چکیده
زمینه و هدف: اسیدهای فنولیک، پلیفنلها
و فلاونوئیدها ترکیبات آنتیاکسیدانی حفاظتکننده سلولها در برابر تنشهای
اکسیداتیو هستند که با به دام انداختن و مهار رادیکالهای آزاد نقش مهمی را در
سلامت گیاهان و جانوران ایفا مینمایند. در این پژوهش، محتوای ترکیبات فنلی،
فلاونوئیدی و فعالیت آنتیاکسیدانی اندام هوایی Scutellaria
pinnatifida، به
منظور بهینهسازی استخراج ترکیبات آنتیاکسیدانی، تعیین شده است.
مواد و روشها: در این مطالعه آزمایشگاهی از پودر خشک اندام هوایی دو جمعیت دیزین و کجور در
اتانول 80 %، متانول 80%، آب و اتیلاستات به دو روش خیساندن و کاربرد امواج
فراصوت عصارهگیری شد. سپس محتوای ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی با روشهای
اسپکتروفتومتری سنجش گردید. فعالیت آنتیاکسیدانی عصارهها با دو روش سنجش ظرفیت
پاکسازی رادیکالهای آزاد 2 و 2- دی فنیل 1- پیکریل هیدرازیل (DPPH) و سفیدشدگی در سیستم بتاکاروتن/
لینولئیک اسید ارزیابی شد. آنالیز آماری دادهها به کمک تجزیه واریانس یک طرفه و
دو طرفه (ANOVA) برای مقایسه میانگینهای دادههای مختلف انجام شد.
یافتهها: بالاترین مقدار فنل و فلاونوئید تام (به ترتیب 17 و 8 میلیگرم بر گرم وزن
خشک) در عصاره اندام هوایی جمعیت کجور از طریق عصارهگیری اتانولی به روش خیساندن
حاصل شد. در حالیکه در جمعیت دیزین، محتوای ترکیبات فوق با روش عصارهگیری مشابه
بسیار کمتر بود (به ترتیب 6/5 و 6/1 میلیگرم بر گرم وزن خشک). میزان IC50 عصارههای اتانولی،
متانولی و آبی جمعیت کجور حدود 2/1-1/0 میلیگرم در میلیلیتر بدست آمد. محتوای
فنلی و فلاونوئیدی این سه عصاره به طور قابل ملاحظهای بیشتر از عصارههای اتیلاستاتی
بود. به استثنای عصارههای آبی تهیه شده به روش خیساندن، ظرفیت پاکسازی رادیکالهای
آزاد DPPH توسط عصارههای مختلف جمعیت دیزین،
به طور قابل ملاحظهای کمتر از جمعیت کجور بود. نتایج حاصل از سنجش خاصیت آنتیاکسیدانی
این دو جمعیت در آزمون سیستم بتاکاروتن/لینولئیک اسید نشان داد که بالاترین درصد
بازدارندگی از پراکسیداسیون لیپیدها توسط عصارههای آبی آماده شده به کمک امواج
فراصوت ایجاد شده بود ( به ترتیب 93%و 50% بازدارندگی توسط عصاره جمعیتهای کجور و
دیزین).
نتیجهگیری: اختلاف میانگینهای ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی تام عصارهها تحت تأثیر سه
عامل جمعیت، روش استخراج و نوع حلال، معنیدار بود. بالاترین فعالیت آنتیاکسیدانی
در جمعیت کجور مشاهده شد که در روش DPPH مربوط به عصاره متانولی (حاصل از روش
خیساندن) و در روش مهار پراکسیداسیون لیپید مربوط به عصاره آبی (حاصل از کاربرد
امواج فراصوت) بود.
واژههای کلیدی: روش عصارهگیری، سنجش فنل، سنجش فلاونوئید، فعالیت آنتیاکسیدانی،
گیاه بشقابی سنبلهای
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |