Ethics code: IR.RUMS.REC.1399.207
Jadidi F, Amin R, Esmaieli F, Bazmandegan G. Effect of Painless Delivery with Saddle Block on Some Labor Parameters in Primiparous Women: A Clinical Trial Study. JRUMS 2023; 22 (8) :789-804
URL:
http://journal.rums.ac.ir/article-1-6948-en.html
Rafsanjan University of Rafsanjan
Full-Text [PDF 1010 kb]
(814 Downloads)
|
Abstract (HTML) (907 Views)
Full-Text: (2963 Views)
مقاله پژوهشی
مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
دوره 22، آبان 1402، 804-789
تأثیر زایمان بیدرد با بلوک سدل بر برخی پارامترهای زایمان در زنان نخستزا: یک مطالعه کارآزمایی بالینی
فاطمه جدیدی[1]، رضا امین[2]، فاطمه اسماعیلی[3]، غلامرضا بازماندگان[4]
دریافت مقاله: 30/1/402 ارسال مقاله به نویسنده جهت اصلاح: 27/2/402 دریافت اصلاحیه از نویسنده: 3/8/402 پذیرش مقاله: 7/8/402
چکیده
زمینه و هدف: درد زایمان غیرقابل تحملترین درد است که میتوان آن را با روشهای بیدردی تسکین داد. این مطالعه با هدف تعیین تأثیر تزریق سوفنتانیل داخل نخاعی بر برخی پارامترهای زایمان در زنان نخستزا انجام شد.
مواد و روشها: در این مطالعه کارآزمایی بالینی 126 زن نخستزا کاندید زایمان طبیعی از تاریخ 15/9/1399 در بخش لیبر زایشگاه نیک نفس رفسنجان وارد مطالعه شدند و بر اساس جدول اعداد تصادفی در گروه مداخله و کنترل بهطور مساوی قرار گرفتند. گروه مداخله دوز 1/0 میکروگرم/کیلوگرم سوفنتانیل در فضای L5-S1 دریافت و گروه کنترل، زایمان بیدرد دریافت نکرد. سپس طول مرحله اول زایمان، نمره شدت درد، پارگی پرینه، فراوانی سزارین، رضایتمندی مادر، آپگار نوزاد، زایمان با وکیوم و نیاز به مسکن در دو گروه بررسی شد. جهت مقایسه متغیرهای کمی در دو گروه از آنالیز واریانس دوطرفه با اندازهگیریهای مکرر و جهت مقایسه متغیرهای کیفی از آزمون مجذور کای استفاده شد.
یافتهها: میانگین و انحراف معیار طول اولین مرحله زایمان در گروه مداخله و کنترل به ترتیب 43/58 ± 33/141 و 81/140 ± 61/278 دقیقه بود که این اختلاف از نظر آماری معنیدار بود (001/0>P). میانگین نمره درد، تعداد موارد پارگی پرینه، تعداد موارد منجر به سزارین و فراوانی نیاز به مسکن در گروه مداخله بهطور معنیداری کمتر از گروه کنترل بود (05/0>P).
نتیجهگیری: زایمان بیدرد با بلوک سدل و داروی سوفنتانیل طول مرحله اول و نمره شدت درد زایمان را کاهش داد و سایر پارامترهای زایمانی را بهبود بخشید. بنابراین، بلوک سدل برای انجام بیدردی زایمان پیشنهاد میشود.
واژههای کلیدی: زایمان بیدرد، زن نخستزا، بلوک سدل، سوفنتانیل
مقدمه
زایمان واژینال با سیر طبیعی، رایجترین روش برای زایمان است [1]. زایمان به خصوص در زنان نخستزا بسیار دردناک است [2]. درد شدید زایمان و ترس از آن، مادران را به سمت سزارین سوق میدهد [3]. درد زایمان دارای اجزاء احشایی و جسمی است. انقباض رحم و گشاد شدن دهانه آن منجر به درد احشایی میشود. پیشرفت زایمان و پایین آمدن سر جنین و فشار آن بر کف لگن، واژن و پرینه درد جسمی ایجاد میکند [4]. پاسخ استرس به زایمان باعث آزاد شدن کورتیکوتروفین، کورتیزول و نوراپینفرین در گردش خون مادر میشود و این میتواند منجر به کاهش جریان خون رحم شود [5]. انجام بیدردی جهت زایمان، در دو دهه اخیر مورد توجه قرار گرفته است [6].
برای کاهش درد زایمان پیشرفتهای قابل توجهی در کیفیت و ایمنی تکنیکهای بیدردی صورت گرفته است [5]. روشها و داروهای مختلفی برای کاهش درد زایمان وجود دارد. روش بلوک عصبی اپیدورال با استفاده از مخلوط بیحس کننده موضعی و مخدر، روش رایج برای زایمان بیدرد است [7]. در این روش، بلوک عصبی و کاهش درد زایمان باعث کاهش سطح کاتکول آمین و بهبود پرفیوژن رحمی جفتی میشود [5]. اما استفاده از داروی بیحس کننده موضعی برای زایمان بیدرد میتواند سبب کاهش قدرت عضلات رحمی و طولانی شدن مدت مراحل زایمانی شود. همچنین، در روش اپیدورال تعبیه کاتتر احتمال جابهجا شدن آن با حرکت مادر وجود دارد [8].
برای انجام زایمان بیدرد، بیحسی نخاعی به روش سدل یک تکنیک آسان است [8]. کالج متخصصان زنان و زایمان و نیز انجمن متخصصان بیهوشی آمریکا، درخواست مادر برای زایمان بیدرد (درصورتی که منعی وجود نداشته باشد) را نشانه کافی برای انجام آن اعلام میدارند. بیشتر زنان خواستار بیدردی سریع و مؤثر با حداقل محدودیت حرکتی هستند که روند زایمان آنها را مختل نکند و بر نتیجه آن تأثیر منفی نگذارد [9].
در تحقیق Shafeinia و همکاران، تزریق اینتراتکال سوفنتانیل روشی امن و مؤثر برای زایمان واژینال بیدرد گزارش شده است که با نمره شدت درد پایین و رضایت بالای مادر همراه بوده است [10]. طبق مطالعه Imani و همکاران، بلوک سدل منجر به شدت درد کمتر در زایمان بیدرد نسبت به روش اپیدورال بوده است [11]. در مطالعه Salarian و همکاران جهت بیدردی زایمان بلوک سدل با سوفنتانیل و پتدین با هم مقایسه شد که نمره شدت درد در هر دو گروه به عدد 3 کاهش یافت [12]. در تحقیق Ghazal و همکاران، طول مرحله اول زایمان در روش بیدردی اپیدورال با تزریق ترکیبی از مخدر و داروی بیحس کننده مارکایین، کوتاهتر از روش تزریق وریدی مخدر برای زایمان بیدرد بود [2]. اخیراً دوز کمتری از بیحس کنندههای موضعی در ترکیب با مخدر برای کاهش بلوک حرکتی و ایجاد بلوک حسی استفاده میشود [13].
اجرای این مطالعه در جهت تشویق به زایمان طبیعی در زنان نخستزا صورت گرفت. بر این اساس مطالعه حاضر با هدف تعیین تأثیر بلوک زین اسبی (سدل) با سوفنتانیل بر برخی پارامترهای زایمان انجام شد که اثر آن بر پارامترهای مهم زایمانی از جمله مدت مرحله اول زایمان، نمره شدت درد در مراحل پیشرفت زایمان، موارد منجر به سزارین، زایمان با وکیوم، نیاز به مسکن در چند ساعت پس از زایمان، تعداد و درجه پارگی پرینه، آپگار دقیقه پنجم نوزادان و میزان رضایت زنان از روند زایمان در زنان نخستزا مورد ارزیابی قرار گرفت.
مواد و روشها
در مطالعه کارآزمایی بالینی حاضر 126 زن نخستزا که جهت زایمان طبیعی از تاریخ 15/9/1399 به مدت سه ماه به بخش لیبر زایشگاه نیک نفس رفسنجان مراجعه کرده بودند، پس از اخذ رضایت آگاهانه وارد مطالعه شدند. گروه مداخله دوز 1/0 میکروگرم/کیلوگرم سوفنتانیل را در فضای L5-S1 دریافت و گروه کنترل زایمان بیدرد را دریافت نکرد. حجم نمونه با استفاده از فرمول 