جلد 5، شماره 2 - ( 3-1385 )                   جلد 5 شماره 2 صفحات 116-109 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Sadeghi M, Roohafza H, Shirani S, Baghaei A, Golshadi I, Aghdak P. Relationship Between Hematological Factors and Metabolic Syndrome in an Iranian Population Isfahan Healthy Heart Program. JRUMS 2006; 5 (2) :109-116
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-163-fa.html
صادقی دکتر معصومه، روح‌افزا دکتر حمیدرضا، شیرانی دکتر شاهین، بقایی دکتر عبدالمهدی، گلشادی ایمان‌دخـت، عقدک دکتر پژمان. بررسی و ارتباط پارامترهای هماتولوژیک و سندرم متابولیک در یک جمعیت ایرانی- برنامه قلب سالم اصفهان. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1385; 5 (2) :109-116

URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-163-fa.html


چکیده:   (13994 مشاهده)

 

 

چکیده

  زمینه و هدف: سندرم متابولیک به عنوان یکی از عوامل خطر شناخته شده بیماری قلبی- عروقی مطرح است. ارتباط بین تعداد گلبول‌های سفید و قرمز با این سندرم نامشخص است، گرچه ارتباط بین مقاومت به انسولین و این فاکتورهای خونی در بعضی مطالعات مشخص است. هدف مطالعه موجود بررسی همزمانی اختلال پارامترهای خونی با سندرم متابولیک است.

  مواد و روش‌ها: در این مطالعه توصیفی 11974 نفر فرد بالای 19 سال در سه شهر اصفهان، نجف‌آباد و اراک در مناطق شهری و روستایی در قالب برنامه قلب سالم اصفهان مورد بررسی قرار گرفتند. ابتدا این افراد مورد پرسش‌گری اطلاعات دموگرافیک شامل سن، جنس، سابقه بیماری‌ها و مصرف دارو قرار گرفتند. سپس فشارخون و دور کمر این افراد در شرایط استاندارد توسط پزشکان دوره دیده اندازه‌گیری ‌شد. فشارخون در دو نوبت توسط فشارسنج استاندارد اندازه‌گیری شد و میانگین این دو محاسبه شد. از تمامی افراد نمونه خون ناشتا بعد از 14-12 ساعت گرفته، تعداد گلبول‌های سفید و قرمز اندازه‌گیری شد. میزان تری‌گلیسرید ، قند خون ناشتا و کلسترول با چگالی بالا نیز بررسی ‌شد. تمامی افراد از جهت وجود سندرم متابولیک و طبق تعریف ATP III ارزیابی شدند. داده‌ها در نرم‌افزار SPSS-11 وارد شد و با آزمون‌های آماری
t مستقل و همبستگی اکسپیرمن مورد پردازش قرار گرفتند.

  یافته‌‌ها: زنان و مردان مورد مطالعه به ترتیب 6132 (51%) و 5842 (49%) نفر با میانگین سنی 8/3 ± 6/35 و 2/3 ± 7/35 بودند. شیوع سندرم متابولیک در مردان 6/10%، در زنان 35% و در کل 1/23% بود. میزان گلبول‌های سفید و قرمز در هر کدام از اجزاء سندرم متابولیک نسبت به افرادی که این اختلالات را نداشتند به طور معنی‌داری بالاتر بود (01/0 p< ).

  ارتباط بین هر کدام از اجزاء سندرم متابولیک با گلبول‌های سفید و قرمز معنی‌دار بود به جز پرفشاری خون که ارتباط معنی‌داری نداشت. قوی‌ترین ارتباط بین گلبول‌های قرمز با کلسترول با چگالی بالا (001/0 p< ، 245/0- = r ) و بین گلبول‌های سفید و تری‌گلیسرید (001/0 p< ، 195/0 = r ) وجود داشت.

  نتیجه‌گیری: طبق این بررسی افزایش تعداد گلبول‌های سفید و قرمز در سندرم متابولیک مشاهده شد و بنابراین با کمک مطالعات وسیع‌تر شاید بتوان از این پارامتر‌های خونی گرچه در محدوده‌ نرمال باشند، به همراه سایر اجزاء سندرم متابولیک جهت شناسایی افراد با خطر بالا استفاده نمود.

  واژه‌‌های کلیدی: سندرم متابولیک، گلبول سفید ، گلبول قرمز

متن کامل [PDF 248 kb]   (3108 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: قلب و عروق
دریافت: 1385/7/5 | انتشار: 1385/3/25

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Rafsanjan University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb