حقیرالسادات بیبیفاطمه، وحیدی علیرضا، عظیمزاده مصطفی، کلانتر سیدمهدی، برنارد فرانسوز، حکماللهی فریبا. بررسی ترکیبهای مؤثره و خواص آنتیاکسیدانی اسانس گیاه دارویی زنیان استان یزد. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1391; 11 (3) :197-206
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-5317-fa.html
چکیده: (2532 مشاهده)
زمینه و هدف: گیاه زنیان یکی از گونههای دارویی است که دارای خواص درمانی زیادی از جمله ضدنفخ، ضدتهوع، خلطآور و تسکین دردهای روماتیسمی میباشد. هدف از این مطالعه، ارزیابی ترکیبات تشکیلدهنده و خواص آنتیاکسیدانی اسانس بذر این گیاه بوده است.
مواد و روشها: در مطالعهای آزمایشگاهی، اسانس بذرها با استفاده از دستگاه کلونجر استخراج و با استفاده از روشهای کروماتوگرافی گازی (Gas Chromatography) و کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی (Gas Chromatography- Mass Spectrometry) اجزای تشکیلدهنده آن تفکیک و شناسایی شد. خواص آنتیاکسیدان اسانس از طریق روش تخریب رادیکالهای آزاد DPPH(2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl) تعیین و مقدار کل ترکیبات فنولی موجود در اسانس با روش Follin-Ciocalteu مشخص گردید. روشهای آماری تجزیه واریانس و مقایسه میانگین به روش دانکن مورد استفاده قرار گرفتند.
یافتهها: بیشترین ترکیبات تشکیلدهنده اسانس بذر زنیان بومی استان یزد، تیمول (9/64%) و گاماترپنین (1/11%) میباشد. در این تحقیق، فعالیت آنتیاکسیدانی اسانس زنیان بومی استان یزد میزان IC50 711/0 میکروگرم بر میلیلیتر و میزان ترکیبات فنولی62/162 میلیگرم گالیک اسید بر گرم تشخیص داده شد.
نتیجهگیری: پتانسیل بینظیر زنیان بومی استان یزد به عنوان یکی از ناشناختهترین گیاهان دارویی کشورمان، در کاربردهای طب سنتی، داروهای نوین و صنایع میتواند چشمانداز روشنی در آینده این گیاه ایجاد کند و تجارت، کشت و کار و در نتیجه فرآوری صنعتی- دارویی آن را افزایش دهد.
واژههای کلیدی: زنیان، اثرات دارویی، اسانس بذر، آنتیاکسیدان، ماده مؤثره
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
فيزيولوژي دریافت: 1399/2/21 | پذیرش: 1399/2/21 | انتشار: 1399/2/21