Ethics code: IR.IAU.YAZD.REC.1403.015
Zarein F, Sedrpooshan N, Bidaki R, Fallah Yakhdani M. Developing a Tropical Model of Empowering Teenagers and Measuring Its Effectiveness on Social Adaptation and Future Orientation of Teenagers with Parental Divorce Experience. JRUMS 2025; 24 (4) :330-345
URL:
http://journal.rums.ac.ir/article-1-7517-fa.html
زارعین فاطمه، سدرپوشان نجمه، بیدکی رضا، فلاح یخدانی محمد حسین. تدوین مدل بومی توانمندسازی نوجوانان و سنجش اثربخشی آن بر سازگاری اجتماعی و جهتگیری آینده نوجوان با تجربه طلاق والدینی. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1404; 24 (4) :330-345
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-7517-fa.html
اﺳﺘﺎدیﺎر ﮔﺮوه ﻣﺸﺎوره، واﺣﺪ یﺰد، داﻧﺸﮕﺎه آزاد اﺳﻼﻣﯽ، یﺰد، ایﺮان
متن کامل [PDF 326 kb]
(39 دریافت)
|
چکیده (HTML) (107 مشاهده)
متن کامل: (48 مشاهده)
مقاله پژوهشی
مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
دوره 24، تیر 1404، 345-330
تدوین مدل بومی توانمندسازی نوجوانان و سنجش اثربخشی آن بر سازگاری اجتماعی و جهتگیری آینده نوجوان با تجربه طلاق والدینی
فاطمه زارعین، نجمه سدر پوشان، رضا بیدکی ، ، محمد حسین فلاح یخدانی
دریافت مقاله: 01/07/1403 ارسال مقاله به نویسنده جهت اصلاح: 08/10/1403 دریافت اصلاحیه از نویسنده: 21/02/1404 پذیرش مقاله: 23/02/1404
چکیده
زمینه و هدف: از جمله پیامدهای منفی طلاق، تأثیر مخرب آن بر رشد عاطفی و اجتماعی فرزندان است. هدف پژوهش حاضر، تدوین مدل بومی توانمندسازی نوجوانان و سنجش اثربخشی آن بر سازگاری اجتماعی و جهتگیری آینده نوجوان با تجربه طلاق والدین بود.
مواد و روشها: طرح پژوهش حاضر، آمیخته-اکتشافی بود که شامل سه بخش کیفی، کمی و ترکیبی بود. در بخش کمی از روش نیمهتجربی استفاده شد. شرکت کنندگان این مرحله، نوجوانان با تجربه طلاق والدینی شهر یزد در سال ۱۴۰۲-۱۴۰۱ بودند که ۳۰ نفر با استفاده از روش نمونهگیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمعآوری دادههای این بخش از پرسشنامه سازگاری اجتماعی California (۱۹۵۴) و مقیاس جهتگیری آینده Seginer (۲۰۰۹) استفاده شد. به منظور تجزیه و تحلیل دادهها از آنالیز کوواریانس چندمتغیره استفاده شد.
یافتهها: نتایج آنالیز کوواریانس چندمتغیره نشان داد که مدل توانمندسازی بر افزایش نمرات سازگاری اجتماعی و جهتگیری آینده نوجوانان در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل تأثیر معنیداری دارد (05/0>P). همچنین، نتایج نشان داد که بعد از تعدیل اثر پیشآزمون، بسته مشاوره تدوین شده بر افزایش سازگاری اجتماعی نوجوانان تأثیر معنیداری دارد (001/0>p).
نتیجهگیری: با توجه به مطالعه حاضر، به نظر میرسد استفاده از مدل توانمندسازی تدوین شده در این پژوهش میتواند ضمن افزایش آمادگی شناختی و توانمندسازی روانی-هیجانی نوجوانان با تجربه طلاق والدینی، احتمال بروز آسیب در زندگی جدید آنها را کاهش دهد و به رشد پس از طلاق والدینی در آنها کمک کند.
واژههای کلیدی: مدل توانمندسازی، سازگاری اجتماعی، جهتگیری آینده، طلاق والدین، نوجوانان
ارجاع: زارعین ف، سدر پوشان ن، بیدکی ر، فلاح یخدانی مح. تدوین مدل بومی توانمندسازی نوجوانان و سنجش اثربخشی آن بر سازگاری اجتماعی و جهتگیری آینده نوجوان با تجربه طلاق والدینی. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، سال 1404، دوره 24 شماره 4، صفحات: 345-330.
.
مقدمه
طلاق یک معضل و آسیب اجتماعی و از پیامدهای ازدواج ناموفق است که سلامت جسمانی، روانی و اکثر جنبههای زندگی افراد درگیر را به طرق مختلف تحت تأثیر قرار میدهد (۱). طلاق بر حوزههای مهم زندگی شامل سلامت جسمانی، حالات هیجانی و بهزیستی روانشناختی، توان اقتصادی، وضعیت درآمد، صیانت از فرزندان و مشکلات حمایتی اثرگذار است (۲). طلاق صرفاً یک اتفاق واحد و مقطعی نیست، بلکه یک فرآیند مداوم است که در آن همه اعضای خانواده از جمله فرزندان، فقدان و شکست را متحمل میشوند که میتواند انتقال بین نسلی بیثباتی را در زندگی زناشویی اعضا به همراه داشته باشد (۳). در واقع، وضعیت نامطلوب تأهل والدین، به عنوان معیاری برای صمیمیت پایین اعضا خانواده، شیوههای فرزندپروری نامطلوب، و تعارض بالا در خانواده عمل مینماید (۴).
یکی از عواملی که میتواند تحت تأثیر طلاق والدین قرار گیرد، جهتگیری آینده در نوجوانان است که میتوان آن را بهعنوان دیدگاه ذهنی فرد نسبت به آینده شخصی خود و یک ویژگی انسانی تصور کرد که مبتنی بر مهارتهای انسانی برای پیشبینی آینده، بازنماییها و پروژهها است (۵). نوجوانانی که در مورد آینده تفکر میکنند و متعاقب آن عملگرا می باشند ، احتمال بیشتری برای خود شکوفایی دارند. با این حال، جهتگیری آینده ممکن است تحت تأثیر ناملایمات موجود در خانواده و شیوههای فرزندپروری تجربه شده قرار گیرد (۶). Lindstrom Johnson و همکاران با ایجاد یک چارچوب مفهومی جهتگیری آینده را شامل سه جزء برنامهریزی، انتظارات و آرزوها فرض مینماید که بر رفتار و گذار به بزرگسالی تأثیر میگذارد (۷). مدل Johnson، نقش تجربیات اولیه را در رشد جهتگیری آینده نوجوانان برجسته میکند به ویژه تجارب اولیه منفی که در طیف گستردهای ادراک میشوند و شامل عوامل استرسزایی مانند مانند بدرفتاری در محیط زندگی، اختلال در عملکرد تحصیلی و فروپاشی سیستم خانواده ناشی از طلاق والدین میباشند (۸). از طرفی، برخی مداخلات مانند ذهن آگاهی بر پایه آموزش مدرسه، خصوصاً هنگامیکه خانواده و اولیا مدرسه در تعامل و یکپارچه باشند، در بهزیستی روانشناختی نوجوانان مؤثر میباشد (۹).
سازگاری اجتماعی مجموعه کنش و رفتارهایی است که فرد در موقعیتها و شرایط جدید به منظور ارائه پاسخهای مناسب به محرکهای موجود بروز میدهد و ابعاد اجتماعی، خانوادگی، عاطفی، و شغلی را شامل می شود. برخی از صاحبنظران، سازگاری اجتماعی را در رأس سایر ابعاد سازگاری تلقی میکنند (۱۰). نوجوانان، به دلیل درگیری و آشفتگی های روانشناختی، شناختی و هیجانی متعاقب متارکه والدین، ناتوان از ادامه روابط اجتماعی خود با کیفیت قبلی بوده و سازگاری اجتماعی آنان آسیب میبیند (۱۱). Hong و Kim دریافتند که کودکان در تعارض والدینی قابل توجه، نسبت به کودکان با تعارض والدینی کمتر، در تمامی متغیرهای سازگاری روانی-اجتماعی به جز عزت نفس، میزان سازگاری کمتری دارند (۱۲). این وضعیت برای کودکان با تجربه طلاق والدینی نیز صدق میکند. هنگام طلاق والدین، فرزندان ممکن است دچار نوسانات خلقی، ناپایداری هیجانی و تغییرات رفتاری و شخصیتی شوند که تمایل به درونگرایی، گوشهگیری و انزوا را در آنها افزایش میدهد. این تغییرات روانشناختی میتواند مانع از برقراری ارتباط مؤثر با دیگران شود یا تعاملات منفی و ناسازگارانهای را ایجاد نماید. نوجوانان ممکن است به دلیل نقش مفقوده نظارت والدین به انحراف کشیده شوند و عادات نامطلوبی کسب نمایند (۱۳). بهدنبال طلاق والدین، فرزندان طلاق، پیوندهای دلبستگی خود را با والدین از دست میدهند که درک آنها از تنهایی را تشدید نموده و بر عملکرد اجتماعی و تحصیلی آنها تأثیر منفی میگذارد (۱۴).
بهطوریکه در تأیید اثربخشی برنامههای توانمندسازی نوجوانان، ادبیات پژوهشی موجود نشان میدهد مداخلات توانمندسازی موجب شکوفایی استعدادهای نوجوانان شده و در شرایط دشوار باعث محافظت آنان میگردد (۱۵). Seligman و همکاران در برنامه مداخلهای خود نشان دادند افرادی که توانمندیهای خود را شناسایی و آنها را به کار می بندند، سطح بالاتری از شادی را تجربه می نمایند (۱۶).
برای بررسی تجارب نوجوانان با تجربه طلاق والدین و همچنین، احساس نیاز برای تدوین مدل توانمندسازی متناسب با شرایط و تجارب این گروه، تاکنون در کشور و حتی در خارج از کشور اقدامی جهت تدوین مدل توانمندسازی برای نوجوانان با تجربه طلاق والدینی صورت نگرفته بود. بنابراین، با در نظر گرفتن اهمیت موضوع از یک سو و از طرفی با توجه به خلأ پژوهشی موجود، این مطالعه با هدف تدوین مدل بومی توانمندسازی نوجوانان و سنجش اثربخشی آن بر سازگاری اجتماعی و جهتگیری آینده نوجوان با تجربه طلاق والدین جهت ارائه آموزشها و راهبردهای مداخله ای و درمانی برای این گروه حاص انجام شد.
مواد و روشها
پژوهش حاضر از نظر هدف، جزء پژوهشهای بنیادی و با توجه به روش گردآوری دادهها، آمیخته یعنی ترکیبی از نوع اکتشافی متوالی بود که طی آن نتایج مرحله اول (مرحله کیفی)، باعث شکلگیری و روشنشدن مرحله دوم (مرحله کمی) گردید و از آنجاییکه محقق در این پژوهش درصدد تدوین بسته آموزشی بود مدل اختصاصی مربوط به آن، مدل اکتشافی از نوع تدوین مدل بود. در این مدل، مرحله کیفی آغازین، مولد مقوله بندیها یا روابط خاص بود و سپس در مرحله کمی حضور این مقولهها در نمونههای مختلف مورد بررسی قرار گرفت (۱۷).
در مرحله اول، به منظور واکاوی تجارب زیسته نوجوانان دختر با تجربه طلاق والدین از روش پژوهش پدیدارشناسی استفاده شد. جهت بررسی اعتبار و صحت دادههای بهدست آمده از بخش کیفی پژوهش، از چهار معیار قضاوت رایج در مطالعات کیفی همچون اعتبارپذیری، اطمینانپذیری (یا اعتماد) تأییدپذیری و انتقالپذیری استفاده شد (۱۸).
از دادههای به دست آمده در مرحله اول یعنی بررسی تجارب زیسته نوجوانان دختر با تجربه طلاق والدین به منظور انتخاب شاخصها و موضوعات لازم برای تدوین بسته مشاوره موردنظر استفاده شد که خلاصه بسته تدوین شده در جدول ۱ ارائه شده است. پس از تدوین بسته، جهت پاسخگویی به این سؤال پژوهش که آیا بسته توانمندسازی نوجوانان با تجربه طلاق والدینی دارای اعتبار است؟ از نظر متخصصان (پنل تخصصی) استفاده شد. به این صورت که محتوای بسته تدوین شده در اختیار ۵ نفر از صاحبنظران به منظور بررسی روایی محتوایی قرار گرفت. معیار ورود به مطالعه در این قسمت، متخصصان حوزه مشاوره خانواده بودند که تحصیلات دکتری یا دانشجوی دکتری مشاوره و روانشناسی داشتند و در مراکز مشاوره یا دانشگاهها در حوزه آموزش یا کاربرد مشاوره مشغول به فعالیت بودند. نتایج بررسی روایی محتوایی در قسمت یافتهها ارائه شده است.
در ادامه برای سنجش اثربخشی مدل تدوین شده از طرح پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیشآزمون-پسآزمون با گروه کنترل استفاده شد. جامعه آماری این بخش کلیه نوجوانان با تجربه طلاق والدینی ساکن شهر یزد در سال ۱۴۰۲-۱۴۰۱ بودند که از میان آنها ۳۰ نفر (۱۵ نفر برای گروه آزمایش و ۱۵ نفر برای گروه کنترل) با استفاده از روش نمونهگیری در دسترس انتخاب شدند (۱۹). ملاکهای ورود به بخش کمی پژوهش شامل سن ۱۸-۱۳ سال (رده سنی نوجوانی)، سابقه طلاق والدینی، فاقد اختلال طبی یا روانپزشکی عمده در زمان اجرا و قبل از پژوهش، بومی شهر یزد و نهایتاً اعلام آمادگی و رضایت آگاهانه برای شرکت در پژوهش بود. ملاکهای خروج از پژوهش در این بخش نیز شامل غیبت بیش از سه جلسه، عدم تمایل برای شرکت در پژوهش و نقل مکان از شهر محل پژوهش در طول فرآیند مطالعه که دسترسی مجدد به آنها را مشکلساز نماید در نظر گرفته شد. جهت رعایت ملاحظات اخلاقی، کد اخلاق IR.IAU.YAZD.REC.1403.015، از کمیته اخلاق دانشکده پزشکی علی بنابیطالب(ع) وابسته به دانشگاه آزاد اسلامی شاخه یزد اخذ گردید.
فرم کوتاه پرسشنامه سازگاری اجتماعی کالیفرنیا (California social adjustment test): پرسشنامه سازگاری اجتماعی California در سال ۱۹۳۹ برای ارزیابی سازگاری فردی و اجتماعی توسط Montgomery (۲۰) تدوین شد و در سال ۱۹۵۳ تجدید نظر شد. این پرسشنامه ۱۸۰ سؤالی برای ارزیابی هر بعد سازگاری فردی و اجتماعی ۹۰ سؤال دارد. نمرهگذاری این پرسشنامه به صورت صحیح (نمره ۱) و غلط (نمره ۰) است. در این پرسشنامه نمره بالاتر نشان دهنده وضعیت بهتر میباشد. روایی و پایایی این ابزار در مطالعات متعددی تأیید شده است، بهویژه در ایران پایایی این ابزار 84/0 گزارش شده است که روایی آن نیز تأیید شده است. این بخش از آزمون دارای ۶ خرده مقیاس قالبهای اجتماعی، مهارتهای اجتماعی، علایق ضد اجتماعی، روابط خانوادگی، روابط مدرسهای و روابط اجتماعی با ۲۴ سؤال است (۲۱). فرم کوتاه این پرسشنامه در ایران، توسط Ebrahimi و همکاران بر روی نوجوانان هنجاریابی شده است. آنها برای بررسی روایی مقیاس از روشهای روایی محتوا، همگرا و تحلیل عاملی استفاده کردند. همچنین، پایایی مقیاس را به وسیله روشهای همسانی درونی و پایایی تصنیفی(دو نیمه کردن) ارزیابی کردند که ضریب پایایی برای 12 سؤال نیمه اول برابر 82/0، 12 سؤال نیمه دوم معادل 81/0 و همبستگی دو نیمه برابر 83/0 به دست آمد. (۲۱). در پژوهش حاضر نیز میزان پایایی پرسشنامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ 86/0 محاسبه شد.
پرسشنامه جهتگیری آینده (Future Orientation; FO): این پرسشنامه توسط Seginer در سال 2009 طراحی شده و شامل سه بخش است و هر بخش آن بر روی موضوع خاصی از جهتگیری آینده متمرکز است (تحصیلات، شغل و ازدواج). مقیاس مورد استفاده در این پرسشنامه، شامل طیف ۵ درجهای لیکرت ۱ (کم) تا 5 (زیاد) میباشد (۲۱). هر بخش در سه مؤلفه جهتگیری آینده متمرکز است: آینده تحصیلی بهوسیله ۳۷ سؤال (حداقل و حداکثر نمره اکتسابی در این بعد به ترتیب 37 و 185 است)، آینده شغلی و کاری بهوسیله ۳۸ سؤال (حداقل و حداکثر نمره اکتسابی در این بعد به ترتیب 37 و 190 است)، و آینده ازدواج و خانواده بهوسیله ۳۶ سؤال (حداقل و حداکثر نمره اکتسابی در این بعد به ترتیب 37 و 180 است)، سنجیده میشود. در این پرسشنامه نمره بالاتر نشان دهنده وضعیت بهتر میباشد. بررسی روایی سازه آن با تمرکز بر ارتباط بین جهتگیری آینده با خوشبینی و بدبینی تأیید شده است. هر بخش در سه مؤلفه جهتگیری آینده متمرکز است: شناختی، رفتاری و انگیزشی. آینده تحصیلی به وسیله ۹۹ سؤال اندازهگیری خواهد شد (۶۹ سؤال آن در زمینه مؤلفه رفتاری،۴ سؤال در زمینه مؤلفه شناختی و ۲ سؤال در زمینه انگیزشی). آینده شغلی و کاری به وسیله ۹۸ مورد سنجش قرار خواهد گرفت (۶۹ ماده در زمینه مؤلفه رفتاری، ۵ سؤال در زمینه مؤلفه شناختی، ۵ سؤال در زمینه مؤلفه انگیزشی). آینده ازدواج و خانواده بهوسیله ۹۱ سؤال سنجیده خواهد شد (۶۲ سؤال در حیطه رفتاری، ۵ سؤال در زمینه شناختی و ۲۰ سؤال در حیطه انگیزشی میباشد. روایی همگرایی آن نیز از طریق همبستگی بین جهتگیری آینده شغلی و مقیاس بررسی پیامدهای آینده که ابزاری برای اندازهگیری افکار آینده است نشان داده شده است (۲۲). در ایران نیز روایی همگرایی در ارتباط با هر مؤلفه پرسشنامه جهتگیری آینده و مقیاس بررسی پیامدهای آینده که ابزاری برای اندازهگیری افکار آینده است، تأیید شده است. همچنین، پایایی ابزار توسط ضریب آلفای کرونباخ
93/0-80/0 گزارش شده است (۲۳). در پژوهش حاضر نیز میزان پایایی پرسشنامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ برای جهتگیری آینده تحصیلی 74/0 و برای جهتگیری آینده شعلی 78/0 محاسبه شد.
قبل از شروع تحقیق، با استفاده از نرمافزار STATA نسخه 14 و با استفاده از فرمول اختلاف میانگین بین دو نمونه مستقل (Estimated sample sizes for a two-sample means test) حجم نمونه تعیین گردید. بر اساس یک کارآزمایی بالینی پیشین (23) که تقریباً همسو با هدف مطالعه حاضر بود، خطای نوع اول 05/0 و خطای نوع دوم 20/0 و برآورد اختلاف میانگین نمره جهتگیری آینده (میانگین در گروه آزمایش 163 با انحراف معیار 16 و در گروه کنترل 147 با انحراف معیار 14)، خروجی نرمافزار نشان داد که 15 نفر در هر گروه برای شرکت در این مطالعه نیاز است.
پس از شناسایی افراد واجد شرایط، افراد با استفاده از روش تصادفی (قرعهکشی) به گروه آزمایش و کنترل تخصیص داده شدند. جهت سنجش اثربخشی بسته مشاوره تدوین شده، از طرح مداخلهای استفاده شد که برای این منظور بعد از انتخاب ۱۵ نفر برای عضویت در هر گروه (گروه آزمایش و کنترل)، پرسشنامههای پژوهش توسط اعضای هر دو گروه در قبل از مداخله تکمیل شد و بعد از اجرای جلسات مشاورهای تدوین شده که در جدول ۱ ارائه شده است، برای گروه آزمایش و کنترل، مجدداً پرسشنامهها به عنوان پسآزمون اجرا شد. بعد از اتمام جلسات آموزشی گروه آزمایش ضمن قدردانی از مشارکت اعضای هر دو گروه، جهت رعایت ملاحظات اخلاقی در پژوهش خلاصهای از جلسات توانمندسازی نوجوانان برای گروه کنترل هم اجرا شد و در پایان رئوس مطالب جلسات آموزشی در قالب تولید محتوای آموزشی در اختیار این اعضاء قرار گرفت.
جدول ۱- بسته توانمندسازی نوجوانان با تجربه طلاق والدینی (۲۴)
جلسه |
عنوان |
هدف |
محتوای جلسه |
1 |
معارفه و آشنایی |
بیان اهداف، قوانین و ساختار جلسات، اجرای پیش آزمون
مروری بر ساختار جلسه، مطرح کردن قوانین و مقررات گروه، معرفی و آشناسازی اعضاء گروه با یکدیگر، ارائه خلاصهای از اهداف جلسات، تأکید بر جنبههای آموزشی، خودیاری و تعامل بین اعضاء |
شرح قواعد شرکت در جلسات، بیان مسائل اخلاقی، توضیح ضرورت مشاوره در مورد فرزندان طلاق و سنجش اطلاعات ورودی شرکتکنندگان در زمینه معضلات مربوط به طلاق، پرورش محیطی امن و خلق اعتماد، تشویق و ترغیب مراجعین به بیان ترسهای خود(مانند ترس از طرد شدن؛ ترس از گفتن عیبها و نقایص – ترس از بیان و ابراز مسایل و مشکلات خود) - اجرای پیشآزمون. |
2 |
بازسازی روانی-هیجانی پس از طلاق والدین |
افزایش سازگاری با شرایط پس از طلاق والدین، طی کردن موفق فرآیند سوگ پس از طلاق والدین والدین، سازگاری با زندگی تک والد و ترکیبی ناشی از طلاق و ازدواج مجدد والدین
|
سنجش میزان سازگاری با شرایط پس از طلاق والدین، بررسی و پذیرش هیجانات تجربه شده پس از طلاق و ابراز مناسب هیجانات مرتبط با طلاق، اتخاذ دیدگاه مسئولانه در برخورد با طلاق، اتخاذ رویکرد سوگوارانه نسبت به طلاق جهت تسهیل در گذار موفق از فرآیند سوگواری پس از طلاق والدین.
بررسی تکالیف خانگی، تصریح ناکارآمدی، کنترل رویدادهای منفی با استفاده از استعارهها، آموزش جداسازی شناختی و استعاره قطار ذهنی، آگاهی روانی و خود تجسمی. |
3 |
ترمیم عزت نفس |
کاهش خود سرزنشگری، تعدیل خودگوییهای منفی، افزایش پذیرش روانی |
آشنایی با تعریف عزت نفس، شناخت عوامل مؤثر بر کاهش عزت نفس، شناسایی علائم عزت نفس پایین، آگاهی از نقش پذیرش خود در کاهش خود سرزنشگری، بیان نحوه تأثیر پذیرش مشروط خود بر کاهش عزت نفس، آگاهی از تأثیر گذشت و شفقت به خود در کاهش خودسرزنشگری پس از طلاق والدین |
4 |
توانمندسازی روانی |
ارتقاء سرمایههای روانشناختی
(افزایش تابآوری، خودکارآمدی، خوشبینی، امیدواری و یافتن معنا در زندگی پس از طلاق والدین ) |
تعریف تابآوری و بیان ویژگیهای افراد تابآور، آموزش روشهای بهبود تابآوری، توضیح درمورد خودکارآمدی، آموزش راهکارهای افزایش خودکارآمدی، تعریف و تبیین مثبت اندیشی، فواید آن و آموزش بکارگیری عبارات تأکیدی مثبت، رشد توانمندیهای خاص در مسیر منتهی به شادکامی: لذت، تعهد و معنا، آموزش یافتن معنا در زندگی به اعضا و تشویق به تفکر در مورد هدفگذاریهای طولانی مدت و کوتاهمدت، بیان نقش بخشش و گذشت در کاهش احساس گناه و سایر هیجانات منفی. |
5 |
تنظیم هیجان
|
آموزش تنظیم درون فردی هیجان(شناسایی، پردازش، ابراز و پاسخگویی هیجانی مطلوب)
تصـویرسازی ذهنی مثبت و مثبت اندیشی |
آشنایی با تعریف تنظیم هیجان، شناخت انواع هیجان و نقش آن در سلامت روان، آگاهی از نقش تنظیم هیجان در روابط میانفردی، آموزش مؤلفههای مهارت تنظیم هیجان، ارائه تکالیف درون و برون جلسه. |
6 |
تمایزیافتگی و ترسیم مرزها و قواعد روشن |
جلوگیری از به هم ریختگی مرزها، مشخص کردن قواعد و نقشها و ممانعت از دخالت خانوادههای گسترده |
توضیح کامل ساختار خانواده، تعریف مرز و انواع مرزبندی در خانواده، آشنایی با مزایا و معایب مرزهای گسسته و پیوسته، آشنایی با الگوهای مراودهای در خانواده و نحوه تغییر مراوده های ناسازگار، توضیح زیر منظومههای خانواده و روابط بین آنها، تشریح ائتلافها و اتحاد مثلثی در خانواده و شناسایی دلایل بروز و روشهای رفع آنها. |
7 |
بهبود عملکرد تحصیلی |
-افزایش درگیری و علاقه دانش آموزان در مباحث درسی
- ارتقاء روحیه اکتشاف و جستجوگری
- آموزش راهبردهای مطالعه مؤثر
- آموزش مهارتهای زندگی |
افزایش علاقه و مشارکت دادن نوجوانان با استفاده از نمایش یک تصویر، روایت یک داستان، طرح تک سؤال، اجرای یک نمایش، آموزش مهارت پرسشگری، آموزش مهارت تفکر خلاق و نقادانه، آموزش روش یادگیری خلاقانه، آموزش مهارت برنامه ریزی و مدیریت زمان. |
8 |
تحکیم باورهای مذهبی |
- تعمیق دلبستگیهای دینی و باورهای مذهبی
- گسترش سعه وجودی و تلاش برای تقرب به پروردگار |
ارتقاء حالات معنوی، تحکیم ایمان به خدا، اصلاح خطاهای شناختی در باورهای مذهبی، به حداکثر رساندن انگیزه تغییر از راه ارتباط همدلانه، آشناسازی مراجع با اهمیت و کارکردهای ارتباط معنوی با خداوند، آموزش راهبردهای مقابله مذهبی در برخورد با چالشهای زندگی، تمرین حالات معنوی از طریق دعا خواندن و مناجات با خدا، تهیه و تدوین محتوای مذهبی و ارائه به عنوان تکلیف خانگی. |
9 |
آموزش سواد اقتصادی |
آموزش کنترل مشکلات مالی، مدیریت منابع مالی، تصمیمگیری مناسب |
آشنایی با چالشهای رایج مالی در خانوادههای تک والد ناشی از طلاق والدین، آشنایی با چالشهای مالی رایج در خانواده ناتنی ناشی از اطدواج مجدد یکی از والدین، شناسایی منابع مالی خانواده، شناسایی فرصتها و تواناییهای اقتصادی شخصی، مدیریت منابع مالی موجود، آموزش توانایی مالی، آموزش مسئولیتپذیری در مدیریت منابع مالی، برنامه ریزی مالی برای مراحل مختلف زندگی. |
10 |
جمعبندی و اجرای پسآزمون |
جمعبندی، اجرای پسآزمون، ارائه و دریافت بازخورد. |
مروری مختصری از کل جلسات، پرسش و پاسخ در مورد جلسات و نقاط ضعف و قوت آنها، اعلام پایان گروه و فرصت برای نتیجهگیری، ارایه مجدد پرسشنامه های پژوهش، اتمام جلسات. |
دادهها پس از جمعآوری وارد نرمافزار SPSS نسخه 22 شد. متغیرهای کیفی بهصورت فراوانی و درصد و متغیرهای کمی با میانگین و انحراف معیار گزارش شد. جهت آنالیز متغیرهای کیفی از آزمون مجذور کای استفاده گردید. از آزمون Kolmogorov-Smirnov برای اطمینان از نرمال بودن توزیع دادهها استفاده شد. از آزمون ام باکس (Box’s M) برای بررسی همگنی ماتریسهای کوواریانس، از آزمون Levene برای بررسی همگنی واریانس بین گروهها و از آنالیز کوواریانس چندمتغیره (مانکوا) به منظور مقایسه میانگینها در گروه آزمایش و کنترل با کنترل اثر نمرات پیشآزمون استفاده شد. سطح معنیداری در آزمونها 05/0 در نظر گرفته شد.
نتایج
بعد از تدوین مدل و به منظور بررسی روایی محتوایی بسته تدوین شده و تناسب این بسته با اهداف مداخلات صورت گرفته، از شاخص روایی محتوا به منظور اطمینان از اینکه بسته تدوین شده به بهترین نحو، محتوا را به مخاطبان انتقال میدهد استفاده گردید و همچنین در راستای اطمینان بخشی از اینکه متناسبترین محتوا انتخاب شده است، از نسبت روایی محتوا استفاده شد. این بسته به ۵ متخصص فعال در حوزه مشاوره ارائه گردید. یک مقیاس چهارگزینهای برای ارزیابی بسته تدوین شده در اختیار مشاوران قرار گرفت که بخش اول شامل سؤالاتی در ارتباط با سادگی، صراحت و ارتباط بود که برای محاسبه شاخص روایی محتوا (Content Validity Index; CVI) مورد استفاده قرار گرفت و بخش دوم در ارتباط با ضرورت محتوای تدوین شده بود که برای محاسبه نسبت روایی محتوا (Content Validity Ratio; CVR) استفاده شد. با توضیح اهداف مداخلات برای متخصصین از آنها خواسته شد تا با توجه به اهداف مداخلات بسته تدوین شده، بسته را از منظر کاربردی و یا غیرکاربردی بودن طبقهبندی کنند. سپس بر اساس فرمول زیر نسبت روایی محتوایی (CVR) محاسبه گردید (۲۵).
CVR=Ne - N/2N/2