جلد 23، شماره 2 - ( 3-1403 )                   جلد 23 شماره 2 صفحات 187-183 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: کاربردی ندارد


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Razavinasab S A, Sadeghi R. Adjusting Health Team Salaries and Benefits to Economic Inflation: A Letter to the Editor. JRUMS 2024; 23 (2) :183-187
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-7341-fa.html
رضوی نسب سید علی، صادقی رضا. متناسب‌سازی حقوق و مزایای تیم سلامت با تورم اقتصادی: نامه به سردبیر. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1403; 23 (2) :183-187

URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-7341-fa.html


دانشکده علوم پزشکی سیرجان، سیرجان، ایران
چکیده:   (297 مشاهده)
مقدمه
ﺗﻮﺳﻌﻪ پایﺪار ﻧﯿﺎزﻣﻨﺪ ﺗﻐﯿﯿﺮات وسیعی در زﻧﺪگی ﺟﻮاﻣﻊ و در ﻫﻤﻪ ﺳﻄﻮح بالاخص شاخص‌های اقتصادی، سلامتی و اجتماعی اﺳت [1] و سرمایه انسانی ماهر یکی از مهم‌ترین عوامل مؤثر در این خصوص است. سرمایه‌گذاری دولت‌ها در این بخش، سبب رشد آن خواهد شد که از مهمترین سرمایه‌های انسانی ماهر در کشور، تیم سلامت می‌باشند [2].
تیم سلامت (پزشک، پرستار، نیروهای بهداشتی و اعضاء هیئت علمی و اساتید دانشگاه) از مهم‌ترین و حساس‌ترین مشاغل کشور است که با جان و سلامت مردم سر و کار دارند. این حرفه نیازمند هوش بالا و تلاش فراوان برای دستیابی به آن بوده و جایگاه ویژه‌ای در جامعه دارد. به همین دلیل رضایت شاغلین در این حرفه و عواملی که بر این رضایتمندی اثر می‌گذارند از اهمیتی بالاتری نسبت به سایر مشاغل برخوردار می‌باشد [3].
طبق تعهد حرفه‌ای مسئولیت‌پذیری، نوع دوستی، درستکاری، تعالی، وظیفه‌شناسی، شرافت و احترام به دیگران از ویژگی‌های تیم سلامت است [4].
از راه‌های نگهداشت و ایجاد انگیزه در نیروی انسانی، برطرف کردن نیازهای ایشان است [5]. طبق نظریه مازلو برای اینکه افراد به مرحله خودشکوفایی برسند نیاز است که نیازهای زیستی آنها از جمله مسکن، غذا و امثال آن تأمین گردد که این نیازها از طریق امنیت شغلی، دستمزد مناسب و مزایای مربوطه مرتفع گردد [6].
یکی از عواملی که باعث نارضایتی در این حرفه ارزشمند می‌شود، عدم تناسب بین حقوق و مزایای دریافتی با سطح تحصیلات، اهمیت، حساسیت، مسئولیت قانونی و اخلاقی در این حرفه می‌باشد که این امر مهم با تورم ناشی از تحریم‌های ظالمانه استکبار جهانی بر علیه مردم تشدید شده است.
تورم را می‌توان به‌عنوان یک کرم سرطانی توصیف کرد که درآمد افراد با درآمد ثابت را خورده و به این ترتیب استاندارد زندگی شهروندان را به شدت تحت تأثیر قرار می‌دهد. این امر اغلب به دلیل ناتوانی در رسیدگی به نیازهای خانواده، خرید مواد غذایی و سایر مسائل باعث ناامیدی و عصبانیت شده و بر انگیزه شغلی کارکنان اثر می‌گذارد [7]. مطالعه Yousaf و همکاران در پاکستان نشان داد در شرایط نرخ بالای تورم، پاداش‌های مالی و غیر مالی نقش مهمی در بالا بردن انگیزه کارکنان دارد [8]. نتاج مطالعه Karaferis و همکاران نشان داد که ایجاد یک محیط انگیزشی برای کارکنان در سیستم مراقبت‌های بهداشتی یکی از اساسی‌ترین اقدامات برای افزایش انگیزه است. انگیزه کارکنان بهداشت و درمان تحت تأثیر عوامل مرتبط با نظارت، مزایای مالی، آموزش شغلی و رشد می‌باشد و باید تلاش کرد تا در صورت اقتضا، چنین مزایایی را برای کارکنان تیم سلامت ارائه نمود [9]. در مطالعه انصاری تبار و همکاران تناسب حقوق و مزایای دریافتی یکی از عوامل مؤثر در کاهش استرس در کارکنان بیمارستان شهر کاشان بود [10].
با کمی دقت می‌توان تفاوت میزان درآمد تیم سلامت را با مشاغل آزاد یا دلالان مقایسه کرد. در این مقایسه پس از محاسبه سال‌هایی که ایشان صرف تحصیل در دانشگاه کرده و حساسیت حرفه ای و دشواری شغلی که این حرفه دارد و مقایسه آن با شغلی که با تحصیلات پایین‌تر و مسئولیت کمتر، درآمد چند برابری دارد، نشان دهنده تفاوت زیاد درآمدی می‌باشد که ماحصل این مقایسه باعث یأس و پائین آمدن انگیزه شغلی خواهد شد.
البته این نکته را هم باید در نظر داشت که ماندگاری تیم سلامت از جمله پزشکان، پرستاران، کارکنان بهداشتی و اساتید و اعضاء هیئت علمی دانشگاه در کشور یکی دیگر از فواید مرتبط با متناسب کردن حقوق و مزایا می‌باشد. خروج تیم سلامت و نخبگان از کشور، سبب پائین آمدن کیفیت خدمات درمانی، بهداشتی، آموزشی و مدیریتی در کشور شده و تضعیف جریان توسعه ‌یافتگی در کشور را در پی خواهد داشت [11].
بنابراین حرفه‌های مرتبط با سلامتی به لحاظ آنکه مستقیماً با سلامت انسان‌ها در ارتباط است از دیرباز در جوامع و فرهنگ‌های مختلف به عنوان حرفه ای مهم، اساسی و تأثیرگذار محسوب می‌گردد. برای برون رفت از چالشهایی مانند کاهش انگیزه شغلی، مهاجرت نخبگان و پدیده نادر دریافت‌های خارج از تعرفه مصوب نیاز به ارج نهادن به مقام والای ایشان و حفظ کرامت این سرمایه‌ها و دانشمندان کشور می‌باشد؛ لذا پیشنهاد می‌شود برای افزایش انگیزه و جلوگیری از فرار مغزها از کشور برنامه‌ریزان، سیاست‌گذاران و مسئولین اقدام به متناسب نمودن حقوق و مزایا متناسب با تورم نموده و خدمات رفاهی و شرایط آسایش ایشان را فراهم نماید.
تعارض در منافع: -
حامی مالی: دانشکده علوم پزشکی سیرجان
ملاحظات اخلاقی (کد اخلاق): -
مشارکت نویسندگان: سهم دو نویسنده به صورت مساوی می‌باشد.
- طراحی ایده: سید علی رضوی نسب
- روش کار: سید علی رضوی نسب، رضا صادقی
- جمعآوری دادهها: رضا صادقی
- تجزیه و تحلیل دادهها: رضا صادقی
- نظارت: سید علی رضوی نسب
- مدیریت پروژه: سید علی رضوی نسب
- نگارش- پیش¬نویس اصلی: سید علی رضوی نسب، رضا صادقی
- نگارش- بررسی و ویرایش: سید علی رضوی نسب
متن کامل [PDF 476 kb]   (157 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (150 مشاهده)  
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: پزشکی اجتماعی
دریافت: 1403/1/9 | پذیرش: 1403/4/1 | انتشار: 1403/4/1

فهرست منابع
1. Ghaffari H, Younessi A, Rafiei M. Analysing the role of investment in education on sustainable development; with special emphasis on environmental education. Environmental Education and Sustainable Development 2016; 5(1): 79-104. [Farsi]
2. AlQershi NA, Thurasamy R, Ali GA, Al-Rejal HA, Al-Ganad A, Frhan E. The effect of talent management and human capital on sustainable business performance: An empirical investigation in Malaysian hospitals. International Journal of Ethics and Systems 2022; 38(2): 316-37.
3. Alaghemand M, Hojatdost M, GHAHVEHCHI HF, GHOLAMI FM. Studying the validity and reliability of the Baqiyatallah Physician’s Job Satisfaction Questionnaire. 2015. [Farsi]
4. Keshmiri F, Mehrparvar AH. Competency framework of “inter-professional values and professionalism” in occupational health team. Occupational Medicine Quarterly Journal 2023; 15(2): 38-46.
5. Panait CA. Study of employee motivation in organizations. Global Economic Observer. 2020; 8(1): 114-9.
6. Mohammadi M, Mansory A, Azimi H. The Role of Cash and Non-Cash Rewards on Employees’ Motivation: Organizational Commitment as Mediator. Career and Organizational Counseling 2022; 13(4): 29-52. [Farsi]
7. Martins E. Impact of Inflation on Work Performance. SCIENCES 2024; 3(1):14-9.
8. Yousaf S, Latif M, Aslam S, Saddiqui A. Impact of financial and non-financial rewards on employee motivation. Middle-East Journal of Scientific Research 2014; 21(10): 1776-86.
9. Karaferis D, Aletras V, Raikou M, Niakas D. Factors influencing motivation and work engagement of healthcare professionals. Materia Socio-medica. 2022;34(3):216.
10. Ansaritabar A, Hoseini Golafshani SA, Gelard P. Identifying Effective Factors on Staff Stress in Kashan City Teaching Hospitals and Strategies to Reduce it: a Qualitative Study. Qom University of Medical Sciences Journal 2022; 15(11): 778-89. [Farsi]
11. Zandi R, Vakilalroaia Y, Farhadi Nejad M. Designing a Model for Maintaining Elite Gene with an Emphasis on Graduates of Higher Education and Ministry of Health. Journal of Applied Sociology 2019; 30(4): 97-11. [Farsi]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Rafsanjan University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb