انجام شد.
هر 3 گروه (دو گروه آزمایش و گروه کنترل) به انجام روشها و فعالیتهای خودمراقبتی در منزل در طول پژوهش پرداختند. لازم به ذکر است که بیماران گروه کنترل فقط پیگیری میشدند و هیچگونه مداخلهای بر روی آنها انجام نمیشد.
