جلد 23، شماره 2 - ( 3-1403 )                   جلد 23 شماره 2 صفحات 168-157 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.RUMS.REC.1401.075


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Barzegar M, Salmei S, kamiab Z. Neonatal and Maternal Outcomes Before and After COVID-19 Pandemic: A Cross-Sectional Study. JRUMS 2024; 23 (2) :157-168
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-7337-fa.html
برزگر مینا، سلمه ای صدیقه، کامیاب زهرا. پیامدهای نوزادی و مادری قبل و حین همه‌گیری کووید-19: یک مطالعه مقطعی. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1403; 23 (2) :157-168

URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-7337-fa.html


دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
متن کامل [PDF 829 kb]   (280 دریافت)     |   چکیده (HTML)  (869 مشاهده)
متن کامل:   (505 مشاهده)

مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
دوره 23، اردیبهشت 1403، 168-157

پیامدهای نوزادی و مادری قبل و حین همه‌گیری کووید-19: یک مطالعه مقطعی
مینا برزگر[1]، صدیقه سلمه‏ای[2]، زهرا کامیاب[3]

دریافت مقاله: 05/01/1403 ارسال مقاله به نویسنده جهت اصلاح: 28/01/1403 دریافت اصلاحیه از نویسنده: 29/02/1403 پذیرش مقاله: 31/02/1403



چکیده
زمینه و هدف: بیماری کووید-19 باعث افزایش نگرانی در مورد گروه‏های آسیب‏پذیر جامعه از جمله زنان باردار و نوزادان شد. این مطالعه با هدف تعیین پیامدهای مادری و نوزادی در نوزادان بستری در بیمارستان علی‏ا‏بن‏ابی‏طالب(ع) شهرستان رفسنجان قبل و بعد از همه‌گیری کووید-19 انجام شد.
مواد و روش­ها: در این مطالعه مقطعی، 337 نوزاد بستری در بیمارستان علیابن‏ابی‏طالب(ع) در 3 ماهه اول سال 1398 (قبل از شروع همه­گیری کووید-19) و 194 نوزاد بستری در 3 ماهه اول سال 1399 (بعد از شروع همه­گیری کووید-19) مورد بررسی قرار گرفتند. مشخصات دموگرافیک، عوارض مادری و نوزادی از پرونده‌ها استخراج شد و از آزمون t دو نمونه مستقل و آزمون مجذور کای برای آنالیز داده­ها استفاده شد.
یافته‏ها: امتیاز آپگار دقیقه اول و دقیقه پنجم در طی دوران کووید-19 به­طور معنادار کاهش یافته بودند (001/0>P)، در حالی­که مرگ نوزاد (003/0=P) و آسفیکسی در زمان تولد (001/0>P) در دوران کووید-19 به­طور قابل توجهی افزایش یافته بودند. فراوانی پارگی زودرس غشاءهای جنینی، پره­اکلامپسی، اکلامپسی، ابتلاء به دیابت در مادران باردار قبل و بعد از همه­گیری کووید-19 از نظر آماری معنادار نبود (05/0<P).
نتیجه‏گیری: بر اساس نتایج مطالعه حاضر با این‏که در شیوع پیامدهای مادری تفاوتی بین دوران کووید-19 و قبل از آن دیده نشد، ولی پیامدهای نوزادی در دوران کووید-19 بیشتر از دوران قبل از آن بوده است که این موضوع بیانگر نیاز بیشتر برای انجام دقیق مراقبت‏های پره‏ناتال، آموزش پروتکل‏های بهداشتی، نظارت دقیق بر جنین حین و پس از زایمان برای کاهش عوارض و پیامدهای نوزادی در دوران کووید-19 است.
واژه­های کلیدی: پیامدهای مادری، پیامدهای نوزادی، همه­گیری کووید-19

ارجاع: برزگر م، سلمه‏ای ص، کامیاب ز. پیامدهای نوزادی و مادری قبل و حین همه¬گیری کووید-19: یک مطالعه مقطعی. مجله علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، سال 1403، دوره 23 شماره 2، صفحات: 68-157.











 
مقدمه
کووید-19 یک بیماری عفونی ناشی از کروناویروس سندرم حاد تنفسی ۲ (Severe Acute respiratory disease coronavirus; SARS-CoV-2) است (1). این ویروس متعلق به خانواده کروناویریده بوده و ماده ژنتیکی آن یک RNA تک‌رشته‌ای است (2). تب، سرفه و تنگی نفس به­عنوان علائم بالینی شایع این بیماری گزارش شده است. با­ این ­حال، این ویروس مشابه سایر کرونا ویروس‌ها، پتانسیل ایجاد سندرم حاد تنفسی (Acute Respiratory Syndrome; SARS) را دارد (3). ویروس کرونا از طریق قطرات تنفسی یا آئروسل از انسان به انسان منتقل می­گردد (1). افراد مبتلا به بیماری­هایی از جمله دیابت، آسم، فشار­خون بالا و بیماری­های قلبی-عروقی و هم­چنین افراد مسن و مردان بیشتر مستعد ابتلاء به بیماری COVID-19 هستند یا علائم شدیدتری دارند (4). با ­توجه به شیوع سریع این بیماری در سطح جهانی، این بیماری به یک تهدید جدی برای سلامت عمومی تبدیل شد و سازمان بهداشت جهانی این بیماری را به عنوان یک بیماری همه­گیر اعلام نمود (5).
زنان باردار و جنین آن­ها طی دوران شیوع بیماری­های عفونی، جزء جمعیت­های پرخطر محسوب می­شوند. زنان بادار در طی بارداری از آسیب‏پذیری بیشتری برخوردار هستند (6) و به علت ضعف سیستم ایمنی و قرار گرفتن در جامعه عمومی، در معرض ابتلاء به بیماری هستند (7). این تغییرات فیزیولوژیک دوران بارداری، خطر ابتلاء به عفونت را افزایش داده و در صورت درگیری سیستم تنفسی، احتمال بروز نارسایی تنفسی افزایش یافته و سریع‌تر رخ می‌دهد (8). بیشترین عوارض مشاهده شده در بارداری شامل دیسترس حاد تنفسی، انعقاد داخل عروقی منتشر (Disseminated intravascular coagulation)، نارسایی کلیوی، عفونت باکتریایی، سپسیس، نیاز به تهویه مکانیکی، مرگ جنین و زایمان زودرس می‏باشد (9). در دوران همه‌گیری کووید-19 میزان استرس و اضطراب افزایش یافته و نگرانی خانم­های باردار در خصوص ابتلاء خود و نوزادشان به بیماری و مراجعه به مراکز درمانی جهت دریافت مراقبت­های روتین دوران بارداری افزایش یافته است (10).
ابتلاء به عفونت­ها به صورت ناقل و یا بیمار می­تواند پیامدهای مادری مختلفی را به دنبال داشته باشد به‏طوری که در مطالعات مختلفی استنتاج شده است که ابتلاء مادر باردار به کووید-19 می­تواند با افزایش بروز این پیامدها از جمله افزایش عمل سزارین، تولد زودهنگام، وزن کم هنگام تولد نوزاد، آسفیکسی و مرگ نوزاد، همراه باشد (13-11). از طرفی، شواهد بیانگر این هستند که تعداد بالایی از مادران باردار می‌توانند مبتلاء به بیماری بدون علامت و به‏صورت ناقل باشند که ممکن است باعث افزایش این پیامدها شود (14). در همین راستا، مطالعات مختلفی بیانگر افزایش شیوع پیامدهای مادری و نوزادی در دوران همه­گیری کووید-19 به‏ویژه در نوزادان مادران باسابقه ابتلاء به این بیماری بوده است که اهمیت این موضوع را دو چندان می­کند (16، 15).
در مطالعه‏ حاضر با توجه به وقوع همه­گیری کووید-19، فراوانی و برخی پیامدهای نوزادی و مادری در نوزادان بستری در NICU (Neonatal intensive care unit) و بخش نوزادان بیمارستان علی‌ابن­ابی­طالب(ع) شهرستان رفسنجان قبل و بعد از شروع همه‌گیری کووید-19 مورد بررسی قرار گرفت تا با ارائه نتایج دقیق، گام مفیدی در این راستا برداشته شود و در صورت نیاز جهت افزایش آگاهی مادران باردار در این زمینه برنامه­های هدفمندی ارائه گردد.
مواد و روش‌ها
مطالعه حاضر از نوع مقطعی است که در سال‌های 1398 و 1399 انجام شد. تمامی نوزادان بستری در NICU و بخش نوزادان بیمارستان علی‏ابن‏ابی‏طالب(ع) شهرستان رفسنجان در سه ماه اول سال‏های 1398 (قبل از شروع همه­گیری کووید-19) و 1399 (بعد از شروع همه­گیری کووید-19) ثبت شده بود، به صورت سرشماری وارد مطالعه شدند.
این مقاله مستخرج از پایان‏نامه رزیدنت اطفال در دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان بوده و با شناسه اخلاق IR.RUMS.REC.1401.075 در کمیته اخلاق دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان به تصویب رسید. هم­چنین، ملاحظات اخلاقی شامل محرمانه ماندن اطلاعات، اصل رازداری و حفظ اسرار بیماران و اتخاذ تدابیر مناسب برای جلوگیری از انتشار آن توسط پژوهشگران رعایت شده است.
اطلاعات مورد نیاز از پرونده­ها توسط محقق استخراج گردید و در فرم جمع‌آوری اطلاعات شامل فراوانی بستری در بخش NICU و بخش نوزادان، اطلاعات دموگرافیک: سن مادر و نوزاد و نژاد مادر و نوزاد، جنسیت نوزاد، عوارض مادری: پارگی زودرس غشاءهای جنینی (Premature rupture of membranes; PROM)، پره‏اکلامپسی، اکلامپسی، دیابت بارداری و مرگ مادر، عوارض نوزادی: مرگ نوزاد، آسفیکسی، پره‏مچوریتی، وزن کم هنگام تولد، سن حاملگی، وزن بدو تولد، زایمان واژینال یا سزارین، آپگار دقیقه اول و پنجم و مدت زمان بستری نوزاد در NICU و بخش نوزادان، تشنج و هم­چنین نیاز به استفاده از هدباکس، NCPAP (Nasal continuous positive airway pressure)، انتوباسیون، تعبیه چست‏تیوب، تزریق آنتی‏بیوتیک، استفاده از سورفاکتانت (یک الی دو دوز) ثبت شد.
معیارهای ورود به مطالعه شامل نوزادان بستری در NICU و بخش نوزادان بیمارستان علی‏ابن‏ابی‏طالب(ع) شهرستان رفسنجان در سه ماه اول سال‏های 1398 (قبل از شروع همه‌گیری کووید-19) و 1399 (بعد از شروع همه­گیری کووید-19) و معیار عدم ورود به مطالعه شامل پرونده­های نوزادان با اطلاعات ناقص بود.
پره‏مچوریتی به نوزادی که قبل از هفته ۳۷ حاملگی به دنیا می‏آید پره‏مچور (Premature) گفته می­شود (17). وزن کم تولد اصطلاحی برای توصیف نوزادانی است که با وزن کمتر از 2500 گرم متولد می­شوند که اغلب در نوزادانی که قبل از 37 هفته بارداری متولد می­شوند، رخ می­دهد (17). پارگی زودرس غشاءهای جنینی: به پاره شدن غشاء آمنیوتیک قبل از هفته 37 حاملگی اطلاق می‌شود و از عوامل مهم در مرگ و میر و ایجاد عوارض در مادر و نوزاد می‌باشد و از علل مهم مرگ و میرهای دوره پری‏ناتال است که تشخیص بر اساس شرح حال آب­ریزش و معاینه مستقیم با یا بدون سونوگرافی است (17). پره­اکلامپسی: این عارضه بعد از هفته بیستم بارداری رخ می‌دهد و با فشار خون سیستولیک بیشتر از ۱۴۰ میلی‌متر جیوه یا دیاستولیک بیشتر از ۹۰ میلی‌متر جیوه که معمولاً همراه با پروتئینوری است تشخیص داده می‌شود (17). اکلامپسی: افزایش فشارخون به همراه پروتئینوری و تشنج متعاقب است (17). آسفیکسی: رفتار نورولوژیک غیرطبیعی در دوره نوزادی است که پس از بروز هایپوکسی‏ایسکمی پری‏ناتال رخ می‏دهد (17).
Respiratory distress syndrome (RDS score): برحسب ریت تنفس (زیر 60 نمره صفر، 80-60 نمره یک، بالای 80 نمره دو)، سن بادرای (بالای 34 هفته نمره صفر، 34-32 هفته نمره یک، زیر 32 هفته نمره دو)، رترکشن بین دنده‌ای (عدم وجود نمره صفر، خفیف نمره یک، شدید نمره دو)، گرانتینگ (عدم وجود نمره صفر، خفیف نمره یک، شدید نمره دو) و دریافت اکسیژن (عدم دریافت نمره صفر، زیر 50 درصد نمره یک، بالای 50 درصد نمره دو) محاسبه می­گردد (18). دیابت بارداری: دیابت بارداری یک بیماری شایع دوران بارداری است که طبق تعریف به هر درجه از عدم تحمل گلوکز که برای اولین بار در دوران بارداری تشخیص داده شود، اطلاق می­شود (19).
داده‏های جمع‏آوری شده، توسط نرم‏افزار SPSS نسخه 24 مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. نتایج برای داده‏های کمی دارای توزیع نرمال، به صورت "انحراف معیار ± میانگین" و برای داده‏های کیفی به صورت "تعداد (درصد)" گزارش شد. به‌منظور مقایسه میانگین متغیرهای کمی دارای توزیع نرمال، در دو گروه مورد ­بررسی (قبل و بعد از همه­گیری کووید-19)، از آزمون t دو نمونه مستقل استفاده شد. هم­چنین، به منظور مقایسه توزیع فراوانی متغیرهای کیفی در دو گروه مورد مطالعه، از آزمون مجذور کای استفاده شد. نرمال بودن توزیع فراوانی متغیرهای کمی با آزمون ناپارامتریک Kolmogorov-Smirnov و هم­چنین با محاسبه شاخص­های چولگی (Skewness) و کشیدگی (Kurtosis) مورد ارزیابی قرار گرفت و سطح معنی‏داری در آزمون‏ها 05/0 در نظر گرفته شد.
نتایج
مشخصات دموگرافیک و پیامدهای مختلف نوزادان در دوران قبل و بعد از کووید-19 در جدول 1 آورده شده است. فراوانی کلی بستری نوزادان در NICU و بخش نوزادان بیمارستان علی‌ابن‌ابی‌طالب(ع) شهرستان رفسنجان قبل از شروع همه‌گیری (سه ماه اول سال‏ 1398) 337 نفر و بعد از شروع همه‌گیری (سه ماه اول سال‏ 1399) 194 نفر بود.
میانگین و انحراف معیار سن نوزادان و امتیاز آپگار دقیقه اول و دقیقه پنجم در هنگام بستری در بیمارستان قبل از کووید-19 در مقایسه با زمان همه­گیری کوید-19 کاهش یافته بود و این کاهش از نظر آماری معنادار بود (001/0>P). از نظر پیامدهای نوزادی، مرگ نوزاد (003/0=P) و آسفیکسی در زمان تولد (001/0>P) در دوران کووید-19 به­طور قابل توجهی افزایش یافته بودند.
 

جدول 1- توزیع مشخصات دموگرافیک و پیامدهای مختلف نوزادان مورد بررسی قبل و بعد از شروع همه‌گیری کووید-19
پیامد قبل از کووید-19
(سال 1398)
(337=n)
بعد از کووید-19
(سال 1399)
(194=n)
مقدار P
Neonate age (روز) 06/5 ± 81/3 88/3 ± 24/2 001/0>*
Gestational age یا GA (هفته) 49/2 ± 38/37 11/3 ± 07/37 815/0*
آپگار دقیقه اول 03/1 ± 71/8 44/1 ± 39/8 001/0>*
آپگار دقیقه پنجم 61/0 ± 82/9 15/1 ± 50/9 001/0>*
وزن بدو تولد (گرم) 26/630 ± 99/2890 19/725 ± 44/2786 139/0*
وزن زمان بستری (گرم) 37/646 ± 62/2874 21/724 ± 52/2778 188/0*
RDS score 17/2 ± 23/1 51/2 ± 82/1 001/0>*
مدت زمان بستری در NICU (روز) 24/5 ± 90/1 15/5 ± 60/2 001/0>*
مدت زمان بستری در بخش (روز) 81/1 ± 13/2 70/2 ± 02/2 001/0>*
شروع تغذیه (روز) 11/1 ± 40/1 12/1 ± 49/1 126/0*
جنسیت
پسر
دختر
(9/59) 202 (7/55) 108 336/0
(1/40) 135 (3/44) 86
GA
< 37 هفته
37هفته
(4/26) 89 (6/32) 63 127/0
(6/73) 248 (4/67) 130
نوع زایمان
طبیعی
سزارین
با ابزار
(2/33) 112 (8/41) 81
(3/65) 220 (2/56) 109 114/0
(5/1) 5 (0/2) 4
RDS score
0 = RDS score
4 RDS score 1
8 RDS score 5
(9/32) 111 (1/53) 103
(1/53) 179 (8/26) 52 001/0>
(9/13) 47 (1/20) 39
نژاد نوزاد
ایرانی
افغانی
(1/88) 297 (9/79) 155 010/0
(9/11) 40 (1/20) 39
احیا بدو تولد
مثبت
منفی
(4/5) 18 (8/10) 21 020/0
(6/94) 318 (2/89) 173
احیا در حین بستری
مثبت
منفی
(7/2) 9 (2/7) 14 013/0
(3/97) 328 (8/92) 180
استفاده از هدباکس
مثبت
منفی
(7/30) 103 (3/42) 82 007/0
(3/69) 233 (7/57) 112
NCPAP
مثبت
منفی
(5/17) 59 (7/24) 48 045/0
(5/82) 278 (3/75) 146
اینتوباسیون
مثبت
منفی
(2/6) 21 (9/12) 25 009/0
(7/93) 316 (1/87) 169
تعبیه چست تیوب
مثبت
منفی
(3/0) 1 (6/2) 5 017/0
(7/99) 335 (4/97) 189
استفاده از آنتی‏بیوتیک
مثبت
منفی
(6/46) 157 (4/63) 123 001/0>
(4/53) 180 (6/36) 71
مرگ نوزاد
مثبت
منفی
(5/1) 5 (2/6) 12 003/0
(5/98) 332 (8/93) 182
تشنج
مثبت
منفی
(8/1) 6 (6/4) 9 056/0
(2/98) 331 (4/95) 185
دریافت سورفکتانت
منفی
دریافت 1 دوز سورفکتانت
دریافت 2 دوز سورفکتانت
(2/93) 314 (6/86) 168
(6/5) 19 (3/9) 18 022/0
(2/1) 4 (1/4) 8
نوع سورفاکتانت
عدم دریافت سورفکتانت
بلس
کوروسورف
(2/93) 314 (6/86) 168
(8/1) 6 (3/10) 20 001/0>
(0/5) 17 (1/3) 6
ترخیص با رضایت شخصی
مثبت
منفی
اعزام
(5/17) 59 (7/23) 46
(3/81) 274 (2/74) 144 149/0
(2/1) 4 (1/2) 4
آسفیکسی
مثبت
منفی
(5/1) 5 (8/10) 21 001/0>
(5/98) 332 (2/89) 173

اعداد به صورت انحراف معیار ±میانگین یا فراوانی (درصد)گزارش شده است. *آزمون t مستقل و آزمون کای اسکوئر، اختلاف معنی­دار (p<0.05).
 
بر اساس نتایج به دست آمده، میانگین و انحراف معیار سن مادران قبل از دوران کووید-19، 82/5 ± 02/30 سال و در دوران کووید-19، 23/6 ± 99/28 سال بود که این اختلاف از نظر آماری معنی‏دار بود (042/0=P). فراوانی PROM، پره‌اکلامپسی، اکلامپسی، ابتلاء به دیابت در مادران باردار قبل و بعد از همه­گیری از نظر آماری معنادار نبود (05/0<P) (جدول 2).
 

جدول 2- توزیع مشخصات دموگرافیک و پیامدهای مختلف مادران مورد بررسی قبل و بعد از شروع همه­گیری کووید-19
پیامدها قبل از کووید-19
(سال 1398)
(337=n)
بعد از کووید-19
(سال 1399)
(194=n)
مقدار P
سن مادر (سال) 82/5 ± 02/30 23/6 ± 99/28 042/0*
نژاد مادر
ایرانی
افغانی
(1/88) 297 (9/79) 155 010/0
(9/11) 40 (1/20) 39
مرگ مادر
مثبت
منفی
- - -
(100) 337 (100) 194
PROM
مثبت
منفی
(3/5) 18 (2/6) 12 685/0
(7/94) 319 (8/93) 182
پره‏اکلامپسی
مثبت
منفی
پرفشاری خون بدون پروتیئنوری
(2/6) 21 (6/4) 9
(1/91) 307 (8/91) 178 632/0
(7/2) 9 (6/3) 7
اکلامپسی
مثبت
منفی
- - -
(100) 337 (100) 194
دیابت بارداری
مثبت
منفی
(0/8) 27 (4/12) 24 103/0
(0/92) 309 (6/87) 170

اعداد به صورت انحراف معیار ±میانگین یا فراوانی (درصد)گزارش شده است. *آزمون t مستقل و آزمون کای اسکوئر، اختلاف معنی­دار (p<0.05).
 
بحث
مطالعه حاضر که با هدف تعیین فراوانی و برخی پیامدهای نوزادی و مادری در نوزادان بستری در بیمارستان علی‌ابن‌ابی‌طالب(ع) شهرستان رفسنجان قبل و بعد از شروع همه‌گیری کووید-19 انجام شد، نشان داد که میانگین و انحراف معیار سن حاملگی در نوزادان متولد شده قبل از کووید-19 و در دوران کووید-19 تفاوت معنی­داری ندارد. هم­چنین دیده شد که در دوران قبل از همه­گیری کووید-19، 4/26 درصد از نوزادان و در دوران همه­گیری 6/32 درصد از آن‏ها پره‏مچور بودند که از نظر آماری تفاوتی نداشت. هم­چنین، در میانگین وزن هنگام تولد قبل و حین همه­گیری کووید-19 تفاوتی دیده نشد. نتایج مطالعه حاضر در تناقض با نتایج مطالعه Chen و همکاران است که در آن نشان داده شد که پنومونی‏های ویروسی، خطر تولد زودرس، محدودیت رشد جنینی (Fetal growth restriction; FGR) و تولد نوزاد با وزن کم را افزایش می‏دهند (20). هم‌چنین مطالعه Yan و همکاران نیز افزایش زایمان پره‏ترم را گزارش کرده است (12). شیوع زایمان زودرس در این مطالعه بالاتر از مطالعه Azh و همکاران با 02/9 درصد زایمان زودرس (21) و مطالعه Moaya و همکاران با 2/14 درصد زایمان زودرس (13) و کمتر از مطالعه Askary و همکاران با 2/31 درصد زایمان زودرس بود  (22). در مطالعه دیگری نیز دیده شد زایمان 16 درصد از مادران باردار در شرایط نوزاد پره‏ترم ایجاد شده است (23) که با مطالعه حاضر متفاوت است. هم­چنین، در پژوهشی دیگر که در آن گروه مادران مبتلاء به کووید-19 به دو گروه با علائم شدید و علائم ضعیف تقسیم شده بودند، زایمان پره‏ترم در افراد با علائم شدید 7/62 درصد و در افراد بدون­علامت یا دارای علامت ضعیف، 6/36 درصد گزارش شد که منطبق بر نتایج این مطالعه می‏باشد (24). شیوع زایمان پره­ترم در مطالعات مختلف 6/14 درصد  (25)، 15 درصد (26)، 18 درصد (27) و 5/4 درصد (28) گزارش شده است.
البته در مطالعه حاضر دیده شد که میانگین نمره آپگار دقیقه اول و دقیقه پنجم از نظر آماری متفاوت است و نوزادانی که در دوران کووید-19 متولد شده بودند نمرات آپگار پایین‏تری داشتند که نتایج آن با نتایج مطالعات دیگر مطابقت داشت (29، 20).
هم­چنین، نوع زایمان در دوران قبل از کووید-19 در 3/65 درصد از موارد سزارین و در 5/1 درصد نیز با ابزار بوده است، در­ حالی­که در دوران کووید-19، 2/56 درصد سزارین و 0/2 درصد با ابزار بوده است که از نظر آماری تفاوتی نداشت. در این مطالعه کاهش غیرچشم­گیر در تعداد موارد سزارین در دوران کووید-19 دیده شده است، در حالی­که در مطالعه Chen و همکاران بر روی تمام مادران باردار، در مطالعه Zhou و همکاران بر روی 7 مادر از 9 مادر باردار و در مطالعه Yu و همکاران  بر روی 10 مادر از 11 مادر باردار سزارین انجام شد (30، 20، 4) که این تفاوت می‏تواند به علت عدم توانایی در شناسایی مادران باردار مبتلا به کووید-19 در ابتدای کووید-19 و وارد شدن همه مادران در این مطالعه باشد. هم­چنین، در مطالعه­ای سیستماتیک نشان داده شد که 4/69 درصد از مادران باردار مبتلا به کووید سزارین کرده بودند (31). هم­چنین، مطالعات دیگر 51 درصد و 7/77 درصد سزارین را گزارش کرده اند (29، 21).
در مطالعه حاضر شایع‏ترین پیامد نوزادی در دوران قبل از کووید-19، آسفیکسی (5/1 درصد)، دیسترس تنفسی (1 درصد)، GA زیر 37 هفته (4/26 درصد)، احیاء در بدو تولد (4/5 درصد) و در نهایت در 5/1 درصد از موارد نیز نوزاد دچار مرگ شده بود. در دوران کووید-19 نیز شایع‏ترین پیامدهای نوزادی آسفیکسی (8/10 درصد)، دیسترس تنفسی (47 درصد)، پره‏مچوریتی (6/32 درصد)، احیاء بدو تولد (8/10 درصد) و در 2/6 درصد از موارد نیز نوزادان دچار مرگ شده بودند. در مطالعه Azh و همکاران 4 مورد مرگ نوزاد (3 درصد) گزارش شده است که هم­راستا با مطالعه حاضر می‏باشد (21) و هرچند این مقدار از مطالعه­ای که در آن هیچ نوزادی فوت نشده بود (29) بیشتر است، ولی از مطالعه­ای در تهران که یک مورد مرگ در 7 تولد بود (28/14 درصد)، کمتر گزارش شد (13). در مطالعه Esmailpour و همکاران مرگ نوزادی در مادران باردار دارای کووید-19، 1 درصد بود که به نظر می‏رسد که این مقدار با مطالعات دیگر که در آن مرگ نوزادی را 1 درصد گزارش کردند، یکسان باشد (32، 12). مطالعات دیگر این میزان را 10/1 درصد (33) و کمتر از 3 درصد گزارش کرده‏اند (34) که با نتایج مطالعه حاضر مشابه می‏باشد. مرگ نوزاد با میزان زایمان زودرس نیز مرتبط باشد که هر چقدر میزان زایمان زودرس و پره‏ترم بیشتر باشد، میزان مرگ نوزادی نیز افزایش نشان داده است.
هم­چنین شایع‏ترین پیامدهای مادران در دوران قبل کووید-19 دیابت بارداری (0/8 درصد)، پره‏اکلامپسی (2/6 درصد)، PROM (3/5 درصد) و فشارخون بارداری (7/2 درصد) بود که در دوران کووید-19 شایع‏ترین پیامدهای مادران، دیابت بارداری (4/12 درصد)، PROM (2/6 درصد)، پره‏اکلامپسی (6/4 درصد) و فشارخون بارداری (6/3 درصد) بوده است. در مطالعه Akbarzadeh و همکاران بیشترین عارضه نوزادی، نوزدان نارس، سن بارداری کم، دیسترس جنین، وزن کم هنگام تولد و پنومونی باکتریال بوده است (35). در مطالعه Azh و همکاران شیوع افزایش فشار خون و پره‏اکلامپسی 2/5 درصد بوده است که با مطالعه حاضر تفاوت دارد (21)، ولی مطالعه Askary و همکاران 5/12 درصد از زنان باردار دارای فشار خون بالا بودند که به نتایج این مطالعه نزدیک است و در محدوده فشار خون بارداری در کتب مرجع می‏باشد (22). در مطالعه­ای شیوع PROM، 3/33 درصد گزارش شده است که بسیار بالاتر از مطالعه حاضر می‏باشد. این تفاوت می‏تواند به علت شدت بیماری و داروهای مصرفی مرتبط باشد، زیرا مطالعه فوق بر روی همه بیماران مبتلا به کووید-19 و نیازمند اکسیژن انجام شده است (20). هم­چنین، در گزارشی موردی بیان شد که خانمی با بارداری 35 هفته با دیس‏پنه به سرعت علائم شدید کووید-19 را از خود نشان داد و باعث درگیری قلبی، کبدی، کلیوی بیمار شده و در نهایت 2 ساعت پس از تولد، نوزاد فوت شد که با توجه به این مشاهدات نتیجه گرفته شد که موارد شدید بیماری که سطح اکسیژن خون بیمار کاهش پیدا می‏کند، می‏تواند باعث مرگ و میر و عوارض در نوزاد و جنین شود (16).
یکی از محدودیت‏های مطالعه حاضر طراحی آن به صورت قطعی و بررسی در بازه زمانی محدود بود که می‏تواند بر دقت نتایج تأثیرگذار باشد. لذا بررسی این نتایج در مطالعات با طراحی طولی و حجم نمونه بالاتر پیشنهاد می‏شود. هم­چنین، این مطالعه تنها بر روی مراجعه کننده‏های بستری شده صورت گرفت و مواردی که بستری نشدند یا به سایر مراکز درمانی مراجعه کرده بودند، مورد مطالعه قرار نگرفتند که می‏تواند تعمیم‏پذیری نتایج را مختل کند. بر این اساس پیشنهاد می‏شود جهت بررسی اثرات همه­گیری کووید-19 بر پیامدهای بارداری از داده‏های موجود در سایر مراکز درمانی و هم­چنین موارد سرپایی نیز در مطالعات آتی استفاده شود.
نتیجه‌گیری
نتایج مطالعه حاضر نشان داد که پیامدهای زنان باردار در دوران قبل از کووید-19 و در دوران کووید-19 تفاوت معنی‌داری ندارد. علی‏رغم کاهش تعداد نوزادان بستری در بخش‏های نوزادان و NICU در دوران کووید-19 نسبت به دوران قبل از کووید-19، پیامدهای نوزادی از نظر RDS Score، مدت زمان بستری در بخش NICU، نیاز به احیا در زمان تولد و در طول بستری، نیاز به انتوباسیون و نیاز به تعبیه چست تیوب در دوران کووید-19 بیشتر از قبل از آن بود. هم­چنین شیوع مرگ نوزادی، آسفیکسی و تشنج در دوران نوزادی در دوران کووید-19 بیشتر بود. این موضوع بیانگر نیاز بیشتر برای انجام دقیق مراقبت‏های پره‏ناتال، آموزش پروتکل‏های بهداشتی، نظارت دقیق بر جنین حین و پس از زایمان برای کاهش عوارض و پیامدهای نوزادی در بیماری‏های عفونی است.

تشکر و قدردانی
این مطالعه با حمایت مالی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان انجام شد و حاصل طرح تحقیقاتی مصوب در دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان است. به این ­وسیله از مسئولان محترم دانشگاه، مسئولان و کارکنان محترم بیمارستان علی‏ا‏بن‏ابی‏طالب(ع) رفسنجان که پرونده­ها را در اختیارمان قرار دادند، تشکر و قدردانی می­شود.
تعارض منافع: تعارض منافع وجود ندارد.
حامی مالی:  این مطالعه هیچ بودجهای نداشت.
ملاحظات اخلاقی: کد اخلاق: IR.RUMS.REC.1401.075
مشارکت نویسندگان:
- طراحی ایده: صدیقه سلمه‏ای
- روش کار: مینا برزگر
- جمع آوری داده­ها: مینا برزگر
- تجزیه و تحلیل داده­ها: زهرا کامیاب، مینا برزگر
- نظارت: صدیقه سلمه­ای، زهرا کامیاب
- مدیریت پروژه: صدیقه سلمه­ای
- نگارش - پیش نویس اصلی: مینا برزگر
- نگارش - بررسی و ویرایش: مینا برزگر، صدیقه سلمه‏ای، زهرا کامیاب
 
[1]- متخصص کودکان، گروه کودکان، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، رفسنجان، ایران
[2]- استادیار، گروه کودکان، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، رفسنجان، ایران
   تلفن: 3428001-034، پست الکترونیکی: dr.salmeei@gmail.com
[3]- استادیار، گروه پزشکی اجتماعی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، رفسنجان، ایران
نوع مطالعه: توصيفي | موضوع مقاله: اطفال
دریافت: 1403/1/1 | پذیرش: 1403/4/1 | انتشار: 1403/4/1

فهرست منابع
1. Lai CC, Shih TP, Ko WC, Tang HJ, Hsueh PR. Severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2) and coronavirus disease-2019 (COVID-19): The epidemic and the challenges. Int J Antimicrob Agents 2020; 55(3): 105924.
2. Pal M, Berhanu G, Desalegn C, Kandi V. Severe acute respiratory syndrome coronavirus-2 (SARS-CoV-2): an update. Cureus 2020; 12(3).
3. Sharma A, Tiwari S, Deb MK, Marty JL. Severe acute respiratory syndrome coronavirus-2 (SARS-CoV-2): a global pandemic and treatment strategies. Int J Antimicrob Agents 2020; 56(2): 106054.
4. Zhou F, Yu T, Du R, Fan G, Liu Y, Liu Z, et al. Clinical course and risk factors for mortality of adult inpatients with COVID-19 in Wuhan, China: a retrospective cohort study. The lancet 2020; 395(10229): 1054-62.
5. Parvaz N, Amin F, Nadimi AE, Eslami H. Correlation between weather conditions and COVID-19 pandemic in the southeast area of Iran. Spat Inf Res 2020; 31(6): 685-93.
6. Rasmussen SA, Smulian JC, Lednicky JA, Wen TS, Jamieson DJ. Coronavirus disease 2019 (COVID-19) and pregnancy: what obstetricians need to know. Am J Obste Gynecol 2020; 222(5): 415-26.
7. Rothe C, Schunk M, Sothmann P, Bretzel G, Froeschl G, Wallrauch C, et al. Transmission of 2019-nCoV infection from an asymptomatic contact in Germany. N Engl J Med 2020; 382(10): 970-1.
8. Shariatzadeh M, Sarfaraz Z, Alazemani NF, Azizi HR, Ahmadi Y. The effect of COVI-19 on the health status of pregnant women and their neonates: A systematic review study. IJNV 2020; 9(1). [Farsi]
9. Schwartz DA, Graham AL. Potential maternal and infant outcomes from coronavirus 2019-nCoV (SARS-CoV-2) infecting pregnant women: lessons from SARS, MERS, and other human coronavirus infections. Viruses 2020; 12(2): 194.
10. Abedzadeh-Kalahroudi M, Karimian Z, Nasiri S, Khorshidifard MS. Anxiety and perceived stress of pregnant women towards COVID-19 disease and its related factors in Kashan (2020). Iran J Obstet Gynecol Infertil 2021; 24(5): 8-18. [Farsi]
11. Irani M, Pakfetrat A, Mask MK. Novel coronavirus disease 2019 and perinatal outcomes. J Educ Health Promot 2020; 9(1): 78.
12. Yan J, Guo J, Fan C, Juan J, Yu X, Li J, et al. Coronavirus disease 2019 in pregnant women: a report based on 116 cases. Am J Obstet Gynecol 2020; 223(1): 111.e1-111.e14.
13. Moaya M, Shahali S, Farhoudi B. Maternal and neonatal outcomes of pregnant women with COVID-19 in Amir-al-momenin hospital during March to May 2020. Iran J Obstet Gynecol Infertil 2020; 23(9): 35-42. [Farsi]
14. Palatnik A, McIntosh JJ. Protecting labor and delivery personnel from COVID-19 during the second stage of labor. Am J Perinatol 2020; 37(08): 854-6.
15. Villar J, Ariff S, Gunier RB, Thiruvengadam R, Rauch S, Kholin A, et al. Maternal and neonatal morbidity and mortality among pregnant women with and without COVID-19 infection: the INTERCOVID multinational cohort study. JAMA Pediatr 2021; 175(8): 817-26.
16. Li N, Han L, Peng M, Lv Y, Ouyang Y, Liu K, et al. Maternal and neonatal outcomes of pregnant women with coronavirus disease 2019 (COVID-19) pneumonia: a case-control study. Clin Infect Dis 2020; 71(16): 2035-41.
17. Casanova R, Goepfert AR, Hueppchen N, Weiss PM, Connolly AM. Beckmann and Ling's obstetrics and gynecology. 9th Edition, United State of America, Lippincott Williams & Wilkins 2023; pp 576.
18. Mohagheghi P. Textbook of Neonatal Respiratory Care. Tehran, Fan o Honar Advertising & Publishing 2016; pp 224. [Farsi]
19. Martin RJ, Fanaroff AA. Fanaroff and Martin's Neonatal-Perinatal Medicine. 11th Edition, Netherlands, Elsevier 2024; 2322.
20. Chen H, Guo J, Wang C, Luo F, Yu X, Zhang W, et al. Clinical characteristics and intrauterine vertical transmission potential of COVID-19 infection in nine pregnant women: a retrospective review of medical records. The lancet 2020; 395(10226): 809-15.
21. Azh N, Pakniat H, Rajabi M, Ranjkesh F. Evaluation of Pregnancy Outcomes in Pregnant Women with COVID-19 in Qazvin 1399. Iran J Epidemiol 2021; 16(5): 10-9.
22. Askary E, Poordast T, Shiravani Z, Ali MA, Hashemi A, Naseri R, et al. Coronavirus disease 2019 (COVID-19) manifestations during pregnancy in all three trimesters: A case series. Int J Reprod Med 2021; 19(2): 191.
23. Esmailpour ER, Borghei NS, Mehrbakhsh Z, Rahimian S. Clinical signs and maternal and neonatal outcomes of pregnant women with COVID-19 hospitalized in the first and second wave of coronavirus in Golestan province. Iran J Obstet Gynecol Infertil 2022; 25.
24. Vouga M, Favre G, Martinez-Perez O, Pomar L, Acebal LF, Abascal-Saiz A, et al. Maternal outcomes and risk factors for COVID-19 severity among pregnant women. Sci Rep 2021; 11(1): 13898.
25. Khoury R, Bernstein PS, Debolt C, Stone J, Sutton DM, Simpson LL, et al. Characteristics and outcomes of 241 births to women with severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2) infection at five New York City medical centers. Obstet Gynecol 2020; 136(2): 273-82.
26. Zlochiver V, Tilkens B, Moreno ACP, Aziz F, Jan MF. COVID-19 deliveries: maternal features and neonatal outcomes. J Patient Cent Res Rev 2021; 8(3): 286.
27. Khan S, Jun L, Siddique R, Li Y, Han G, Xue M, et al. Association of COVID-19 with pregnancy outcomes in health-care workers and general women. Clin Microbiol Infect 2020; 26(6): 788-90.
28. Garcia-Ruiz I, Sulleiro E, Serrano B, Fernandez-Buhigas I, Rodriguez-Gomez L, Fernandez DS-N, et al. Congenital infection of SARS-CoV-2 in live-born neonates: a population-based descriptive study. Clin Microbiol Infect 2021; 27(10): 1521.e1-1521.e5
29. Liu W, Wang Q, Zhang Q, Chen L, Chen J, Zhang B, et al. Coronavirus disease 2019 (COVID-19) during pregnancy: A case series. Preprints 2020; 2020020373.
30. Yu N, Li W, Kang Q, Xiong Z, Wang S, Lin X, et al. Clinical features and obstetric and neonatal outcomes of pregnant patients with COVID-19 in Wuhan, China: a retrospective, single-centre, descriptive study. Lancet Infect Dis 2020; 20(5): 559-64.
31. Elshafeey F, Magdi R, Hindi N, Elshebiny M, Farrag N, Mahdy S, et al. A systematic scoping review of COVID‐19 during pregnancy and childbirth. Int J Gynaecol Obstet 2020; 150(1): 47-52. [Farsi]
32. Knight M, Bunch K, Vousden N, Morris E, Simpson N, Gale C, et al. Characteristics and outcomes of pregnant women hospitalised with confirmed SARS-CoV-2 infection in the UK: a national cohort study using the UK Obstetric Surveillance System (UKOSS). Medrxiv 2020: 2020-5.
33. Wei SQ, Bilodeau-Bertrand M, Liu S, Auger N. The impact of COVID-19 on pregnancy outcomes: a systematic review and meta-analysis. CMAJ 2021; 193(16): E540-E8.
34. Papapanou M, Papaioannou M, Petta A, Routsi E, Farmaki M, Vlahos N, et al. Maternal and neonatal characteristics and outcomes of COVID-19 in pregnancy: an overview of systematic reviews. Int J Environ Res Public Health 2021; 18(2): 596.
35. Akbarzadeh H, Saadati Rad MT, Ebrahimi M, Sina S, Ghabimi M. Coronavirus disease 2019 (COVID-19), perinatal and neonatal outcomes: A systematic review study. Nursing and Midwifery J 2021; 18(10): 785-94. [Farsi]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Rafsanjan University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb