چکیده
زمینه و هدف: صبر زرد، بومی آفریقای شمالی است و در ترکیه نیز کشت میشود. با توجه به خواص طبی، این گیاه مدتها است که در سرتاسر دنیا استفاده میشود. هدف این مطالعه بررسی اثر تعامل صبر زرد و گلیبنکلامید بر قند خون، متابولیسم لیپیدها و آزمونهای عملکرد کبد در موشهای صحرایی نر دیابتیک شده با استرپتوزوتوسین بوده است.
مواد و روشها: این مطالعه تجربی برروی 40 سر موش صحرایی نر از نژاد ویستار آلبینو در دانشگاه علوم پزشکی زاهدان انجام شد . حیوانات مورد آزمایش به 5 گروه تقسیم گردیدند. (یک گروه کنترل و 4 گروه آزمایشی). گروههای آزمایشی با استرپتوز وت وسین ( 65 میلیگرم بر کیلوگرم- درون صفاقی) دیابتیک شدند. گروههای دیابتیک به جز گروه کنترل دیابت ی به ترتیب روزانه مقادیر 400 میلیگرم بر کیلوگرم عصاره صبر زرد، 5 میلیگرم بر کیلوگرم گلیبنکلام ید، 400 میلیگرم بر کیلوگرم عصاره صبر زرد همراه با 5 میلیگرم بر کیلوگرم گلیبنکلام ید را از طریق گاواژ به مدت 4 هفته دریافتنمودند.در پایان دوره در شرایط ناشتا، خونگیری انجام شد.
یافتهها: نتایج نشان داد که سطح قند خون، تریگلیسرید، کلسترول، LDL ، آسپارتات آمینوترانسفراز و آلانین آمینوترانسفراز در گروههای آزمونی نسبت به گروه کنترل دیابتی کاهش معنیدار داشت (05/0 p< ) اما HDL تغییر معنیدار نشان نداد . مقادیر الکالین فسفاتاز در گروههای دریافتکننده گلیبنکلام ید و دریافتکننده گلیبنکلام ید +عصاره صبر زرد افزایش معنیداری نسبت به گروه شاهد سالم نشان داد (05/0 p< ).
نتیجهگیری: این تحقیق نشان داد که تعامل عصاره صبر زرد و گلیبنکلام ید موجب کاهش قند خون، تریگلیسرید، کلسترول ، LDL ، آسپارتات آمینوترانسفراز و آلانین آمینوترانسفراز میگردد اما اثر تعامل، از اثری که صبر زرد به تنهایی اعمال میکند بزرگتر نیست و این اثرات احتمالاَ ناشی از تأثیر آن بر متابولی س م گلو ک ز بوده و سازوکار دقیق آن نیاز به مطالعه بیشتر دارد.
واژههای کلیدی: صبر زرد، لیپوپروتئین، گلیبنکلام ید، دیابت، استرپتوزوتوسین
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |