جلد 19، شماره 5 - ( 5-1399 )                   جلد 19 شماره 5 صفحات 514-499 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Akhavi Samarein Z, Ahmadi S. Developing a Model for Predicting Love Trauma Based on Problem-Solving Styles with the Mediating Role of Cognitive Flexibility in the Students of Mohaghegh Ardabili University in 2019: A Descriptive Study. JRUMS 2020; 19 (5) :499-514
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-5257-fa.html
اخوی ثمرین زهرا، احمدی شیرین. تدوین مدلی برای پیش‌بینی ضربه عشقی بر اساس سبک‌های حل مسأله با میانجی‌گری انعطاف‌پذیری ‌شناختی در دانش‌جویان دانشگاه محقق اردبیلی در سال 1398: یک مطالعه توصیفی. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1399; 19 (5) :499-514

URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-5257-fa.html


محقق اردبیلی
متن کامل [PDF 353 kb]   (1087 دریافت)     |   چکیده (HTML)  (3794 مشاهده)
متن کامل:   (1664 مشاهده)
مقاله پژوهشی
مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
دوره 19، مرداد 1399، 514-499
 
تدوین مدلی برای پیش­بینی ضربه عشقی بر اساس سبک‌های حل مسأله با میانجی­گری انعطاف‌پذیری ‌شناختی در دانش­جویان دانشگاه محقق اردبیلی در سال 1398:
یک مطالعه توصیفی
 
زهرا اخوی ثمرین[1]، شیرین احمدی[2]
 
 
 
 
دریافت مقاله: 6/2/99     ارسال مقاله به نویسنده جهت اصلاح: 20/3/99    دریافت اصلاحیه از نویسنده: 11/4/99         پذیرش مقاله: 18/4/99
 
 
 
 
 
چکیده
زمینه و هدف: ضربه عشقی در دانش­جویان پدیده‌ای رایج است که باعث مسائل و مشکلات تحصیلی و روان‌شناختی در آن‌ها می‌شود. پژوهش حاضر با هدف تدوین مدلی برای پیش­بینی ضربه عشقی بر اساس سبک‌های حل­ مسأله با میانجی­گری انعطاف‌پذیری ‌شناختی در دانش­جویان دانشگاه محقق اردبیلی انجام گرفت.
مواد و روش‌ها: پژوهش حاضر به روش توصیفی-همبستگی انجام شد. جامعه آماری شامل کلیه دانش­جویان مشغول به تحصیل در دانشگاه محقق اردبیلی در نیم­سال دوم سال­تحصیلی 99-1398 بودند. تعداد 200 نفر از این افراد به شیوه نمونه‌گیری هدفمند از بین جامعه آماری فوق انتخاب و به پرسش‌نامه‌های انعطاف‌پذیری ‌شناختی Dennis و همکاران، سبک‌های حل ­مسأله Cassidy و همکاران و ضربه عشقی Rosse و همکاران پاسخ دادند. داده­ها با استفاده از مدل­یابی معادلات ساختاری تجزیه و تحلیل شد.
 یافته­ها: نتایج نشان داد که ضربه عشقی با انعطاف‌پذیری ‌شناختی (51/0-=r، 001/0< p) و سبک‌های حل مسأله (64/0-=r، 001/0< p) ارتباط منفی معنی‌دار دارد. هم­چنین، انعطاف‌پذیری ‌شناختی با سبک‌های حل مسأله (32/0=r، 001/0< p) ارتباط مثبت معنی‌دار دارد. شاخص­های برازش مدل نیز، تأثیر سبک‌های حل مسأله بر ضربه عشقی را با میانجی­گری انعطاف‌پذیری ‌شناختی تأیید کرد.
نتیجه­گیری: با توجه به نقش سبک‌های حل مسأله و انعطاف‌پذیری ‌شناختی در پیش‌بینی ضربه عشقی از لحاظ کاربردی برگزاری کارگاه­های آموزشی  مبتنی بر کاهش نشانگان ضربه عشقی، آموزش راهبردهای حل مسأله  و مدیریت هیجانات پیشنهاد می­گردد.
­واژه‌های کلیدی: سبک‌های حل مسأله، ضربه عشقی، انعطاف‌پذیری ‌شناختی، دانش­جویان، اردبیل

 
 
مقدمه
ورود به دانشگاه برای بسیاری از جوانان دوره­ مهمی از زندگی است. بسیاری از جوانان زندگی دانشگاهی، شخصیتی و اجتماعی جدیدی در دانشگاه دارند. آن‌ها در محیط آزاد و مستقل متفاوت از دبیرستان هستند. تجربیات جدید زندگی در دانشگاه شامل دوره‌های دوستی و ارتباط با جنس مخالف است [1]. ضربه عشقی (Love trauma) در دانشجویان پدیده‌ای رایج است که باعث مسائل و مشکلات تحصیلی و روان‌شناختی در آن‌ها می‌شود [2]. Rosse برای اولین بار سندرم ضربه عشقی را معرفی نمود [3]. ضربه عشقی مدت‌هاست که توجه دانشمندان رشته‌های مختلف را به­خود جلب کرده است [4]. از هم پاشیدن روابط عاشقانه، احتمال بروز مشکلات سلامت روان را برای افراد افزایش داده است. ضربه عشقی یک تجربه دردناک است که پس از فروپاشی یک رابطه عاشقانه رخ می‌دهد و عملکرد فرد در موقعیت‌های مختلف را مختل می‌کند [5]. ضربه عشقی بخشی از زندگی است که بسیاری از افراد ممکن است آن را تجربه کنند. افرادی که ضربه عشقی را تجربه کرده‌اند نسبت به افراد عادی خودآگاهی، کنترل تکانه، حل مسأله، تحمل استرس، شادکامی و انعطاف‌پذیری و هوش هیجانی پایین­تری دارند [6]. روابط عاشقانه برای دانش­جویانی که اهداف خود را دنبال می‌کنند بسیار مهم است. آن‌ها باید در رابطه با روابط عاشقانه راه‌حل‌هایی را بیابند که ممکن است بر اساس انعطاف‌پذیری یا استحکام شناختی آسان باشد. سطح انعطاف‌پذیری شناختی دانش­جویان باعث افزایش اعتماد به روابط عاشقانه می‌شود [7].
به نظر می‌رسد یکی از سازه‌های مرتبط با ضربه عشقی در دانش­جویان، سبک‌های حل مسأله (Problem-solving style) است. سبک‌های حل مسأله‌ افراد اشاره به سبک‌های ترجیحی آنان هنگام برنامه‌ریزی کردن، ایده­ پردازی، آمادگی آنان برای عمل به هنگام مواجهه با مشکلات و هم­چنین مدیریت تغییر اشاره دارد [8]. حل مسأله ظرفیت شناختی مرتبه بالاتری است و پیامدهایی برای عملکرد روزمره دارد [9]. Metis و همکاران در تحقیقات خود گزارش دادند که بین راهبردهای حل مسأله و روابط عشقی ارتباط وجود دارد [10]. Schmitt و همکاران در مطالعات خود گزارش داد که ضربه عشقی باعث برانگیختن استرس و احساس درماندگی در فرد می‌شود و در نتیجه باعث ناتوانی فرد در کنترل و پیش­گیری از رویدادها می‌شود [11].
هم­چنین نوعی پیچیده از کارکردهای اجرایی که می­تواند به عنوان متغیر میانجی در پیش­بینی ضربه‌ عشقی نقش داشته باشد انعطاف‌پذیری ‌شناختی (Cognitive flexibility) است که طیف وسیعی از پیامدهای سازگاری را پیش‌بینی می‌کند [12]. انعطاف‌پذیری شناختی یک عملکرد منحصربه‌فرد، صفت بارز یا توانایی شناخت کلی است که به فرد اجازه می‌دهد ایده‌های چندگانه را بپذیرد، به طور انعطاف‌پذیر شناخت خود را تغییر دهد و هنگام تغییرات محیطی الگوهای پاسخ عادی بدهد [13]. Burton و همکاران معتقدند که افرادی که تفکر انعطاف­پذیر دارند، از توجیهات جایگزین استفاده می­کنند، به صورت مثبت چارچوب فکری خود را بازسازی می­کنند و موقعیت­های چالش­انگیز یا رویدادهای استرس­زا را می­پذیرند و نسبت به افرادی که انعطاف­پذیر نیستند، از نظر روان­شناختی تاب‌آوری بیشتری دارند [14]. Soltani و همکاران در مطالعات خود نشان دادند که انعطاف‌پذیری شناختی با حل مسأله و ارزیابی شناختی همبستگی مثبت و معنادار دارد [15]. افرادی که انعطاف‌پذیری شناختی بالایی دارند می‌توانند با شرایط جدید و دشوار کنار بیایند. آن‌ها می‌توانند نظرات و ایده‌های بدیل ایجاد کنند [16]. Canas و همکاران در مطالعات خود گزارش دادند که افرادی که انعطاف‌پذیری شناختی بالایی دارند از راهبردهای سازگارانه و حل مسأله بیشتری استفاده می‌کنند [17]. علاوه بر این، Esen-Aygun نشان دادند که بین انعطاف‌پذیری شناختی و مهارت‌های حل مسأله بین فردی رابطه وجود دارد [18]؛ افرادی که دارای انعطاف‌پذیری شناختی بالا هستند، وضعیت مورد نظر را از دیدگاه‌های مختلف بررسی می‌کنند و این دیدگاه‌ها را در فرآیندهای تصمیم‌گیری خود ادغام می‌کنند [19].
در نتیجه با توجه به سوابق موجود و از طرف دیگر آسیبهای فراوانی که ضربه عشقی بر سلامت روانی و جسمانی دانش­جویان واردمی­کند و کمبود شمار تحقیقات انجام شده در این زمینه لازم است به عوامل زمینه­ساز آن پرداخته شود [20]. بر این اساس، پژوهش حاضر با هدف تدوین مدلی برای پیش­بینی ضربه عشقی بر اساس سبک‌های حل مسأله با میانجی­گری انعطاف‌پذیری ‌شناختی در دانش­جویان دانشگاه محقق اردبیلی در سال 1398 به صورت یک مطالعه توصیفی بر طبق مدل مفروض زیر در نمودار 1 مورد آزمون قرار گرفت. 
 

نمودار 1- مدل مفهومی پیش­بینی نشانگان ضربه عشقی بر اساس سبک‌های حل مسأله با میانجی­گری انعطاف­پذیری ‌شناختی در دانش­جویان دانشگاه محقق اردبیلی در سال 1398
 
 

مواد و روش­ها
روش پژوهش مورد استفاده در این مطالعه از لحاظ هدف، کاربردی و از نظر ماهیت، توصیفی-همبستگی بود و جامعه آماری آن شامل کلیه دانش­جویان مشغول به تحصیل دانشگاه محقق اردبیلی در نیم­سال دوم سال­تحصیلی 99-1398 بودند. با توجه به حداقل حجم نمونه لازم در مدل‌های معادلات ساختاری که 200 نفر می‌باشد [21]، حجم نمونه در پژوهش حاضر نیز با در نظر گرفتن احتمال افت نمونه‌ها، 220 نفر در نظر گرفته شد که بعد از حذف داده­های مخدوش 200 پرسش­نامه وارد تحلیل آماری شد. روش نمونه­گیری مورد استفاده نیز نمونه­گیری هدفمند (به شیوه گلوله برفی) بود. که با مراجعه به خوابگاه­های دانش­جویی 220 دانش­جوی دختر و پسر انتخاب شدند و بر اساس نمره برش از 20 پرسشنامه 10 سؤالی نشانگان ضربه عشق Rosse (1999) قرار گرفتند. به منظور رعایت ملاحظات اخلاقی، پس از اخذ موافقت آگاهانه از شرکت‌کنندگان و توضیح کامل درباره هدف و روش تحقیق، به آن‌ها اطمینان داده شد که اطلاعات آنان محرمانه باقی خواهد ماند. نمونه‌گیری گلوله برفی نیز نوعی از نمونه‌گیری آسان است. این روش در مواردی که دسترسی به افرادی که دارای ویژگی‌های مورد نظر محقق می‌باشند، مشکل است، مورد استفاده قرار می‌گیرد. در این روش، ابتداء یک یا چند نفر با ویژگی‌های مورد نظر انتخاب می‌شوند و سپس از آنان درخواست می‌گردد تا افرادی را که دارای ویژگی‌های مشابه با آنان می­باشند، به محقق معرفی نمایند. نمونه‌گیری تا وقتی که نمونه‌ها به حد مورد نظر برسد، ادامه دارد [22].
از آن­جا که نمونه پژوهش حاضر شامل افرادی می­باشد که شکست عاطفی را تجربه کرده­اند و از طرف دیگر محرمانه بودن شکست عاطفی، بر این اساس برای پیدا کردن نمونه­ها به خوابگاه­های دانش­جویی مراجعه و قبل از تکمیل پرسشنامه جهت رعایت ملاحظات اخلاقی اهداف پژوهش به آن‌ها توضیح و به آن‌ها اطمینان داده شد که اطلاعات جمع‌آوری‌شده به صورت گروهی تحلیل خواهد شد و در پایان از آن­ها درخواست شد اگر افراد دیگری که تجربه شکست عاطفی را دارند، معرفی نمایند.
گردآوری داده­ها به این صورت بود که پژوهش­گر با حضور در خوابگاه­ها ابتداء هدف تحقیق را برای آن‌ها بیان و سپس از آن‌ها درخواست شد به پرسش­نامه­های ضربه عشقی، سبک‌های حل مسأله و انعطاف­پذیری ‌شناختی، به صورت خودگزارش­دهی پاسخ دهند. هم­چنین معیار ورود به پژوهش شامل داشتن رابطه عاطفی به مدت حداقل 3 ماه و حداکثر 6 ماه از رابطه گذشته باشد و عدم تمایل به شرکت و نداشتن رابطه عاطفی در پژوهش معیار خروج بود. پرسش­نامه­های ضربه عشقی، سبک‌های حل مسأله و انعطاف­پذیری ‌شناختی به صورت خلاصه عبارت بودند از:
1- پرسش‌نامه سبک‌های حل مسأله: پرسش­نامه سبک‌های حل مسأله Cassidy و همکاران دارای 24 پرسش است که شش عامل را می­سنجد و هر کدام از عوامل دربرگیرنده چهار سؤال می­باشند. این عوامل شامل درماندگی در حل مسأله (سؤالات 4-1) یا جهت‌یابی، مهارگری حل مسأله ‌یا کنترل (سؤالات 8-5) در حل مسأله، سبک مسأله خلاقانه (سؤالات 12-9)، اعتماد در حل مسأله (سؤالات 16-13)، سبک اجتناب (سؤالات 20-17) و سبک گرایش (سؤالات 24-21) یا تقرب و روی آورد می‌باشد [23]. پایایی از طریق آلفای کرونباخ این پرسش­نامه را برای خرده مقیاس درماندگی در حل مسأله‌ یا جهت‌یابی 86/0، برای مهارگری حل مسأله ‌یا کنترل در حل مسأله 60/0، برای سبک مسأله خلاقانه 66/0، برای اعتماد در حل مسأله 66/0، برای سبک اجتناب 51/0 و برای سبک گرایش یا تقرب و روی آورد 53/0 و پایایی کل آزمون را 71/0 گزارش کرده است [23]. پرسشنامه سبک‌های حل مسأله در ایران اعتبار یابی شده است و ضرایب آلفا  77/0 و ضریب روایی آن 87/0 گزارش شده است و با در نظر گرفتن شاخص پایایی به عنوان ضریب اعتبار (برابر با ریشه دوم ضریب پایایی)، ضریب روایی این مقیاس را برابر با 87/0 گزارش کردند [24]. ضریب پایایی آن در پژوهش حاضر به ترتیب 68/0 برای درماندگی در حل مسأله، 70/0 برای مهارگری حل مسأله، 68/0 برای سبک مسأله خلاقانه، 48/0 برای اعتماد در حل مسأله،  43/0 برای سبک اجتناب، 64/0 برای سبک گرایش و برای نمره کل سبک‌های حل مسأله 90/0 بدست آمد.
2- پرسش‌نامه انعطاف­پذیری شناختی: پرسش­نامه انعطاف­پذیری شناختی که توسط Dennis و همکاران ساخته شده است، یک ابزار خود گزارشی کوتاه­ 20 سؤالی است و برای سنجش نوعی از انعطاف­پذیری ­شناختی است که در موقعیت فرد برای چالش و جایگزینی افکار ناکارآمد با افکار کارآمد لازم است، به کار می­رود. شیوه نمره­گذاری آن بر اساس یک مقیاس 7 درجه­ای لیکرتی می­باشد که به گویه بسیار مخالفم عدد 1 و به گویه بسیار موافقم عدد 7 تعلق می­گیرد که این نمره­گذاری در سؤالات 2، 4، 7،9، 11 و 17 به صورت معکوس می­باشد. در این پرسش­نامه حداکثر نمره 140 ­و حداقل نمره 20­ می­باشد. مؤلفه­های این پرسش­نامه شامل: عامل ادراک گزینه­های مختلف (گویه­های شماره­ 3، 5، 6، 12، 13، 14، 16، 18، 19 و 20)، عامل ادراک کنترل­پذیری (گویه­های شماره 1، 2، 4، 7،9، 11، 15 و 17) و عامل ادراک توجیه رفتار (گویه­های شماره 8 و 10) میباشد. Dennis و همکاران در پژوهشی نشان دادند که این پرسش­نامه از ساختار عاملی، روایی همگرا و روایی هم­زمان مناسبی برخوردار است و دو عامل ادراک گزینه­های مختلف و ادراک توجیه رفتار یک معنی دارند و عامل کنترل به عنوان خرده مقیاس دوم در نظر گرفته شد. این پژوهش­گران پایایی به روش آلفای کرونباخ را برای کل مقیاس، ادراک کنترل‌پذیری و ادراک گزینه‌های مختلف به ترتیب 91/0، ­91/0 و 84/0 و با روش باز آزمایی به ترتیب 81/0، 75/0 و 77/0 به دست آوردند [25]. در ایران، ضریب پایایی بازآزمایی کل مقیاس را 71/0 و خرده مقیاسهای ادراک کنترل­پذیری، ادراک گزینه­های مختلف و ادراک توجیه رفتار را به ترتیب 55/0، 72/0 و 57/0 گزارش کرده­اند [15]. ضریب پایایی آن در پژوهش حاضر به ترتیب 85/0 برای ادراک کنترل­پذیری­، 78/0 برای ادراک گزینه­های مختلف­، 66/0 برای ادراک توجیه رفتار و برای نمره کل انعطاف پذیری شناختی 92/0 بدست آمد.
3- پرسش‌نامه ضربه عشقی: پرسش­نامه ضربه عشق مقیاسی است که Rosse برای سنجش شدت عشق تهیه کرده است. این پرسش­نامه از 10 سؤال تشکیل شده که هر سؤال چهار گزینه‌ای است. نمره‌گذاری پرسش­نامه بر اساس طیف لیکرت 4 گزینه­ای و از 0 تا 3 امتیازبندی شده است. اگر نمره 20 تا 30 باشد این وضعیت به معنای تجربه جدی نشانگان ضربه عشق است. نمره 10 تا 19 نشان می­دهد که نشانگان ضربه عشقی وجود دارد، اما در حد قابل تحمل­تری است. نمره 0 تا 9 نشان می­دهد که نشانگان ضربه عشقی کاملاً در سطح قابل تحمل و کنترل­ شدنی است [26]. ضریب همسانی درونی این پرسش­نامه 81/0 و ضریب اعتبار آن در ایران با روش بازآزمایی با فاصله یک هفته 83/0 به دست آمده است [27]. ضریب پایایی آن در پژوهش حاضر 88/0 به دست آمد.
داده‌های جمع‌آوری‌شده در این پژوهش با استفاده از آمار توصیفی چون میانگین و انحراف معیار و از آزمون­های‌ همبستگی Pearson با استفاده از نرم‌افزار SPSS نسخه 25 و مدل­یابی معادلات ساختاری با استفاده از نرم‌افزار Lisrel نسخه 8/8 تحلیل شد. سطح معنی­داری در آزمون­ها 05/0 در نظر گرفته شد.
نتایج
تعداد 200 نفر از دانش­جویان دانشگاه محقق اردبیلی مشغول به تحصیل با دامنه سنی 31-18 سال قرار داشتند. 106 (53 درصد) آزمودنی دختر با میانگین سنی 70/20 و انحراف معیار 19/2 سال و 94 (47 درصد) آزمودنی پسر با میانگین سنی 91/21 و انحراف معیار 47/3 سال در این پژوهش شرکت داشتند. از لحاظ مقطع تحصیلی، تعداد 8 نفر (4 درصد) در مقطع کاردانی، 160 نفر (80 درصد) کارشناسی، 26 نفر (13 درصد) فوق لیسانس و 6 نفر (3 درصد) در مقطع دکترا تحصیل می‌کردند. تعداد 85 نفر (5/42 درصد) متأهل و  115 نفر (5/57 درصد) مجرد بودند.
نتایج جدول 1 نشان می‌دهد که ضربه عشقی با نمره کل انعطاف‌پذیری ‌شناختی (51/0-=r، 001/0< p) و مؤلفه­های ادراک گزینه‌های مختلف (48/0-=r، 001/0< p)، ادراک کنترل‌پذیری (49/0-=r، 001/0< p) و ادراک توجیه رفتار (37/0-=r، 001/0< p)، با نمره کل سبک‌های حل مسأله (64/0-=r، 001/0< p)، درماندگی (62/0-=r، 001/0< p)، حل مسأله (56/0-=r، 001/0< p)، خلاقیت (51/0-=r، 001/0< p)، اعتماد (49/0-=r، 001/0< p)، اجتناب (34/0-=r، 001/0< p) و گرایش (56/0-=r، 001/0< p) ارتباط منفی و معنی­داری دارد. هم­چنین، انعطاف‌پذیری ‌شناختی با نمره کل سبک‌های حل مسأله (32/0=r، 001/0< p)، درماندگی (36/0=r، 001/0< p)، حل مسأله (21/0=r، 001/0< p)، خلاقیت (27/0=r، 001/0< p)، اعتماد (26/0=r، 001/0< p) و گرایش (38/0=r، 001/0< p) ارتباط مثبت و معنی­داری دارد (جدول 1).
 
 
جدول 1- آماره­های توصیفی و ماتریس همبستگی متغیرهای سبک‌های حل مسأله، انعطاف‌پذیری ‌شناختی و ضربه عشقی در دانش­جویان دانشگاه محقق اردبیلی در سال 1398 (200= n)
متغیرهای پیش­بین (1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) (8) (9) (10) (11) (12) (13) (14)
انعطاف‌پذیری ‌شناختی (1) 1                          
ادراک گزینههای مختلف (2) **96/0 1                        
ادراک کنترل­پذیری (3) **96/0 **87/ 1                      
ادراک توجیه رفتار (4) **84/0 **76/0 **76/0 1                    
سبک حل مساله (5) **32/0 **29/0 **33/0 **23/0 1                  
درماندگی (6) **36/0 **32/0 **37/0 **34/0 **78/0 1                
حل مسأله (7) **21/0 **21/0 **22/0 12/0 **86/0 **67/0 1              
خلاقیت (8) **27/0 **34/0 **26/0 **25/0 **84/0 **59/0 **66/0 1            
اعتماد (9) **26/0 **23/0 **29/0 *16/0 **82/0 **58/0 **63/0 **60/0 1          
اجتناب (10) 064/0 043/0 092/0 014/0 **78/0 **41/0 **58/0 **60/0 **57/0 1        
گرایش (11) **38/0 **35/0 **38/0 **31/0 **79/0 **55/0 **58/0 **60/0 **61/0 **47/0 1      
ضربه عشقی (12) **51/0- **48/0- **49/0- **37/0- **64/0- **62/0- **56/0- **51/0- **49/0- **34/0- **56/0- 1    
میانگین 10/33 70/15 83/11 60/3 90/56 30/8 90/9 70/9 60/9 10/10 10/9 50/37    
انحراف معیار 06/12 14/5 99/4 84/1 95/16 49/3 84/3 78/3 21/3 37/3 47/3 93/8    
 
آزمون همبستگی Pearson، 01/0p<**، 05/0>p­* به عنوان همبستگی معنی­دار
 
 
قبل از تحلیل داده­ها و برای اطمینان از این­که داده­های این پژوهش مفروضه­های زیربنایی مدل­یابی معادلات ساختاری را برآورد می‌کنند، چند مفروضه اصلی معادلات ساختاری شامل داده­های گم­شده (Missing)، نرمال بودن (Normality) و هم­خطی چندگانه (Multicollinearity) مورد بررسی قرار گرفتند [21]. در پژوهش حاضر جهت نرمال بودن متغیرها از آزمون آماری Kolmogorov-Smirnov استفاده گردید که نتایج آن نشان داد که داده­ها دارای توزیع نرمال بودند (05/0<p) و هم­خطی چندگانه بین متغیرها با استفاده از آماره تحمل (Tolerance) و عامل تورم واریانس (Variance inflation factor) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که ارزش­های تحمل به دست آمده برای متغیرها بالای 10/0 هستند و نشان دهنده عدم وجود هم­خطی چندگانه قابل ملاحظه بین متغیرها است و هم­چنین مقدار عامل تورم واریانس به دست آمده برای متغیرها کوچک­تر از 10 بودند که نشان دهنده عدم خطی چندگانه قابل ملاحظه بین متغیرها است [21].
جهت تعیین کفایت برازش الگوی پیشنهادی با داده­ها، شاخص­های کای اسکوئر بهنجار شده (Normed chi-square)، نیکویی برازش اصلاح شده (Normed chi-square index; CMIN/DF)، شاخص برازش مقایسه­ای (Comparative fit index; CFI) و ریشه دوم میانگین مربعات خطای برآورد (Root mean squared error of approximation; RMSEA) مورد استفاده قرار گرفت. مقادیر هر یک از این شاخص­ها بین 0 و 1 قرار دارد و مقادیر نزدیک و یا بیشتر از 90/0 نشانه مطلوب بودن مدل می­باشد. CFI برای این مدل 98/0 بوده که در بازه قابل قبول قرار می­گیرد. از آن­جا که ریشه دوم میانگین مربعات خطای برآورد (RMSEA) برای مدل 062/0 به دست آمده است، از طرفی بازه قابل قبول برای آن کمتر از 08/0 می­باشد. پس می­توان گفت مدل برازش شده مدل مناسبی است. شاخص­های کای اسکوئر بهنجار شده (CMIN/DF) و شاخص برازش مقایسه­­ای (CFI) در دامنه مورد قبول قرار دارد. جدول 2 شاخص­های برازش مدل را نشان می­دهد [21].
 
 
جدول 2- شاخص­های برازش کلی مدل اصلاح ‌شده
 
شاخص CMIN/DF CFI NNFI RMSEA
مقدار محاسبه‌شده 77/1 98/0 97/0 062/0
سطح قابل‌قبول 3-1 90/0< 90/0< 08/0>
 
Normed chi -square index; CMIN/DF
Comparative fit index; CFI
Non-normed fit index; NNFI
Root mean squared error of approximation; RMSEA
 
 
 
نمودار 2، بارهای استاندارد شده مدل پژوهش را نشان میدهد. در این مطالعه تمام روابط سبک‌های حل مسأله و انعطاف ­پذیری ­شناختی با ضربه عشقی دانشجویان معنی­دار می­باشد (05/0>P).
 
 

نمودار 2- بارهای استاندار شده مدل پیش­بینی ضربه عشقی بر اساس سبک‌های حل مسأله با میانجی­گری انعطاف‌پذیری شناختی در دانش­جویان دانشگاه محقق اردبیلی در سال 1398
PL= سبک­های حل مسأله
TL= ضربه عشقی
F= انعطاف­پذیری­شناختی
 
 
مقدار آماره T در واقع ملاک اصلی تأیید یا رد فرضیات است. اگر این مقدار آمار از 96/1 بیش­تر باشد نتیجه می­گیریم که آن فرضیه در سطح 95 درصد تأیید می­شود [21]. با توجه به نمودار 3 و معنی­داری آماره T مربوط به هر یک از متغیرهای پژوهش در سطح خطای 05/0، فرضیه­­ پژوهش نقش سبک‌های حل مسأله بر ضربه عشقی با میانجی­گری انعطاف‌پذیری ‌شناختی تأیید می‌شود.
 
 

نمودار 3- نتایج تحلیل محاسبه مقدار T مدل پیش­بینی ضربه عشقی بر اساس سبک‌های حل مسأله با میانجی­گری انعطاف‌پذیری ‌شناختی در دانش­جویان دانشگاه محقق اردبیلی در سال 1398
PL= سبک­های حل مسأله
TL= ضربه عشقی
F= انعطاف­پذیری­شناختی
 
 
ضریب مسیر بیان کننده وجود رابطه علی خطی و شدت و جهت این رابطه بین دو متغیر مکنون است. در حقیقت همان ضریب رگرسیون در حالت استاندارد است که در این مدل مشاهده می‌شود. هم­چنین باید گفت که اگر مقدار ضریب مسیر بین متغیر مکنون مستقل و متغیر مکنون وابسته مثبت باشد می­توان نتیجه گرفت که با افزایش متغیر مستقل متغیر وابسته نیز افزایش می‌یابد و بالعکس اگر مقدار ضریب مسیر بین متغیر مکنون مستقل و متغیر مکنون وابسته منفی باشد می­توان نتیجه گرفت که با افزایش متغیر مستقل متغیر شاهد کاهش خواهد یافت [21]. با توجه به نمودار 2 و 3 و اطلاعات جدول 3، ضریب مسیر سبک‌های حل مسأله بر ضربه عشقی 68/0-، سبک‌های حل مسأله بر انعطاف‌پذیری ‌شناختی 31/0، انعطاف‌پذیری ‌شناختی بر ضربه عشقی 33/0- است. هم­چنین با توجه به اطلاعات جدول 3، میزان ارتباط غیرمستقیم سبک‌های حل مسأله بر ضربه عشقی با میانجیگری انعطاف‌پذیری ‌شناختی 22/0 بوده است.
 
جدول 3- شاخص­های برازندگی مدل پیش­بینی ضربه عشقی بر اساس سبک‌های حل مسأله با میانجی­گری انعطاف‌پذیری ‌شناختی در دانش­جویان دانشگاه محقق اردبیلی در سال 1398  (200=n)
تأثیرات مستقیم ضریب مسیر مقدار T مقدار P نتیجه
سبک‌های حل مسأله ضربه عشقی 68/0- 05/9- 001/0 تأیید
سبک‌های حل مسأله انعطاف‌پذیری ‌شناختی 31/0 79/3 002/0 تأیید
انعطاف‌پذیری ‌شناختی ضربه عشقی 33/0- 51/5- 002/0 تأیید
 تأثیرات غیرمستقیم                                                            ضریب مسیر مقدار T نتیجه
سبک‌های حل مسأله انعطاف­پذیری ‌شناختی ضربه عشقی 22/0=33/-0×68/0- 15/3 تأیید
 
 
بحث
پژوهش حاضر با هدف تدوین الگوی روابط ساختاری پیش­بینی ضربه عشقی بر اساس سبک‌های حل مسأله و انعطاف ‌پذیری ‌شناختی در دانش­جویان دانشگاه محقق اردبیلی در سال 1398 انجام گرفت. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که سبک‌های حل مسأله، اثر مستقیم با ضربه عشقی دارد. این نتایج همخوان با یافته­های METIS و همکاران [10] است که گزارش دادند که بین راهبردهای حل مسأله و روابط عشقی ارتباط وجود دارد و Schmitt و همکاران [11] که نشان دادند ضربه عشق باعث برانگیختن استرس و احساس درماندگی در فرد می‌شود و در نتیجه باعث ناتوانی فرد در کنترل و پیشگیری از رویدادها می‌شود.
در تبیین این یافته‌ها می‌توان اظهار داشت که سبک‌های حل مسأله در روان­شناسی به فرآیند یافتن راه ‌حل مناسب برای مشکلات پیش آمده در زندگی اشاره دارد به عبارت دیگر سبک حل مسأله خلاقانه، نشان دهنده برنامه‌ریزی و در نظر گرفتن راه ‌حل‌های متنوع برحسب موقعیت مسأله‌زا است. سبک اعتماد در حل مسأله، بیان­گر اعتقاد در توانایی فرد برای حل مشکلات است. سبک گرایش، نگرش مثبت نسبت به مشکلات و تمایل به مقابله­ رودررو با آن‌ها را نشان می‌دهد. سبک درماندگی، بیان­گر بی‌یاوری فرد در موقعیت‌های مسأله‌زا است. سبک مهارگری، به تأثیر کنترل کننده‌های بیرونی و درونی در موقعیت مسأله‌زا اشاره دارد و در نهایت، سبک اجتناب گویای تمایل به نادیده گرفتن مشکلات به جای مقابله با آن‌ها است [23]؛ به عبارت دیگر، ضربه عشقی یک تجربه دردناک است که پس از فروپاشی یک رابطه عاشقانه رخ می‌دهد و عملکرد فرد در موقعیت‌های مختلف را مختل می‌کند. ضربه عشقی افسردگی، خشم و ناراحتی و احساس درماندگی را در فرد ایجاد می‌کند. فردی که دچار ضربه عشقی می‌شود واکنش‌های ناسازگارانه از خود نشان می‌دهد، این افراد به علت احساس درماندگی و از دست دادن تمرکز قادر به انتخاب راه‌حل مناسب در شرایط فعلی خود ندارند [5].
هم­چنین نتایج معادلات ساختاری نیز نشان داد سبک‌های حل مسأله با انعطاف‌پذیری ‌شناختی اثر مستقیم و با میانجیگری انعطاف‌پذیری ‌شناختی اثر غیرمستقیم بر ضربه عشقی دارد. این نتایج همسو باDennis  و همکاران [24] می‌باشد که بیان می­کنند انعطاف‌پذیری افراد در میزان بروز آسیب­ها و سطح عملکرد اجتماعی آن‌ها بسیار تعیین کننده است. هم­چنین همسو با نتایج Canas و همکاران [17]، Burton و همکاران [14]، Soltani و همکاران [15]، Altunkol [16]، Esen-Aygun [18] و LaureiroMartínez و همکاران [19] است که معتقدند افرادی که تفکر انعطافپذیر دارند، از توجیهات جایگزین استفاده میکنند، به صورت مثبت چارچوب فکری خود را بازسازی می­کنند و موقعیت­های چالش­انگیز یا رویدادهای استرس­زا را می­پذیرند و از نظر روان­شناختی تاب‌آوری بیشتری دارند. آن‌ها می‌توانند با شرایط جدید و دشوار کنار بیایند و نظرات و ایده‌های بدیل ایجاد کنند و از راهبردهای سازگارانه و حل مسأله بیشتری استفاده کنند. علاوه بر این، قادر به حل مشکلات سازنده و پایدار می‌باشند و وضعیت مورد نظر را از دیدگاه‌های مختلف بررسی می‌کنند و این دیدگاه‌ها را در فرآیندهای تصمیم‌گیری خود ادغام می‌کنند.
انعطاف­پذیری شناختی به توانایی انسان برای سازگار کردن راه­کارهای فرآیند شناختی اطلاق می‌شود که به منظور مواجهه با شرایط جدید و غیر منتظره در محیط به­کار می­رود [17]. هم­چنین Sanamnejad و همکاران [6] و Eşiyok و همکاران [7] نشان دادند افرادی که ضربه عشقی را تجربه کرده‌اند نسبت به افراد عادی خودآگاهی، کنترل تکانه، حل مسأله، تحمل به استرس، شادکامی و انعطاف‌پذیری و هوش هیجانی پایین‌تری دارند. از سوی دیگر عملکرد اجرایی جزئی از مهارت­های شناختی فرد شامل مفهوم گسترده­ای از فعالیت­های شناختی است که فرد در زندگی روزمره و روابط کاری و شخصی خود از آن‌ها استفاده می‌کند. توانایی­هایی چون برنامه­ریزی، توانایی تمرین، مهار کردن یک فعالیت، توانایی تفکر و استدلال انتزاعی، توانایی حل مشکل، توانایی طبقه­بندی، توانایی تشخیص مشکل و استفاده از راه­حل مناسب، توانایی برنامه­ریزی، توانایی به­کارگیری استراتژی مناسب در مواجهه با تغییرات ناگهانی و آنی، همگی به نوعی مربوط به عملکرد اجرایی می­باشند [28]، که عوامل یاد شده در افرادی که تجربه ضربه عشقی دارند به علت ناتوانی در مدیریت عملکرد شناختی­شان پایین می‌باشد.
محدود بودن پژوهش حاضر به دانش­جویان دانشگاه محقق اردبیلی و استفاده از نمونه­گیری غیرتصادفی دو محدودیت عمده مطالعه حاضر بود، لذا پیشنهاد می­شود پژوهش­های آتی در دیگر گروه­ها و با استفاده از نمونه­گیری تصادفی انجام گیرد.
نتیجه­گیری
نتایج مطالعه حاضر نشان داد که بین ضربه عشقی و سبک­های حل مسأله با میانجی­گری انعطاف­پذیری شناختی ارتباط جود دارد. از لحاظ کاربردی برگزاری کارگاه­های آموزشی توسط کارگزاران سلامت و مشاوران و روان­شناسان مبتنی بر کاهش نشانگان ضربه عشقی، آموزش راهبردهای حل مسأله و سازگاری و مدیریت هیجانات توصیه می­شود.
تشکر و قدردانی
به این­وسیله از کلیه دانش­جویان دانشگاه محقق اردبیلی به خاطر همکاری ارزنده­شان در اجرای این پژوهش نهایت قدردانی را داریم.
 

 
References
 
 
 
[1]     Kacur M, Mustafa A. Üniversite öğrencilerinin sorun alanları ve sorunlarla başetme yolları: Erciyes üniversitesi örneği. Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 2011; 1(31): 273-97.
[2]     Mesbahi E, AmiriMajd M, Ghamari M, Bazazian S. Development of a Model to Predict Emotional Failure in Students According to Personal Factors and Initial Maladaptive Schemas and Quality of Love Relationships.  Iran J Psychiatry Clin Psychol 2019; 25(1): 42-55. [Farsi]
[3]     Rosse RB. The love trauma syndrome: free yourself from the pain of a broken heart: Da Capo Lifelong Books; 2007.
[4]     Quintard V, Jouffe S, Hommel B, Bouquet CA. Embodied self-other overlap in romantic love: a review and integrative perspective. J Psychol Res 2020: 1-16.
[5]     Mouchan R, Bahmani B, Askari A. The Effectiveness of Schema Therapy on Reducing Symptoms of Emotional Breakdown. J Health Sci 2016; 5(9):1-11.
[6]     Sanamnejad G, Pashavi G, Oftadehal M, Ostadhasanloo H, Khodayarifard M, Aryan K, et al. Emotional intelligence and self-concept in people with and without failure in love. J Procedia Soc Behav Sci 2011; 30: 1447-51.
[7]     Eşiyok VS, Esen BK. the investigation of the university students a ccording to gender and  cognitive flexibility of level romantic relationship beliefs. EJES 2017.
[8]     Isaksen SG, Dorval KB, Treffinger DJ. Creative approaches to problem solving: A framework for innovation and change: Sage Publications 2010.
[9]     Kalia V, Fuesting M, Cody M. Perseverance in solving Sudoku: role of grit and cognitive flexibility in problem solving. J Cogn Psychol 2019; 31(3): 370-8.
[10]   Metis S, Cupach WR. The influence of relationship beliefs and problemsolving responses on satisfaction in romantic relationships. Hum. J Commun Res 1990; 17(1): 170-85.
[11]   Schmitt DP, Youn G, Bond B, Brooks S, Frye H, Johnson S, et al. When will I feel love? The effects of culture, personality, and gender on the psychological tendency to love. J Res Pers 2009; 43(5): 830-46.
[12]   Zeytinoglu S, Calkins SD, Leerkes EM. Maternal emotional support but not cognitive support during problem-solving predicts increases in cognitive flexibility in early childhood. J Behav Dev 2019; 43(1):12-23.
[13]   Johnco C, Wuthrich V, Rapee R. The influence of cognitive flexibility on treatment outcome and cognitive restructuring skill acquisition during cognitive behavioural treatment for anxiety and depression in older adults: Results of a pilot study. J Behav Res and Therapy 2014; 57(1): 55-64.
[14]   Burton NW, Pakenham KI, Brown WJ. Feasibility and effectiveness of psychosocial resilience training: a pilot study of the READY program. J Psychol Health Med 2010; 15(3): 266-77.
[15]   Soltani E, Shareh H, Bahrainian SA, Farmani A. The mediating role of cognitive flexibility in correlation of coping styles and resilience with depression. Pajoohande 2013;18(2):88-96. [Farsi]
[16]   Altunkol F. Üniversite öğrencilerinin bilişsel esneklikleri ile algılanan stres düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, JAdana 2011.
[17]   Canas J, Quesada J, Antolí A, Fajardo I. Cognitive flexibility and adaptability to environmental changes in dynamic complex problem-solving tasks. J Ergonomics 2003; 46(5): 482-501.
[18]   Esen-Aygun H. The Relationship between Pre-Service Teachers' Cognitive Flexibility and Interpersonal Problem Solving Skills. Eurasian J Educ Res 2018; 77(1): 105-28.
[19]   LaureiroMartínez D, Brusoni S. Cognitive flexibility and adaptive decisionmaking: Evidence from a laboratory study of expert decision makers. J Eur Manag 2018; 39(4):1031-58.
[20]   Yoosefi N, Amani A, Asgari R, Soleymani M. Prediction of love trauma and depression based on attachment styles of university students with emotional breakdown. JSRP 2017; 18(2): 1-9. [Farsi]
[21]   Homan HA. Structural Equation Modeling Using LaserL Software. Tehran: Samt 2014. [Farsi]
[22]   Burns N, Groves K. Practice of nursing research: WB Saunders company Philadelphia, PA; 1997.
[23]   Cassidy T, Long C. Problemsolving style, stress and psychological illness: Development of a multifactorial measure. J Br Clin Psychol 1996; 35(2): 265-77.
[24]        Babapour JK, RasoulzadehTabatabai SK, Ejei J, Fathi Ashtiani A. Investigating the Relationship between Problem Solving Methods and Psychological Health Students. J Psychol 2001; 7(1):3-16
[25]   Dennis JP, Vander Wal JS. The cognitive flexibility inventory: Instrument development and estimates of reliability and validity. J Cognit Ther Res 2010; 34(3): 241-53.
[26]   Rosse R. The love trauma syndrome: free yourself from the pain of a broken. Perseus Publishing, a Member of the Perseus Books Group; 1999.
[27]   Dehghani M. Evaluation of the effectiveness of short-term psychotherapy of anxiety-reducing symptoms on love trauma. Tehran: University of Social Welfare and Rehabilitation Sciences 2010.[Farsi]
[28]   Diamond A. Executive functions. Annu Rev Clin Psychol 2013; 64(2): 135-68.


 
Developing a Model for Predicting Love Trauma Based on Problem-Solving Styles with the Mediating Role of Cognitive Flexibility in the Students of Mohaghegh Ardabili University in 2019: A Descriptive Study
 
 
Z. Akhavi Samarein[3], Sh. Ahmadi[4]
 
 
Received: 25/04/2020  Sent for Revision: 09/06/2020 Received Revised Manuscript: 01/07/2020 Accepted:  08/07/2020
 
Background and Objectives: Love trauma is a common phenomenon in students that causes various academic and psychological problems. The present study aimed to investigate the development of a model for predicting love trauma based on problem-solving styles with the mediating role of cognitive flexibility in the students of Mohaghegh Ardabili University.
Materials and Methods: This study was descriptive-correlation. The statistical population included all the students of Mohaghegh Ardabili University in the second semester of the academic year 2019-2020, out of which, a sample of 200 students was selected via purposive sampling method and responded to Love Trauma (Rosse), Cognitive Flexibility (Dennis et al.) and Problem Solving Styles (Cassidy et al.) questionnaires. Data were analyzed using structural equation modeling.
Results: The results showed that love trauma was negatively associated with cognitive flexibility (r=-0.51, p<0.001) and problem-solving styles (r=-0.64, p<0.001). Moreover, cognitive flexibility was positively associated with problem-solving styles (r=0.32, p<0.001). Model fitness indicators also confirmed the effect of problem-solving styles on love trauma through the cognitive flexibility.
Conclusion: According to the role of problem-solving styles and cognitive flexibility in the prediction of love trauma, it is recommended to hold training workshops based on reducing the symptoms of love trauma and teaching problem-solving strategies and emotion management.
Key words: Problem solving styles, Love trauma, Cognitive flexibility, Students, Ardabil
 
Funding: This study was funded by the University of Mohaghegh Ardabili.
Conflict of interest: None declared.
Ethical [j1] approval: The Ethics Committee of University of Mohaghegh Ardabili approved the study.
 
How to cite this article: Akhavi Samarein Z, Ahmadi Sh. Developing a Model for Predicting Love Trauma Based on Problem-Solving Styles with the Mediating Role of Cognitive Flexibility in the Students of Mohaghegh Ardabili [12] University in 2019: A Descriptive Study. J Rafsanjan Univ Med Sci 2020; 19 (5): 499-514. [Farsi]


 
[1]- (نویسنده مسئول) استادیار گروه مشاوره، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
تلفن: 31505648-045، دورنگار: 31505199-045، پست الکترونیکی:   z.akhavi@uma.ac.ir
[2]- دانشجوی دکتری روانشناسی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
 
[3]- Assistant Prof., Dept. of Counseling, Faculty of Education and Psychology, Mohaghegh Ardabili University, Ardabil, Iran, ORCID: 0000000301509768
(Corresponding Author) Tel: (045) 350599, Fax: (045) 31505199, E-mail: z.akhavi@uma.ac.ir
[4]- PhD Student of Psychology, Faculty of Education and Psychology, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil, Iran, ORCID: 0000-0003-0189-9575



نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: روانپزشكي
دریافت: 1399/1/30 | پذیرش: 1399/4/19 | انتشار: 1399/6/9

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Rafsanjan University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb