جلد 21، شماره 3 - ( 4-1401 )                   جلد 21 شماره 3 صفحات 292-281 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ghiasi N, Sedrposhan N, Abedi A, Soltani A. Effectiveness of Intervention Based on Counseling Needs on the Psychological Well-Being of Students with Dyslexia: A Quasi-Experimental Study. JRUMS 2022; 21 (3) :281-292
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-6367-fa.html
غیاثی نجمه، سدرپوشان نجمه، عابدی احمد، سلطانی امان الله. اثربخشی مداخله مبتنی بر نیازهای مشاوره‌ای بر بهزیستی روان‌شناختی دانش‌آموزان با اختلال نارساخوانی: یک مطالعه نیمه تجربی. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1401; 21 (3) :281-292

URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-6367-fa.html


دانشگاه آزاد اسلامی، خمینی شهر، ایران
متن کامل [PDF 282 kb]   (766 دریافت)     |   چکیده (HTML)  (1597 مشاهده)
متن کامل:   (1221 مشاهده)
مقاله پژوهشی
مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
دوره 21، خرداد 1401، 292-281



اثربخشی مداخله مبتنی بر نیازهای مشاوره­ای بر بهزیستی روان­شناختی دانش­آموزان با اختلال نارساخوانی: یک مطالعه نیمه تجربی



نجمه غیاثی[1]، نجمه سدرپوشان[2]، احمد عابدی[3]، امان الله سلطانی[4]


دریافت مقاله: 12/10/1400 ارسال مقاله به نویسنده جهت اصلاح: 03/11/1400 دریافت اصلاحیه از نویسنده: 15/12/1400 پذیرش مقاله: 17/12/1400


چکیده
زمینه و هدف: آموزش به دانش­آموزان با اختلال نارساخوانی برای حل مشکلات ایجاد شده در زندگی­ آن­ها اهمیت زیادی دارد و درمان­گران با ارائه آموزش­های مختلف سعی بر این دارند تا به شیوه­ای عمل نمایند که این دانش­آموزان به روش بهتری زندگی کنند. بنابراین هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی مداخله مبتنی بر نیازهای مشاوره­ای بر بهزیستی روان­شناختی دانش­آموزان با اختلال نارساخوانی بود.
مواد و روش‌ها: پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون، پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش­آموزان دارای اختلال نارساخوانی شهر کرمان در سال 1398 بود که تعداد 40 نفر (20 نفر گروه کنترل و 20 نفر گروه آزمایش) به عنوان نمونه با اجرای پرسش­نامه اختلالات خواندن و با روش نمونه­گیری در دسترس انتخاب شدند. گروه آزمایش تحت آموزش مشاوره مبتنی بر نیازهای مشاوره­ای (8 جلسه 90 دقیقه­ای) قرار گرفتند. گروه کنترل هیچ­گونه آموزشی دریافت نکردند. اطلاعات پژوهش از طریق پرسش­نامه بهزیستی روان­شناختی Ryff (2002) جمع‌آوری گردید. از آمار توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و تحلیل کوواریانس یک­ متغیره جهت تحلیل داده­ها استفاده شد.
یافته‌ها: نتایج نشان داد که آموزش مداخله مبتنی بر نیازهای مشاوره­ای در افزایش بهزیستی روان­شناختی در مرحله پس آزمون مؤثر بود (001/0p<). بر اساس ضریب اتا، مقدار این تأثیر 51/0 بود.
نتیجه‌گیری: بر اساس یافته­های پژوهش حاضر، استفاده از آموزش مبتنی بر نیازهای مشاوره­ای به­عنوان یک مداخله روان­شناختی مؤثر به­منظور افزایش بهزیستی روان­شناختی دانش­آموزان با اختلال نارساخوانی توصیه می­شود.
واژه‌های کلیدی: نیازهای مشاوره­ای، اختلال نارساخوانی، بهزیستی روان­شناختی، دانش­آموز
 
مقدمه
از جمله اختلالاتی که در مدارس مشاهده می‌شود، اختلالات یادگیری است [1]. کودکان دارای اختلالات یادگیری در یک یا چند فرآیند روان­شناختی پایه مربوط به گفتار، نوشتار و یا درک زبان اختلال دارند [2]. اختلال نارساخوانی (Dyslexia disorder) که به­عنوان اختلال خواندن نیز شناخته می­شود، نوعی از اختلالات یادگیری است که فرد با وجود هوش عادی با خواندن مشکل دارد. مشکلات اختلال نارساخوانی ممکن است شامل اشکال در هجی کردن کلمات، سریع خواندن، نوشتن کلمات، تلفظ کلمات هنگام خواندن با صدای بلند و درک آن­چه خوانده می­شود، باشد. شیوع این اختلال 2 تا 10 درصد تخمین زده شده است [3].
بهزیستی روان­شناختی (Psychological well-being) در کودکان دارای نارساخوانی تحت تأثیر قرار می­گیرد [4]. بهزیستی روان­شناختی یک مفهوم چندمؤلفه­ای و در برگیرنده: 1- پذیرش جنبه­های مختلف خود، 2- روابط مثبت با دیگران، 3- خودمختاری و استقلال، 4- تسلط و بهره­گیری مؤثر از محیط، 5- زندگی هدف­مند و 6- رشد شخصی: احساس رشد بادوام و دست­یابی به تجربه­های نو می­باشد [5]. بهزیستی روانی یکی از شاخص­های مهم سنجش وضعیت بهداشت روان است و به قضاوت فرد از درجه یا میزان مطلوبیت کیفیت کل زندگی خود او اطلاق می­شود [6]. هیجانات دردناک، مهم­ترین تسریع­کننده و نگه­دارنده آن هستند و خود پرخوری نقش مهمی در تنظیم عاطفه برای فرد بیمار دارد [7]. این افراد تمایل بیش‌تری برای تجربه کردن تجارب روان­شناختی منفی، تجارب هیجانی، افکار و خاطرات ناخوشایند دارند، عملکرد اجتماعی، فیزیکی و هیجانی بهتری نشان می­دهند [8].
نیازسنجی در زمینه مشاوره دانش­آموزان دارای اختلال نارساخوانی عاملی است که می­تواند تبیین­گر رفتار و درک دانش­آموزان از این اختلال و رویکردهای مواجه و ارائه جلسات مشاوره و شناخت درمانی باشد. هدف هر رویکرد مشاوره و درمانی باید همراه با بهزیستی روان­شناختی دانشآموز و ارتقاء سلامت روان فرد باشد [9]. دانش­آموزان با اختلال یادگیری دارای نیازهای عاطفی و روانی متفاوتی هستند که از طریق نیازسنجی آموزشی و مداخلات رفتاری می­توان اثرات این اختلال­ها را کاهش داد. تحقیقات اخیر که در مورد نیازهای آموزشی و عاطفی دانش­آموزان دارای ناتوانی در یادگیری انجام شده است نشان می­دهد که دانش‌آموزان با استعداد تحصیلی دارای ناتوانی در یادگیری، دارای خصوصیات منحصر به فردی در رابطه با استقامت، علایق فردی و هم­چنین عدم کارآیی تحصیلی پایین­تر از همسالان خود بدون ناتوانی در یادگیری هستند [10].
Ali، در پژوهش خود نشان داد که نیاز مشاوره­ای موجب کاهش مشکلات مشکلات اجتماعی و عاطفی و افزایش بهزیستی روان­شناختی دانش­آموزان دارای اختلال یادگیری می­­شود [11]. مطالعهShaywitz  و همکاران، نشان داد که اختلال نارساخوانی در دانش­آموزان با علائم و نشانه­های متفاوتی همراه است و درمان­گر در زمینه مشاوره و رفتار درمانی نیازمند رویکردهای متفاوت و مبتنی بر رفتار و اختلال فرد است [12].
با توجه به اهمیت اختلال نارساخوانی در بهزیستی روانشناختی دانش­آموزان و عدم بررسی هم­زمان متغیرهای این پژوهش در داخل کشور، انجام به آن ضروری است. لذا پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی مداخله مبتنی بر نیازهای مشاوره­ای بر بهزیستی روان­شناختی دانش­آموزان با اختلال نارساخوانی انجام شد.
مواد و روش‌ها
مطالعه حاضر از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون، پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه دانشآموزان 8 تا 12 ساله دارای اختلال نارساخوانی مراجعه کننده به مراکز اختلالات یادگیری آموزش و پرورش شهر کرمان در سال 1398 بودند.
پس از اجرای پرسش­نامه اختلالات خواندن، از بین دانشآموزانی که کم‌ترین نمره را در این پرسش­نامه به­دست آوردند، تعداد 40 نفر به­عنوان نمونه انتخاب و به صورت تصادفی و با روش قرعه­کشی به دو گروه (20 نفر گروه کنترل و 20 نفر گروه آزمایش)، تقسیم شدند.
حجم نمونه مطالعه حاضر با مراجعه به جدول Cohen، برای تعیین حجم نمونه در مطالعات آزمایشی، در سطح اطمینان 95 درصد، حجم اثر 70 درصد و توان آزمون 90 درصد، برای هر گروه 20 نفر تعیین شد.
ملاک ورود به پژوهش شامل داوطلب بودن آزمودنی و داشتن اختلال نارساخوانی بود. ملاک خروج شامل عدم تکمیل پرسش­نامه­ها بود. ملاحظات اخلاقی پژوهش حاضر به شرح ذیل بود: 1- کلیه شرکت‌کنندگان به­صورت شفاهی اطلاعاتی در مورد پژوهش دریافت کرده و در صورت تمایل مشارکت کردند. 2- این اطمینان به آزمودنی­ها داده شد که تمامی اطلاعات آن­ها محرمانه خواهد ماند.
این پژوهش دارای کد اخلاق به شماره IR.IAU.KHOMEINISHAHR.1398.019 از دانشگاه آزاد اسلامی واحد خمینی شهر می­باشد.
ویژگی­های جمعیت­شناختی شامل: سن، جنسیت، پایه تحصیلی، رتبه تولد، سطح تحصیلات والدین و سابقه بیماری جسمی و روانی مانند ناتوانی جسمی و حرکتی، اضطراب و غیره بود.
آزمون خواندن (Reading test):  این پرسش­نامه توسط Moradi و همکاران در سال 1387 طراحی و اعتباریابی شد که دارای ۷۰ سؤال و شامل 10 خرده مقیاس آزمون خواندن، زنجیره­ کلمات، قافیه، نامیدن تصاویر، درک متن، درک کلمات، حذف آواها، خواندن ناکلمات و کلمات بدون معنی، نشانه­های حرف، نشانه­های مقوله می­باشد. این مقیاس بر اساس پنج درجه­ طیف لیکرت از کاملاً درست تا کاملاً غلط بود. نمره­های هر خرده آزمون جداگانه محاسبه و مجموع آن، نمره خواندن محسوب می­گردد که امتیاز کامل 380 است. نمره­های زیر 190 نشانه­ اختلال خواندن در دانش­آموز است. برای محاسبه ضریب پایایی پرسش­نامه از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد. ضریب پایایی برای خرده مقیاس­های مذکور به  ترتیب 98/0، 95/0، 89/0، 67/0، 48/0، 71/0، 75/0، 95/0، 95/0 و 61/0 به دست آمد. همچنین روایی محتوایی مقیاس توسط سه تن از متخصصان روان­شناسی مورد تأیید قرار گرفت [13]. در این پژوهش، پایایی ابزار به روش آلفای کرونباخ مقدار 84/0 به­دست آمد.
پرسش­نامه بهزیستی روان­شناختی Ryff  (Ryff Scale of Psychological Well-Being): پرسش­نامه بهزیستی روان­شناختی در سال 1989 توسط Ryff  طراحی شد و در سال 2002 مورد تجدید نظر قرار کرفت. این پرسش­نامه شامل 18 سؤال است و از مجموع نمرات این 18 سؤال، نمره کلی بهزیستی روان­شناختی محاسبه می­شود. از آزمودنی درخواست می­شود پرسش­ها را خوانده و نظر خود را در طیف لیکرت 6 درجه­ای از کاملاً موافقم تا کاملاً مخالفم (یک تا شش) نشان دهند. برای هر پرسش نمره­های یک تا شش داده می­شود. کم‌ترین نمره 18 و بیش‌ترین نمره 108 میباشد. نمره بالاتر بیان­گر بهزیستی روان­شناختی بهتر است. سؤالات شماره 1، 3، 4، 5، 9، 10، 13، 17 معکوس نمره­گذاری می­شود. میزان پایایی با روش آلفای کرونباخ در نسخه اصلی پرسش­نامه 93/0 گزارش شد و روایی محتوایی آن نیز مورد تأیید قرار گرفت [14]. در ایرانKalantarkousheh  وNavarbafi ، در جمعیت 860 نفری پرسش­نامه روان­شناختیRyff  را هنجاریابی نمودند که پایایی با روش آلفای کرونباخ گزارش شده برای کل پرسشنامه 92/0 بود. لازم به ذکر است این پرسش­نامه در ابتدا به زبان فارسی برگردانده شد و پس از انجام اصلاحات به زبان انگلیسی برای بار دوم ترجمه گردید. سپس نسخه ترجمه شده آن با نسخه اصلی آن مطابقت داده شد. براساس گزارش Kalantarkousheh و Navarbafi، پرسش­نامه مذکور از روایی هم­زمان (70/0) و پایایی کل (76/0) برخوردار است [15]. در این پژوهش، پایایی ابزار به روش آلفای کرونباخ مقدار 87/0 به­دست آمد.
در این پژوهش بسته آموزشی مستخرج، بر اساس هدف کلی پژوهش تدوین و جهت تأیید روایی محتوایی آن، در اختیار 10 نفر از اساتید و مشاوران فعال در حوزه اختلالات یادگیری در دانشگاه­های مختلف قرار گرفت و پس از تأیید متخصصین در خصوص روایی آن، بر اساس نظرات پیشنهادی آنان اصلاح شد. سپس پایایی آموزشی تدوین شده با استفاده از ضریب توافق Gilford معادل 89/0 محاسبه و تأیید گردید.
آموزش مبتنی بر نیازهای مشاوره­ای توسط پژوهش­گر به صورت حضوری در مرکز مشاوره مهر در شهر کرمان در فصل بهار در سال 1398 انجام شد. گروه آزمایش که شامل 20 دانش­آموز دارای اختلال نارساخوانی بودند، تحت آموزش مشاوره مبتنی بر نیازهای مشاوره­ای 8 جلسه 90 دقیقه­ای، هفته­ای یک جلسه و به مدت دو ماه قرار گرفتند. گروه کنترل هیچ­گونه آموزشی را دریافت نکردند. قبل از اجرای این پژوهش از والدین و دانش­آموزان دارای اختلال نارساخوانی رضایت کتبی اخذ شد و به آن­ها اطمینان داده شد که اطلاعات­شان محرمانه خواهد ماند. تکمیل پرسش‌نامه­ها به صورت خودگزارشی بوده است. در این پژوهش نمونه­ها تا پایان مطالعه همراهی نمودند و ریزش نمونه­ها اتفاق نیفتاد. خلاصه جلسات آموزش مبتنی بر نیازهای مشاوره­ای در جدول 1 ارائه شده است
 

جدول 1- خلاصه محتوای جلسات آموزش مبتنی بر نیازهای مشاوره­ای در دانش­آموزان مبتلا به نارساخوانی شهر کرمان در سال 1398
جلسه شرح جلسه
اول آشنایی و معارفه، ارائه اطلاعات پایه­ای در مورد علائم نارساخوانی دانش آموزان، بیان قوانین و اصول شرکت در جلسات مشاوره­ای و اجرای پیش­آزمون.
دوم و سوم ﻣﺮور ﺗﮑﺎﻟﯿﻒ، ﺑﯿﺎن ﺧﻼﺻﻪ­ای از ﺟﻠﺴﻪ ﻗﺒﻞ و ﺑﺤﺚ در ﻣﻮرد آن­ﻫﺎ، آﮔﺎﻫﯽ دانش­آموزان از اﺑﻌﺎد اﺻﻠﯽ آموزش ارتقاء و بهبود ارتباط کلاسی-عاطفی دانش­آموز از طریق ارتباط درست، اهمیت خانواده، برخورد عادی با همسالان، اعتماد به والدین، تشویق و ترغیب، قبول مشکلات، لزوم وجود احساس همدردی، لزوم وجود حس آرامش، مدیریت کلاسی.
چهارم و پنجم بررسی تکلیف جلسه قبل و خلاصه مباحث آموزشی جلسه قبل، آموزش مهارت‌هایی مانند: ارتقاء مهارت­های اجتماعی با تأکید بر بهبود مهارت کنترل خشم و پرخاشگری، توانایی مدیریت احساسات و عدم زود رنجی، آموزش احترام گذاری به دانش­آموزان دیگر.
پنجم و ششم خلاصه جلسه قبل، بررسی تکالیف، ایجاد انگیزه دانش آموزان نارساخوان از طریق رویکرد مداخلات چند بعدی انگیزشی-رفتاری مبتنی بر آموزش پشتکار در دانش­آموزان، ارتقاء سخت کوشی در دانش­آموزان با توجه به مداخله مورد بحث، آموزش شیوه­های کاربردی آینده­نگری به دانش­آموزان، انجام تمرین­های مرتبط با اعتماد به نفس، یاددهی برنامه­ریزی و انجام تکالیف و در نهایت آموزش پافشاری و تأکید بر اهداف انتخاب شده توسط دانش­آموزان.
هفتم و هشتم خلاصه جلسه قبل، بررسی تکالیف، آموزش کاربردی بهبود بهزیستی ذهنی، ادراک خودکارآمدی، استقلال و خودمختاری، کفایت و شایستگی، وابستگی بین‌نسلی و خود شکوفایی توانمندی‌های بالقوه فکری و هیجانی در راستای بهبود سلامت روان (مسائل روانی)  و مشکلات روان تنی دانش­آموزان نارساخوان.
 
تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS نسخه 25 صورت گرفت. داده­ها با روش آمار توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد)، آزمون دقیق فیشر و تحلیل کوواریانس تک­ متغیره تجزیه و تحلیل شدند. قبل از انجام تحلیل کوواریانس تک ­متغیره، پیش فرض‌های آن مورد بررسی قرار گرفت. آزمون ناپارامتریک Kolmogorov-Smirnov نشان داد پیش فرض نرمال بودن توزیع متغیرهای مطالعه محقق شده است، زیرا مقادیر z محاسبه شده در سطح معنی­داری 05/0 معنادار نبود (05/0<p). نتایج آزمون Levene نشان داد که سطوح معنیداری به­دست آمده برای متغیر وابسته 176/0 بود، بنابراین مفروضه همگنی واریانس­ها در دو گروه برقرار بود. برای تحلیل کوواریانس تک­ متغیره، یکسانی واریانس­های متغیر وابسته از طریق آزمون کرویت Mauchly مورد بررسی قرار گرفت که طبق نتایج آن یکسان بودن واریانس بین گروه­ها رعایت شده است (238/0=p). برای ارزیابی برابری ماتریس­های کواریانس، آزمون ام باکس استفاده شد که طبق نتایج، مفروضه همگنی ماتریس­های کوواریانس متغیر وابسته برای متغیر بهزیستی روان­شناختی (346/0=Box's M، 128/1=F، 214/0=p) برقرار بود. سطح معنی­داری در آزمونها 05/0 در نظر گرفته شد.

نتایج
در این پژوهش در گروه آزمایش 12 نفر (60 درصد)، 8 تا 10 سال و 8 نفر (40 درصد)، 10 تا 12 سال قرار داشتند. در گروه کنترل 9 نفر (45 درصد)، 8 تا 10 سال و 11 نفر (55 درصد)، 10 تا 12 سال داشتند (147/0=p). ویژگی­های جمعیت­ شناختی شامل سن، جنسیت، سطح تحصیلات، رتبه تولد، سطح تحصیلات والدین و سابقه بیماری جسمی و روانی در جدول 2 ارائه شده است.
 

جدول 2- مقایسه مشخصات جمعیت­شناختی در دو گروه آزمایش و کنترل در دانش­آموزان دارای اختلال نارساخوانی شهر کرمان در سال 1398
متغیر گروه آزمایش گروه کنترل مقدار p
فراوانی (درصد) فراوانی (درصد)
جنسیت دختر 4 (20) 5 (25) 418/0
پسر 16 (80) 15 (75)
پایه تحصیلی دوم و سوم 7 (35) 8 (40) 338/0
چهارم و پنجم 6 (30) 6 (30)
ششم 7 (35) 6 (30)
رتبه تولد فرزند اول 7 (35) 8 (40) 425/0
فرزند دوم و بالاتر 13 (65) 12 (60)
سطح تحصیلات والدین کاردانی و پایین­تر 11 (55) 12 (60) 155/0
کارشناسی 6 (30) 5 (25)
کارشناسی ارشد و بالاتر 3 (15) 3 (15)
سابقه بیماری جسمی و روانی بله 5 (25)  4 (20) 372/0
خیر 15 (75) 16 (80)

آزمون دقیق فیشر، 05/0>p اختلاف معنی­دار
 
میانگین و انحراف معیار نمرات گروه کنترل و آزمایش در زمینه بهزیستی روان­شناختی در دانش­آموزان دارای اختلال
نارساخوانی شهر کرمان در جدول 3 ارائه شده است.
 

جدول 3- میانگین و انحراف معیار نمرات گروه کنترل (20 نفر) و آزمایش (20 نفر) در زمینه بهزیستی روان­شناختی در دانش­آموزان دارای اختلال نارساخوانی شهر کرمان  در سال 1398
متغیر گروه نمرات پی­آزمون نمرات پس­آزمون
میانگین انحراف استاندارد میانگین انحراف اساندارد
بهزیستی روان­شناختی آزمایش 87/31 10/4 67/51 09/5
کنترل 91/30 88/3 56/31 11/4
مقدار P 248/0 008/0
 
نتایج تحلیل کوواریانس تک­ متغیره در جدول 4 ارائه شده است. با توجه به نتایج جدول 4، می­توان گفت که آموزش مشاوره مبتنی بر نیازهای مشاوره­ای بر بهزیستی روانشناختی دانش آموزان با اختلال نارساخوانی مؤثر بود (30/24=F، 001/0p<). مجذور اتا نشان داد مداخله مبتنی بر نیازهای مشاوره­ای 51 درصد از تغییرات بهزیستی روانشناختی دانش­آموزان با اختلال نارساخوانی را تبیین می­کند.
 

جدول 4- نتایج تحلیل کوواریانس تک متغیره جهت بررسی تأثیر آموزش مبتنی بر نیازهای مشاوره­ای بر بهزیستی روان­شناختی دانش­آموزان دارای اختلال نارساخوانی در شهر کرمان در سال 1398 (40=n)
متغیر مرحله مجموع مجذورات درجه آزادی میانگین مجذورات مقدار F مقدار p ضریب اتا
بهزیستی روان­شناختی پیش آزمون 5/274 1 5/274 751/0 248/0 51/0
گروه 89/8881 1 89/8881 30/24 001/0 >
خطا 10/10234 38 51/365
 
بحث
هدف این پژوهش تعیین اثربخشی مشاوره مبتنی بر نیازهای مشاوره­ای بر بهزیستی روان­شناختی دانش­آموزان با اختلال نارساخوانی بود. یافته‌ها نشان داد که آموزش مشاوره مبتنی بر نیازهای مشاوره­ای در افزایش بهزیستی روان‌شناختی دانش­آموزان نارساخوان در مرحله پیش­آزمون مؤثر بود. این نتایج با نتایج سایر پژوهش­گرانKalka  و همکارش [4]، Ali [11] و Shaywitz  و همکاران [12] همسو بود.
در تبیین این یافته می­توان گفت که نارساخوانی سبب ایجاد مشکلاتی در زمینه­های اجتماعی، هیجانی و تحصیلی برای دانش­آموزان می­شود. آموزش مبتنی بر نیازهای مشاوره­ای میتواند کارآیی نظام آموزشی را ارتقاء داده و موجب بهبود سلامت روان دانش­آموزان شود [16]. دانش‌آموزان نارساخوان به دلیل وجود چنین مشکلی از برقرای ارتباط با سایر دانشآموزان و هم­چنین اطرافیان خود دچار محدودیت میشوند و با آموزش مشاوره­ای برای برقراری و ایجاد ارتباط با دیگران به آزمودنی­ها کمک می‌شود تا با دیگران در موقعیت­های دنیای بیرون ارتباط برقرار کنند و احساس تنهایی آن­ها کاهش یابد و در نتیجه بهزیستی روان­شناختی بیش‌تری احساس کنند. آموزش مشاوره­ای در خصوص تقویت مهارت­های ارتباطی و اجتماعی این فرصت را برای دانشآموزان فراهم می­کند که با فاصله با مشکل خود مواجه شوند و احساس کنند مهارت­هایی دارند که با وجود مشکلات تحصیلی احتمالی، امکان برقراری یک ارتباط لذتبخش را برای آن­ها فراهم می­کند [17].
کودکان مبتلا به نارساخوانی، دارای کاسـتی­هـای ادراک اجتماعی می­باشند. به این معنی که اغلب بـه احسـاس­هـای دیگران توجه نمی­کنند و روابط آن­ها با دیگر همسالان بیشتر اوقات در حد بسیار کم و ناقص می­باشد و بـه­عنـوان نابـالغین اجتمـاعی شناخته می­شوند. آن­ها به دلایلی هم‌چون مشکل در تمرکز، توجه، سازما­ن­دهی افکار، شکست تحصیلی، مشکلات سازشی و اجتماعی، بهزیستی­روانشناختی کم‌تری را تجربه می­کنند [18].
آموزش فنون و مهارت­های مثبت اندیشی به افراد نارساخوان، به منظور تقویت و بهبود ارتباط مثبت با خود، دیگران و دنیا و نیز افزایش شادکامی انجام می­گیرد تا افراد خود را بهتر شناخته و تجربه­های مثبت خود را بازشناسند و نقش این تجارب مثبت را در افزایش و ارتقاء احترام به خود بشناسند. توجه به نقاط مثبت خود، زندگی مشترک و تجارب خوب گذشته، احتمال بروز برداشت­های مثبت­تر از خویش و دیگران را افزایش می­دهد و همین امر سبب میشود که آن­ها قادر به پذیرش مسئولیت بیش‌تر در قبال ارزش خود شوند و به درک کامل­تری از خویش نائل آیند و احساس بهزیستی روانشناختی بیش‌تری در زندگی داشته باشند [19]. بیان تجارب مثبت، شناخت نقاط مثبت و استعداد و توانایی­ها در افراد نارساخوان در فرآیند آموزش مشاوره­ای، موجب افزایش آگاهی نسبت به استعدادها و موفقیت­ها، تکیه به خود و افزایش اعتماد به نفس، عدم تسلیم شدن در برابر دیگران، افزایش خودکارآمدی، انگیزش پیشرفت و در نتیجه احساس بهزیسی روان­شناختی در آن­ها می­شود [20].
با آموزش مشاوره­ای مبتنی بر نیازهای مشاوره­ای می­توان در فراگیران دارای اختلال نارساخوانی، هدفمندی به ‌وسیله‌ تعهد به ‌اهداف واقع­بینانه‌ ایجاد کرد. ‌داشتن ‌احساسی‌ از ‌معنا‌ و هدفمندی با ایجاد تفکر مثبت و تمرکز مجدد بر رویدادهای ناگوار می­تواند نقطه مثبتی در تجربه احساس بهزیستی و افزایش کیفیت زندگی این افراد باشد [4].
از محدودیت‌های این پژوهش جامعه آماری بود که محدود به دانش­آموزان با اختلال نارساخوانی شهر کرمان بود، لذا در تعمیم‌پذیری نتایج به سایر شهرها و سایر دانش­آموزان احتیاط بیش‌تری صورت گیرد. با توجه به نتایج پژوهش، پیشنهاد می‌گردد در هنگام اجرای مداخله بر روی دانش آموزان دارای اختلال نارساخوانی جلسات مداخله والدین نیز جهت توسعه مهارت ها و همکاری بهتر انجام شود و همین‌طور این پژوهش در شهرهای دیگر نیز اجرا گردد.

نتیجه‌گیری
بر اساس یافته­های پژوهش حاضر، استفاده از آموزش مبتنی بر نیازهای مشاوره­ای به­عنوان یک مداخله روان‌شناختی مؤثر به­منظور افزایش بهزیستی روان­شناختی دانش­آموزان با اختلال نارساخوانی توصیه می­شود.
تشکر و قدردانی
این مقاله برگرفته شده از رساله دکترای نویسنده اول است. نویسندگان بر خود لازم می­دانند از دانش­آموزان با اختلال یادگیری نارساخوانی شهر کرمان به جهت همکاری در این پژوهش تقدیر و تشکر نمایند
 


References

 
]1[ Ciullo S, Mason LH, Judd L. Persuasive Quick-Writing about Text: Intervention for Students with Learning Disabilities. Behav Modif 2019; 45(1): 122-46.
]2[ Operto FF, Pastorino GM, Stellato M, Morcaldi L, Vetri L, Carotenuto M, et al. Facial Emotion Recognition in Children and Adolescents with Specific Learning Disorder. Brain Sci 2020; 10(8): 473-82.
]3[ Juneja P. Dyslexia: Assessment and problem faced. Indian J Health Wellbeing 2018; 9(2): 308-11.
]4[ Kalka D, Lockiewicz M. Happiness, life satisfaction, resiliency and social support in students with dyslexia. Int J Disabil Develop Educ 2018; 65(5): 493-508.
]5[ Lindeblad E, Svensson I, Gustafson S. Self-concepts and psychological well-being assessed by Beck Youth Inventory among pupils with reading difficulties. Read Psychol 2016; 37(3): 449-69.
]6[ Gholami M, Taghadosi M, Asgari P, Bahramnezhad F, Hosseini-Nasrabadi S, Noori H. Relationship between attitude and practical commitment to prayer with subjective well- being in chronic renal failure patients. Feyz 2020; 23(7): 720-6. [Farsi]
]7[ Rahmanian M, Nejatali R, Oraki M. The Effectiveness of Acceptance and Commitment Therapy in Cognitive Emotion Regulation and Concerns of Body Image in Females with Bulimia Nervosa. J Health Promot Manag 2018; 7(4): 33-40. [Farsi]
]8[ Tiwari S, Singh R, Chand H. Spirituality and Psychological Wellbeing of Elderly of Uttarakhand: A Comparative Study Across Residential Status. J Psychol 2016; 7(2): 112-8.
]9[ Renzulli SJ, Gelbar N. Leadership Roles for School Counselors in Identifying and Supporting Twice-Exceptional (2E) Students. Prof School Couns 2020; 23(1): 41-7.
]10[ Pourabdol S. The effect of compassion-focused therapy on improving social well-being students with specific learning disorder. J Learn Disabil 2019; 9(1): 32-52.
]11[ Ali AS. Efficiency of intervention counseling program on the enhanced psychological well-being and reduced post-traumatic stress disorder symptoms among Syrian women refugee survivors. Clin Pract Epidemiol Ment Health 2020; 16(1): 134-49.
]12[ Shaywitz S, Shaywitz B, Wietecha L, Wigal S, McBurnett K, Williams D, et al. Effect of Atomoxetine Treatment on Reading and Phonological Skills in Children with Dyslexia or Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder and Comorbid Dyslexia in a Randomized, Placebo-Controlled Trial. J Child Adolesc Psychopharmacol 2017; 27(1): 19–28.
]13[ Moradi A, Hosaini M, Kormi Nouri R, Hassani J, Parhoon H. Reliability and Validity of Reading and Dyslexia Test (NEMA). Adv Cog Sci 2016; 18(1): 22-34.
]14[ Ryff CD, Keyes CL. The structure of psychological well-being revisited. J Personal SocPsychol 1995; 69(4): 719-27.
]15[ Kalantarkousheh M, Navarbafi F. Reliability and Exploratory Factor Analysis of Psychological Well-Being in a Persian Sample. Sci Ser Data Rep 2012; 4(1): 10-27. [Farsi]
]16[ Camilleri S, Chetcuti D, Falzon R. They Labeled Me Ignorant: Narratives of Maltese Youth with Dyslexia on National Examinations. SAGE Open 2019; 9(2): 1-7.
]17[ Ghadampour E, Mansouri L, khaliligeshnigani Z, Amraei F. The Effect of Shoenaker's Self Encouragement Training on Loneliness Felling and Psychological well being. Couns Cult Psycother 2018; 9(35): 147-70. [Farsi]
]18[ Livingston EM, Siegel LS, Ribary U. Developmental dyslexia: Emotional impact and consequences. Aust J Learn Diffic 2018; 23(2): 107-35.
]19[ Dargahi Sh, Mohsenzade F, Zahrakar K. The Effect of Positive Thinking Training on Psychological Well-being and Perceived Quality of Marital Relationship on Infertile Women. Posit Psychol Res 2015; 1(3): 45-58.
]20[ Matteucci MC, Soncini A. Self-efficacy and psychological well-being in a sample of Italian university students with and without Specific Learning Disorder. Res Dev Disabil 2021; 11(5): 103-19...


Effectiveness of Intervention Based on Counseling Needs on the Psychological Well-Being of Students with Dyslexia: A Quasi-Experimental Study

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         
Najmeh Ghiasi[5], Najmeh Sedrpooshan[6], Ahmad Abedi[7], Amanollah Soltani[8]


Received: 02/01/22 Sent for Revision: 23/01/22 Received Revised Manuscript: 06/03/22 Accepted: 08/03/22


Background and Objectives: Educating students with dyslexia is very important to solve the problems in their lives, and therapists try to act in a way that these students live better by providing various trainings. Therefore, the aim of this study was to evaluate the effectiveness of intervention based on counseling needs on psychological well-being of students with dyslexia.
Materials and Methods: The present study was a quasi-experimental study with a pre-test and post-test design with control group. The statistical population included all students with dyslexia in Kerman in 2019, out of which 40 people (20 in the control group and 20 in the experimental group) were selected as a sample by a reading disorder questionnaire using available sampling method. The experimental group underwent counseling training based on counseling needs (8 sessions of 90 minutes). Research data were collected through Ryff’s Psychological Welfare Questionnaire (2002). Descriptive statistics (mean and standard deviation) and univariate analysis of covariance were used to analyze the data.
Results: The results showed that counseling training based on counseling needs was effective in increasing psychological well-being in the post-test phase (p<0.001). Based on the Eta coefficient, the value of this effect was 0.51.
Conclusion: Based on the findings of the present study, using counseling training based on counseling needs, as an effective psychological intervention, is suggested to improve psychological well-being of students with dyslexia.
Key words: Counseling needs, Dyslexia disorder, Psychological well-being, Student


Funding: This study did not have any funds.
Conflict of interest: None declared.
Ethical approval: The Ethics Committee of Azad University of Khomeini Shahr approved the study (IR.IAU.KHOMEINISHAHR.1398.019).
How to cite this article: Ghiasi Najmeh, Sedrpooshan Najmeh, Abedi Ahmad, Soltani Amanollah. Effectiveness of Intervention Based on Counseling Needs on the Psychological Well-Being of Students with Dyslexia: A Quasi-Experimental Study. J Rafsanjan Univ Med Sci 2022; 21 (03): 281-92. [Farsi]
 
[1]- دانشجوی دکترای مشاوره، واحد خمینی شهر، دانشگاه آزاد اسلامی، خمینی شهر، ایران
[2]- (نویسنده مسئول) استادیار، گروه روانشناسی، واحد خمینی شهر، دانشگاه آزاد اسلامی، خمینی شهر، ایران
تلفن:  36233919-035، دورنگار: 3623919-035، پست الکترونیکی: sedrpooshan.na@gmail.com
[3]- دانشیار، گروه روانشناسی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران
[4]- استادیار، گروه روانشناسی تربیتی، واحد کرمان، دانشگاه آزاد اسلامی، کرمان، ایران
[5]- PhD Student in Counseling, Khomeini Shahr Branch, Islamic Azad University, Khomeini Shahr, Iran
[6]- Assistant Prof., Dept. of Psychology, Khomeini Shahr Branch, Islamic Azad University, Khomeini Shahr, Iran
 ORCID: 0000000124782145
(Corresponding Author) Tel: (035) 36233919, Fax: (035) 36233919, E-mail: sedrpooshan.na@gmail.com
[7]- Associate Prof., Dept. of Psychology, University of Isfahan, Isfahan, Iran
[8]- Assistant Prof., Dept. of Educational Psychology, Kerman Branch, Islamic Azad University, Kerman, Iran
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: روانپزشكي
دریافت: 1400/10/11 | پذیرش: 1400/12/17 | انتشار: 1401/4/28

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Rafsanjan University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb