Ethics code: (IR.RUMS.REC.1401.149).
Abdolkarimi M, Mobini Lotfabad M, Khodadadi H, ُShahabinejad E, Shakoeizadeh A. The Survey of Health-Promoting Behaviors among Students of Rafsanjan University of Medical Sciences in 2022: A Descriptive Study. JRUMS 2024; 22 (11) :1191-1204
URL:
http://journal.rums.ac.ir/article-1-7018-fa.html
رضائیان محسن، اسدپور محمد، محبوبیراد محمود، عبدالکریمی مهدی، مبینی لطف آباد محمد، خدادادی حسن، و همکاران.. بررسی رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان در سال 1401: یک مطالعه توصیفی. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1402; 22 (11) :1191-1204
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-7018-fa.html
دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
متن کامل [PDF 310 kb]
(484 دریافت)
|
چکیده (HTML) (1142 مشاهده)
متن کامل: (564 مشاهده)
مقاله پژوهشی
مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
دوره 22، بهمن 1402، 1204-1191
بررسی رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان در سال 1401: یک مطالعه توصیفی
محسن رضائیان[1]، محمد اسدپور[2]، محمود محبوبیراد[3]، مهدی عبدالکریمی[4]، محمد مبینی لطف آباد[5]، حسن خدادادی[6]،
عرفان شهابی نژاد[7]، امیررضا شکوئی زاده7
دریافت مقاله: 22/03/1402 ارسال مقاله به نویسنده جهت اصلاح: 19/04/1402 دریافت اصلاحیه از نویسنده: 02/10/1402 پذیرش مقاله: 04/10/1402
چکیده
زمینه و هدف: رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت و سبک زندگی سالم، راهبردهای اصلی برای تسهیل و حفظ سلامت میباشند. این پژوهش با هدف تعیین رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان انجام شد.
مواد و روشها: در این مطالعه توصیفی، 450 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان به روش نمونهگیری تصادفی طبقهای در سال 1401 وارد مطالعه شدند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامهای شامل اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه معتبر رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت بود. پرسشنامهها توسط دانشجویان به صورت خودگزارشی تکمیل شدند. دادهها با استفاده از آزمون آماری t دو نمونه مستقل و آنالیز واریانس یکطرفه تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: میانگین و انحراف معیار سنی دانشجویان 19/3 ± 86/20 سال بود. نمرات بخش خودشکوفایی بیشترین امتیاز (20/5±33/23) و بخش مدیریت استرس (68/3 ± 54/18) کمترین امتیاز را کسب کردند. بین نمره کل رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت دانشجویان با متغیرهای وضعیت تأهل و درجه تحصیلی ارتباط آماری معنیدار بود (05/0>P). همچنین، بین نمره بعد فعالیت بدنی با متغیر جنسیت و نمره ابعاد مسئولیتپذیری و تغذیه با متغیر وضعیت تأهل رابطه آماری معنیدار مشاهده شد (05/0>P).
نتیجهگیری: از آنجایی که نمره کل رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت دانشجویان مورد مطالعه در طبقه متوسط قرار داشت، بنابراین دانشگاه میتواند با برنامهریزی مناسب به دانشجویان در ایجاد یک مفهوم سلامتی مثبت کمک کند و آگاهی و عملکرد آنها را در مورد تغذیه متعادل، ورزش منظم، مدیریت استرس و توجه به سلامت خود یا خودمراقبتی را تقویت نماید.
واژههای کلیدی: ارتقاء سلامت، رفتار سلامت، دانشجویان، رفسنجان
مقدمه
در 20 سال گذشته، بیماریهای مزمن غیرواگیر به عنوان تهدیدهای مهم زندگی انسان، جایگزین بیماریهای عفونی شدهاند که همراه با ناتوانیهای بیشتر میباشند [1]. در سراسر جهان بیماریهای غیرواگیر بهطور فزآیندهای یک چالش بهداشت عمومی هستند. بیماریهای قلبی-عروقی، سرطان، دیابت و بیماریهای مزمن تنفسی در 70 درصد مرگها نقش دارند، بهخصوص در کشورهای با درآمد کم و متوسط و 23 درصد آنها قابل پیشگیری هستند [2]. بیماریهای قلبی به تنهایی در 1/14 درصد شاخص مجموع سالهای زندگی تطبیق شده در هند، نقش داشتهاند [3].
مطالعات نشان دادهاند که رژیم غذایی، رفتارها و سبک زندگی بیتحرک احتمالاً منجر به چاقی میشود که به طور غیرمستقیم باعث افزایش بروز مرگ و میر ناشی از بیماریهای مزمن میشود [4]. در یک مطالعه طولی در آمریکا، نتایج نشان داد که افرادی که 5 عامل سبک زندگی کم خطر شامل سیگار نکشیدن، داشتن وزن مناسب، فعالیت بدنی کافی، مصرف متوسط الکل و رژیم غذایی متعادل داشتند، عمر طولانیتری داشتند. در این مطالعه تخمین زده شد که امید به زندگی در سن 50 سالگی، برای زنان و مردانی که عوامل سبک زندگی کم خطر را اتخاذ نکرده بودند، به ترتیب 29 سال و 5/25 سال بود. در مقابل، برای کسانی که هر 5 عامل سبک زندگی کم خطر را اتخاذ کردند، امید به زندگی در سن 50 سالگی، 1/43 سال برای زنان و 6/37 سال برای مردان پیشبینی شده است [5].
سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامت به رفتارهای خودراهبری اشاره دارد که میتواند به پیشگیری از بیماری مزمن کمک کند و منجر به انجام رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت شود. رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت در برگیرنده شش بعد سلامت شامل مسئولیتپذیری، فعالیت بدنی، تغذیه، روابط بین فردی یا اجتماعی، رشد معنوی و مدیریت استرس میباشد [6، 3]. ارتقاء سلامت رفتاری پویا، مستمر و مثبت است و فرآیندی است شامل تسهیل استفاده از انرژی و پتانسیل افراد برای بهبود کیفیت زندگی، بهرهوری و استفاده از تواناییهای شخصی مرتبط با سلامت است [7]. رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت شامل مواردی فراتر از پیشگیری از بیماری است، مانند رفتارهایی که مکمل سبک زندگی سالم هستند. این رفتارها شامل فعالیتهایی مانند برعهده گرفتن مسئولیت سلامت فردی، شرکت در فعالیتهای بدنی و کسب عادات تغذیهای خوب است [8]. انسان سالم به عنوان عامل اصلی توسعه شناخته میشود و تأمین سلامت شرط لازم برای وجود انسان سالم و توسعه پایدار میباشد. برای رسیدن به سلامت باید از همه ظرفیتهای مبتنی بر تجربه و عقل استفاده نمود که سبک زندگی سالم یکی از این ظرفیتها است [9].
سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامت شامل احساسات و رفتارهای خودساخته با هدف تضمین سلامت و خودشکوفایی افراد است که رژیم غذایی کم چرب، فعالیت بدنی منظم، کنترل وزن و اجتناب از دخانیات و استرس در جوانان میباشد که به پیشگیری از ابتلاء به بیماریهای مزمن کمک میکند [2]. دوره تحصیل در دانشگاه به منزله مواجهه دانشجویان با مشکلات مرتبط با سلامت است. آنها باید با ترک خانه، افزایش استقلال، تغییر در گروههای همسالان، موقعیتهای اجتماعی جدید، حفظ مسئولیتهای تحصیلی و افزایش دسترسی به مواد مخدر کنار بیایند. آنها همچنین در معرض سیگار کشیدن قرار دارند، زیرا محیط بر سلامت جسمی و روحی آنها تأثیر منفی میگذارد. از آنجایی که دانشجویان با برخی عوامل مانند داشتن برنامه فشرده، دوری از خانواده، حذف وعدههای غذایی، استفاده از فست فودها و رژیم غذایی مواجه هستند و همچنین نوع و میزان فعالیت بدنی آنها ممکن است بر سبک زندگی دانشجویان تأثیر گذارد. ایجاد ارتقاء سلامت در بین دانشجویان در سنین دانشگاهی بسیار مهم است، زیرا تغییر الگوهای رفتاری در اوایل بزرگسالی نسبتاً آسانتر است. بنابراین، تلاش برای بهبود رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت در بین دانشجویان ضروری است [11-10 ،6].
دانشجویان دانشگاههای علوم پزشکی ارائه دهندگان مراقبتهای بهداشتی و درمانی آینده هستند و نقشی کلیدی در الگوسازی سبک زندگی و آموزش انتخابهای سالم به مراجعهکنندگان خواهند داشت. از این رو ارتقاء و حفظ سلامت این دانشجویان از نظر فردی و حرفهای حائز اهمیت است که علاوه بر سلامت خود، در سلامت عمومی جامعه نقش مهمی ایفاء میکنند. لذا، برنامهریزی لازم جهت ارتقاء سلامت دانشجویان نیازمند بررسی رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت دانشجویان میباشد. با توجه به اینکه بر طبق جستجوهای انجام شده تاکنون چنین مطالعهای در دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان انجام نشده است، این تحقیق با هدف تعیین رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان در سال 1401 انجام شد.
مواد و روشها
این مطالعه به صورت توصیفی-مقطعی با اخذ کد اخلاق IR.RUMS.REC.1401.149 بر روی کلیه دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان در سال 1401 انجام شد. با توجه به مقدار میانگین و انحراف معیار مشخص شده در مطالعه مشابه [12]، برای نمره رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت 30/20±00/119 و با در نظر گرفتن 9/1=d (نشان دهنده میزان خطا در برآورد میانگین نمره رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت در جامعه میباشد) و 05/0=α و بر اساس فرمول زیر، تعداد نمونه مورد نیاز 438 نفر تعیین شد که برای اطمینان بیشتر و احتمال ریزش نمونهها 450 نفر تعیین شد.
