جلد 22، شماره 7 - ( 8-1402 )                   جلد 22 شماره 7 صفحات 742-725 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.UM-1400.003


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Barzegari A A, Mortazavian M. Effects of Hydro-Alcoholic Extract of Salvia Officinalis L. on the Acquisition and Expression of Morphine-Induced Conditioned Place Preference in Mice: An Experimental Study. JRUMS 2023; 22 (7) :725-742
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-6993-fa.html
برزگری امیر عباس، مرتضویان مرتضی. اثر عصاره آبی-الکلی مریم گلی (Salvia officinalis L.) بر کسب و بیان ترجیح مکان شرطی شده ناشی از مورفین در موش سوری: یک مطالعه تجربی. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1402; 22 (7) :725-742

URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-6993-fa.html


دانشگاه مراغه
متن کامل [PDF 694 kb]   (332 دریافت)     |   چکیده (HTML)  (657 مشاهده)
متن کامل:   (663 مشاهده)
مقاله پژوهشی
مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
دوره 22، مهر 1402، 742-725



اثر عصاره آبی-الکلی مریم گلی (Salvia officinalis L.) بر کسب و بیان ترجیح مکان شرطی شده ناشی از مورفین در موش سوری: یک مطالعه تجربی

امیر عباس برزگری [1]،  مرتضی مرتضویان[2]

دریافت مقاله: 06/03/1402 ارسال مقاله به نویسنده جهت اصلاح: 04/04/1402 دریافت اصلاحیه از نویسنده: 01/06/1402       پذیرش مقاله: 10/07/1402




چکیده
زمینه و هدف: اثرات پاداشی مورفین نقش مهمی در سوء مصرف آن دارد. هدف از مطالعه حاضر تعیین اثرات عصاره آبی-الکلی گیاه مریم گلی بر اثرات پاداشی مورفین در موش سوری ماده بود.
مواد و روشها: این پژوهش تجربی بر روی 136 سر موش سوری ماده انجام شد که به­طورتصادفی به 17 گروه 8تایی تقسیم شدند. از روش ترجیح مکان شرطی شده (Conditioned place preference; CPP) برای بررسی اثرات پاداشی داروها استفاده شد. در روزهای شرطی­سازی، گروه­های مختلف موش­ها، مورفین 15-1 میلی­گرم بر کیلوگرم و یا عصاره گیاه 150-50 میلی­گرم بر کیلوگرم را دریافت کردند. گروه­های کنترل نیز نرمال سالین دریافت نمودند. در آزمایش بیان، چهار گروه از موش­ها پس از شرطی شدن با مورفین، یک ساعت قبل از آزمون CPP، عصاره گیاه یا نرمال سالین دریافت نمودند. در آزمایش کسب، به چهار گروه از حیوانات، یک ساعت قبل از دریافت مورفین در روزهای شرطی­سازی، عصاره مریم گلی یا نرمال سالین تجویز شد. در روز بعد، آزمون CPP انجام شد. آنالیز داده­ها توسط آنالیز واریانس یک­طرفه و آزمون تعقیبی Dunnett انجام شد.
یافتهها: تجویز مورفین 15-1 میلی­گرم بر کیلوگرم اثر معنی­داری در القاء CPP داشت (001/0). هم­چنین، تجویز عصاره گیاه اثر معنی­داری بر بیان CPP مورفین نداشت (05/0<P). بر عکس، تجویز عصاره مریم گلی باعث مهار کسب CPP ناشی از مورفین شد (001/0P<).
نتیجه­گیری: عصاره آبی-الکلی مریم گلی باعث مهار کسب CPP ناشی ازمورفین می­شود ولی بر بیان آن اثری ندارد. احتمالاً عصاره این گیاه را می­توان برای پیش­گیری از اثرات پاداشی مورفین به­کار برد.
واژه­های کلیدی: مریم گلی، مورفین، ترجیح مکان شرطی شده، موش سوری

 

مقدمه
استفاده از گیاهان دارویی در درمان بیماری­های مختلف تاریخچه­ای طولانی دارد. چه بسا بسیاری از داروهایی که امروزه در طب نوین مورد استفاده قرار می­گیرند، منشاء گیاهی دارند [2, 1]. مریم گلی (Salvia officinalis) یک گیاه دارویی از خانواده Labiatae/Lamiaceae است که به­صورت درختچه رشد می­کند. گیاهان این خانواده پراکندگی گسترده­ای در جهان دارند. از این خانواده، جنس Salvia نزدیک به 900 گونه را شامل می­شود. گونه S. officinalis بومی مناطق خاورمیانه و مدیترانه است و از قسمت­های هوایی درختچه S. officinalis در آشپزی و طب سنتی استفاده های فراوانی می‌شود [3]. مواد شیمیایی گیاهی مختلفی در این گیاه وجود دارد. از جمله این مواد می­توان به ترپن­ها، فنولیک­اسید­ها، فلاونوئیدها و تانن­ها اشاره کرد [4]. در طب سنتی آسیا، آمریکای لاتین و اروپا از این گیاه  برای درمان انواع بیماری­ها استفاده می­شود [5].
علاوه بر این، آزمایش­های پیشین نشان داده است که عصاره این گیاه می­تواند در سیستم عصبی اثرات مفیدی داشته باشد. به­عنوان مثال، مطالعات انجام شده در مدل­های حیوانی نشان داده است که عصاره این گیاه و اجزای تشکیل دهنده اصلی آن یعنی روزمارینیک اسید و کافئیک اسید دارای اثرات ضد درد بر علیه درد نوروپاتیک می­باشند [6]. هم­­چنین، تحقیقات پیشین نشان داده است که عصاره الکلی مریم گلی دارای خواص آرام بخش است و نیز می­تواند عوارض ترک مورفین را در حیوانات آزمایشگاهی وابسته به مورفین کاهش دهد [9-7]. علاوه بر این، در آزمایش­های پیش­بالینی و بالینی عصاره این گیاه دارای خاصیت بهبود دهنده حافظه و اعمال شناختی بوده است [12-10].
مورفین  یکی از آلکالوئیدهای مهم گیاه خشخاش در پزشکی است و به­عنوان یک استاندارد طلایی در درمان دردهای متوسط تا شدید مورد استفاده قرار می­گیرد [13, 14]. علاوه بر این، مورفین در پزشکی کاربردهای درمانی دیگری نیز دارد که از جمله آن­ها می­توان به بهبود تنگی نفس ناشی از ادم ریوی [15] و به عنوان داروی همراه با داروهای بیهوشی اشاره کرد [16]. با وجود اثرات مفیدی که مورفین در درمان بیماران دارد، خواص سرخوشی آور و پاداشی آن می‌تواند باعث سوء مصرف این دارو شود که این زمینه را برای وابستگی و اعتیاد به این ماده فراهم می­کند [17].
مدل­های تجربی مختلفی در حیوانات آزمایشگاهی برای بررسی اثرات سرخوشی آور مواد اعتیاد آور وجود دارد. از میان آن­ها می­توان به خود ­تحریکی داخل جمجمه­ای، خود­تجویزی دارو و ترجیح مکان شرطی شده اشاره کرد [19, 18].
ترجیح مکان شرطی شده (Conditioned place preference; CPP) یکی از روش­های ساده و در عین حال مؤثر برای بررسی خواص پاداشی داروهای مختلف است. ترجیح مکان شرطی شده زمانی اتفاق می‌افتد که یک آزمودنی یک مکان را بیشتر از مکان‌های دیگر ترجیح دهد، زیرا مکان ترجیحی قبلاً با رویدادهای پاداش‌دهنده جفت شده است [20]. مطالعات زیادی وجود دارند که اثرات عصاره یا اسانس گیاهان دارویی (Corydalis yanhusuo L.  و Papaver rhoeas L.) یا مواد مؤثره تشکیل دهنده آن­ها (مثل میتراژینین، دوکوزانیل فرولات و نارینجنین) را بر اثرات پاداشی مورفین به روش ترجیح مکان شرطی شده بررسی کرده­اند. در این مطالعات نشان داده شده است که مواد موجود در عصاره یا اسانس گیاهان دارویی مختلف می­توانند جلوی اثرات پاداشی مورفین را بگیرند [25-21].
همان­طور که پیش‌تر بیان شد، عصاره گیاه مریم گلی وابستگی به مورفین را در حیوانات آزمایشگاهی مهار می­کند [8]. از طرف دیگر، مطالعات پیشین نشان داده است که گیاهان دارویی یا مواد مؤثره آن­ها که بر وابستگی به مورفین اثر داشته­اند بر اثرات پاداشی آن نیز اثر گذار بوده­اند [28-26، 21].
هم­چنین، نشان داده شده است که عصاره گیاه مریم گلی دارای خواص ضد درد است که احتمالاً بخشی از آن از طریق گیرنده­های اوپیوئیدی اعمال می­شود [29]. علاوه بر این، عصاره گیاه مریم گلی جلوی تحمل به اثرات ضد درد مورفین را می­گیرد [8]. از این رو، هدف از مطالعه حاضر تعیین اثرات احتمالی عصاره آبی-الکلی گیاه مریم گلی بر کسب و بیان اثرات پاداشی مورفین با استفاده از روش ترجیح مکان شرطی شده بود.
مواد و روش‌ها
در این مطالعه تجربی که در سال 1401 در حیوان­خانه دانشگاه مراغه انجام شد، از 136 سر موش سوری ماده نژاد NMRI (Naval Medical Research Institute) استفاده شد که در 17 گروه هشت­تایی قرار گرفتند. جانوران مورد مطالعه از انستیتو پاستور تهران خریداری شدند و وزن آن­ها 25-22 گرم بود. پس از انتقال به حیوان­خانه دانشگاه مراغه این جانوران در قفس­های مخصوص از جنس پلی کربنات قرار داده شدند. برای سازش جانوران با محیط جدید و بر طرف شدن استرس جابه­جایی، برای همه جانوران حد­اقل یک دوره هفت روزه سازگاری در نظر گرفته شد. شرایط نگه­داری حیوانات در حیوان­خانه  پیش از شروع و در حین انجام آزمایش­ها استاندارد بود. دمای محل نگه­داری حیوانات در محدوده 2±22 درجه سانتی گراد ثابت نگاه داشته می­شد و سیکل تاریکی- روشنایی با دوره دوازده ساعت تاریکی و دوازده ساعت روشنایی برقرار بود ( شروع روشنایی 7 صبح). رطوبت محیط هم در محدوده 55-45 درصد بود. حیوانات به­جز در هنگام آزمایش­ها به آب شهر و غذای استاندارد حیوانات آزمایشگاهی دسترسی آزاد داشتند. هر جانور تنها یک بار مورد استفاده قرار می­گرفت و همگی در شروع هر بخش از آزمایش­ها دست نخورده بودند. تمامی پروتکل­های نگهداری و کار بر روی حیوانات آزمایشگاهی به تأیید کمیته اخلاق دانشگاه مراغه به شماره ثبتی IR.UM-1400.003 رسید. با توجه به این‌که در تحقیق حاضر از موش­های ماده بالغ استفاده شد، سیکل استروس موش ها با استفاده از تست گسترش واژن بررسی شد و موش­های یکسان از نظر مراحل سیکل جنسی وارد تحقیق شدند.
آمپول مورفین سولفات (10 میلی­گرم بر میلی­لیتر) تهیه شده از شرکت کارخانه­جات دارو پخش ( تهران-ایران) و نرمال سالین قابل تزریق (شرکت فرآورده­های دارویی و تزریقی ایران) در تحقیق حاضر استفاده شد. برای آماده سازی دوزهای مختلف مورفین، مقادیر مورد نظر از مورفین در نرمال سالین حل شد. برای تهیه دوز 15 میلی­گرم بر کیلوگرم مورفین، یک میلی­لیتر از محتویات آمپول با 6/5 میلی­لیتر نرمال سالین مخلوط می­شد. برای تهیه دوز 10 میلی­گرم بر کیلوگرم، یک میلی­لیتر از محتویات آمپول به نه میلی­لیتر نرمال سالین اضافه می­شد. دوز 5 میلی­گرم بر کیلوگرم نیز با اضافه کردن حجم مساوی از مورفین (10 میلی­گرم بر کیلوگرم) و نرمال سالین به­دست آمد. مورفین به صورت زیرپوستی به پوست پشت گردن جانوران مورد مطالعه تجویز ­شد [30].
گیاه مریم گلی از مزرعه پژوهشی آقای دکتر عبدا... جوانمرد در دانشکده کشاورزی دانشگاه مراغه تهیه شد و یک کد هرباریومی (UM-DB-003) به آن اختصاص یافت. سرشاخه­های برگدار گیاه پس از برداشت در محیط سایه و در دمای اتاق خشک شد و سپس توسط آسیاب برقی (Molinex، فرانسه) به صورت پودر در­ آمد. از محلول اتانول 70 درصد برای استخراج مواد مؤثره گیاه استفاده شد. به این منظور 100 گرم از پودر گیاه با یک لیتر اتانل 70 درصد مخلوط شد. مخلوط حاصله در دستگاه شیکر-انکوباتور (205V-NB کمپانی Biotek-N، کره جنوبی) به مدت 72 ساعت در دمای 30 درجه سانتی­گراد قرار داده شد. سپس مخلوط مورد نظر از کاغذ صافی واتمن (UK، Whatman) عبور داده شد. برای جدا کردن بخش الکلی از محلول صاف شده از دستگاه روتاری اواپوراتور (Heidolph، آلمان) استفاده شد. بعد از این مرحله، یک بخش آبی حاوی مواد مؤثره گیاه باقی ماند که در زیر هود در داخل پلیت­هایی ریخته شد تا آب آن تبخیر شود. در انتها، یک ماده سیاه رنگ باقی ماندکه حاوی مواد مؤثره گیاه مریم گلی بود. پلیت­های حاوی عصاره تا زمان استفاده در یخچال نگه­داری شدند. از این عصاره برای درست کردن دوزهای مختلف گیاه برای تجویز به موش­های آزمایشگاهی استفاده شد. عصاره خشک مریم گلی در نرمال سالین حل شد و به صورت داخل صفاقی به جانوران مورد مطالعه تجویز شد [31].
دستگاه CPP مورد استفاده در این آزمایش شبیه به دستگاه Carr و White بود که تغییرات کمی در آن داده شده بود [32]. دستگاه به طور کامل از چوب ساخته شده بود و شامل سه بخش بود. به طور خلاصه، این دستگاه شامل دو بخش اصلی (cm30×cm 45× cm45) بود که از کنار توسط یک بخش کوچک­تر خنثی (cm30× cm 15×  cm23) به یکدیگر متصل می­شدند. یکی از بخش­های اصلی دستگاه سیاه و دیگری به­صورت راه راه سیاه و سفید بود. بخش خنثی هم خاکستری رنگ بود. دو بخش اصلی دستگاه تنها از طریق بخش رابط خنثی به یک‌دیگر دسترسی داشتند. یک جدا کننده چوبی، دسترسی دو بخش اصلی را به بخش رابط به طور کامل قطع می­کرد، به طوری که سه بخش به­طور کامل از یکدیگر جدا می­شدند. مطالعات مقدماتی نشان دادکه در این دستگاه جانوران هیچ گونه تمایل غیر شرطی نسبت به هیچ یک از بخش­های اصلی دستگاه نداشتند. به­همین دلیل از روش غیر­طرفدار برای انجام آزمایش CPP استفاده شد [33].
القاء CPP در سه مرحله انجام شد:
1- مرحله سازگاری: این مرحله شامل دو روز متوالی بود. در این مرحله هر حیوان به مدت 10 دقیقه به­طور جداگانه داخل دستگاه قرار داده می­شد تا آزادانه هر سه بخش دستگاه را جستجو کند.
2- مرحله شرطی­سازی: این مرحله شامل سه روز متوالی بود. در این مرحله ابتدا جداکننده که سه بخش دستگاه را از هم جدا می‌کرد را در دستگاه قرار می دادیم. صبح اولین روز شرطی­سازی، هر حیوان دوز مورد نظر از دارو را دریافت می‌کرد و به مدت 40 دقیقه در یکی از بخش­های اصلی دستگاه CPP قرار داده می­شد. بعد از ظهر همان روز (6 ساعت بعد)، هر حیوان نرمال سالین (10 میلی‌لیتر بر کیلوگرم) دریافت کرده و به مدت 40 دقیقه در بخش اصلی دیگر دستگاه محدود می‌شد. ترتیب تزریق دارو و نرمال سالین در روز دوم شرطی‌سازی بر عکس روز اول شرطی‌سازی بود به طوری که هر جانور نرمال سالین را در نوبت صبح و دارو را در بعد از ظهر دریافت می‌کرد. روز سوم شرطی­سازی درست شبیه روز اول شرطی­سازی بود،  به این معنی که هر جانور دارو را در نوبت صبح و نرمال سالین را در نوبت بعد از ظهر دریافت می‌کرد.
3- مرحله پس از شرطی‌سازی: در این مرحله که به آن آزمون هم گفته می­شود هر جانور به­طور جداگانه به مدت 10 دقیقه داخل دستگاه قرار داده شده و از فعالیت آن فیلم برداری می­شد. نمره شرطی شدن با کم کردن زمانی که هر جانور در روز آزمون در بخش مزدوج با دارو می­ماند از زمانی که در بخش مزدوج با نرمال سالین می­ماند محاسبه می­شد [30].
سنجش فعالیت حرکتی هر جانور در روز آزمون به روش زمینه باز (Open field) انجام شد. به این صورت که کف بخش­های اصلی دستگاه توسط خطوط بعلاوه شکل به چهار بخش مساوی تقسیم شد. در ده دقیقه زمان آزمون، هر بار که سر و اندام­های حرکتی جلویی جانور یکی از این خطوط را قطع می­کرد یک نمره به فعالیت حرکتی آن اضافه می­شد [30].
طراحی آزمایش­ها و مراحل انجام این تحقیق را می­توان در چهار مرحله به شرح زیر بیان کرد:
الف): بررسی اثر مورفین در القاء ترجیح مکان شرطی شده: به این منظور پنج گروه از موش­ها انتخاب شدند. در روزهای شرطی­سازی، به یک گروه به عنوان گروه کنترل، نرمال سالین (10 میلی­لیتر بر کیلوگرم) و به چهار گروه دیگر مورفین (1، 5، 10، 15 میلی­گرم بر کیلوگرم) تجویز شد. برای تهیه دوزهای مختلف مورفین حجم مورد نظر از آمپول سولفات مورفین با اضافه کردن نرمال سالین به حجم نهایی 10 میلی‌لیتر می‌رسید. تجویز  نرمال سالین و مورفین به صورت زیر پوستی انجام شد.
ب): بررسی اثر مریم گلی در القاء ترجیح مکان شرطی شده: به این منظور چهار گروه از حیوانات انتخاب شدند. در روزهای شرطی­سازی، به یک گروه به­عنوان گروه کنترل، نرمال سالین (10 میلی­لیتر بر کیلوگرم) و به سه گروه دیگر عصاره مریم گلی (50، 100، 150 میلی گرم بر کیلوگرم) به­صورت درون صفاقی تجویز شد. لازم به ذکر است که برای تهیه دوزهای مختلف مریم گلی، مقادیر مختلف عصاره گیاه مریم گلی (به میلی­گرم) در 10 میلی­لیتر نرمال سالین حل می­شد.
ج): بررسی اثر مریم گلی بر بیان ترجیح مکان شرطی شده ناشی از مورفین: به این منظور چهار گروه از موش­ها در روزهای شرطی­سازی با دوز مؤثر مورفین (10 میلی گرم بر کیلوگرم) شرطی شدند. در روز آزمون، یک ساعت پیش از قرار دادن جانوران در دستگاه، یک گروه از جانوران (گروه کنترل) نرمال سالین و سه گروه دیگر دوزهای مختلف مریم گلی (50، 100، 150 میلی­گرم بر کیلوگرم) را دریافت کردند. سپس هر حیوان به­صورت جداگانه در دستگاه قرار داده شد و از فعالیت آن به ­مدت 10 دقیقه فیلم برداری شد.
د): بررسی اثر مریم گلی بر کسب ترجیح مکان شرطی شده ناشی ازمورفین: برای این کار، چهار گروه از موش­های آزمایشگاهی به­صورت تصادفی انتخاب شد. این جانوران در روزهای شرطی­سازی الگوی CPP، یک ساعت پیش از دریافت دوز مؤثر مورفین (10 میلی­گرم بر کیلوگرم)، نرمال سالین و یا دوزهای مختلف عصاره گیاه (50، 100، 150 میلی­گرم بر کیلوگرم) را دریافت کردند. در روز بعد، هر حیوان به طور جداگانه داخل دستگاه قرار داده شد و از فعالیت آن به مدت 10 دقیقه فیلم برداری شد.
بعد از جمع آوری داده­ها، از نرم‌افزار SPSS نسخه 16برای تجزیه و تحلیل آماری داده­ها استفاده شد. نمره شرطی شدن و فعالیت حرکتی به­صورت خطای استاندارد میانگین ± میانگین گزارش شد. برای مقایسه میانگین گروه­ها از آنالیز واریانس یک­طرفه استفاده شد و در صورت معنی­دار شدن از آزمون تعقیبی Dunnett برای مقایسه تفاوت میانگین­های گروه­های مختلف نسبت به گروه کنترل استفاده شد. سطح معنی­داری در آزمون­ها 05/0 در نظر گرفته شد.
نتایج
تجوز زیر پوستی دوزهای مختلف مورفین (1، 5، 10، 15 میلی­گرم بر کیلوگرم) و یا نرمال سالین (10 میلی­لیتر بر کیلوگرم) در روزهای شرطی­سازی به موش­های آزمایشگاهی باعث القاء معنی­دار ترجیح مکان شرطی شده در موش­ها شد (001/0، 28/12= (4، 35)F). علاوه بر این، آزمون دانت نشان داد که مؤثر­ترین دوز مورفین در القاء CPP دوز 10 میلی­گرم بر کیلوگرم بود (نمودار 1-ب). در ادامه آزمایش­ها، از این دوز به­عنوان دوز مؤثر استفاده شد. آنالیز فعالیت حرکتی در روز آزمون نشان داد که هیچ کدام از دوزهای مورد استفاده­ مورفین در این آزمایش اثر معنی­داری بر فعالیت حرکتی موش­ها نداشت (28/0= P، 31/1= (35، 4)F) (نمودار 1-الف).
 
نمودار 1- اثر مورفین بر فعالیت حرکتی (الف) و ترجیح مکان شرطی شده (ب). به پنج گروه از موش­ها در روزهای شرطی­سازی مورفین (1، 5، 10، 15 میلی­گرم بر کیلوگرم) و یا نرمال سالین تجویز شد. در روز آزمون نمره شرطی شدن و فعالیت حرکتی جانوران اندازه­گیری شد. داده­ها توسط آنالیز واریانس یک­طرفه و آزمون تعقیبی Dunnett تجزیه و تحلیل شدند. * و ** به ترتیب به معنی 01/0>P و 001/0>P نسبت به گروه کنترل (نرمال سالین) است. نمودار به صورت خطای استاندارد میانگین ± میانگین رسم شده است.
 
هم­چنین، تجویز داخل صفاقی دوزهای مختلف مریم گلی (150، 100، 50 میلی­گرم بر کیلو­گرم) و یا نرمال سالین (10 میلی­لیتر بر کیلوگرم) در روزهای شرطی­سازی اثر معنی‌داری در القاء ترجیح مکان شرطی شده در جانوران نداشت (39/0= P، 02/1= (28، 3)F) (نمودار 2-ب). علاوه بر این، آنالیز فعالیت حرکتی در این جانوران نشان داد که تجویز مریم گلی در روزهای شرطی­سازی اثر معنی‌داری بر فعالیت حرکتی جانوران در روز آزمون نداشت (15/0= P، 91/1= (28، 3)F) (نمودار 2-الف).
 

نمودار 2- اثر عصاره مریم گلی بر فعالیت حرکتی ( الف) و ترجیح مکان شرطی شده (ب). به چهار گروه از موش­ها در روزهای شرطی ­سازی عصاره مریم گلی (50،100،150 میلی­گرم بر کیلوگرم) و یا نرمال سالین تجویز شد. در روز آزمون نمره شرطی شده و فعالیت حرکتی اندازه­گیری شد. داده­ها توسط آنالیز واریانس یک­طرفه تجزیه و تحلیل شد. تجویز عصاره مریم گلی اثر معنی­داری بر نمره شرطی شدن (نمودار 2- ب) و فعالیت حرکتی (نمودار 2-الف) در روز آزمون نداشت. نمودار به صورت خطای استاندارد میانگین ± میانگین رسم شده است.
 
علاوه بر این، تجویز دوزهای مختلف عصاره مریم گلی (150، 100، 50 میلی­گرم بر کیلوگرم) و یا نرمال سالین ( 10 میلی­لیتر بر کیلوگرم)، یک ساعت پیش از آزمون، در موش‌هایی که با دوز مؤثر مورفین (10 میلی­گرم بر کیلوگرم) شرطی شده بودند، باعث تغییر معنی­دار زمان ماندن موش­ها در بخش مزدوج با مورفین نشد (14/0= P، 95/1= (28، 3)F) (نمودار 3-ب). با وجود این، CPP ناشی از مورفین به طور غیر معنی­دار کاهش یافت. آنالیز فعالیت حرکتی در روز آزمون نشان داد که فعالیت حرکتی موش­هایی که عصاره آبی- الکلی  مریم گلی را در روز آزمون دریافت کردند به­طور معنی­داری کاهش یافت (001/0 ، 63/9= (28، 3)F). آزمون تعقیبی دانت نشان داد که دوزهای 100 و150 میلی­گرم بر کیلوگرم عصاره گیاه، کاهش معنی­داری را در فعالیت حرکتی حیوانات، نسبت به گروه کنترل، در روز آزمون موجب شد (نمودار 3-الف).
 

نمودار 3- اثر عصاره مریم گلی بر بیان ترجیح مکان شرطی شده مورفین. به چهار گروه از موش­ها در روزهای شرطی­سازی دوز مؤثر مورفین (10 میلی گرم بر کیلوگرم ) تجویز شد. در روز آزمون (یک ساعت پیش از آزمون)  به یک گروه از این موش­ها نرمال سالین و به سه گروه دیگر عصاره مریم گلی ( 50،100،150 میلی­گرم بر کیلوگرم) تجویز شد. سپس، نمره شرطی شدن و فعالیت حرکتی اندازه­گیری شد. داده­ها توسط آنالیز واریانس یک­طرفه و آزمون تعقیبی دانت تجزیه و تحلیل شد. تجویز مریم گلی در روز آزمون اثر معنی­داری بر ترجیح مکان شرطی­ شده مورفین نداشت (نمودار 3- ب)، ولی فعالیت حرکتی را به­طور معنی­داری نسبت به گروه کنترل (نرمال سالین) کاهش داد ( نمودار 3-الف). * و** به ترتیب به معنیP کمتر از 05/0 و 01/0است. نمودار به­صورت خطای استاندارد میانگین ± میانگین رسم شده است.
 
در آخر، تجویز دوزهای مختلف عصاره مریم گلی (150، 100، 50 میلی­گرم بر کیلوگرم) و یا نرمال سالین یک ساعت پیش از تجویز دوز مؤثر مورفین (10 میلی­گرم بر کیلوگرم) در روزهای شرطی­سازی، باعث کاهش معنی­دار کسب CPP ناشی از دوز مؤثر مورفین شد (01/0 ، 77/5 = (28، 3)F) (شکل4-ب).  تجزیه و تحلیل فعالیت حرکتی این حیوانات در روز آزمون تفاوت معنی­داری را از نظر فعالیت حرکتی بین گروه­های مختلف نشان نداد (71/0= P، 45/0= (28، 3)F) (شکل 4-الف).
 
نمودار 4- اثر عصاره مریم گلی بر کسب ترجیح مکان شرطی شده مورفین. به چهار گروه از موش­­ها در روزهای شرطی­سازی پیش از دریافت دوز مؤثر مورفین (10 میلی­گرم بر کیلوگرم)، نرمال سالین و یا عصاره مریم گلی (50،100، 150 میلی­گرم بر کیلوگرم) تجویز شد. در روز آزمون،  بدون هیچ گونه تیماری، نمره شرطی شدن و فعالیت حرکتی آن­ها اندازه­گیری شد. داده­ها توسط آنالیز واریانس یک­طرفه و آزمون تعقیبی دانت تجزیه و تحلیل شد. تجویز عصاره مریم گلی باعث کاهش معنی­دار نمره شرطی شدن در روز آزمون شد (نمودار4-ب) ولی بر فعالیت حرکتی حیوانات مورد مطالعه اثری نداشت (نمودار 4-الف). * و ** به ترتیب به معنی P کوچکتر از 05/0 و 01/0 است. نمودار به صورت خطای استاندارد میانگین ± میانگین رسم شده است.
 
بحث
گیاه مریم گلی جزو گیاهانی است که در طب سنتی اثرات مفیدی در درمان بیماری های مختلف نشان داده است [5]. با توجه به اثرات بازدارندگی عصاره این گیاه بر وابستگی به مورفین در حیوانات آزمایشگاهی [8]، هدف از مطالعه حاضر تعیین تاثیر عصاره آبی- الکلی مریم گلی بر اثرات پاداشی مورفین با استفاده از الگوی CPP بود. در بخش اول پژوهش حاضر، نشان داده شد که حیواناتی که در روزهای شرطی‌سازی دوزهای مختلف مورفین را دریافت کرده بودند، ترجیح زیادی نسبت به بخشی از دستگاه که با مورفین جفت شده بود از خود نشان دادند. به عبارت دیگر مورفین در این آزمایش توانست باعث القاء معنی‌دار ترجیح مکان شرطی شده در حیواناتی شود که مورفین را درروزهای شرطی­سازی دریافت کرده بوند.  اثر مورفین در القاء CPP مدت‌هاست که اثبات شده است و نشان‌دهنده خواص پاداشی آن است. امروزه می­دانیم که اثرات پاداش دهنده یا سرخوشی­آور مورفین با تأثیرگذاری بر مسیر دوپامینرژیک مزولیمبیک مغز و افزایش رهایش دوپامین در این سیستم اعمال می شود [20].
از سوی دیگر، در آزمایش حاضر، تجویز عصاره مریم گلی به موش­ها تأثیر معنی­داری بر ترجیح یا تنفر حیوانات برای بخش جفت شده با داروی (عصاره گیاه) دستگاه نداشت. با توجه به اینکه ما در مرور منابع، مطالعه­ای را در مورد بررسی اثرات عصاره یا اسانس گیاه مریم گلی بر ترجیح مکان شرطی شده ناشی از مورفین (­و یا دیگر داروها) پیدا نکردیم، در این مطالعه، احتمالاً اولین بار است که اثر عصاره آبی-الکلی مریم گلی بر CPP ناشی از مورفین بررسی شده است. بنابراین، ما نمی­توانیم نتایج خود را با داده­های تجربی قبلی در مورد اثرات گیاه مریم گلی بر اثرات پاداشی مورفین و یا سایر داروها مقایسه کنیم. همان­طور که قبلا ذکر شد، یکی از روش­هایی که به­طور گسترده برای بررسی اثرات پاداشی داروها مورد استفاده قرار می­گیرد، ترجیح مکان شرطی است و توانایی یک ماده در القاء CPP،  معیاری برای سنجش اثرات سرخوشی­آور یا پاداش­دهنده آن است. بنابراین، نتایج ما حاکی از آن است که حداقل در دوزهای عصاره آبی- الکلی مریم گلی که در این تحقیق استفاده شده است، عصاره این گیاه فاقد اثرات پاداشی است.
 یکی از فرضیات برای توانایی احتمالی القاء CPP توسط عصاره این گیاه این بود که برخی از ترکیبات گیاه مریم گلی می­توانند گیرند­ه­های اوپیوئیدی را تحریک کنند [34]. از طرف دیگر،  تحریک گیرنده‌های موی اوپیوئیدی در ناحیه VTA می‌تواند باعث اثرات پاداشی و القاء CPP شود [35 ,17]. با وجود این، به­نظر می­رسد که این اثر عصاره گیاه در تحریک گیرنده‌های اوپیوئیدی به اندازه کافی قدرتمند نبوده است و بنابراین عصاره گیاه نتوانسته است از خود اثرات پاداشی نشان دهد و باعث القاء CPP شود. نتایج به  دست آمده در مورد اثرات گیاهان دارویی در القاء CPP متفاوت است. به­عنوان مثال، Mobasher و همکاران نشان داده­اند که عصاره گیاه زعفران توانایی القاء CPP را دارد [36]. برعکس، در یک مطالعه دیگر تجویز عصاره گیاه Pimpinella anisum نه تنها باعث القاء CPP نشد بلکه حتی باعث القاء تنفر مکان شرطی شده  (Conditioned place aversion; CPA) در موش­ها شد [37]. در نهایت تجویز عصاره برخی از گیاهان (مثل Papaver rhoeas) اثر معنی­داری در القاء CPP یا CPA در موش­ها نداشت [27]. این نتایج متناقض را می­توان به چند چیز نسبت داد. اولاً گیاهان دارویی دارای متابولیت­های ثانویه مختلف با غلظت­های متفاوت هستند، بنابراین می­توانند اثرات مختلفی داشته باشند [38]. علاوه بر این، روش به­کار رفته برای القاء CPP یا دستگاه مورد استفاده در آزمایش­های مختلف با یکدیگر متفاوت است که این نیز می­تواند باعث تفاوت در نتایج به­دست آمده در این آزمایش­ها شود.
همچنین، تجویز عصاره گیاه مریم گلی در روز آزمون، به حیواناتی که دوز مؤثر مورفین (10 میلی­گرم بر کیلوگرم) را در روزهای شرطی­‌سازی دریافت کرده بودند، تأثیر معنی‌داری بر بیان CPP القاء شده به­وسیله مورفین نداشت. بیان CPP پدیده ای پیچیده است و انتقال دهنده­های عصبی و نواحی مختلف مغز، به ویژه آن­هایی که مربوط به حافظه هستند، در این پدیده نقش دارند [41-39]. هنگامی که تجویز مورفین در روزهای شرطی­سازی با یک بخش از دستگاه CPP جفت می‌شود، خاطرات جدیدی توسط مورفین تشکیل می­شود. هنگامی که حیوان (در صورت عدم وجود اثرات دارو) در دستگاه قرار می­گیرد، خاطرات مربوط به اثرات سرخوشی آور مورفین یادآوری شده و رفتارهای جستجوی دارو فعال می­شوند [42]. این به آن معناست که بخش جفت شده با مورفین بر بخش جفت شده با نرمال سالین توسط موش­ها ترجیح داده می­شود و حیوانات زمان بیشتری را در قسمت جفت شده با مورفین سپری می­کنند. بنابراین،  نتایج به­دست آمده در آزمایش بیان نشان داد که عصاره گیاه نمی‌تواند خاطرات مرتبط با مرفین را از بین ببرد. به­نظر می­رسد که این فرضیه درست باشد زیرا تحقیقات قبلی نشان داده است که استفاده از گیاه مریم گلی نه تنها حافظه را مختل نمی­کند، بلکه دارای خواص تقویت کننده حافظه نیز هست [44 ,43]. با این حال در آزمایش بیان، یک کاهش غیر معنی دار در CPP مشاهده شد. این اثر عصاره گیاه در کاهش CPP را  می­توان به اثرات آن در کاهش فعالیت حرکتی موش­ها در روز آزمون نسبت داد؛ تحقیقات پیشین نشان دهنده اثرات آرام بخش این گیاه بوده­اند [7].
 در راستای مطالعه حاضر،  عصاره یا اسانس برخی از گیاهان دارویی اثری بر بیان CPP ناشی از مورفین نداشتند [37]. برعکس، مطالعاتی نیز وجود دارند که نشان دهنده اثر مهاری برخی از گیاهان دارویی بر بیان ترجیح مکان شرطی شده ناشی از مورفین هستند. به­عنوان مثال، Khatibi و همکاران نشان دادند که تجویز اسانس گیاهL.  Cuminum cyminum در روز آزمون توانست باعث مهار کسب ترجیح مکان شرطی شده ناشی از مورفین شود [45]. باید به این نکته توجه کرد که علاوه بر اینکه گیاهان مورد استفاده در این دو آزمایش از گونه­ها و تیره­های متفاوتی هستند، در آزمایش Khatibi و همکاران  اسانس زیره سبز مورد استفاده قرار گرفت در حالی که  در آزمایش ما از عصاره آبی- الکلی گیاه مریم گلی استفاده شده است. در نتیجه تفاوت اساسی که در ترکیبات گیاهی به­کار رفته در این دو آزمایش وجود دارد می­تواند توجیه کننده تفاوت به­دست آمده در این دو آزمایش باشد.
در نهایت، آزمایش حاضر نشان داد که تجویز عصاره آبی الکلی گیاه مریم گلی، یک ساعت پیش از دریافت دوز مؤثر مورفین (10 میلی گرم بر کیلوگرم) در روزهای شرطی­سازی، توانست از ترجیح مکان شرطی شده ناشی از مورفین به­طور معنی­داری جلوگیری کند. علاوه بر این، تجزیه و تحلیل فعالیت حرکتی در این آزمایش تفاوت معنی­داری را از نظر فعالیت حرکتی بین گروه­های مورد مطالعه در روز آزمون نشان نداد. تحقیقات پیشین نشان داده­اند که عصاره گیاه مریم گلی دارای ترکیباتی مانند کارنوزول و کارنوزوئیک اسید می­باشد که توانایی اتصال به گیرنده­های GABA-A را دارند و با تحریک این گیرنده­ها می­توانند اثرات آرام بخش و خواب آور را در حیوانات آزمایشگاهی القاء کنند [34]. از طرف دیگر، مطالعاتی نیز وجود دارد مبنی بر اینکه آگونیست­های گیرنده­های GABA-A می‌توانند از کسب ترجیح مکان شرطی شده ناشی از مورفین جلوگیری کنند [46]. بنابر­این، یکی از مکانیسم­های احتمالی اثر مهاری گیاه بر کسبCPP ناشی از مورفین احتمالا از طریق اثر بر گیرنده­های GABA-A می باشد.
 علاوه بر این، نشان داده شده است که ترکیبات عصاره گیاه مریم گلی توانایی مهار آنزیم استیل کولین استراز را دارند [34]. Gawel و همکاران نشان داده­اند که ترکیبات مهار کننده این آنزیم می­توانند کسب ترجیح مکان شرطی شده ناشی از مورفین را مهار نمایند [47]. بنابراین، شاید کاهش مشاهده شده در نمره شرطی شدن جانورانی که پیش از دریافت دوز مؤثر مورفین عصاره گیاه را دریافت کرده بودند ناشی از مهار این آنزیم باشد.
به­عنوان یک مکانیسم دیگر، شاید اثرات دیده شده در آزمایش کسب ناشی از تعدیل سیستم اوپیوئیدی مغز توسط ترکیبات عصاره گیاه مریم گلی باشد. مطالعات اخیر نشان داده­اند که برخی از مواد مؤثره موجود در عصاره آبی- الکلی این گیاه توانایی اتصال به گیرنده­های موی اوپیوئیدی را دارند [34]؛ نقش گیرنده­های موی اپیوئیدی در اثرات پاداشی اوپیوئیدها به­خوبی مشخص شده است [17]. به­همین دلیل، یک مکانیسم احتمالی دیگر برای اثر مهاری عصاره گیاه مریم گلی بر کسب ترجیح مکان شرطی شده ناشی از مورفین می­تواند از طریق اثر بر گیرنده­های موی اپیوئیدی باشد. موافق با نتایج مطالعه حاضر، مطالعات پیشین نشان داده­اند که تجویز عصاره­های گیاهان زعفران و گیاه شقایق و همچنین اسانس زیره سبز و اسانس بادیان رومی پیش از تجویز مورفین در روزهای شرطی­سازی (از طریق مکانیسم­های مختلف)  باعث مهار کسب ترجیح مکان شرطی شده ناشی از مورفین در موش­های آزمایشگاهی می‌شود [48، 27].
از محدودیت­های مطالعه حاضر این است که در این مطالعه فقط اثر عصاره گیاه مریم گلی بر CPP مورفین مورد بررسی قرار گرفت. بنابراین،  با توجه به اینکه متابولیت­های ثانویه مختلفی در عصاره گیاه مریم گلی وجود دارد به­طور قطع نمی­توان نقش هر یک از این ترکیبات را در اثرات عصاره این گیاه بر CPP ناشی از مورفین تعیین کرد. در نتیجه، پیشنهاد می­شود که نقش هر کدام از این ترکیبات مؤثره به­طور جداگانه بر اثرات مورفین در القاء CPP بررسی شود. این رویکرد  معمولاً در مورد ترکیبات گیاهان دارویی که قبلا  اثرات عصاره یا اسانس  آن­ها بر CPP مورفین به اثبات رسیده است وجود دارد. علاوه بر این، تحقیقات پیشین نشان داده است که داروهای اعتیاد آور با اثر بر روی یک مسیر مشترک نهایی یعنی مسیر دوپامینرژیک مزولیمبیک مغز اثرات پاداشی و سرخوشی آور خود را القاء می­نمایند. بنابراین، می­توان در مطالعات دیگری اثر عصاره این گیاه یا مواد مؤثره آن را بر CPP ناشی از سایر داروهای اعتیاد آور مثل نیکوتین، الکل و آمفتامین بررسی کرد.
نتیجه‌گیری
عصاره آبی-الکلی گیاه مریم گلی توانایی مهار کسب ترجیح مکان شرطی شده ناشی از مورفین را دارد، ولی بر بیان این پدیده اثری ندارد. احتمالاً سیستم­های نوروترانسمیتری مختلفی در اثر مهاری عصاره این گیاه بر کسب اثرات پاداشی مورفین نقش دارند.
تشکر و قدردانی
به این ­وسیله از آقای دکتر عبد ا... جوانمرد، استاد تمام دانشکده کشاورزی دانشگاه مراغه که گیاه مریم گلی را جهت انجام تحقیق حاضر در اختیار ما قرار دادند، کمال تشکر و قدردانی را داریم.
 

References
 
[1] Elshafie HS, Camele I, Mohamed AA. A Comprehensive review on the biological, agricultural and pharmaceutical properties of secondary metabolites based-plant origin. Int J Mol Sci 2023; 24(4): 3266.
[2] Kempster P, Ma A. Parkinson’s disease, dopaminergic drugs and the plant world. Front Pharmacol 2022; 13: 970714.
[3] Ghorbani A, Esmaeilizadeh M. Pharmacological properties of Salvia officinalis and its components. J Tradit Complement Med 2017; 7(4): 433-40.
[4] Jakovljević M, Jokić S, Molnar M, Jašić M, Babić J, Jukić H, et al. Bioactive profile of various Salvia officinalis L. preparations. Plants 2019; 8(3): 55.
[5] Sharma Y, Fagan J, Schaefer J. Ethnobotany, phytochemistry, cultivation and medicinal properties of Garden sage (Salvia officinalis L.). J Pharmacogn Phytochem 2019; 8(3): 3139-48.
[6] El Gabbas Z, Bezza K, Laadraoui J, Ait Laaradia M, Kebbou A, Oufquir S, et al. Salvia officinalis, rosmarinic and caffeic acids attenuate neuropathic pain and improve function recovery after sciatic nerve chronic constriction in mice. Evid Based Complement Alternat Med 2019; 2019: 1-17.
[7] Choukairi Z, Hazzaz T, Lkhider M, Ferrandez JM, Fechtali T. Effect of Salvia officinalis L. and Rosmarinus officinalis L. leaves extracts on anxiety and neural activity. Bioinformation 2019; 15(3): 172.
[8] Hasanein P, Teimuri Far M, Emamjomeh A. Salvia officinalis L. attenuates morphine analgesic tolerance and dependence in rats: possible analgesic and sedative mechanisms. Am J Drug Alcohol Abuse 2015; 41(5): 405-13.
[9] Rhaimi S, Brikat S, Lamtai M, Ouhssine M. Acute oral toxicity and neurobehavioral effects of Salvia officinalis essential oil in female Wistar rats. Adv Anim Vet Sci 2023; 11(4): 654-62.
[10] Ertas A, Yigitkan S, Orhan IE. A Focused Review on Cognitive Improvement by the Genus Salvia L. (Sage)—From Ethnopharmacology to Clinical Evidence. Pharmaceuticals 2023; 16(2): 171.
[11] Edwards KD, Dubberke A, Meyer N, Kugel S, Hellhammer J. Assessment of the Effects of a Sage (Salvia officinalis) Extract on Cognitive Performance in Adolescents and Young Adults. Medrxiv 2021; 30: 2021-05.
[12] Dinel A-L, Lucas C, Guillemet D, Layé S, Pallet V, Joffre C. Chronic supplementation with a mix of Salvia officinalis and salvia lavandulaefolia improves morris water maze learning in normal adult C57Bl/6J mice. Nutrients 2020; 12(6): 1777.
[13] Karimpour-Razkenari E, Borhani Y, Basiri K, Najmeddin F, Honarmand H, Safaei A. The Pattern of Morphine Necessity for Acute Renal Colic Patients in the Emergency Department; A Cross-Sectional Observational Prospective Study. J Pharm Care 2023: 6-11.
[14] Shikder MKU, Jahan A, Pal S. Efficacy and safety of intrathecal morphine for post cesarean analgesia under spinal anesthesia. Med Res Chronicles 2023; 10(4): 242-7.
[15] Hendrikse C, Ngah V, Kallon I, Thom G, Leong T, Cohen K, et al. Signal of harm in morphine use in adults with acute pulmonary oedema: A rapid systematic review. S Afr Med J 2023; 113(8): 1333-9.
[16] Wang L-M, Zhang Z, Yao R-Z, Wang G-L. The role of intrathecal morphine for postoperative analgesia in primary total joint arthroplasty under spinal anesthesia: A systematic review and meta-analysis. Pain Med 2021; 22(7): 1473-84.
[17] Listos J, Łupina M, Talarek S, Mazur A, Orzelska-Górka J, Kotlińska J. The mechanisms involved in morphine addiction: an overview. Int J Mol Sci 2019; 20(17): 4302.
[18] Kuhn BN, Kalivas PW, Bobadilla A-C. Understanding addiction using animal models. Front Behav Neurosci 2019; 13: 262.
[19] Smith MA. Nonhuman animal models of substance use disorders: Translational value and utility to basic science. Drug Alcohol Depend 2020; 206:107733.
[20] McKendrick G, Graziane NM. Drug-induced conditioned place preference and its practical use in substance use disorder research. Front Behav Neurosci 2020; 14: 582147.
[21] Meepong R, Sooksawate T. Mitragynine reduced morphine-induced conditioned place preference and withdrawal in rodents. Thai J Pharm Sci 2019; 43(1): 21-9.
[22] Alifarsangi A, Esmaeili-Mahani S, Sheibani V, Abbasnejad M. The citrus flavanone naringenin prevents the development of morphine analgesic tolerance and conditioned place preference in male rats. AJDAA 2021; 47(1): 43-51.
[23] Maccioni R, Serra M, Marongiu J, Cottiglia F, Maccioni E, Bassareo V, et al. Effects of docosanyl ferulate, a constituent of Withania Somnifera, on ethanol-and morphine-elicited conditioned place preference and ERK phosphorylation in the accumbens shell of CD1 mice. Psychopharmacology 2022; 239(3): 795-806.
[24] Alhassen L, Nuseir K, Ha A, Phan W, Marmouzi I, Shah S, et al. The extract of Corydalis yanhusuo L. prevents morphine tolerance and dependence. Pharmaceuticals 2021; 14(10): 1034.
[25] Grauso L, de Falco B, Motti R, Lanzotti V. Corn poppy, Papaver rhoeas L: a critical review of its botany, phytochemistry and pharmacology. Phytochem Rev 2021; 20: 227-48.
[26] Pourmotabbed A, Rostamian B, Manouchehri G, Pirzadeh-Jahromi G, Sahraei H, Ghoshooni H, et al. Effects of Papaver rhoeas extract on the expression and development of morphine-dependence in mice. J Ethnopharmacol 2004; 95(2-3): 431-5.
[27] Sahraei H, Fatemi SM, Pashaei-Rad S, Faghih-Monzavi Z, Salimi SH, Kamalinegad M. Effects of Papaver rhoeas extract on the acquisition and expression of morphine-induced conditioned place preference in mice. J Ethnopharmacol 2006; 103(3): 420-4.
[28] Hassan R, Pike See C, Sreenivasan S, Mansor SM, Müller CP, Hassan Z. Mitragynine attenuates morphine withdrawal effects in rats—a comparison with methadone and buprenorphine. Front Psychiatry 2020; 11: 411.
[29] Qnais EY, Abu-Dieyeh M, Abdulla FA, Abdalla SS. The antinociceptive and anti-inflammatory effects of Salvia officinalis leaf aqueous and butanol extracts. Pharm Biol 2010; 48(10): 1149-56.
[30] Barzegari A, Shahabi K. The Effects of isoniazid on the acquisition and expression of morphine-induced conditioned place preference in mice. JKMU 2020; 27(1): 69-81.
[31] Fattahi E, Vaseghi M. Protective effect of Salvia officinalis on testes tissue damages of rats intoxicated by diazinon. JMPB 2015; 1: 39-43.
[32] Carr GD, White NM. Conditioned place preference from intra-accumbens but not intra-caudate amphetamine injections. Life Sci 1983; 33(25): 2551-7.
[33] Cunningham CL, Gremel CM, Groblewski PA. Drug-induced conditioned place preference and aversion in mice. Nat Protoc 2006; 1(4): 1662-70.
[34] Tober C, Schoop R. Modulation of neurological pathways by Salvia officinalis and its dependence on manufacturing process and plant parts used. BMC Complement Altern Med 2019; 19: 1-10.
[35] Zhang JJ, Song CG, Dai JM, Li L, Yang XM, Chen ZN. Mechanism of opioid addiction and its intervention therapy: Focusing on the reward circuitry and muopioid receptor. Med Comm 2022; 3(3): e148.
[36] Ghoshooni H, Daryaafzoon M, Sadeghi-Gharjehdagi S, Zardooz H, Sahraei H, Tehrani S, et al. Saffron (Crocus sativus) ethanolic extract and its constituent, safranal, inhibits morphine-induced place preference in mice. PJBS 2011; 14(20): 939-44.
[37] Sahraei H, Ghoshooni H, Salimi SH, Astani AM, Shafaghi B, Falahi M, et al. The effects of fruit essential oil of the Pimpinella anisum on acquisition and expression of morphine induced conditioned place preference in mice. J Ethnopharmacol 2002; 80(1): 43-7.
[38] Jain C, Khatana S, Vijayvergia R. Bioactivity of secondary metabolites of various plants: a review. Int J Pharm Sci Res 2019; 10(2): 494-504.
[39] Shirazy M, RayatSanati K, Jamali S, Motamedi F, Haghparast A. Role of orexinergic receptors in the dentate gyrus of the hippocampus in the acquisition and expression of morphine-induced conditioned place preference in rats. Behav Brain Res 2020; 379:112349.
[40] Nazari-Serenjeh F, Zarrabian S, Azizbeigi R, Haghparast A. Effects of dopamine D1-and D2-like receptors in the CA1 region of the hippocampus on expression and extinction of morphine-induced conditioned place preference in rats. Behav Brain Res 2021; 397: 112924.
[41] Ebrahimi Z, Kahvandi N, Komaki A, Karimi SA, Naderishahab M, Sarihi A. The role of mGlu4 receptors within the nucleus accumbens in acquisition and expression of morphine-induced conditioned place preference in male rats. BMC Neurosci 2021; 22: 1-10.
[42] Sorg BA. Reconsolidation of drug memories. Neurosci Biobehav Rev 2012; 36(5): 1400-17.
[43] Mahmoodi G, Amini S. The effect of Salvia officinalis hydroalcoholic extract on scopolamine-induced memory impairment in adult male mice. J Basic Res Med Sci 2019; 6(1): 12-20.
[44] Mohseni I, Peeri M, Azarbayjani MA. Dietary supplementation with Salvia officinalis L. and aerobic training attenuates memory deficits via the CREB-BDNF pathway in amyloid beta-injected rats. J Med Plants 2020; 1: 119-32.
[45] Khatibi A, Haghparast A, Shams J, Dianati E, Komaki A, Kamalinejad M. Effects of the fruit essential oil of Cuminum cyminum L. on the acquisition and expression of morphine-induced conditioned place preference in mice. Neurosci Lett 2008; 448(1): 94-8.
[46] Rezayof A, Razavi S, Haeri-Rohani A, Rassouli Y, Zarrindast M-R. GABAA receptors of hippocampal CA1 regions are involved in the acquisition and expression of morphine-induced place preference. Eur Neuropsychopharmacol 2007; 17(1): 24-31.
[47] Gawel K, Labuz K, Jenda M, Silberring J, Kotlinska JH. Influence of cholinesterase inhibitors, donepezil and rivastigmine on the acquisition, expression, and reinstatement of morphine-induced conditioned place preference in rats. Behav Brain Res 2014; 268: 169-76.
[48] Mobasher M, Sahraei H, Sadeghi-Rad B, Kamalinejad M, Shams J. The effects of Crocus sativus extract on the acquisition and expression of morphine-induced conditioned place preference in mice. JRUMS 2006; 5(3): 143-50.
     


Effects of Hydro-Alcoholic Extract of Salvia Officinalis L. on the Acquisition and Expression of Morphine-Induced Conditioned Place Preference in Mice:
 An Experimental Study
Amir Abbas Barzegari[3], Morteza Mortazavian[4]


Received: 27/06/23       Sent for Revision:25/06/23        Received Revised Manuscript: 23/08/23   Accepted: 02/10/23

Background and Objectives: The rewarding effects of morphine play an important role in its abuse. This study aimed to determine the effects of the hydro-alcoholic extract of the sage plant on the rewarding effects of morphine in female mice.
Materials and Methods: This experimental research was conducted on 136 female mice. The mice were randomly divided into 17 groups of eight. A conditioned place preference (CPP) procedure was used to investigate the rewarding effects of drugs. On conditioning days, different groups of mice received morphine (1-15 mg/kg) or plant extract (50-150 mg/kg). The control groups also received saline. In the expression test, four groups of mice, after being conditioned with morphine, received plant extract or saline one hour before the CPP test. In the acquisition experiment, four groups of animals, one hour before administration of morphine on conditioning days, received sage extract or saline. On the next day, the CPP test was performed. Data were analyzed using one-way analysis of variance (ANOVA) and Dunnett’s post-hoc test.
Results: Administration of morphine induced a significant CPP in mice (p<0.001). Additionally, administration of plant extract did not affect the expression of morphine CPP (p>0.05). In contrast, the administration of sage extract inhibited the acquisition of morphine-induced CPP (p<0.001).
Conclusion: Hydro-alcoholic extract of sage inhibits the acquisition but not the expression of CPP caused by morphine. Probably, the extract of this plant can be used to prevent the rewarding effects of morphine.
Key words: Sage plant, Morphine, Classical conditioning, Mice

Funding: This study did not have any funds.
Conflict of interest: None declared.
Ethical approval: The Ethics Committee of University of Maragheh approved this study (IRUM-1400.003).

How to cite this article: Barzegari Amir Abbas, Mortazavian Morteza. Effects of Hydro-Alcoholic Extract of Salvia Officinalis L. on the Acquisition and Expression of Morphine-Induced Conditioned Place Preference in Mice: An Experimental Study. J Rafsanjan Univ Med Sci 2023; 22 (7): 725-42. [Farsi]
 
[1]- (نویسنده مسئول) استادیار، دکتری فیزیولوژی جانوری، گروه زیست شناسی، دانشگاه مراغه، مراغه، ایران
[2]- دانشجوی کارشناسی زیست شناسی، گروه زیست شناسی، دانشگاه مراغه، مراغه، ایران
 تلفن: 37278001-041 دورنگار:37276060-041، پست الکترونیکی: Barzegaridoctora@gmail.com
[3]- Assistant Prof., PhD in Animal Physiology, Dept. of Biology, Faculty of Basic Siences, University of Maragheh, Maragheh, Iran,
ORCID: 0000-0003-2073-4696
(Corresponding Author) Tel: (041) 37278001, Fax: (041) 37276060, E-mail: Barzegaridoctora@gmail.com
[4]- BSc Student in Biology, Dept. of Biology, University of Maragheh, Maragheh, Iran
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فيزيولوژي
دریافت: 1402/3/4 | پذیرش: 1402/7/10 | انتشار: 1402/8/28

فهرست منابع
1. Elshafie HS, Camele I, Mohamed AA. A Comprehensive review on the biological, agricultural and pharmaceutical properties of secondary metabolites based-plant origin. Int J Mol Sci 2023; 24(4): 3266.
2. Kempster P, Ma A. Parkinson’s disease, dopaminergic drugs and the plant world. Front Pharmacol 2022; 13: 970714.
3. Ghorbani A, Esmaeilizadeh M. Pharmacological properties of Salvia officinalis and its components. J Tradit Complement Med 2017; 7(4): 433-40.
4. Jakovljević M, Jokić S, Molnar M, Jašić M, Babić J, Jukić H, et al. Bioactive profile of various Salvia officinalis L. preparations. Plants 2019; 8(3): 55.
5. Sharma Y, Fagan J, Schaefer J. Ethnobotany, phytochemistry, cultivation and medicinal properties of Garden sage (Salvia officinalis L.). J Pharmacogn Phytochem 2019; 8(3): 3139-48.
6. El Gabbas Z, Bezza K, Laadraoui J, Ait Laaradia M, Kebbou A, Oufquir S, et al. Salvia officinalis, rosmarinic and caffeic acids attenuate neuropathic pain and improve function recovery after sciatic nerve chronic constriction in mice. Evid Based Complement Alternat Med 2019; 2019: 1-17.
7. Choukairi Z, Hazzaz T, Lkhider M, Ferrandez JM, Fechtali T. Effect of Salvia officinalis L. and Rosmarinus officinalis L. leaves extracts on anxiety and neural activity. Bioinformation 2019; 15(3): 172.
8. Hasanein P, Teimuri Far M, Emamjomeh A. Salvia officinalis L. attenuates morphine analgesic tolerance and dependence in rats: possible analgesic and sedative mechanisms. Am J Drug Alcohol Abuse 2015; 41(5): 405-13.
9. Rhaimi S, Brikat S, Lamtai M, Ouhssine M. Acute oral toxicity and neurobehavioral effects of Salvia officinalis essential oil in female Wistar rats. Adv Anim Vet Sci 2023; 11(4): 654-62.
10. Ertas A, Yigitkan S, Orhan IE. A Focused Review on Cognitive Improvement by the Genus Salvia L. (Sage)—From Ethnopharmacology to Clinical Evidence. Pharmaceuticals 2023; 16(2): 171.
11. Edwards KD, Dubberke A, Meyer N, Kugel S, Hellhammer J. Assessment of the Effects of a Sage (Salvia officinalis) Extract on Cognitive Performance in Adolescents and Young Adults. Medrxiv 2021; 30: 2021-05.
12. Dinel A-L, Lucas C, Guillemet D, Layé S, Pallet V, Joffre C. Chronic supplementation with a mix of Salvia officinalis and salvia lavandulaefolia improves morris water maze learning in normal adult C57Bl/6J mice. Nutrients 2020; 12(6): 1777.
13. Karimpour-Razkenari E, Borhani Y, Basiri K, Najmeddin F, Honarmand H, Safaei A. The Pattern of Morphine Necessity for Acute Renal Colic Patients in the Emergency Department; A Cross-Sectional Observational Prospective Study. J Pharm Care 2023: 6-11.
14. Shikder MKU, Jahan A, Pal S. Efficacy and safety of intrathecal morphine for post cesarean analgesia under spinal anesthesia. Med Res Chronicles 2023; 10(4): 242-7.
15. Hendrikse C, Ngah V, Kallon I, Thom G, Leong T, Cohen K, et al. Signal of harm in morphine use in adults with acute pulmonary oedema: A rapid systematic review. S Afr Med J 2023; 113(8): 1333-9.
16. Wang L-M, Zhang Z, Yao R-Z, Wang G-L. The role of intrathecal morphine for postoperative analgesia in primary total joint arthroplasty under spinal anesthesia: A systematic review and meta-analysis. Pain Med 2021; 22(7): 1473-84.
17. Listos J, Łupina M, Talarek S, Mazur A, Orzelska-Górka J, Kotlińska J. The mechanisms involved in morphine addiction: an overview. Int J Mol Sci 2019; 20(17): 4302.
18. Kuhn BN, Kalivas PW, Bobadilla A-C. Understanding addiction using animal models. Front Behav Neurosci 2019; 13: 262.
19. Smith MA. Nonhuman animal models of substance use disorders: Translational value and utility to basic science. Drug Alcohol Depend 2020; 206:107733.
20. McKendrick G, Graziane NM. Drug-induced conditioned place preference and its practical use in substance use disorder research. Front Behav Neurosci 2020; 14: 582147.
21. Meepong R, Sooksawate T. Mitragynine reduced morphine-induced conditioned place preference and withdrawal in rodents. Thai J Pharm Sci 2019; 43(1): 21-9.
22. Alifarsangi A, Esmaeili-Mahani S, Sheibani V, Abbasnejad M. The citrus flavanone naringenin prevents the development of morphine analgesic tolerance and conditioned place preference in male rats. AJDAA 2021; 47(1): 43-51.
23. Maccioni R, Serra M, Marongiu J, Cottiglia F, Maccioni E, Bassareo V, et al. Effects of docosanyl ferulate, a constituent of Withania Somnifera, on ethanol-and morphine-elicited conditioned place preference and ERK phosphorylation in the accumbens shell of CD1 mice. Psychopharmacology 2022; 239(3): 795-806.
24. Alhassen L, Nuseir K, Ha A, Phan W, Marmouzi I, Shah S, et al. The extract of Corydalis yanhusuo L. prevents morphine tolerance and dependence. Pharmaceuticals 2021; 14(10): 1034.
25. Grauso L, de Falco B, Motti R, Lanzotti V. Corn poppy, Papaver rhoeas L: a critical review of its botany, phytochemistry and pharmacology. Phytochem Rev 2021; 20: 227-48.
26. Pourmotabbed A, Rostamian B, Manouchehri G, Pirzadeh-Jahromi G, Sahraei H, Ghoshooni H, et al. Effects of Papaver rhoeas extract on the expression and development of morphine-dependence in mice. J Ethnopharmacol 2004; 95(2-3): 431-5.
27. Sahraei H, Fatemi SM, Pashaei-Rad S, Faghih-Monzavi Z, Salimi SH, Kamalinegad M. Effects of Papaver rhoeas extract on the acquisition and expression of morphine-induced conditioned place preference in mice. J Ethnopharmacol 2006; 103(3): 420-4.
28. Hassan R, Pike See C, Sreenivasan S, Mansor SM, Müller CP, Hassan Z. Mitragynine attenuates morphine withdrawal effects in rats—a comparison with methadone and buprenorphine. Front Psychiatry 2020; 11: 411.
29. Qnais EY, Abu-Dieyeh M, Abdulla FA, Abdalla SS. The antinociceptive and anti-inflammatory effects of Salvia officinalis leaf aqueous and butanol extracts. Pharm Biol 2010; 48(10): 1149-56.
30. Barzegari A, Shahabi K. The Effects of isoniazid on the acquisition and expression of morphine-induced conditioned place preference in mice. JKMU 2020; 27(1): 69-81.
31. Fattahi E, Vaseghi M. Protective effect of Salvia officinalis on testes tissue damages of rats intoxicated by diazinon. JMPB 2015; 1: 39-43.
32. Carr GD, White NM. Conditioned place preference from intra-accumbens but not intra-caudate amphetamine injections. Life Sci 1983; 33(25): 2551-7.
33. Cunningham CL, Gremel CM, Groblewski PA. Drug-induced conditioned place preference and aversion in mice. Nat Protoc 2006; 1(4): 1662-70.
34. Tober C, Schoop R. Modulation of neurological pathways by Salvia officinalis and its dependence on manufacturing process and plant parts used. BMC Complement Altern Med 2019; 19: 1-10.
35. Zhang JJ, Song CG, Dai JM, Li L, Yang XM, Chen ZN. Mechanism of opioid addiction and its intervention therapy: Focusing on the reward circuitry and mu‐opioid receptor. Med Comm 2022; 3(3): e148.
36. Ghoshooni H, Daryaafzoon M, Sadeghi-Gharjehdagi S, Zardooz H, Sahraei H, Tehrani S, et al. Saffron (Crocus sativus) ethanolic extract and its constituent, safranal, inhibits morphine-induced place preference in mice. PJBS 2011; 14(20): 939-44.
37. Sahraei H, Ghoshooni H, Salimi SH, Astani AM, Shafaghi B, Falahi M, et al. The effects of fruit essential oil of the Pimpinella anisum on acquisition and expression of morphine induced conditioned place preference in mice. J Ethnopharmacol 2002; 80(1): 43-7.
38. Jain C, Khatana S, Vijayvergia R. Bioactivity of secondary metabolites of various plants: a review. Int J Pharm Sci Res 2019; 10(2): 494-504.
39. Shirazy M, RayatSanati K, Jamali S, Motamedi F, Haghparast A. Role of orexinergic receptors in the dentate gyrus of the hippocampus in the acquisition and expression of morphine-induced conditioned place preference in rats. Behav Brain Res 2020; 379:112349.
40. Nazari-Serenjeh F, Zarrabian S, Azizbeigi R, Haghparast A. Effects of dopamine D1-and D2-like receptors in the CA1 region of the hippocampus on expression and extinction of morphine-induced conditioned place preference in rats. Behav Brain Res 2021; 397: 112924.
41. Ebrahimi Z, Kahvandi N, Komaki A, Karimi SA, Naderishahab M, Sarihi A. The role of mGlu4 receptors within the nucleus accumbens in acquisition and expression of morphine-induced conditioned place preference in male rats. BMC Neurosci 2021; 22: 1-10.
42. Sorg BA. Reconsolidation of drug memories. Neurosci Biobehav Rev 2012; 36(5): 1400-17.
43. Mahmoodi G, Amini S. The effect of Salvia officinalis hydroalcoholic extract on scopolamine-induced memory impairment in adult male mice. J Basic Res Med Sci 2019; 6(1): 12-20.
44. Mohseni I, Peeri M, Azarbayjani MA. Dietary supplementation with Salvia officinalis L. and aerobic training attenuates memory deficits via the CREB-BDNF pathway in amyloid beta-injected rats. J Med Plants 2020; 1: 119-32.
45. Khatibi A, Haghparast A, Shams J, Dianati E, Komaki A, Kamalinejad M. Effects of the fruit essential oil of Cuminum cyminum L. on the acquisition and expression of morphine-induced conditioned place preference in mice. Neurosci Lett 2008; 448(1): 94-8.
46. Rezayof A, Razavi S, Haeri-Rohani A, Rassouli Y, Zarrindast M-R. GABAA receptors of hippocampal CA1 regions are involved in the acquisition and expression of morphine-induced place preference. Eur Neuropsychopharmacol 2007; 17(1): 24-31.
47. Gawel K, Labuz K, Jenda M, Silberring J, Kotlinska JH. Influence of cholinesterase inhibitors, donepezil and rivastigmine on the acquisition, expression, and reinstatement of morphine-induced conditioned place preference in rats. Behav Brain Res 2014; 268: 169-76.
48. Mobasher M, Sahraei H, Sadeghi-Rad B, Kamalinejad M, Shams J. The effects of Crocus sativus extract on the acquisition and expression of morphine-induced conditioned place preference in mice. JRUMS 2006; 5(3): 143-50.

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Rafsanjan University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb